Home STORYTELLING The Lord of the Cheeses

The Lord of the Cheeses

57
0
πρωτοσέλιδο - The Lord of the Cheeses

The Lord of the Cheeses – Ένα Τυρί να τους διοικεί όλους, Ένα Τυρί να τους συνδέει όλους

The Lord of the Cheeses – Πόσο διαφοροποιημένα είναι τα τυριά σήμερα?

Πρόσφατα, βρέθηκα, μπροστά, στο, γιγαντιαίο και, ομολογουμένως, εντυπωσιακό ράφι των γαλακτοκομικών προϊόντων, μιας τεράστιας υπεραγοράς, προσπαθώντας να επιλέξω, ποιό τυρί να αγοράσω.

Υπήρχαν όλα εκεί.

Μαλακά ή σκληρά, με ωρίμανση ή χωρίς, συσκευασμένα ή χύμα.

Ποτέ η προσφορά, οι κατηγορίες, τα χρώματα και οι συσκευασίες των τυριών δεν ήταν περισσότερα και ποτέ το εύρος της διαφοροποίησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών δεν ήταν μικρότερο.

Μεγέθη διάφορα, χρώματα όμορφα.

Όλα, από τόπους ζηλευτούς.

Χωρίς δυσκολία μπορούσα να ανακαλέσω στην μνήμη μου τις γεύσεις τους.

Ήταν όλα τόσο προβλέψιμα.

Τόσο παρωχημένα.

Τόσο βαρετά…

Τυρί Γραβιέρα. Οπές ακανονίστου σχήματος, ρωγμές και σκασίματα.

Δείτε: Γιατί όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Μέρος 1ο

Ποτέ η προσφορά, οι κατηγορίες, τα χρώματα και οι συσκευασίες των τυριών δεν ήταν περισσότερα, και ποτέ το εύρος, της διαφοροποίησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών δεν ήταν μικρότερο.

Οι αναμνήσεις, του παρελθόντος, μου προκάλεσαν ένα μικρό μειδίαμα.

The Lord of the Cheeses – Τα τυριά μιας άλλης εποχής

Με νοσταλγία θυμήθηκα τα τυριά και τα γαλακτοκομικά που συνάντησα παιδί.

Τυρί Κεφαλοτύρι. Ανώμαλος χρωματισμός και ανεπιθύμητες οπές συνθέτουν την εμφάνιση αυτού του τυριού.
Τυριά άλμης λασπωμένα

Έπρεπε να σκάψεις σε βάθος 1 εκ., μέχρι να συναντήσεις την σκληρή δομή του τυριού.

Φέτα και αλμυρό κατίκι μαζί. 2 σε 1.

Άλλα πάλι, με ”μύξιασμα”.

Η άλμη φάνταζε σαν ένα υλικό από το υπερπέραν.

Πως θα γινόταν να μην την αγγίξεις.

πρωτοσέλιδο - Βουτυρική Ζύμωση - Η 4η ζύμωση η οποία μάς ενδιαφέρει
Αυτές οι οπές στο τυρί οφείλονται στην δράση των κλωστριδίων. Τέτοιου είδους τυριά θα πρέπει να καταστρέφονται.

Δείτε: Βλεννώδης Επιφάνεια ή Μύξιασμα – Τί μου θύμησες τώρα!

Λευκά τυριά με πολλά χρώματα

Οι αποικίες των μικροοργανισμών κάλυπταν την επιφάνεια.

Οι γεύσεις εξωτικές.

Τώρα μπορώ να πώ και επικίνδυνες.

Άλλα σου ξέραιναν την γλώσσα.

Τα έτρωγες και ήθελες 2 λίτρα νερό.

Τυρί άλμης με έντονο το ελάττωμα του φουσκώματος. Δείτε τις πολυάριθμες μικρές οπές (ψύλιασμα) στην επιφάνεια του τυριού. Αυτή είναι η πρώιμη διόγκωση. Οι λιγότερες σε αριθμό, μεγαλύτερες οπές, έγιναν σε μεταγενέστερο χρόνο και σχετίζονται με το όψιμο φούσκωμα.Το τυρί, αυτό, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το τυρί έχει φουσκώσει και λειτουργεί ως σφουγγάρι.

Αναρωτιόσουν που βρέθηκε η σκόνη μέσα στο τυρί.

Άλλα πάλι λάστιχο.

Μαστιχένια υφή μα καθόλου γεύση.

Φέτα με τρύπες σαν σφουγγάρι της Καλύμνου.

