Home Shalgam Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής...

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

2383
3

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το ρόφημα Şalgam

Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος με προέλευση από την Τουρκία και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.

Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Το Salgam είναι ένα ιδιαίτερο ποτό με προβιοτική δράση. Şalgam σημαίνει γογγύλι, (ραπανάκι ή κοκκινογούλι).

Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Ποιά είναι τα βασικά συστατικά τα οποία χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε Şalgam
Τα μαύρα καρότα αποτελούν βασικό συστατικό του Shalgam.

Τα πλέον βασικά συστατικά για να φτιάξουμε Shalgam, είναι τα μαύρα καρότα, είναι το γογγύλι, δηλαδή το ραπανάκι, ή κοκκινογούλι, είναι το πλιγούρι, είναι το αλάτι, και φυσικά είναι το νερό.

Επιπλέον συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ συχνά είναι τα παντζάρια, και τα ρεβίθια.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Μπορούμε να φτιάξουμε ποτό Shalgam χρηασιμοποιώντας πληθώρα ακατέργαστων συστατικών. Να θυμόμαστε ότι στις αυθόρμητες ζυμώσεις, στις οποίες χρησιμοποιούμε συστατικά, τα οποία, λόγω της φύσης τους, διαφοροποιούνται συνεχώς, και με την ζύμωση να λαβαίνει χώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δεν έχει νόημα να αναφερόμαστε σε ακριβείς ποσότητες. Όθεν, υπολογίζουμε τις ποσότητες των υλικών με βάση την εμπειρία μας.

Για την παρασκευή του Şalgam χρησιμοποιούνται και συνοδευτικά συστατικά τα οποία είναι η μαγιά του ψωμιού, τα πορτοκαλί καρότα, το λεμόνι, το ξύδι, το σκόρδο, οι πιπεριές, κ.α.

Η παρασκευή του Shalgam γίνεται μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων, και έτσι εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληθώρα ακατέργαστων συστατικών.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Η παρασκευή του Shalgam δεν προϋποθέτει τεχνογνωσία ή κάποιο ειδικό εξοπλισμό.

Ως αποτέλεσμα, μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα ποτό Shalgam με διαφορετικές γεύσεις.

Ελάτε να δούμε λοιπόν με ποιόν τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε ποτό Shalgam.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα μαύρα καρότα
Ως δοχείο ζύμωσης θα χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό δοχείο με μεγάλη διατομή χωρητικότητας 5 λίτρων.

Θα φτιάξουμε 5 λίτρα ποτό Shalgam, (τουλάχιστον το δοχείο της ζύμωσης είναι χωρητικότητας 5 λίτρων).

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό δοχείο με μεγάλη διατομή εισόδου.

Διαλέγουμε μεσαίου μεγέθους, ομοιόμορφα, καλοσχηματισμένα και φυσικά σε καλή κατάσταση καρότα. Η συγκέντρωση των συνολικών σακχάρων στο μαύρο καρότο, είναι 5.12–6.45 g/100 g. Τα κύρια διαλυτά ζυμώσιμα σάκχαρα του μαύρου καρότου είναι η σαχαρόζη (1.20–3.31 g/100 g), η γλυκόζη (1.10–5.60 g/100 g.4–1) και η φρουκτόζη (1.00–4.36 g/100 g).

Το συγκεκριμένο δοχείο δεν έχει την ικανότητα να σφραγίζει αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την είσοδο – έξοδο των αερίων.

Αυτό θα επηρεάσει τον χαρακτήρα του τελικού προϊόντος.

Καθώς παίρνουμε το καρότο στα χέρια μας το παρατηρούμε, το ψηλαφίζουμε, και με την βοήθεια του μαχαιριού αφαιρούμε όλα τα σημεία των προσβολών. Επίσης αφαιρούμε εξογκώματα, κακώσεις, αμυχές, και γενικότερα αφαιρούμε οτιδήποτε μάς δημιουργεί την εντύπωση ότι μπορεί να αποτελεί θύλακα συγκέντρωσης μικροοργανισμών. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτό το σημείο, διότι η παρουσία ανεπιθύμητων μικροοργανισμών θα υποβαθμίσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Εμείς βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα δοχείο με μικρότερη διατομή το οποίο έχει την ικανότητα να σφραγίζει αποτελεσματικά.

