Home Shalgam Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Σε αυτόν τον...

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού

93
0
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Σε αυτόν τον 4ο τρόπο οικιακής παρασκευής του Shalgam θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού

Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος, με προέλευση από την Τουρκία, και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.

Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Şalgam σημαίνει ραπανάκι, κοκκινογούλι. Το Shalgam είναι ένα ιδιαίτερο ποτό με προβιοτική δράση. Το ρόφημα αυτό παράγεται μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations), στις οποίες εμπλέκονται οξυγαλακτικά βακτήρια και ζυμομύκητες.

Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος

Για να φτιάξουμε ποτό Şalgam, εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά διαφορετικά συστατικά.

Δείτε: Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ποτό Shalgam?

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Για την παρασκευή του ποτού Shalgam μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης. Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι τα παντζάρια, τα ρεβίθια, το πλιγούρι, οι πιπεριές, κ.α. Όταν έχουμε να κάνουμε με αυθόρμητες ζυμώσεις, με συστατικά τα οποία, λόγω της φύσης τους, διαφοροποιούνται συνεχώς, και με την ζύμωση να λαβαίνει χώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δεν έχει νόημα να αναφερόμαστε σε ακριβείς ποσότητες. Για αυτό σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε να υπολογίζουμε τις ποσότητες των υλικών με το μάτι.

Παρόλα αυτά τα μαύρα καρότα (Daucus carota L.), και το γογγύλι (Brassica campestris subsp. rapa) θεωρούνται ως τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά για την παρασκευή του Shalgam.

Οικιακή παρασκευή Shalgam – Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου
Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω ένα γυάλινο δοχείο χωρητικότητας 5 λίτρων.

Εδώ τώρα θα χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο δοχείο των 5 λίτρων για να φτιάξουμε Shalgam.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Θα χρησιμοποιήσουμε 8 μαύρα καρότα. Η συγκέντρωση των συνολικών σακχάρων στο μαύρο καρότο, είναι 5.12–6.45 g/100 g. Τα κύρια διαλυτά ζυμώσιμα σάκχαρα του μαύρου καρότου είναι η σακχαρόζη (1.20–3.31 g/100 g), η γλυκόζη (1.10–5.60 g/100 g.4–1) και η φρουκτόζη (1.00–4.36 g/100 g).

Σε αυτόν τον 4ο τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε 8 μαύρα καρότα 2 παντζάρια και 1 ραπανάκι μεγάλου μεγέθους.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Θα χρησιμοποιήσουμε 2 παντζάρια. Tο παντζάρι περιέχει σάκχαρα σε ποσοστό 6–10%. Τα κύρια ζυμώσιμα σάκχαρα είναι κυρίως η σακχαρόζη και σε μικρότερες ποσότητες η γλυκόζη και η φρουκτόζη.

Είμαστε στο τέλος εποχής και δυστυχώς δεν μπόρεσα παρά να βρώ μαύρα καρότα τα οποία έχουν διαφορετικά μεγέθη.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Θα χρησιμοποιήσουμε 1 ραπανάκι μεγάλου μεγέθους. Το γογγύλι θα δώσει το άρωμα στο ποτό Shalgam. Προσοχή, μεγάλες ποσότητες από μπορεί να δημιουργήσουν ανεπιθύμητο flavor στο ποτό μας. Τα κύρια ζυμώσιμα σάκχαρα που βρίσκονται στο γογγύλι είναι η γλυκόζη (1.41 g/100 g), η φρουκτόζη (1.10 g/100 g) και η σακχαρόζη σε μικρότερη συγκέντρωση.

Τα καρότα αυτά είναι αρκετά ταλαιπωρημένα, το οποίο σημαίνει ότι μάλλον θα χρειαστεί να απομακρύνω σημαντικές ποσότητες από αυτά.

