Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το ρόφημα Şalgam
Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος με προέλευση από την Τουρκία και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.
Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).

Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος
Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Ποιά είναι τα βασικά συστατικά τα οποία χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε Şalgam

Τα πλέον βασικά συστατικά για να φτιάξουμε Shalgam, είναι τα μαύρα καρότα, είναι το γογγύλι, δηλαδή το ραπανάκι, ή κοκκινογούλι, είναι το πλιγούρι, είναι το αλάτι, και φυσικά είναι το νερό.
Επιπλέον συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ συχνά είναι τα παντζάρια, και τα ρεβίθια.

Για την παρασκευή του Şalgam χρησιμοποιούνται και συνοδευτικά συστατικά τα οποία είναι η μαγιά του ψωμιού, τα πορτοκαλί καρότα, το λεμόνι, το ξύδι, το σκόρδο, οι πιπεριές, κ.α.
Η παρασκευή του Shalgam γίνεται μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων, και έτσι εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληθώρα ακατέργαστων συστατικών.

Ως αποτέλεσμα, μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα ποτό Shalgam με διαφορετικές γεύσεις.
Ελάτε να δούμε λοιπόν με ποιόν τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε ποτό Shalgam.
Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα μαύρα καρότα

Θα φτιάξουμε 5 λίτρα ποτό Shalgam, (τουλάχιστον το δοχείο της ζύμωσης είναι χωρητικότητας 5 λίτρων).
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό δοχείο με μεγάλη διατομή εισόδου.

Το συγκεκριμένο δοχείο δεν έχει την ικανότητα να σφραγίζει αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την είσοδο – έξοδο των αερίων.
Αυτό θα επηρεάσει τον χαρακτήρα του τελικού προϊόντος.

Εμείς βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα δοχείο με μικρότερη διατομή το οποίο έχει την ικανότητα να σφραγίζει αποτελεσματικά.
Δείτε: Ζυμώσεις λαχανικών – Αυτός είναι ο 3ος τρόπος παρασκευής για το ζυμωμένο προβιοτικό ποτό Shalgam

Για 5 λίτρα Shalgam θα χρησιμοποιήσουμε 9 μαύρα καρότα και 1 πορτοκαλί καρότο.
Πλένουμε σχολαστικά τα καρότα, και, αφαιρούμε τις άκρες.

Επίσης, αφαιρούμε όλα τα σημεία των προσβολών, και γενικότερα αφαιρούμε οτιδήποτε μάς δημιουργεί την εντύπωση ότι μπορεί να συγκεντρώνει μικροοργανισμούς.
Όμως διατηρούμε την επιδερμίδα των καρότων.

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Şalgam – Θα χρησιμοποιήσουμε γογγύλι
Θα χρησιμοποιήσουμε 1 μεγάλο ραπανάκι.

Με την βοήθεια του μαχαιριού καθαρίζουμε το ραπανάκι.
Εδώ στην συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε μόνον καρότα και γογγύλι.

Εμείς, βέβαια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και παντζάρια.
Δείτε: Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Τί άλλο θα χρησιμοποιήσω?
Θα χρησιμοποιήσω πλιγούρι.

Πόση ποσότητα?
Υπολογίστε 200 γραμ., πλιγούρι για ένα δοχείο των 5 λίτρων.

Επίσης, θα χρησιμοποιήσω μία χούφτα από ρεβίθια.
Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσω και λίγο αλάτι.

Χοντρικά, υπολογίστε μία ποσότητα 1 με 2%.
Γενικά, μία ποσότητα άλατος 1.5 με 1.6% αποτελεί μια καλή επιλογή.

Προσοχή, θα χρησιμοποιήσω χοντρό αλάτι.
Έχουμε λοιπόν, εδώ όλα τα συστατικά.

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Şalgam – Ξεκινάμε να τεμαχίζουμε τα λαχανικά μας
Ξεκινάω να τεμαχίζω τα καρότα.

Κόβω τα καρότα, κατά μήκος του μεγάλου άξονα, σε τέσσερα ισομεγέθη κατά το δυνατόν τμήματα.
Eάν κατά τον τεμαχισμό, παρατηρήσω κάποιο ανεπιθύμητο σημάδι ή προσβολή, στο εσωτερικό του καρότου, θα το αφαιρέσω.

Στην συνέχεια, κόβω το ραπανάκι, στα δύο, και το τεμαχίζω με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματιστούν φέτες πάχους περίπου 8 χιλιοστών.

Εδώ τώρα έχω τεμαχισμένα τα λαχανικά μου.

Αυτό το οποίο θα κάνω τώρα είναι να μεταφέρω τα τεμαχισμένα καρότα και τις φέτες από το ραπανάκι στο εσωτερικό του δοχείου.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Τί μπορώ να κάνω με το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι?

Εδώ τώρα έχουμε το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι.

Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε και το πλιγούρι, και τα ρεβίθια και το αλάτι απευθείας στο δοχείο.

Όμως αυτό το οποίο θα κάνουμε σε αυτόν τον τρόπο παρασκευής είναι να μεταφέρουμε αυτά τα συστατικά πρώτα σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Έτσι λοιπόν, σε αυτό ύφασμα αραιής ύφανσης, μεταφέρουμε το πλιγούρι, μεταφέρουμε τα ρεβίθια και μεταφέρουμε και το αλάτι.

Στην συνέχεια κάνουμε έναν κόμπο σε αυτό το ύφασμα, και το τοποθετούμε μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.

Φτιάχνω με τον παραδοσιακό τρόπο το προβιοτικό ποτό Shalgam – Τί άλλο θα προσθέσω?