Άλλα, όξινα, έκαιγαν τον ουρανίσκο.

Τα δοχεία είχαν και αυτά την χάρη τους.

Φουσκωμένα σαν να έγινε έκρηξη στο εσωτερικό τους.

Τυρί Φέτα από νωπό γάλα. Δείτε, την δημιουργία πληθώρας ανεπιθύμητων οπών. Παρατηρήστε το μέγεθος, αυτών, των οπών. Οι οπές, αυτές, οφείλονται στην παρουσία ζυμομυκήτων.

Μόνο να μην βρισκόσουν πάνω από το καπάκι όταν ανοιγόταν.

Ίσως έπρεπε να έχουν το χαρακτηριστικό σήμα ”danger.explosives. keep out”.

Σκληρά τυριά λύσσα

Δεν μπορούσες να κοιμηθείς το βράδυ.

τυρί Nabulsi, τυρί Domiati και τυρί Mihalic μαζί.

Δείτε: Ποιά είναι τα 7 αλμυρότερα τυριά στον κόσμο

Άλλα, είχαν διαφορετικούς χρωματισμούς.

Πολλοί κτηνοτρόφοι πωλούν το γίδινο τυρί, το οποίο, αυτοί, οι κτηνοτρόφοι παράγουν. Δυστυχώς, συχνά, το τελικό προϊόν χαρακτηρίζεται από σημαντικά μειονεκτήματα. Όταν δε, το τυρί τοποθετείται σε ψυγείο για αποθήκευση χωρίς να έχει την κατάλληλη τιμή pH, τα προβλήματα μπορεί να πολλαπλασιαστούν και η ποιότητα αυτού, του τυριού, να υποβαθμιστεί σημαντικά.

Έξω κίτρινα μέσα άσπρα.

Ένα το κομμάτι τυρί όμως πολλές οι γεύσεις.

Κύρια η ταγγισμένη.

Κεφαλοτύρια σκληρά.

Έσπαγαν τα μαχαίρια και ακολουθούσαν τα δόντια.

Άλλα γεμάτα σκασίματα και ρωγμές.

Οπές ακανόνιστου σχήματος.

Οπές σε τυρί, το οποίο πωλείται ως Γραβιέρα. Εγώ μπορώ να αξιολογήσω την προέλευση, αυτών, των οπών? Οι οπές, αυτές, οφείλονται σε προπιονικά βακτήρια, ή σε κλωστρίδια? Οι οπές, οι οποίες, κάθε φορά, δημιουργούνται, είναι χαρακτηριστικές, για το κάθε είδος του μικροοργανισμού. Για να καταλήξω σε ένα, σχετικά, ασφαλές συμπέρασμα, εγώ θα πρέπει να αξιολογήσω και το flavor, αυτού, του τυριού.

Γεύση πικρή.

Όταν έβρισκες μούχλα, ήταν να μην ξεκινήσεις να την αφαιρείς.

Ήταν φορές που και τα blue cheeses είχαν λιγότερη.

Τυριά από απαστερίωτο γάλα? Τα περισσότερα.

Τυριά από βρασμένο γάλα? Υπήρχαν και τέτοια

Δείτε: Τυρί από υπερθερμασμένο γάλα – Πώς θα σώσω την παρτίδα?

Τυριά από χαλασμένο γάλα?

Βλεννώδης Επιφάνεια ή Μύξιασμα σε τυριά άλμης.

”Μα… θε να το πετάξουμε?”

Κάτι να προέρχεται από γάλα τέλος πάντων.

Ήταν τυριά με Χαρακτήρα, με Προσωπικότητα, με την σφραγίδα του παρασκευαστή.

Ορισμένοι τα κατανάλωναν από ανάγκη.

Σε άλλους άρεσαν.

Κάποιοι τα λάτρεψαν.

Όλοι τα εγκατέλειψαν.

Εμφάνιση μούχλας (molds) στην επιφάνεια του τυριού. Εάν την καθαρίσω, μπορώ να καταναλώσω του τυρί?

Εάν με ρωτούσατε τι τίτλο θα έβαζα για το τυρί εκείνης της εποχής?

Τι θα επέλεγα?

Ανθυγιεινό ή Κακό? ή μήπως Αγνό?

Θα σας έλεγα

Τυρί έκπληξη

Ποτέ δεν ήξερες τι θα συναντούσες.

Previous articleΗ λακτόζη, η λακτάση, το γάλα και η μετάλλαξη
Next article6 στόχοι τους οποίους πετυχαίνω με την έντονη θερμική επεξεργασία του γάλακτος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here