Αυτήν την έλλειψη μπορώ να την αποκαταστήσω χρησιμοποιώντας παντζάρια.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Τα καρότα είναι σε κακή κατάσταση. Εγώ θα πρέπει να αφαιρέσω όλα τα τμήματα των προσβολών, και των κακώσεων.

Το πρώτο πράγμα το οποίο κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε τις άκρες από τα καρότα.

Επίσης δεν παραλείπουμε να αφαιρέσουμε τα μέρη των προσβολών, τα εξογκώματα, και τα χτυπημένα σημεία.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Τα καρότα έχουν διαφορετικά μεγέθη. Αυτό μπορεί να έχει επίδραση στην διεργασία της ζύμωσης.
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Πόσο έντονα θα επεξεργαστώ την εξωτερική επιφάνεια των καρότων?

Στο άρθρο, Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

Για το πλύσιμο των καρότων μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα σφουγγάρι. Αυτό σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθεί μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο σε σχέση με το πλύσιμο στο οποίο εμείς χρησιμοποιούμε μόνον τα χέρια μας.

Είδαμε ότι μπορούμε απλώς να πλύνουμε σχολαστικά τα καρότα.

Για έναν περισσότερο έντονο καθαρισμό της εξωτερικής επιδερμίδας εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν αποφλοιωτή πατάτας σαν αυτόν εδώ.

Σε αντίθεση, στο άρθρο, Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Τρίβουμε με (πολύ) ήπιο τρόπο την επιφάνεια των καρότων. Ο σκοπός μας δεν είναι να αποφλοιώσουμε πλήρως τα καρότα, αλλά, να αφαιρέσουμε κάποιο τμήμα της επιφάνειας και άρα ορισμένο μικροβιακό φορτίο.

Είδαμε ότι με την βοήθεια ενός αποφλοιωτή πατάτας μπορούμε να αφαιρέσουμε την εξωτερική επιδερμίδα των καρότων.

Το ξύσιμο γίνεται με απαλό τρόπο, και σίγουρα τμήματα της εξωτερικής επιφάνειας μπορούν να παραμείνουν.

Εμείς εδώ σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής, θέλοντας να δείξουμε ότι υπάρχουν και ενδιάμεσα στάδιο αναφορικά με τον βαθμό επεξεργασίας της εξωτερικής επιδερμίδας των καρότων, θα χρησιμοποιήσουμε έναν τρίφτη για την αφαίρεση ενός τμήματος της εξωτερικής επιδερμίδας των καρότων.

Εμείς εδώ από όλα αυτά τα καρότα αφαιρέσαμε αυτήν την ποσότητα του φλοιού.

Με τον τρίφτη ξεκινάμε να ξύνουμε την επιφάνεια του καρότου.

Έχουμε λοιπόν, εδώ τα καρότα μας καθαρισμένα.

Το ξύσιμο μπορεί να είναι απαλό, και σίγουρα τμήματα της εξωτερικής επιφάνειας μπορούν να παραμείνουν.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Τί είδους συστατικά θα χρησιμοποιήσω σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής?
Καθαρίζω τα παντζάρια.

Στην συνέχεια αφαιρούμε την επιδερμίδα από τα παντζάρια και από το ραπανάκι.

Καθαρίζω το ραπανάκι.

Τώρα θα τεμαχίσουμε τα καρότα όπως κάναμε και σε όλους τους άλλους τρόπους παρασκευής.

Έχουμε εδώ τα παντζάρια και το ραπανάκι καθαρισμένα.

Κάθε καρότο τεμαχίζεται σε τέσσερα μέρη, με τις τομές να γίνονται κατά μήκος του μεγάλου άξονα.

Το εκάστοτε καρότο τεμαχίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτουν 4 ισομεγέθη τμήματα. Βέβαια, τα τμήματα των τεμαχισμένων καρότων διαφέρουν μεταξύ τους λόγω το ότι αρχικά είχα καρότα διαφορετικών μεγεθών.