Δείτε: Ζυμώσεις λαχανικών – Αυτός είναι ο 3ος τρόπος παρασκευής για το ζυμωμένο προβιοτικό ποτό Shalgam

Πλένουμε σχολαστικά τα καρότα.

Για 5 λίτρα Shalgam θα χρησιμοποιήσουμε 9 μαύρα καρότα και 1 πορτοκαλί καρότο.

Πλένουμε σχολαστικά τα καρότα, και, αφαιρούμε τις άκρες.

Αφαιρούμε τις άκρες από τα καρότα.

Επίσης, αφαιρούμε όλα τα σημεία των προσβολών, και γενικότερα αφαιρούμε οτιδήποτε μάς δημιουργεί την εντύπωση ότι μπορεί να συγκεντρώνει μικροοργανισμούς.

Όμως διατηρούμε την επιδερμίδα των καρότων.

Έχουμε λοιπόν, εδώ τα καρότα μας, πλυμένα και καθαρισμένα.
Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Şalgam – Θα χρησιμοποιήσουμε γογγύλι

Θα χρησιμοποιήσουμε 1 μεγάλο ραπανάκι.

Θα χρησιμοποιήσουμε 1 μεγάλο ραπανάκι. Δείτε εδώ το μέγεθος καλύπτει όλη την παλάμη. Το γογγύλι θα δώσει το άρωμα στο ποτό Shalgam. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή διότι η χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων θα προκαλέσει ανεπιθύμητο flavor στο τελικό προϊόν.

Με την βοήθεια του μαχαιριού καθαρίζουμε το ραπανάκι.

Εδώ στην συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε μόνον καρότα και γογγύλι.

Αφαιρούμε την εξωτερική επιδερμίδα από το γογγύλι.

Εμείς, βέβαια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και παντζάρια.

Δείτε: Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

Έχω εδώ τα πλυμένα καρότα και το καθαρισμένο ραπανάκι.
Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Τί άλλο θα χρησιμοποιήσω?

Θα χρησιμοποιήσω πλιγούρι.

Θα χρησιμοποιήσω πλιγούρι.

Πόση ποσότητα?

Υπολογίστε 200 γραμ., πλιγούρι για ένα δοχείο των 5 λίτρων.

Θα χρησιμοποιήσω μιά χούφτα από ρεβίθια.

Επίσης, θα χρησιμοποιήσω μία χούφτα από ρεβίθια.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσω και λίγο αλάτι.

Θα χρησιμοποιήσω και λίγο αλάτι.

Χοντρικά, υπολογίστε μία ποσότητα 1 με 2%.

Γενικά, μία ποσότητα άλατος 1.5 με 1.6% αποτελεί μια καλή επιλογή.

Έχουμε λοιπόν, εδώ όλα τα συστατικά για να φτιάξουμε Shalgam.

Προσοχή, θα χρησιμοποιήσω χοντρό αλάτι.

Έχουμε λοιπόν, εδώ όλα τα συστατικά.

Θα κόψω τα καρότα σε τέσσερα ισομεγέθη τμήματα. Το μαύρο καρότο είναι ένα σκληρό υλικό και συνεπώς, σίγουρα χρειάζεται ένα μεγάλο καλοακονισμένο μαχαίρι.
Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Şalgam – Ξεκινάμε να τεμαχίζουμε τα λαχανικά μας

Ξεκινάω να τεμαχίζω τα καρότα.

Παρατηρώ την κατάσταση των καρότων. Αφαιρώ ανεπιθύμητα σημάδια ή προσβολές στα εσωτερικό του καρότου.  

Κόβω τα καρότα, κατά μήκος του μεγάλου άξονα, σε τέσσερα ισομεγέθη κατά το δυνατόν τμήματα.

Eάν κατά τον τεμαχισμό, παρατηρήσω κάποιο ανεπιθύμητο σημάδι ή προσβολή, στο εσωτερικό του καρότου, θα το αφαιρέσω.

Θα τεμαχίσω το ραπανάκι σε φέτες πάχους περίπου 8 χιλιοστών.

Στην συνέχεια, κόβω το ραπανάκι, στα δύο, και το τεμαχίζω με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματιστούν φέτες πάχους περίπου 8 χιλιοστών.

Έχουμε λοιπόν, εδώ, τα καρότα και το ραπανάκι μας τεμαχισμένα.

Εδώ τώρα έχω τεμαχισμένα τα λαχανικά μου.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Μεταφέρω τα τεμαχισμένα καρότα στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης.

