The Lord of the Cheeses – Ένα Τυρί να τους διοικεί όλους, Ένα Τυρί να τους συνδέει όλους
The Lord of the Cheeses – Πόσο διαφοροποιημένα είναι τα τυριά σήμερα?
Πρόσφατα, βρέθηκα, μπροστά, στο, γιγαντιαίο και, ομολογουμένως, εντυπωσιακό ράφι των γαλακτοκομικών προϊόντων, μιας τεράστιας υπεραγοράς, προσπαθώντας να επιλέξω, ποιό τυρί να αγοράσω.
Υπήρχαν όλα εκεί.
Μαλακά ή σκληρά, με ωρίμανση ή χωρίς, συσκευασμένα ή χύμα.
Μεγέθη διάφορα, χρώματα όμορφα.
Όλα, από τόπους ζηλευτούς.
Χωρίς δυσκολία μπορούσα να ανακαλέσω στην μνήμη μου τις γεύσεις τους.
Ήταν όλα τόσο προβλέψιμα.
Τόσο παρωχημένα.
Τόσο βαρετά…
Δείτε: Γιατί όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Μέρος 1ο
Ποτέ η προσφορά, οι κατηγορίες, τα χρώματα και οι συσκευασίες των τυριών δεν ήταν περισσότερα, και ποτέ το εύρος, της διαφοροποίησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών δεν ήταν μικρότερο.
Οι αναμνήσεις, του παρελθόντος, μου προκάλεσαν ένα μικρό μειδίαμα.
The Lord of the Cheeses – Τα τυριά μιας άλλης εποχής
Με νοσταλγία θυμήθηκα τα τυριά και τα γαλακτοκομικά που συνάντησα παιδί.
Τυριά άλμης λασπωμένα
Έπρεπε να σκάψεις σε βάθος 1 εκ., μέχρι να συναντήσεις την σκληρή δομή του τυριού.
Φέτα και αλμυρό κατίκι μαζί. 2 σε 1.
Άλλα πάλι, με ”μύξιασμα”.
Η άλμη φάνταζε σαν ένα υλικό από το υπερπέραν.
Πως θα γινόταν να μην την αγγίξεις.
Δείτε: Βλεννώδης Επιφάνεια ή Μύξιασμα – Τί μου θύμησες τώρα!
Λευκά τυριά με πολλά χρώματα
Οι αποικίες των μικροοργανισμών κάλυπταν την επιφάνεια.
Οι γεύσεις εξωτικές.
Τώρα μπορώ να πώ και επικίνδυνες.
Άλλα σου ξέραιναν την γλώσσα.
Τα έτρωγες και ήθελες 2 λίτρα νερό.
Αναρωτιόσουν που βρέθηκε η σκόνη μέσα στο τυρί.
Άλλα πάλι λάστιχο.
Μαστιχένια υφή μα καθόλου γεύση.
Φέτα με τρύπες σαν σφουγγάρι της Καλύμνου.
Άλλα, όξινα, έκαιγαν τον ουρανίσκο.
Τα δοχεία είχαν και αυτά την χάρη τους.
Φουσκωμένα σαν να έγινε έκρηξη στο εσωτερικό τους.
Μόνο να μην βρισκόσουν πάνω από το καπάκι όταν ανοιγόταν.
Ίσως έπρεπε να έχουν το χαρακτηριστικό σήμα ”danger.explosives. keep out”.
Σκληρά τυριά λύσσα
Δεν μπορούσες να κοιμηθείς το βράδυ.
τυρί Nabulsi, τυρί Domiati και τυρί Mihalic μαζί.
Δείτε: Ποιά είναι τα 7 αλμυρότερα τυριά στον κόσμο
Άλλα, είχαν διαφορετικούς χρωματισμούς.
Έξω κίτρινα μέσα άσπρα.
Ένα το κομμάτι τυρί όμως πολλές οι γεύσεις.
Κύρια η ταγγισμένη.
Κεφαλοτύρια σκληρά.
Έσπαγαν τα μαχαίρια και ακολουθούσαν τα δόντια.
Άλλα γεμάτα σκασίματα και ρωγμές.
Οπές ακανόνιστου σχήματος.
Γεύση πικρή.
Όταν έβρισκες μούχλα, ήταν να μην ξεκινήσεις να την αφαιρείς.
Ήταν φορές που και τα blue cheeses είχαν λιγότερη.
Τυριά από απαστερίωτο γάλα? Τα περισσότερα.
Τυριά από βρασμένο γάλα? Υπήρχαν και τέτοια
Δείτε: Τυρί από υπερθερμασμένο γάλα – Πώς θα σώσω την παρτίδα?
Τυριά από χαλασμένο γάλα?
”Μα… θε να το πετάξουμε?”
Κάτι να προέρχεται από γάλα τέλος πάντων.
Ήταν τυριά με Χαρακτήρα, με Προσωπικότητα, με την σφραγίδα του παρασκευαστή.
Ορισμένοι τα κατανάλωναν από ανάγκη.
Σε άλλους άρεσαν.
Κάποιοι τα λάτρεψαν.
Όλοι τα εγκατέλειψαν.
Εάν με ρωτούσατε τι τίτλο θα έβαζα για το τυρί εκείνης της εποχής?
Τι θα επέλεγα?
Ανθυγιεινό ή Κακό? ή μήπως Αγνό?
Θα σας έλεγα
Τυρί έκπληξη
Ποτέ δεν ήξερες τι θα συναντούσες.