Μετά θα ακολουθήσει ο τεμαχισμός στα παντζάρια και στο ραπανάκι.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Τα παντζάρια και, το ραπανάκι τεμαχίζονται σε φέτες. Αυτές οι φέτες θα έχουν ένα πάχος περίπου 8 χιλιοστών.

Τα παντζάρια και, το ραπανάκι τεμαχίζονται σε φέτες.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Μεταφέραμε όλα τα τεμαχισμένα καρότα, τα τεμαχισμένα παντζάρια και τα τεμαχισμένα ραπανάκια μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.

Στην συνέχεια, μεταφέρουμε απευθείας τα τεμαχισμένα καρότα, τα τεμαχισμένα παντζάρια και τα τεμαχισμένα ραπανάκια μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.

Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσουμε επίσης ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής του ποτού Şalgam θα χρησιμοποιήσουμε επίσης ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Μέσα σε αυτό το ύφασμα μεταφέρουμε τα ρεβίθια. Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 80 γραμμάρια ρεβίθια.

Εδώ σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής, ως βασικά συστατικά θα χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι ολικής άλεσης, ρεβίθια και αλάτι Ιμαλαΐων.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Μεταφέρουμε και το πλιγούρι, πρώτα σε αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης. Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 200 γραμμάρια πλιγούρι.

Μεταφέρουμε το πλιγούρι, μεταφέρουμε τα ρεβίθια μεταφέρουμε και το αλάτι, πρώτα στο ύφασμα αραιής ύφανσης.

Μεταφέρουμε και το αλάτι, πρώτα στο ύφασμα αραιής ύφανσης. Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 80 γραμμάρια (1 με 2%) χονδρόκοκκο αλάτι.

Κομποδένουμε αυτό το ύφασμα και το τοποθετούμε μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.

Κομποδένουμε αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης.

Επίσης, στο δοχείο της ζύμωσης θα προσθέσουμε μία φρέσκια καυτερή πιπεριά.

Τοποθετούμε το ύφασμα αραιής ύφανσης μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.

Η πιπεριά θα δώσει spicy flavor στο τελικό προϊόν.

Επίσης θα προσθέσουμε μία φρέσκια πιπεριά. Βέβαια, χρήσιμο είναι να πρέπει να γνωρίζω το πόσο καυτερή είναι αυτή η πιπεριά.
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου –  Θα χρησιμοποιήσουμε και μία πολύ μικρή ποσότητα από ζύμη (μαγιά) ψωμιού

Τί άλλο τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε?

Για την παρασκευή του ποτού Shalgam μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζύμη μαγιάς, την οποία θα προμηθευτούμε από κάποιο αρτοποιείο, και την η οποία θα αφήσουμε να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα. Γενικά, οι ζύμες για την παρασκευή του ψωμιού περιέχουν το Είδος Saccharomyces cerevisiae και σε μικρότερο βαθμό το Είδος Saccharomyces exiguous, το Είδος Kazachstania exigua (Candida krusei) και το Είδος Candida milleri.

Θα χρησιμοποιήσουμε και μία πολύ μικρή ποσότητα από ζύμη (μαγιά) ψωμιού.

Ρίχνω την μαγιά του ψωμιού στο δοχείο. Η προσθήκη της μαγιάς ψωμιού θα αυξήσει τον πληθυσμό των ζυμομυκήτων. Γενικά, στις αυθόρμητες ζυμώσεις του ποτού Shalgam μπορεί να εμπλέκονται και ζυμομύκητες οι οποίοι ανήκουν στα Γένη Saccaharomyces, Kluyveromyces, Hansenula, Pichia, Candida, καθώς και ζυμομύκητες οι οποίοι ανήκουν στο Είδος Debaryomyces hansenii. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ζυμομύκητες μεταβολίζουν το γαλακτικό οξύ με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής pH.