Αυτό το οποίο θα κάνω τώρα είναι να μεταφέρω τα τεμαχισμένα καρότα και τις φέτες από το ραπανάκι στο εσωτερικό του δοχείου.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Μεταφέρω τα τεμαχισμένα καρότα και τις φέτες από το ραπανάκι στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης.
Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Τί μπορώ να κάνω με το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι?
Θα χρησιμοποιήσω ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Εδώ τώρα έχουμε το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι.

Μεταφέρουμε τα ρεβίθια στο ύφασμα αραιής ύφανσης.

Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε και το πλιγούρι, και τα ρεβίθια και το αλάτι απευθείας στο δοχείο.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Μεταφέρουμε το πλιγούρι στο ύφασμα αραιής ύφανσης.

Όμως αυτό το οποίο θα κάνουμε σε αυτόν τον τρόπο παρασκευής είναι να μεταφέρουμε αυτά τα συστατικά πρώτα σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Μεταφέρουμε και το αλάτι στο ύφασμα αραιής ύφανσης.

Έτσι λοιπόν, σε αυτό ύφασμα αραιής ύφανσης, μεταφέρουμε το πλιγούρι, μεταφέρουμε τα ρεβίθια και μεταφέρουμε και το αλάτι.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Κομποδένουμε το ύφασμα αραιής ύφανσης.

Στην συνέχεια κάνουμε έναν κόμπο σε αυτό το ύφασμα, και το τοποθετούμε μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Τοποθετούμε το ύφασμα αραιής ύφανσης μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.
Φτιάχνω με τον παραδοσιακό τρόπο το προβιοτικό ποτό Shalgam – Τί άλλο θα προσθέσω?
Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Εδώ λοιπόν έχουμε το δοχείο της ζύμωσης με τα υλικά μας.

Εδώ λοιπόν έχουμε το δοχείο με τα υλικά μας.

Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε και 2 με 3 αποξηραμένες πιπεριές.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Θα προσθέσουμε και 2 με 3 αποξηραμένες πιπεριές. Βέβαια, ελέγξτε πρώτα το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές. Οι πιπεριές θα δώσουν ένα επιθυμητό spicy flavor.

Βέβαια, για να επιταχύνουμε την ζύμωση στο δοχείο μπορούμε να προσθέσουμε και υλικά όπως είναι το προζύμι ή η ζύμη ψωμιού.

Δείτε: Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Προσθέτουμε το νερό στο δοχείο της ζύμωσης.

Ουσιαστικά, τώρα έχουμε τελειώσει.

Αυτό πού μένει είναι απλά να προσθέσουμε το νερό.

Κλείνουμε ερμητικά το δοχείο. Προσοχή. Θα πρέπει να έχουμε ελέγξει ώστε όλα τα συστατικά να βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νερό.

Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό και σίγουρα όχι χλωριωμένο.

Πληρώνουμε μέχρι σχεδόν τα χείλη του δοχείου και στην συνέχεια σφραγίζουμε το δοχείο.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Η θερμοκρασία κατά την ζύμωση θα επηρεάσει την ανάπτυξη των εμπλεκομένων μικροοργανισμών. Για παράδειγμα, σε θερμοκρασίες 20–30°C ευνοείται το Είδος Leuconostoc mesenteroides και η πλειονότητα των ζυμομυκήτων, ενώ τα περισσότερα Είδη των οξυγαλακτικών βακτηρίων αναπτύσσονται γρήγορα στους 30–35°C. Η θερμοκρασία της ζύμωσης θα επηρεάσει επίσης την εκχύλιση των ανθοκυανινών, οι οποίες συμβάλλουν στο χρώμα του προϊόντος.  Η αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξήσει την διαλυτοποίηση χρωστικών ενώσεων.

Τοποθετούμε το δοχείο σε σκοτεινό χώρο ώστε να αποφύγουμε την φωτοοξείδωση, και σε χώρο με θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Χρονικό διάστημα της ζύμωσης για το ποτό Şalgam
Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Οι αυθόρμητες ζυμώσεις στο ποτό Shalgam μπορεί να περιλαμβάνουν την εμπλοκή ομοιοζυμωτικών (Είδη τα οποία ανήκουν στα Γένη Lactobacillus, Pediococcus, Lactococcus, and Streptococcus) και ετεροζυμωτικών οξυγαλακτικών βακτηρίων (Είδη τα οποία ανήκουν στα Γένη Lactobacillus, Leuconostoc, Oenococcus, Weissella).

