Home Shalgam Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ποτό Shalgam?

Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ποτό Shalgam?

36
0
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam?

Ποιά είναι η συνήθης συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam? Ας δούμε πρώτα το τί είναι το Şalgam

Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος με προέλευση από την Τουρκία και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.

Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam?
Şalgam σημαίνει γογγύλι. Το Shalgam είναι ένα ιδιαίτερο ποτό με προβιοτική δράση. Το ποτό αυτό, παραδοσιακά, παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations). Αυθόρμητες ζυμώσεις είναι αυτές οι οποίες λαβαίνουν χώρα μόνον από τους μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος χώρου. Δηλαδή, από τους μικροοργανισμούς της ατμόσφαιρας, τους μικροοργανισμούς του δοχείου, τους μικροοργανισμούς των σκευών, κ.λ.π.

Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).

Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος

Μπορούμε να φτιάξουμε ποτό Shalgam χρηασιμοποιώντας πληθώρα ακατέργαστων συστατικών. Για την παρασκευή του ποτού Shalgam μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης. Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι τα παντζάρια, τα ρεβίθια, το πλιγούρι, οι πιπεριές, κ.α.
Αυτή είναι η συνήθης συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam

Τα πλέον βασικά συστατικά για να φτιάξουμε Shalgam, είναι τα μαύρα καρότα, είναι το γογγύλι, δηλαδή το ραπανάκι, ή κοκκινογούλι, είναι το πλιγούρι, είναι το αλάτι, και φυσικά είναι το νερό.

Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam?
Στις ζυμώσεις των λαχανικών, κυρίως σε βιομηχανική κλίμακα, χρησιμοποιούνται καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS. Αυτές οι καλλιέργειες εκκίνησης περιέχουν οξυγαλακτικά βακτήρια τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τα Είδη: Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, Pediococcus acidilactici, Lactococcus lactis, Lactobacillus brevis, Weissella spp. (για παράδειγμα, Weissella cibaria). Χρησιμοποιώ διαφορετικές καλλιέργειες εκκίνησης σημαίνει ότι θα φτιάξω και διαφορετικό προϊόν.

Επιπλέον συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ συχνά είναι τα παντζάρια, και τα ρεβίθια.

Για την παρασκευή του Şalgam χρησιμοποιούνται και συνοδευτικά συστατικά τα οποία είναι η μαγιά του ψωμιού, τα πορτοκαλί καρότα, το λεμόνι, το ξύδι, το σκόρδο, οι πιπεριές, κ.α.

Οικιακή καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) DVS για την παρασκευή μπύρας. Αυτή η καλλιέργεια περιέχει τον ζυμομύκητα ο οποίος ανήκει στο Είδος Lachancea thermotolerans. Αυτός ο ζυμομύκητας αναπτύσσεται σε ένα εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 20–30 °C και ζυμώνει τα σάκχαρα με ετεροζυμωτικό τρόπο. Δηλαδή, αυτός ο ζυμομύκητας παράγει τόσο αιθανόλη όσο και γαλακτικό οξύ. Επίσης, αυτός ο ζυμομύκητας έχει μεγάλη οξεοανθεκτικότητα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ανάλογες καλλιέργειες εκκίνησης (καλλιέργειες κατάλληλες για την παρασκευή οίνου ή καλλιέργειες κατάλληλες για την παρασκευή μηλίτη) για την παρασκευή του ποτού Şalgam?    

Μπορείτε να δείτε μια σειρά άρθρων τα οποία αναφέρονται στους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής του Shalgam.

Δείτε ΕΔΩ όλους τους τρόπους με τους οποίους φτιάχνουμε Şalgam

Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam?
Πληθώρα ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του Shalgam. Εμείς μπορούμε να προσθέτουμε λίγη πιπερόριζα, στο δοχείο της ζύμωσης. Το τελικό προϊόν θα κρατήσει τον βασικό χαρακτήρα, αλλά θα αποκτήσει και μία spicy αίσθηση.
Υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από την συνήθη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam?

Η παρασκευή του Shalgam γίνεται μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων, και έτσι εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληθώρα ακατέργαστων συστατικών.

