Home Ζυμωμένα Προϊόντα - Υγεία Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει...

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

1179
0

Με ποιό τρόπο επηρεάζουν τα ζυμωμένα τρόφιμα την Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου? Γιατί οι ζυμωμένες τροφές έχουν ευεργετική επίδραση στην Εντερική Μικροχλωρίδα του Ανθρώπου?

Με τον όρο Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου (gut microbiota), εμείς αναφερόμαστε στο σύνολο των μικροοργανισμών, οι οποίοι διαβιούν στο εντερικό μας σύστημα.

Ο πληθυσμός αυτών των μικροοργανισμών, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από βακτήρια, ανέρχεται σε δεκάδες τρισεκατομμύρια.

Ορισμένοι άνθρωποι νομίζουν ότι η Εντερική Μικροχλωρίδα είναι απλά κάποιοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι καλώς ή κακώς βρίσκονται μέσα μας. Σήμερα, είναι πλέον αποδεκτό ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί αποτελούν ένα υπερ όργανο. Πολλοί δε επιστήμονες θεωρούν ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί ίσως αποτελούν τον πραγματικό εγκέφαλο ο οποίος επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπου.

Οι μικροοργανισμοί της εντερικής μικροχλωρίδας αποκτούν ένα σημαντικό ρόλο στην ζωή μας καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί αλληλοεπιδρούν έντονα και πολλαπλώς με τα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Τί είναι η Ευβίωση και τί είναι η Δυσβίωση?

Όταν φροντίζουμε και όταν μεριμνούμε για την ανάπτυξη και την διατήρηση ενός σύνθετου εντερικού περιβάλλοντος, το οποίο θα προωθήσει μια φιλική ή ακόμα και ευεργετική μικροχλωρίδα, τότε, προωθούμε ένα καθεστώς Ευβίωσης (Eubiosis).

Η κατανάλωση υπερ επεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί σε καθεστώς Δυσβίωσης.

Έτσι λοιπόν, ως Ευβίωση εννοούμε εκείνη την ιδανική σύνθεση του οικοσυστήματος της εντερικής μικροχλωρίδας η οποία θα δημιουργήσει μέγιστα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.

Από την άλλη μεριά.

H διαταραχή στο εντερικό περιβάλλον η οποία θα προκαλέσει μετατόπιση της ισορροπίας μακριά από μια ιδανική σύνθεση της μικροχλωρίδας, και έτσι θα πυροδοτήσει αλλαγές στην λειτουργία και στις μεταβολικές δραστηριότητες των βακτηρίων, με αποτέλεσμα την δημιουργία αρνητικών συνεπειών στην υγεία του ανθρώπου, αναφέρεται με τον όρο Δυσβίωση (Dysbiosis).

Δείτε: Η σύνθεση της Εντερικής Μικροχλωρίδας θα οδηγήσει στην Ευβίωση ή στην Δυσβίωση?

Μια σύνθεση της μικροχλωρίδας η οποία είναι η ιδανική στο άτομο Α, μπορεί να είναι καλή, αλλά όχι η ιδανική για το άτομο Β. Παρόλα αυτά, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η Ευβίωση θα πρέπει να εδράζεται στην βάση της ύπαρξης μιας μεγάλης ποικιλομορφίας των Ειδών των μικροοργανισμών. Επίσης, η Ευβίωση σχετίζεται άρρηκτα και με την κατάλληλη αναλογία των Ειδών των βακτηρίων.

Το να επιτύχουμε μια κατάσταση Ευβίωσης μπορεί να μην είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς, και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η αρχή της ατομικότητας.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Το είδος της διατροφής θα επηρεάσει καίρια την εντερική μικροχλωρίδα

Η σύνθεση και ο πληθυσμός των μικροοργανισμών οι οποίοι απαρτίζουν την μικροχλωρίδα του εντέρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Από το είδος της διατροφής, από τον τρόπο ζωής (ψυχολογική κατάσταση, φυσική άσκηση, ύπνος, κ.α.), από το περιβάλλον διαβίωσης, από γενετικούς παράγοντες, από την ηλικία, κ.α.

Η διατροφή μας θα καθορίσει την μικροχλωρίδα του εντέρου μας. Απαιτείται να καταναλώνουμε μιά μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικής προέλευσης.

