Home Προβιοτικά ζυμωμένα γάλατα Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα...

Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?

41
0
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?

Προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα activia – Τί θα πρέπει να ξέρω?

Προβιοτικά προϊόντα activia – Τί είναι η activia?

Η activia είναι μία μάρκα η οποία έχει κατοχυρωθεί, και προωθείται από την Danone.

H Danone μια παγκοσμίου βεληνεκούς εταιρίας παραγωγής γιαουρτοειδών προϊόντων.

Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?
Η εταιρία Danone δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου και παράγει γιαουρτοειδή προϊόντα. Βέβαια, ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των προϊόντων περιέχει πολλά πρόσθετα συστατικά, αρωματικές και χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, κ.α.

Με το όνομα activia κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία, στην συσκευασία, αναφέρουν ότι έχουν προβιοτική δράση.

Τα προϊόντα activia βρίσκονται σχεδόν σε κάθε υπεραγορά, το οποίο σημαίνει ότι συνολικά η εταιρία Danone έχει κινηθεί αποτελεσματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?
Η μάρκα activia έχει πολλά χρόνια στο διεθνές προσκήνιο, Αυτή η μάρκα έχει σίγουρα ένα ΄΄πιασάρικο΄΄ όνομα. Στην συσκευασία αναφέρεται ο επίσης ΄΄πιασάρικος΄΄ όρος ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ. Η συσκευασία επίσης, τραβάει την προσοχή, και έτσι πολύς κόσμος, τρέχει να αγοράσει τα προϊόντα activia πιστεύοντας ότι θα ευεργετηθεί.
Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia?

Κανονικά, για να μπορεί ένα προϊόν το οποίο διατίθεται στο εμπόριο να χαρακτηρισθεί ως ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ, θα πρέπει στην συσκευασία να αναγράφεται

-1) το Είδος (species) του μικροοργανισμού,

Αυτό εδώ το ζυμωμένο γάλα του εμπορίου αναφέρει ότι περιέχει 1) το προβιοτικό στέλεχος Bifidobacterium animalis lactis ΒΒ12 και 2) το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus Rhamnosus LGG®. Ποιές άλλες συνθήκες θα πρέπει να ικανοποιούνται ώστε ένα προϊόν να θεωρηθεί ότι έχει προβιοτικές ιδιότητες?

-2) το στέλεχος (strain) του μικροοργανισμού, και,

-3) ο ελάχιστος αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι είναι ζωντανοί μέχρι την ημερομηνία λήξης

Φυσικά αυτός ο αριθμός, δηλαδή ο πληθυσμός των ζωντανών μικροοργανισμών, δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος από μια ελάχιστη διεθνώς καθορισμένη και αποδεκτή τιμή.

Όλα τα προϊόντα activia αναφέρουν ότι περιέχουν τον προβιοτικό μικροοργανισμό Bifidus ActiRegularis. Ποιός μικροοργανισμός είναι αυτός?

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα αποτελέσματα των σχετικών αποδεκτών δημοσιευμένων επιστημονικών ΚΛΙΝΙΚΩΝ ερευνών.

Προβιοτικά προϊόντα – Ποιός θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών μέχρι την ημερομηνία λήξης?

Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί ορίζουν ότι σε ένα προβιοτικό προϊόν ο ελάχιστος αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών μέχρι την ημερομηνία λήξης θα πρέπει να είναι 10^6 CFU/g. 

Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?
Actimel. Ένα άλλο προβιοτικό προϊόν από την Danone. Εδώ, στην συσκευασία, αναφέρεται ότι περιέχονται 20 δισεκατομμύρια (20 Χ 10^9) από το οξυγαλακτικό βακτήριο Lactobacillus Casei Danone®. [Lactobacillus Casei Danone® αντιστοιχεί στο Είδος Lactobacillus paracasei ssp. paracasei με κωδικό στελέχους CNCM I-1518]. Ναι, αλλά πόσοι προβιοτικοί μικροοργανισμοί περιέχονται σε 1 ml ή σε1 gr? Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα πρέπει να κάνουμε την σχετική αναγωγή. 

Βέβαια, σχετικές έρευνες ανεβάζουν αυτόν τον πληθυσμό και απαιτούν ο τελικός πληθυσμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών να είναι από 10^6 έως 10^7 cfu/ml έτσι ώστε αυτά τα σκευάσματα να προσφέρουν οφέλη στην υγεία των καταναλωτών.

Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia?

Για να δούμε το εάν τα προϊόντα activia ικανοποιούν τις προαναφερθείσες συνθήκες.

Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?
Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά προϊόντα έχουν θετική επίδραση, στην υγεία, όταν εξασφαλίζεται η κατανάλωση ενός πληθυσμού τουλάχιστον της τάξης των 10^9 προβιοτικών μικροοργανισμών [colony-forming unit (CFU)] ανά ημέρα.