Στο δοχείο της ζύμωσης μπορώ να προσθέσω μια σειρά βοτάνων και μπαχαρικών ώστε να φτιάξω ένα ποτό Shalgam με ιδιαίτερο flavor.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να φτιάξουμε Shalgam υπό την έννοια ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάρα πολλά διαφορετικά συστατικά.

Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε πληθώρα μπαχαρικών όπως είναι οι αλεσμένοι σπόροι μουστάρδας ή το κόκκινο τσίλι.

Η χρήση βοτάνων και θεραπευτικών φυτών μπορεί να ενισχύσει την προβιοτική δράση του ποτού Şalgam.

Ως αποτέλεσμα, μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα ποτό Shalgam με διαφορετικές γεύσεις.

Φτιάχνω το ρόφημα Shalgam χρησιμοποιώντας ως Μαγιά, μία ποσότητα από το Shalgam το οποίο μόλις φτιάξαμε
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα προβιοτικό ποτό Shalgam χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα από ποτό Κομπούτσα (kombucha) και βότανα? Στο δοχείο της ζύμωσης περιέχονται σάκχαρα και θρεπτικά συστατικά. Το ποτό κομπούτσα περιέχει πληθώρα μικροοργανισμών οι οποίοι έχουν την ικανότητα να ζυμώσουν αυτά τα σάκχαρα των λαχανικών.

Να σημειώσουμε ότι ένας άλλος τρόπος για να φτιάξουμε Shalgam είναι να χρησιμοποιήσουμε ως Μαγιά, μία ποσότητα ίση περίπου με 15% από το Shalgam το οποίο μόλις φτιάξαμε.

Αρχικά, στο δοχείο της ζύμωσης προσθέτουμε όλα τα υλικά, όλα τα συστατικά.

Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam?
Το ποτό Şalgam περιέχει σειρά από οξυγαλακτικά βακτήρια και ζυμομύκητες. Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ως Μαγιά, μία ποσότητα από αυτό το ποτό για να παρασκευάσουμε νέα ζυμωμένα προϊόντα. Για παράδειγμα, προϊόντα τα οποία θα περιλάμβαναν χυμούς φρούτων ή εκχυλίσματα βοτάνων.

Δηλαδή, στο δοχείο της ζύμωσης προσθέτουμε τα μαύρα καρότα, τα παντζάρια, τα ραπανάκια, το πλιγούρι, τα ρεβίθια, το αλάτι, κ.α.

Στην συνέχεια προσθέτουμε 15% από το Shalgam το οποίο μόλις φτιάξαμε, και συμπληρώνουμε με νερό το υπόλοιπο 85%.

Ο πλέον παραδοσιακός τρόπος παρασκευής θέλει το ποτό Shalgam να ζυμώνεται μέσα σε ξύλινα βαρέλια.
Να και μιά ξεχωριστή συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam

Πολλοί παραδοσιακοί παρασκευαστές χρησιμοποιούν ξύλινα βαρέλια για την ζύμωση του Shalgam.

Έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα με ποιό τρόπο το ξύλο θα επηρεάσει τις ζυμώσεις και θα συνεισφέρει στον χαρακτήρα του τελικού προϊόντος.

Δείτε: Το ξύλο, ένας παλαιός φίλος του ανθρώπου

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα

Effect of Production Method and Temperature on Quality Characteristics of Shalgam Beverages during Storage. Tangüler, H., Dinç, S. Ö., Ekenel, G., Aytekin, D. A., Şimşek, C., & Ataklı, H. (2022). Akademik Gida, 20(1), 20–29.

Shalgam (Salgam). In: Handbook of Plant Based Fermented Foods and Beverages. Erten, H.; Tangüler, H. 2nd ed.; Hui, Y.H., Evranuz, Ö.E., Eds.; CRC Press Taylor & Francis Group: Boca Raton, FL, USA, 2012; pp. 657–664.

A traditional Turkish fermented nonalcoholic beverage, shalgam. Coşkun, F. (2017). Beverages, 3(4).

Some chemical and microbiological properties of salgam juice. Özer, N.; Çoksöyler, F.N. Gida 2015, 40, 31–38.

Quantification of anthocyanins in black carrot extracts (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef.) and evaluation of their color properties. Kammerer, D.; Carle, R.; Schieber, A. Eur. Food Res. Tech. 2004, 219, 479–486.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here