Δείτε: Διατροφή και Εντερικό Μικροβίωμα – Να γιατί θα πρέπει να αλλάξω την διατροφή μου!

Από όλους τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εντερική μικροχλωρίδα μας, εμείς εδώ, θα ασχοληθούμε με τον σημαντικότερο παράγοντα τον οποίο μπορούμε να μεταβάλλουμε επί τα βελτίω.

Ο παράγοντας αυτός είναι το είδος της ακολουθούμενης διατροφής.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν με Δυσβίωση? Χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων
Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν την εντερική μας μικροχλωρίδα.

Αρκετοί γονείς με μικρά παιδιά, κάθε φορά πού εκδηλώνεται μια ίωση, μια ασθένεια, χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά φάρμακα.

Η αντιβίωση θα καταστρέψει την εντερική μικροχλωρίδα και θα οδηγήσει σε Δυσβίωση.

Ως αποτέλεσμα της Δυσβίωσης, είναι πολύ πιθανόν ότι σε αυτά τα παιδιά θα εμφανιστούν άλλες ασθένειες και μετά θα ακολουθήσουν άλλες ασθένειες.

Συνήθως, αυτοί οι γονείς δεν εφαρμόζουν δραστικές τεχνικές, για την επαναφορά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μιας υγειούς μικροχλωρίδας.

Φυσικά, μετά από την χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων απαιτούνται συνεχείς εισροές από μια ευρεία ποικιλομορφία ζυμωμένων τροφίμων και ποτών.

Έτσι, τα μικρά παιδιά για να αντιμετωπίσουν τις νέες φλεγμονές και τις νέες ασθένειες πού εμφανίζονται, και όπως αναφέρθηκε η πιθανή αιτία είναι η προκληθείσα Δυσβίωση, λαμβάνουν πάλι βακτηριογόνες ουσίες, οι οποίες θα προκαλέσουν νέα καταστροφή στην όποια εναπομείνασα μικροχλωρίδα, και, έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι τα παιδιά τα οποία αργότερα θα γίνουν έφηβοι, οι οποίοι αργότερα θα γίνουν ενήλικες, οι οποίοι αργότερα θα γίνουν μεσήλικες, να είναι μόνιμα ΑΔΥΝΑΜΟΙ, ΑΡΡΩΣΤΟΙ και ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Αυτά τα παιδιά θα έχουν εκπαιδευτεί να λαμβάνουν φάρμακα για ότι τους συμβεί, και, θα έχουν σε όλη τους την ζωή ζητήματα υγείας, πιθανόν και ζητήματα ψυχικής υγείας, και φυσικά δεν πρόκειται να φθάσουν σε προχωρημένη ηλικία.

Επιπλέον, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα και η διανοητική τους αντίληψη να είναι μειωμένη.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι νέοι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο είδος της διατροφής. ΄΄Γιατί να ακολουθήσω μια υγιεινή διατροφή αφού και με τις καταχρήσεις είμαι μια χαρά΄΄ απαντάνε. Μπορεί να είσαι καλά τώρα, αλλά εάν ο οργανισμός σου πιεσθεί σε μια κατάσταση τύπου covid 19? Μπορεί να είσαι καλά τώρα, στα 25 αλλά στα 55? Πώς μπορούμε εμείς να περιμένουμε από τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει όταν, ουσιαστικά, τον μποϋκοτάρουμε ανελλιπώς? Ρίχνουμε άκυρο και βάζουμε Χ σε προϊόντα τα οποία υπονομεύουν την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας.
Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν με Δυσβίωση? Κατανάλωση υπερ επεξεργασμένων τροφίμων

Αρκετοί γονείς ωθούν τα παιδιά τους στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

Με την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού τα παιδιά φορτώνονται με περιττές θερμίδες επιβαρύνουν τα όργανα του σώματος με πλήρως ανθυγιεινές ουσίες και, καταστρέφουν την μικροχλωρίδα τους.

Πρόχειρο φαγητό κατ ευφημισμό. Στην ουσία δεν πρόκειται για fast food αλλά για junk food. Το πρόχειρο φαγητό έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και εξαιρετικά υποβαθμισμένη ποιοτική αξία.