Προσθέτουμε λοιπόν, μία πολύ μικρή ποσότητα μαγιάς στο δοχείο της ζύμωσης.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Ουσιαστικά τώρα έχουμε τελειώσει
Προσθέτουμε νερό καλής ποιότητας στο δοχείο της ζύμωσης.

Αυτό πού μένει τώρα είναι απλά να προσθέσουμε το νερό.

Πληρώνουμε μέχρι τα χείλη του δοχείου. Όλα τα συστατικά θα πρέπει να βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νερό.

Πάντα να θυμόμαστε ότι χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό και σίγουρα όχι χλωριωμένο.

Κλείνουμε ερμητικά το δοχείο της ζύμωσης.

Πληρώνουμε μέχρι σχεδόν τα χείλη του δοχείου.

Φροντίζουμε έτσι ώστε όλα τα συστατικά να βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νερό.

Το γυαλί εδώ στο συγκεκριμένο δοχείο είναι ένα φωτοδιαπερατό υλικό. Έτσι, για να προστατέψουμε το ποτό μας από την φωτοοξείδωση θα προτιμήσουμε να τοποθετήσουμε το δοχείο της ζύμωσης σε σκοτεινό χώρο. Τί θα πρέπει να θυμάμαι? Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου θα επηρεάσει την χρονική διάρκεια της ζύμωσης.

Στην συνέχεια κλείνουμε ερμητικά το δοχείο.

Τοποθετούμε το δοχείο της ζύμωσης σε σκοτεινό χώρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Κατά την διεργασία της ζύμωσης, οι μικροοργανισμοί πού βρίσκονται στην επιδερμίδα των μαύρων καρότων, και γενικότερα οι μικροοργανισμοί πού θα βρεθούν μέσα στο δοχείο της ζύμωσης θα ξεκινήσουν να μεταβολίζουν τις διαθέσιμες πηγές άνθρακα όπως είναι η σακχαρόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Ο μεταβολισμός των σακχάρων θα οδηγήσει στην δημιουργία αρωματικών ενώσεων, αλλά και οργανικών οξέων όπως είναι το γαλακτικό οξύ, το οξικό οξύ, το κιτρικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το ηλεκτρικό οξύ, τα οποία θα συμβάλλουν στο flavor του ποτού Shalgam.
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Η ζύμωση στο ποτό Şalgam

Οι μικροοργανισμοί οι οποίοι θα βρεθούν μέσα στο δοχείο της ζύμωσης θα ζυμώσουν τα σάκχαρα και θα παράξουν κυρίως γαλακτικό οξύ.

Σχηματική απεικόνιση της μεταβολής του pH κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Η αρχική τιμή pH θα εξαρτηθεί από το είδος των συστατικών τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε. Το ποτό Shalgam έχει μικρή ρυθμιστική ικανότητα. Η ολική οξύτητα του Shalgam είναι περίπου 0.7% εκφρασμένη ως % σε γαλακτικό οξύ, για μια τιμή pH 3.4

Δείτε: Γαλακτική ζύμωση – Η 1η ζύμωση η οποία μάς ενδιαφέρει

Η διεργασία της ζύμωσης ολοκληρώνεται μετά από χρονικό διάστημα 8 έως 12 ημερών συνήθως, όταν η θερμοκρασία είναι 20 με 25℃.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Το ποτό Shalgam έχει μια όξινη αντίδραση. Η τιμή pH εδώ είναι 3.18. [To πεχάμετρο δεν έχει βαθμονομηθεί για την μέτρηση τόσο χαμηλών τιμών pH, οπότε αυτή η τιμή pH είναι κατά προσέγγιση]. Η ολική οξύτητα του Shalgam είναι περίπου 0.7% εκφρασμένη ως % σε γαλακτικό οξύ, για μια τιμή pH 3.4.

Η θερμοκρασία κατά την ζύμωση θα επηρεάσει την ανάπτυξη των εμπλεκομένων μικροοργανισμών.