Τα προϊόντα activia αναφέρουν, στην συσκευασία, 1) το Είδος (species) του μικροοργανισμού.

Συγκεκριμένα, Bifidus ActiRegularis είναι το όνομα το οποίο αντιστοιχεί στο Είδος Bifidobacterium animalis και στο Υποείδος lactis.

Επίσης, στην συσκευασία, αναγράφεται 2) το στέλεχος (strain) του μικροοργανισμού.

Εδώ στην συσκευασία αναφέρεται ότι ο ελάχιστος αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι είναι ζωντανοί μέχρι την ημερομηνία λήξης είναι 4 δισεκατομμύρια (4 Χ 10^9). Η συσκευασία είναι 320 γραμμάρια. Άρα, έχω (4 Χ 10^9) / 320 = 12.5 Χ 10^6 μπιφιντομπακτήρια ανά γραμμάριο. Συνεπώς, ικανοποιείται και το απαιτητικό όριο των 10^7 προβιοτικών μικροοργανισμών ανά γραμμάριο.

Τέλος, στην συσκευασία, αναφέρεται 3) ο ελάχιστος αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι είναι ζωντανοί μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Η συσκευασία είναι 320 γραμμάρια. Άρα, έχω (4 Χ 10^9) / 320 = 12.5 Χ 10^6 μπιφιντομπακτήρια ανά γραμμάριο. Συνεπώς, ικανοποιείται και το απαιτητικό όριο των 10^7 προβιοτικών μικροοργανισμών ανά γραμμάριο.

Βέβαια, υπάρχουν διαθέσιμες και οι σχετικές αποδεκτές επιστημονικές ΚΛΙΝΙΚΕΣ έρευνες (Δείτε στο τέλος του άρθρου την Βιβλιογραφία).

Τα προβιοτικά προϊόντα activia χρησιμοποιούν μπιφιντομπακτήρια (bifidobacteria)

Είπαμε ότι τα προβιοτικά προϊόντα activia χρησιμοποιούν το μπιφιντομπακτήριο το οποίο ανήκει στο Είδος Bifidobacterium animalis και στο Υποείδος lactis με κωδικό στελέχους DN 173 010.

Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?
Προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν του εμπορίου. Το Είδος Bifidobacterium animalis lactis χρησιμοποιείται ευρέως ως προβιοτικός μικροοργανισμός λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του. Το προβιοτικό στέλεχος BB12, μαζί με το προβιοτικό στέλεχος DN 173010 αποτελούν τους δύο περισσότερο χρησιμοποιούμενους μικροοργανισμούς του Είδους Bifidobacterium animalis lactis.

Φύλο (Phylum):        Actinomycetota

Ομοταξία (Class):     Actinomycetia

Τάξη (Order):           Bifidobacteriales

Οικογένεια (Family):            Bifidobacteriaceae

Γένος (Genus):          Bifidobacterium

Είδος: Bifidobacterium animalis lactis DN 173 010

Βέβαια, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα Bifidobacteria ΔΕΝ ανήκουν στα οξυγαλακτικά βακτήρια.

Προβιοτικά προϊόντα activia – Τί θα πρέπει να προσέχω?

Το καταναλωτικό κοινό στρέφεται στα προϊόντα activia αγνοώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των προϊόντων περιέχει ουσίες βλαπτικές για την υγεία μας.

Σε πολλά προϊόντα activia, στην συσκευασία αναγράφεται ότι αυτά τα προϊόντα προϊόν περιέχουν ζάχαρη, αρωματικές ύλες, τροποποιημένο άμυλο, καραμελωμένη ζάχαρη, κ.α. Οι χρωστικές ύλες μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην λειτουργία του εγκεφάλου μας. Τα συντηρητικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την εντερική μας μικροχλωρίδα

Δείτε: Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Τί θα πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου?

Βέβαια, υπάρχουν και προβιοτικά προϊόντα activia τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά (plain).

Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?
Αυτή η συσκευασία δεν περιέχει πρόσθετα συστατικά. Παρόλα αυτά,…

Αυτά τα προϊόντα είναι σαφώς περισσότερο υγιεινά.

Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτά τα plain προϊόντα, πολλές φορές περιέχουν πρώτες ύλες ή συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες του γάλακτος ή εκχυλίσματα μαγιάς, η ποιότητα των οποίων αμφισβητείται.

… αυτά τα προϊόντα είναι παρασκευασμένα στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία. Προωθούνται δε στην ελληνική αγορά από εταιρίες μεταπράτες. Συνεπώς, εγώ μπορώ να αμφιβάλλω για την ποιότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος ή εγώ μπορώ να αμφιβάλλω για την ποιότητα της προστιθέμενης κρέμας ή των προστιθέμενων πρωτεϊνών γάλακτος.
Προβιοτικά προϊόντα activia – Μπορώ εγώ ως καταναλωτής να φτιάξω ένα υγιεινότερο προβιοτικό ρόφημα?