Επίσης, αρκετοί γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους ήδη από μικρή ηλικία να καταναλώνουν πολλά γλυκά, αναψυκτικά, και γενικά υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα με πολύ ζάχαρη και πολλές συντηρητικές ουσίες.

Αυτές οι τροφές δεν έχουν να προσφέρουν κάτι, αλλά, μπορούν να βλάψουν πολλαπλώς τον οργανισμό μας.

Πέρα από όλα τα άλλα ζητήματα, η κατανάλωση αυτών των τροφών θα προωθήσει την ανάπτυξη μόνον ορισμένων και μάλλον ανεπιθύμητων Ειδών βακτηρίων, αλλά επίσης θα προωθήσει και την ανάπτυξη και βακτηρίων τα οποία θα παράγουν ενδοτοξίνες, και έτσι ο οργανισμός θα βρεθεί σε μια οιωνεί Δυσβίωση.

Το ζήτημα της διατροφής των παιδιών είναι πολύ σημαντικό γιατί η κατάσταση της μικροχλωρίδας κατά την νηπιακή και την παιδική ηλικία θα δημιουργήσει μια υγιή ή όχι βάση για τον οργανισμό τους τα επόμενα χρόνια.

Το παιδί μας μπορεί να γίνει παχύσαρκο, μπορεί να εκδηλώσει ένα σωρό ασθένειες και ψυχικές ασθένειες, οι οποίες θα το συντροφεύουν σε όλη του την ζωή, μπορεί επίσης, να υπάρχει κίνδυνος μειωμένης διανοητικής αντίληψης, επειδή εμείς καταστρέψαμε την μικροχλωρίδα του. Δεν θα ήταν καλύτερα να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή και, να μαθαίνουμε στα παιδιά, και να εκπαιδεύουμε τα παιδιά, για ποιους συγκεκριμένους λόγους ακολουθούμε αυτήν την υγιεινή διατροφή?
Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν με Δυσβίωση? Κατανάλωση αλκοόλ

Ίδια καταστρεπτικές είναι και οι συνέπειες κατανάλωσης του αλκοόλ.

Το αλκοόλ, εκτός των άλλων, θα ελαττώσει τα βακτήρια τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και θα προωθήσει τα βακτήρια με προ φλεγμονώδη δράση.

Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες αποσταθεροποιεί τον επιθηλιακό φραγμό του εντέρου και οδηγεί σε δυσβίωση, επίσης, αυξάνει τον βλαβερό λιποσακχαρίτη (LPS), στο κυτταρικό τοίχωμα με αποτέλεσμα την διέγερση των υποδοχέων τύπου toll (TLR) στα ανοσοποιητικά κύτταρα και τελικά, σε αύξηση του επιπέδου των μονοκυττάρων, των Τ κυττάρων, των κυτοκινών, και των ανοσογλοβουλινών (IgG) καθώς και σε ελάττωση των Β κυττάρων. Στη συνέχεια, αυτές οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες, οι ανοσογλοβουλίνες, και τα ανοσοποιητικά κύτταρα εισέρχονται στην κυκλοφορία και συνεισφέρουν στην καταστροφή των οργάνων. Σε χαμηλές δόσεις το αλκοόλ ίσως να έχει μια θετική επίδραση στις φλεγμονές μέσω της αύξησης του πληθυσμού του βακτηρίου Akkermansia muciniphila και άλλων προστατευτικών μικροβίων, καθώς, και λόγω της αύξησης του οξικού οξέος, των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs), της HDL και του NO].
Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Τί γίνεται με τους celebrities στις διαφημίσεις?

Οι εταιρίες οι οποίες προωθούν το πρόχειρο φαγητό, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά, ξοδεύουν δισεκατομμύρια για διαφημίσεις, στις οποίες η κατανάλωση αυτών των προϊόντων συνδέεται με την υγεία, με την ομορφιά, με την χαρά, με το image, με το prestige, με την αυτοπεποίθηση, με την επιτυχία.

Ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Όσοι καταναλώνουν συστηματικά τέτοιου είδους προϊόντα επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία τους, η επιδερμίδα, η σιλουέτα τους επηρεάζονται αρνητικά, και όταν φθάσουν στην μέση ηλικία μπορεί να αναρωτιούνται για το πώς κάποιοι άλλοι μεγαλύτεροι από αυτούς σε ηλικία διατηρούνται φρέσκοι και υγιείς.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Οι διαφημίσεις συχνά μάς παραπλανούν. Εμείς οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε τις διαφημίσεις των τσιγάρων και των ΄΄σκληρών΄΄ αλκοολούχων ποτών. Δεν δικαιολογούμαστε λοιπόν να μην καταλαβαίνουμε με ποιο τρόπο λειτουργεί αυτό το σύστημα των διαφημίσεων.

Οι άνθρωποι πού διαφημίζουν αυτά τα προϊόντα, διάφοροι διάσημοι, ή όχι, το κάνουν αποκλειστικά για τα χρήματα.

Οι ίδιοι δεν διανοούνται κάν να καταναλώσουν τέτοια προϊόντα!

Όλοι αυτοί οι celebrities πού κάνουν τα μοντέλα στις διαφημίσεις, από την μιά καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί το σύστημα, αλλά από την άλλη είναι ένθερμοι υποστηρικτές της φιλοσοφίας του well being και ακολούθως, ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και εφαρμόζουν ένα lifestyle πού πραγματικά εκπλήσσει.

Εν ολίγοις, για να μπορούν όλοι αυτοί οι celebrities να έχουν ευρωστία, και να απολαμβάνουν μια υψηλή ποιότητα ζωής μέχρι τα 90 τους, και ακόμα πιο πέρα, κάποιοι άλλοι θα πρέπει να καταστρέφουν την υγεία τους και το μέλλον τους.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Βέβαια, κάποιοι επωφελούνται κερδίζοντας εκατομμύρια. Θέλουμε μιά αλλαγή στη ζωή μας? Με ποιό τρόπο θα κάνουμε το 1ο βήμα? Πετάμε όλα τα ποτά τα οποία έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία μας, στα σκουπίδια.

Κάθε φορά λοιπόν πού βλέπουμε μια τέτοια διαφήμιση θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το τί ισχύει και να προσπαθούμε να το εξηγούμε στα παιδιά μας τα οποία είναι περισσότερο επιρρεπή στις τάσεις και πιθανώς να αντιδρούν.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Θα πρέπει να προσανατολιστώ σε τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες σε φυτικές ίνες

Ποιά είναι λοιπόν η ιδανική διατροφή ώστε να αποκτήσω μία super μικροχλωρίδα?

Η διατροφή μου θα πρέπει να αποτελείται οπωσδήποτε από Λαχανικά, από Φρούτα, από Όσπρια, από Δημητριακά, από Ξηρούς καρπούς.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Τις τελευταίες δεκαετίες καταναλώνουμε περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης με αποτέλεσμα να προωθούμε την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων διαταράσσοντας την ισορροπία. Συνεπώς, χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο έμφαση σε τροφές φυτικής προέλευσης. Παράλληλα μπορούμε να καταναλώνουμε και ζυμωμένα προϊόντα.

Αυτές οι τροφές περιέχουν πληθώρα φυτικών ινών.

Αυτές οι φυτικές ίνες θα αποτελέσουν θρεπτικά συστατικά για τους μικροοργανισμούς της εντερικής μικροχλωρίδας.

Φυσικά, το είδος των φυτικών ινών, θα παίξει επίσης ρόλο.

Για αυτό, εμείς θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλά και διαφορετικά είδη τροφίμων.

Η αρχή της ατομικότητας ορίζει ότι το είδος της διατροφής θα πρέπει να είναι προσανατολισμένο στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Παρόλα αυτά, το σίγουρο είναι ότι για να προωθήσουμε την Ευβίωση εμείς θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς την δημιουργία μιας μικροχλωρίδας πλούσιας στα συμβιωτικά (commensal) Είδη βακτηρίων. Παράλληλα, η μικροχλωρίδας μας θα πρέπει να περιέχει υψηλούς πληθυσμούς από αυτά τα βακτήρια. Θυμηθείτε ότι μια μικροχλωρίδα φτωχή σε συμβιωτικά (commensal) Είδη των βακτηρίων και χαμηλή σε πληθυσμό από αυτά τα βακτήρια θα οδηγήσει σταδιακά σε Δυσβίωση. Συνεπώς, εγώ θα πρέπει να προμηθεύω συνεχώς αυτά τα βακτήρια με μια όσο το δυνατόν ευρεία γκάμα θρεπτικών συστατικών. Μην ξεχνάμε ότι η μικροβιακή χλωρίδα θα τραφεί από εκείνα τα συστατικά τα οποία καταναλώσαμε, αλλά, όμως, δεν αφομοιώθηκαν από εμάς κατά την διαδρομή στομαχιού και λεπτού εντέρου και έτσι έφθασαν ΄΄ανέπαφα΄΄ στο παχύ έντερο.
Θέλω την κατάλληλη ποικιλομορφία στην διατροφή μου