Η ζύμωση του Shalgam λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, που κυμαίνονται από 10°C έως 35°C.

Παρόλο πού η διάρκεια της ζύμωσης είναι δύσκολο να προβλεφθεί στην περίπτωση των αυθόρμητων ζυμώσεων, εντούτοις χοντρικά, υπολογίστε 8 με 12 ημέρες, όταν η θερμοκρασία είναι 20 με 25℃.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Ο σχηματισμός αυτού του πολύ λεπτού υμενίου λευκού χρώματος οφείλεται στην παρουσία ζυμομυκήτων (kahm yeast) και γενικά δεν πρέπει να σάς ανησυχεί. Παρόλα αυτά μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το άρωμα και την γεύση του ποτού Shalgam, για αυτό θα πρέπει να το απομακρύνεται, Εάν θέλουμε εξ αρχής να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα, τότε φροντίζουμε ώστε η ζύμωση να γίνεται σε αεροστεγές δοχείο, με τα συστατικά να βρίσκονται εξ ολοκλήρου βυθισμένα μέσα στο νερό, η αλατοπεριεκτικότητα να είναι υψηλότερη, και η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη.

H διάρκεια της ζύμωσης εκτός από την θερμοκρασία του χώρου, θα εξαρτηθεί από τα υλικά τα οποία χρησιμοποιήσαμε, από την τεχνική την οποία εφαρμόσαμε, και φυσικά από τις προτιμήσεις μας.

Εάν επιζητούμε ένα ποτό με αυξημένη οξύτητα και έντονο flavor, τότε η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από 2 εβδομάδες,

Σχηματική απεικόνιση μιάς ενδεικτικής μεταβολής του πληθυσμού των οξυγαλακτικών βακτηρίων κατά την διάρκεια της ζύμωσης.10^5 = 100.000, 10^6 = 1.000.000, κ.ο.κ.
Φτιάχνω προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Το ποτό Shalgam είναι έτοιμο

Η διεργασία έχει ολοκληρωθεί, το ποτό Shalgam είναι έτοιμο.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Το ποτό Shalgam απέκτησε μια τιμή pH ίση με 3.05 μετά από 12 ημέρες. Σημείωση: To πεχάμετρο δεν έχει βαθμονομηθεί για την μέτρηση τόσο χαμηλών τιμών pH, οπότε αυτή η τιμή pH είναι κατά προσέγγιση.

Το ποτό Shalgam μετά από μία ζύμωση η οποία διήρκεσε 2 εβδομάδες έχει μια σχετικά ισχυρή όξινη αντίδραση, συγκεκριμένα η τιμή pH είναι 3.05.

Αυτή η αυξημένη οξύτητα οφείλεται κυρίως στην οξυγαλακτική ζύμωση και στην παραγωγή γαλακτικού οξέος.

Σχηματική απεικόνιση της μεταβολής του pH κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Η αρχική τιμή pH θα εξαρτηθεί από το είδος των συστατικών τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε. Το ποτό Shalgam έχει μικρή ρυθμιστική ικανότητα. Η ολική οξύτητα του Shalgam είναι περίπου 0.7% εκφρασμένη ως % σε γαλακτικό οξύ, για μια τιμή pH 3.4

Δείτε: Γαλακτική ζύμωση – Η 1η ζύμωση η οποία μάς ενδιαφέρει

Αυτήν την χαμηλή τιμή pH το Shalgam την αποκτά μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Με ένα στραγγιστήρι, ή με ένα ύφασμα φιλτράρουμε το ποτό Shalgam, Το ποτό Shalgam περιέχει περίπου 26 g/L ολικά στερεά, 1.2 g/L πρωτεΐνη, αλάτι 16 g/L, διοξείδιο του άνθρακα 0.74 g/L αλκοόλη 3.6 g/L, ανθοκυανίνες as cyanidin-3-glycoside 114 mg/L. Το Shalgam είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και κάλιο, σε βιταμίνες A, B, και C, και φαινόλες.

Με ένα στραγγιστήρι, ή με ένα ύφασμα φιλτράρουμε το ποτό Shalgam, και παίρνουμε ένα θεσπέσιο προβιοτικό ρόφημα.