Για παράδειγμα, σε θερμοκρασίες 20–30°C ευνοείται το οξυγαλακτικό βακτήριο το οποίο ανήκει στο Είδος Leuconostoc mesenteroides καθώς και η πλειονότητα των ζυμομυκήτων.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Το ποτό Shalgam περιέχει περίπου 26 g/L ολικά στερεά, 1.2 g/L πρωτεΐνη, αλάτι 16 g/L, διοξείδιο του άνθρακα 0.74 g/L αλκοόλη 3.6 g/L, ανθοκυανίνες as cyanidin-3-glycoside 114 mg/L. Το Shalgam είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και κάλιο, σε βιταμίνες A, B, και C, και φαινόλες.

Βέβαια, τα περισσότερα Είδη των οξυγαλακτικών βακτηρίων αναπτύσσονται γρήγορα στους 30–35°C.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Πότε το ποτό Şalgam είναι έτοιμο?
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Οι αυθόρμητες ζυμώσεις στο ποτό Shalgam μπορεί να περιλαμβάνουν την εμπλοκή ομοιοζυμωτικών (Είδη τα οποία ανήκουν στα Γένη Lactobacillus, Pediococcus, Lactococcus, and Streptococcus) και ετεροζυμωτικών οξυγαλακτικών βακτηρίων (Είδη τα οποία ανήκουν στα Γένη Lactobacillus, Leuconostoc, Oenococcus, Weissella).

H διάρκεια της ζύμωσης εκτός από την θερμοκρασία του χώρου, θα εξαρτηθεί από τα υλικά πού χρησιμοποιήσαμε, από την τεχνική πού εφαρμόσαμε, και φυσικά από τις προτιμήσεις μας.

Εάν επιζητούμε ένα ποτό με αυξημένη οξύτητα και έντονο flavor, τότε η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από 2 εβδομάδες.

Σχηματική απεικόνιση μιάς ενδεικτικής μεταβολής του πληθυσμού των οξυγαλακτικών βακτηρίων κατά την διάρκεια της ζύμωσης.

Το ποτό Shalgam διατηρείται τουλάχιστον για 1 μήνα σε συνθήκες ψύξης, και βέβαια, γίνεται πραγματικά ανάρπαστο την περίοδο του καλοκαιριού.

Οικιακή Παρασκευή Shalgam – Περίπτωση δημιουργίας Kahm yeast
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Ο σχηματισμός αυτού του πολύ λεπτού υμενίου λευκού χρώματος (kahm yeast) οφείλεται στην παρουσία ζυμομυκήτων και γενικά δεν πρέπει να σάς ανησυχεί. Παρόλα αυτά μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το άρωμα και την γεύση του ποτού Shalgam, για αυτό θα πρέπει να το απομακρύνεται, Εάν θέλουμε εξ αρχής να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα, τότε φροντίζουμε ώστε η ζύμωση να γίνεται σε αεροστεγές δοχείο, με τα συστατικά να βρίσκονται εξ ολοκλήρου βυθισμένα μέσα στο νερό, η αλατοπεριεκτικότητα να είναι υψηλότερη, και η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη.

Με τον όρο Kahm yeast εμείς εννοούμε ένα πολύ λεπτό υμένιο λευκού χρώματος το οποίο συχνά σχηματίζεται κατά τις αυθόρμητες ζυμώσεις των λαχανικών.

Η δημιουργία αυτού του λεπτού φίλμ οφείλεται στην δράση ζυμομυκήτων, και ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι ανήκουν στα γένη Pichia, Debaryomyces, και Candida.

