Ποιά είναι η συνήθης συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam? Ας δούμε πρώτα το τί είναι το Şalgam
Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος με προέλευση από την Τουρκία και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.

Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).
Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος

Αυτή είναι η συνήθης συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam
Τα πλέον βασικά συστατικά για να φτιάξουμε Shalgam, είναι τα μαύρα καρότα, είναι το γογγύλι, δηλαδή το ραπανάκι, ή κοκκινογούλι, είναι το πλιγούρι, είναι το αλάτι, και φυσικά είναι το νερό.

Επιπλέον συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ συχνά είναι τα παντζάρια, και τα ρεβίθια.
Για την παρασκευή του Şalgam χρησιμοποιούνται και συνοδευτικά συστατικά τα οποία είναι η μαγιά του ψωμιού, τα πορτοκαλί καρότα, το λεμόνι, το ξύδι, το σκόρδο, οι πιπεριές, κ.α.

Μπορείτε να δείτε μια σειρά άρθρων τα οποία αναφέρονται στους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής του Shalgam.
Δείτε ΕΔΩ όλους τους τρόπους με τους οποίους φτιάχνουμε Şalgam

Υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από την συνήθη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam?
Η παρασκευή του Shalgam γίνεται μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων, και έτσι εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληθώρα ακατέργαστων συστατικών.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να φτιάξουμε Shalgam υπό την έννοια ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάρα πολλά διαφορετικά συστατικά.
Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε πληθώρα μπαχαρικών όπως είναι οι αλεσμένοι σπόροι μουστάρδας ή το κόκκινο τσίλι.

Ως αποτέλεσμα, μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα ποτό Shalgam με διαφορετικές γεύσεις.
Φτιάχνω το ρόφημα Shalgam χρησιμοποιώντας ως Μαγιά, μία ποσότητα από το Shalgam το οποίο μόλις φτιάξαμε

Να σημειώσουμε ότι ένας άλλος τρόπος για να φτιάξουμε Shalgam είναι να χρησιμοποιήσουμε ως Μαγιά, μία ποσότητα ίση περίπου με 15% από το Shalgam το οποίο μόλις φτιάξαμε.
Αρχικά, στο δοχείο της ζύμωσης προσθέτουμε όλα τα υλικά, όλα τα συστατικά.

Δηλαδή, στο δοχείο της ζύμωσης προσθέτουμε τα μαύρα καρότα, τα παντζάρια, τα ραπανάκια, το πλιγούρι, τα ρεβίθια, το αλάτι, κ.α.
Στην συνέχεια προσθέτουμε 15% από το Shalgam το οποίο μόλις φτιάξαμε, και συμπληρώνουμε με νερό το υπόλοιπο 85%.

Να και μιά ξεχωριστή συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam
Πολλοί παραδοσιακοί παρασκευαστές χρησιμοποιούν ξύλινα βαρέλια για την ζύμωση του Shalgam.
Έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα με ποιό τρόπο το ξύλο θα επηρεάσει τις ζυμώσεις και θα συνεισφέρει στον χαρακτήρα του τελικού προϊόντος.
Δείτε: Το ξύλο, ένας παλαιός φίλος του ανθρώπου
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα
Effect of Production Method and Temperature on Quality Characteristics of Shalgam Beverages during Storage. Tangüler, H., Dinç, S. Ö., Ekenel, G., Aytekin, D. A., Şimşek, C., & Ataklı, H. (2022). Akademik Gida, 20(1), 20–29.
Shalgam (Salgam). In: Handbook of Plant Based Fermented Foods and Beverages. Erten, H.; Tangüler, H. 2nd ed.; Hui, Y.H., Evranuz, Ö.E., Eds.; CRC Press Taylor & Francis Group: Boca Raton, FL, USA, 2012; pp. 657–664.
A traditional Turkish fermented nonalcoholic beverage, shalgam. Coşkun, F. (2017). Beverages, 3(4).
Some chemical and microbiological properties of salgam juice. Özer, N.; Çoksöyler, F.N. Gida 2015, 40, 31–38.
Quantification of anthocyanins in black carrot extracts (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef.) and evaluation of their color properties. Kammerer, D.; Carle, R.; Schieber, A. Eur. Food Res. Tech. 2004, 219, 479–486.