Το ποτό Shalgam διατηρείται τουλάχιστον για 1 μήνα σε συνθήκες ψύξης, και βέβαια, γίνεται πραγματικά ανάρπαστο την περίοδο του καλοκαιριού.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Τα μαύρα καρότα είναι εδώδιμα, και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην σαλάτα μας.
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Στην παρασκευή του Shalgam μπορώ να εμπλέκω συνεχώς και νέα συστατικά δημιουργώντας νέα προϊόντα

Το ποτό Shalgam έχει ένα υπέροχο χρώμα και μια εξαιρετική γεύση.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Έρευνες έδειξαν την παρουσία του Είδους Lactobacillus paracasei subsp paracasei (Lacticaseibacillus paracasei subsp paracasei), του Είδους Lactobacillus buchneri (Lentilactobacillus buchneri), του Είδους Lactobacillus casei (Lacticaseibacillus casei), του Είδους Lactobacillus brevis (Levilactobacillus brevis), του Είδους Lactobacillus plantarum (Lactiplantibacillus plantarum) στο ποτό Shalgam. Πολλά από αυτά τα Είδη περιέχουν προβιοτικά στελέχη.

Βέβαια, χρησιμοποιώντας μία σειρά ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης μπορεί κανείς να φτιάξει ένα ποτό Shalgam με διαφορετικές γεύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι εσείς οι οποίοι έχετε μια οικειότητα με την μαγειρική, και μια έστω και μικρή γνώση των μπαχαρικών και των καρυκευμάτων μπορείτε να φτιάξετε ένα ιδιαίτερο Shalgam για τους πολύτιμους φίλους σας, ή για τους εκλεκτούς πελάτες σας.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Το ρόφημα Şalgam έχει ένα εντυπωσιακό χρώμα, έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση. Φτιάχνουμε το σπιτικό μας ψητό κρέας φτιάχνουμε την σπιτική μας πίτσα, ή φτιάχνουμε την σπιτική μας χορτόπιτα και συνοδεύουμε όλες αυτές τις τροφές με Shalgam.

Δείτε: Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ποτό Shalgam?

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Şalgam – Ωφέλη στην υγεία
Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Οι διαφημίσεις μάς παραπλανούν. Πολλά προϊόντα του εμπορίου έχουν καταστρεπτική επίδραση στην υγεία μας. Ρίχνουμε άκυρο και βάζουμε Χ σε προϊόντα τα οποία υπονομεύουν την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας. Επιλέγουμε υγειινά τρόφιμα, επιλέγουμε Şalgam.

Το Shalgam αποτελεί ένα προβιοτικό ποτό και η κατανάλωσή του μπορεί να έχει ευεργετική επίδρση στην υγεία μας.

Δείτε το βίντεο: Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία
Με ποιό τρόπο θα βελτιώσουμε την υγεία μας και θα αποκτήσουμε ευεξία? Ποικιλία ζυμωμένων τροφίμων μπορεί να είναι η απάντηση.

Πράγματι, το Shalgam περιέχει μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιοδραστικά συστατικά και μπορεί να ενισχύσει πολλαπλώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επίσης λόγω του ότι το Shalgam είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης μόνο συστατικών φυτικής προέλευσης, μπορεί να καταναλώνεται και από τους χορτοφάγους.

Δείτε: Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία

ΕΔΩ θα δείτε όλους τους τρόπους για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Şalgam.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα

Occurrence and growth of lactic acid bacteria species during the fermentation of shalgam (salgam), a traditional Turkish fermented beverage. Tanguler, H.; Erten, H. Food Sci. Technol. 2012, 46, 36–41.

A study on the relation between anthocyanin content and product quality: Shalgam as a model beverage. Turker, N.; Aksay, S.; Istanbullu, O.; Artuvan, E. J. Food Qual. 2007, 30, 953–969.

Lactic Fermented Fruit or Vegetable Juices: Past, Present and Future. Garcia, C.; Guerin, M.; Souidi, K.; Remize, F. Beverages 2020, 6, 8.

A review on traditional Turkish fermented non-alcoholic beverages: Microbiota, fermentation process and quality characteristics. Altay, F.; Karbancıoglu-Güler, F.; Ba¸skaya-Dikmen, C.; Heperkan, D. Int. J. Food Microbiol. 2013, 167, 44–56.

Effect of temperature and production method on some quality parameters of fermented carrot juice (Shalgam). Tanguler, H.; Cankaya, A.; Agcam, E.; Uslu, H. Food Biosci. 2021, 41, 100973.