Το εκάστοτε τρόφιμο περιέχει διαφορετικά συστατικά τα οποία θα ενεργοποιήσουν διαφορετικά Είδη μικροοργανισμών και έτσι θα προωθηθεί η συνεργιστική δράση μέσω της διασταυρούμενης διατροφής (cross feeding).

Μην ξεχνάμε ότι η επίτευξη μιας συνεργιστικής δράσης μάς ενδιαφέρει καίρια.

Επίσης, το είδος της επεξεργασίας του τρόφιμου (βράσιμο, ψήσιμο, τηγάνισμα), θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Εάν είστε λάτρεις του κόκκινου κρέατος τότε, μάλλον θα πρέπει να το περιορίσετε, Ειδικά εάν είστε άνω των 60 – 65 ετών τότε, θα πρέπει να το περιορίσετε σημαντικά. Τροφές πλούσιες σε χολίνη και σε καρνιτίνη όπως είναι το κρέας και τα αυγά, μεταβολίζονται από την εντερική μικροχλωρίδα και παράγουν αέρια τριμεθυλαμίνη [trimethylamine (TMA)]. Η τριμεθυλαμίνη μετατρέπεται στο συκώτι σε οξείδιο της τριμεθυλαμίνης [trimethylamine oxide (TMAO)]. Αυτή η ουσία αποτελεί ένα ανθυγιεινό μεταβιοτικό (postbiotic) το οποίο επίσης έχει συνδεθεί με την αρτηριοσκλήρωση και την στεφανιαία καρδιακή νόσο (coronary artery disease). Σε κάθε περίπτωση το κρέας συνοδεύεται από μιά μεγάλη και πλούσια σαλάτα.
Μια πλούσια Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου περνά μέσα από τα Ζυμωμένα τρόφιμα

Η συστηματική κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων θα βελτιώσει σημαντικά την εντερική μας μικροχλωρίδα.

Συνεπώς, στην διατροφή μας μπορούμε να συμπεριλάβουμε διάφορα είδη τυριών, τα οποία όμως έχουν παρασκευασθεί με την ζύμωση των μικροοργανισμών.

Επίσης απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας θα πρέπει να είναι το κεφίρ, το ξινόγαλο, το αριάνι, και το γιαούρτι.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Τί θα πρέπει να θυμάμαι? Τυριά τύπου σαγανάκι όπως είναι το τυρί Χαλούμι δεν έχουν παρασκευασθεί με την ζύμωση των μικροοργανισμών. Αλλά, επίσης, η υποβολή σε υψηλή θερμική επεξεργασία θα σκοτώσει τους μικροοργανισμούς ενός ζυμωμένου τυριού.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν φυτικές ίνες και έτσι μπορούμε να συνδυάσουμε για παράδειγμα γιαούρτι, ή ξινόγαλο με μια σπιτική χορτόπιτα.

Δείτε: Γιαούρτι, σπιτική χωριατική πίτα και φυσική άσκηση – Να η συνταγή για ευεξία και μακροβιότητα!

Επιπλέον, στο διαιτολόγιο μας μπορούμε να συμπεριλάβουμε διάφορα είδη ψαρικών ή κρεατικών τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση.

Αυτές τις τροφές μπορούμε να τις συνδυάσουμε με όσπρια και πλούσια σαλάτα.

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Επιδόρπια γιαουρτιού στα ράφια των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτά τα επιδόρπια έχουν εντυπωσιακές συσκευασίες και τραβούν την προσοχή των καταναλωτών. Παρόλα αυτά, τα επιδόρπια γιαουρτιού ΔΕΝ περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς. Θα προτιμήσω λοιπόν το κανονικό γιαούρτι.