Προηγουμένως αναφέραμε τους λόγους γιατί ότι η ποιότητα των προβιοτικών προϊόντων activia μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Επίσης, εσείς μπορείτε να διαπιστώσετε ότι τα προβιοτικά προϊόντα activia έχουν μία εξαιρετικά υψηλή τιμή.

Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?
Γαλακτοκομικά προβιοτικά ροφήματα activia στα ράφια των υπεραγορών. Για δείτε τα 250 γραμμάρια πωλούνται σχεδόν 2 ευρώ. Εγώ θα μπορούσα να φτιάξω τέτοια προϊόντα στην κουζίνα μου?

Ακολούθως, ένα νοικοκυριό μπορεί να επιβαρυνθεί σημαντικά, εάν θέλει να καταναλώνει τέτοια προϊόντα σε τακτική βάση.

Εναλλακτικά, λοιπόν, εμείς μπορούμε να φτιάξουμε προβιοτικά ροφήματα ή προβιοτικό γιαούρτι, με έναν απλό τρόπο, στην κουζίνα μας.

Δείτε: Φτιάχνω προβιοτικό ρόφημα με μπιφιντομπακτήρια (bifidobacteria) από ένα ήδη παρασκευασμένο προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν του εμπορίου

Πληθώρα καλλιεργειών εκκίνησης (starter cultures), με την μορφή DVS, οι οποίες περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς διατίθενται στο εμπόριο.
Μπορώ εγώ ως οικοτέχνης να φτιάξω προβιοτικά προϊόντα καλύτερα από τα προϊόντα activia?

Καταρχήν, ως οικοτέχνης θα χρησιμοποιήσω γάλα πολλής καλής ποιότητας.

Βέβαια, το σημαντικό το οποίο θα πρέπει να γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS, οι οποίες περιέχουν προβιοτικά στελέχη μπιφιντομπακτηρίων.

Όταν η παρασκευή των προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων γίνεται μέσω της προσθήκης των κατάλληλων καλλιεργειών εκκίνησης (starter cultures) DVS, οι οποίες περιέχουν μπιφιντομπακτήρια, τότε, πολλοί παρασκευαστές, πρώτα στην δεξαμενή επώασης προσθέτουν την καλλιέργεια (starter cultures) με τα μπιφιντομπακτήρια, και, όταν ο πληθυσμός αυτών των μπιφιντομπακτηρίων αυξηθεί επαρκώς, τότε, στην δεξαμενή επώασης προσθέτουν και τις καλλιέργειες (starter cultures) με τα υπόλοιπα οξυγαλακτικά βακτήρια. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ζύμωση σε δύο στάδια (2 stages fermentation).

Δείτε: 11 βασικές ερωτήσεις για τις Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI

Επίσης, υπάρχουν καλλιέργειες εκκίνησης με την μορφή DVS, οι οποίες περιέχουν προβιοτικά στελέχη οξυγαλακτικών βακτηρίων.

Συνεπώς, ένας οικοτέχνης μπορεί να φτιάξει προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, τα ζυμωμένα γάλατα.

Αλλά, επιπλέον, ένας οικοτέχνης μπορεί να φτιάξει ακόμη και προβιοτικά τυριά.

Με ποιό τρόπο?

Συνδυάζοντας αυτά τα προβιοτικά στελέχη με τις συνήθεις καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures), πού ο ίδιος χρησιμοποιεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα

Fermented milk containing Bifidobacterium lactis DN-173 010 improves gastrointestinal well-being and digestive symptoms in women reporting minor digestive symptoms: a randomised, double-blind, parallel, controlled study. Guyonnet D, Schlumberger A, Mhamdi L, Jakob S, Chassany O. British Journal of Nutrition. 2009;102(11):1654-1662.

The Effect of ACTIVIA Yogurt on the Lipid Profile and Blood Sugar. Yaseen, Fahad & Saleh Hasan, Abeer & Ahmad, Hanan & Zaabout, Elsayed & Aldulaimi, Ali & Sadiq, Shadmaan. (2018). Conference: 2nd International Students Science Congress 4-5 May 2018, Izmir – Turkey

The probiotic yogurt Activia shortens intestinal transit, but has not been shown to promote defecation. Katan, M. (2008). Nederlands tijdschrift voor geneeskunde. 152. 727-30.

Effect of a fermented milk containing Bifidobacterium animalis DN-173 010 on the health-related quality of life and symptoms in irritable bowel syndrome in adults in primary care: a multicentre, randomized, double-blind, controlled trial. Guyonnet D, Chassany O, Ducrotte P, Picard C, Mouret M, Mercier CH, Matuchansky C: Aliment Pharmacol Ther 2007;26:475-486.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here