Εδώ λοιπόν έχουμε το δοχείο με τα υλικά μας.
Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε και 2 με 3 αποξηραμένες πιπεριές.

Βέβαια, για να επιταχύνουμε την ζύμωση στο δοχείο μπορούμε να προσθέσουμε και υλικά όπως είναι το προζύμι ή η ζύμη ψωμιού.

Ουσιαστικά, τώρα έχουμε τελειώσει.
Αυτό πού μένει είναι απλά να προσθέσουμε το νερό.

Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό και σίγουρα όχι χλωριωμένο.
Πληρώνουμε μέχρι σχεδόν τα χείλη του δοχείου και στην συνέχεια σφραγίζουμε το δοχείο.

Τοποθετούμε το δοχείο σε σκοτεινό χώρο ώστε να αποφύγουμε την φωτοοξείδωση, και σε χώρο με θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Χρονικό διάστημα της ζύμωσης για το ποτό Şalgam

Η ζύμωση του Shalgam λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, που κυμαίνονται από 10°C έως 35°C.
Παρόλο πού η διάρκεια της ζύμωσης είναι δύσκολο να προβλεφθεί στην περίπτωση των αυθόρμητων ζυμώσεων, εντούτοις χοντρικά, υπολογίστε 8 με 12 ημέρες, όταν η θερμοκρασία είναι 20 με 25℃.

H διάρκεια της ζύμωσης εκτός από την θερμοκρασία του χώρου, θα εξαρτηθεί από τα υλικά τα οποία χρησιμοποιήσαμε, από την τεχνική την οποία εφαρμόσαμε, και φυσικά από τις προτιμήσεις μας.
Εάν επιζητούμε ένα ποτό με αυξημένη οξύτητα και έντονο flavor, τότε η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από 2 εβδομάδες,

Φτιάχνω προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Το ποτό Shalgam είναι έτοιμο
Η διεργασία έχει ολοκληρωθεί, το ποτό Shalgam είναι έτοιμο.

Το ποτό Shalgam μετά από μία ζύμωση η οποία διήρκεσε 2 εβδομάδες έχει μια σχετικά ισχυρή όξινη αντίδραση, συγκεκριμένα η τιμή pH είναι 3.05.
Αυτή η αυξημένη οξύτητα οφείλεται κυρίως στην οξυγαλακτική ζύμωση και στην παραγωγή γαλακτικού οξέος.

Δείτε: Γαλακτική ζύμωση – Η 1η ζύμωση η οποία μάς ενδιαφέρει
Αυτήν την χαμηλή τιμή pH το Shalgam την αποκτά μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Με ένα στραγγιστήρι, ή με ένα ύφασμα φιλτράρουμε το ποτό Shalgam, και παίρνουμε ένα θεσπέσιο προβιοτικό ρόφημα.
Το ποτό Shalgam διατηρείται τουλάχιστον για 1 μήνα σε συνθήκες ψύξης, και βέβαια, γίνεται πραγματικά ανάρπαστο την περίοδο του καλοκαιριού.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Στην παρασκευή του Shalgam μπορώ να εμπλέκω συνεχώς και νέα συστατικά δημιουργώντας νέα προϊόντα
Το ποτό Shalgam έχει ένα υπέροχο χρώμα και μια εξαιρετική γεύση.

Βέβαια, χρησιμοποιώντας μία σειρά ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης μπορεί κανείς να φτιάξει ένα ποτό Shalgam με διαφορετικές γεύσεις.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι εσείς οι οποίοι έχετε μια οικειότητα με την μαγειρική, και μια έστω και μικρή γνώση των μπαχαρικών και των καρυκευμάτων μπορείτε να φτιάξετε ένα ιδιαίτερο Shalgam για τους πολύτιμους φίλους σας, ή για τους εκλεκτούς πελάτες σας.

Δείτε: Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ποτό Shalgam?
Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Şalgam – Ωφέλη στην υγεία

Το Shalgam αποτελεί ένα προβιοτικό ποτό και η κατανάλωσή του μπορεί να έχει ευεργετική επίδρση στην υγεία μας.
Δείτε το βίντεο: Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Πράγματι, το Shalgam περιέχει μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιοδραστικά συστατικά και μπορεί να ενισχύσει πολλαπλώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Επίσης λόγω του ότι το Shalgam είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης μόνο συστατικών φυτικής προέλευσης, μπορεί να καταναλώνεται και από τους χορτοφάγους.
Δείτε: Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία
ΕΔΩ θα δείτε όλους τους τρόπους για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Şalgam.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα
Occurrence and growth of lactic acid bacteria species during the fermentation of shalgam (salgam), a traditional Turkish fermented beverage. Tanguler, H.; Erten, H. Food Sci. Technol. 2012, 46, 36–41.
A study on the relation between anthocyanin content and product quality: Shalgam as a model beverage. Turker, N.; Aksay, S.; Istanbullu, O.; Artuvan, E. J. Food Qual. 2007, 30, 953–969.
Lactic Fermented Fruit or Vegetable Juices: Past, Present and Future. Garcia, C.; Guerin, M.; Souidi, K.; Remize, F. Beverages 2020, 6, 8.
A review on traditional Turkish fermented non-alcoholic beverages: Microbiota, fermentation process and quality characteristics. Altay, F.; Karbancıoglu-Güler, F.; Ba¸skaya-Dikmen, C.; Heperkan, D. Int. J. Food Microbiol. 2013, 167, 44–56.
Effect of temperature and production method on some quality parameters of fermented carrot juice (Shalgam). Tanguler, H.; Cankaya, A.; Agcam, E.; Uslu, H. Food Biosci. 2021, 41, 100973.
[…] […]
[…] […]
[…] […]