Σίγουρα, ζυμωμένα τρόφιμα όπως είναι οι ελιές, και τα διάφορα τουρσιά θα πρέπει να βρίσκονται συχνά στο τραπέζι μας.

Η κομπούτσα (kombucha) ή το σαλγκάμ (salgam) αποτελεί, επίσης, μια πολύ καλή επιλογή για την βελτίωση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Επιπροσθέτως, προμηθευτείτε ή φτιάξτε ζυμωμένα τρόφιμα όπως είναι το κίμτσι (kimchi), το τέμπε (tempeh), το μίσο (miso) ή το νάττο (nato).

Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Τα τουρσιά του εμπορίου θα πρέπει να περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς. Ορισμένοι από αυτούς τους μικροοργανισμούς θα περάσουν στο παχύ έντερο και θα το αποικήσουν εμπλουτίζοντας την εντερική μικροχλωρίδα.
Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Θα προσανατολιστώ σε παραδοσιακά γνήσια προϊόντα

Τί γίνεται, τώρα, με την κατανάλωση αλκοόλ?

Είπαμε ότι το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην εντερική μικροχλωρίδα.

Παρόλα αυτά, εάν βρούμε ένα σπιτικό κρασί χωρίς συντηρητικά, δηλαδή, ένα κρασί με πληθώρα μικροοργανισμών ζύμωσης, τότε, μπορούμε να καταναλώνουμε 100 ml με αργό ρυθμό και σε συνδυασμό με τροφές οι οποίες περιέχουν φυτικές ίνες, για παράδειγμα με καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κ.α.

Εάν βρείτε ένα μικροζυθοποιείο με καθαρή χωρίς συντηρητικά απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπύρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και η οποία περιέχει ζωντανούς ζυμομύκητες τότε, μπορείτε να καταναλώνετε 2 με 3 φορές την εβδομάδα μια ποσότητα 250 ml με αργό ρυθμό και σε συνδυασμό με τροφές οι οποίες περιέχουν φυτικές ίνες. Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε την δική σας οικιακή μπύρα!

Το ίδιο ισχύει και για τον μηλίτη, τον οποίο μπορείτε εσείς οι ίδιοι πολύ εύκολα να φτιάξετε.

Επιπλέον, προσπαθήστε να εμπλουτίστε την διατροφή σας με τρόφιμα τα οποία περιέχουν πολυφαινόλες (για παράδειγμα τσάι).

Να θυμάστε ότι στην εντερική μικροχλωρίδα αρέσουν πολύ οι πολυφαινόλες.

Βέβαια, αναφέραμε μόλις ένα μικρό τμήμα των ζυμωμένων τροφίμων τα οποία μπορείτε να παρασκευάσετε και να καταναλώσετε.

Εάν ψάξετε, θα διαπιστώσετε ότι η ζύμωση, γνωστή εδώ και χιλιετίες ως τρόπος διατήρησης της τροφής, περιλαμβάνει ένα ευρύ πλήθος διαφορετικών προϊόντων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα:

Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease. Dimidi, E.; Cox, S.R.; Rossi, M.; Whelan, K, Nutrients 2019, 11, 1806

Importance of fermented foods on human health — Chapter 4. Farooqui, A.A. In: Gut Microbiota in Neurologic and Visceral Diseases; Farooqui, T., Farooqui, A.A., Eds.; Academic Press: Cambridge, MA, USA, 2021; pp. 69–86.

Bioactive peptides from food fermentation: A comprehensive review of their sources, bioactivities, applications, and future development. Chai, K.F.; Voo, A.Y.H.; Chen, W.N. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2020, 19, 3825–3885.

The future is fermented: Microbial biodiversity of fermented foods is a critical resource for food innovation and human health. Hernández-Velázquez, R.; Flörl, L.; Lavrinienko, A.; Sebechlebská, Z.; Merk, L.; Greppi, A.; Bokulich, N.A. Trends Food Sci. Technol. 2024, 150, 104569

Bioactive peptides derived from fermented foods: Preparation and biological activities. Guo, Q.; Chen, P.; Chen, X. J. Funct. Foods 2023, 101, 105422

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here