Ο σχηματισμός αυτού του λευκού άσπρου υμενίου ευνοείται όταν η οξύτητα είναι μικρή, όταν η αλατοπεριεκτικότητα είναι χαμηλή και όταν υπάρχει εμπλουτισμός σε οξυγόνο.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Έρευνες έδειξαν την παρουσία του Είδους Lactobacillus paracasei subsp paracasei (Lacticaseibacillus paracasei subsp paracasei), του Είδους Lactobacillus buchneri (Lentilactobacillus buchneri), του Είδους Lactobacillus casei (Lacticaseibacillus casei), του Είδους Lactobacillus brevis (Levilactobacillus brevis), του Είδους Lactobacillus plantarum (Lactiplantibacillus plantarum) στο ποτό Shalgam. Πολλά από αυτά τα Είδη περιέχουν προβιοτικά στελέχη (strains).
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Ποιά είναι τα οφέλη του Shalgam στην υγεία?

Το ρόφημα Şalgam έχει ένα υπέροχο χρώμα έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Το ρόφημα Şalgam έχει ένα εντυπωσιακό χρώμα, έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση. Φτιάχνουμε το σπιτικό μας ψητό κρέας φτιάχνουμε την σπιτική μας πίτσα, ή φτιάχνουμε την σπιτική μας χορτόπιτα και συνοδεύουμε όλες αυτές τις τροφές με Shalgam.

Έτσι αυτό το προβιοτικό ρόφημα μπορεί να αντικαταστήσει τα όξινα αεριούχα αναψυκτικά του εμπορίου τα οποία ομολογουμένως έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία μας.

Επίσης, το ποτό Shalgam περιέχει πληθώρα Ειδών μικροοργανισμών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν και προβιοτικές ιδιότητες.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Οι διαφημίσεις μάς παραπλανούν. Πολλά προϊόντα του εμπορίου έχουν καταστρεπτική επίδραση στην υγεία μας. Ρίχνουμε άκυρο και βάζουμε Χ σε προϊόντα τα οποία υπονομεύουν την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας. Επιλέγουμε υγειινά τρόφιμα, επιέγουμε Şalgam.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν την ικανότητα να εγκαθίστανται στο παχύ έντερο και επιδρούν με τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω πολλαπλών οδών.

Αναμφισβήτητα, το Şalgam ως ένα προβιοτικό ρόφημα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να επιδράσει ευεργετικά στην διατήρηση μιάς υγιούς μικροχλωρίδας.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου - Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού
Με ποιό τρόπο θα βελτιώσουμε την υγεία μας και θα αποκτήσουμε ευεξία? Ποικιλία ζυμωμένων τροφίμων μπορεί να είναι η απάντηση.

Δείτε το βίντεο: Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διατήρηση ενός πολυδιάστατου (και άρα εξαιρετικά υγιούς) μικροβιώματος επιτυγχάνεται μέσω της διασταυρούμενης θρέψης (cross feeding).

Συνεπώς, καταναλώνουμε το ποτό Shalgam με ποικιλία τροφών οι οποίες περιέχουν πληθώρα συστατικών τα οποία μπορούν να θρέψουν αυτούς τους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, κ.α.

Δείτε: Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία

ΕΔΩ θα δείτε όλους τους τρόπους για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Şalgam.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα:

Suggestions and Last Trends Related to Şalgam Beverage which is Traditional Product of Turkey. Tangüler, H., Dinç, S. Ö., & Beylikci, S. C. (2020). Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(6), 1266–1271.

Biogenic amine content of shalgam (Salgam): A traditional lactic acid fermented Turkish beverage. Özdestan, Ö.; Üren, A. J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 2602–2608.

Enumeration and identification of dominant microflora during the fermentation of shalgam. Erginkaya, Z.; Ünal Turhan, E. Acad. Food J. 2016, 14, 92–97.

“Importance of yeasts and lactic acid bacteria in food processing” In: Food Processing Strategies for Quality Assessment. H. Erten, B. Agirman, C. P. Boyaci-Gunduz et al., A. Malik, Z. Erginkaya, S. Ahmad, and H. Erten, Eds., pp. 351–378, Springer, New York, NY, USA, 2014.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here