Home Προβιοτικά ζυμωμένα γάλατα Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Τί θα πρέπει να γνωρίζω για...

Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Τί θα πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου?

36
0
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Τί θα πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου?

Ένα προϊόν του εμπορίου περιέχει προβιοτικούς μικροοργανισμούς, αλλά μπορεί να μην θεωρείται προβιοτικό!

Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Η λέξη ”προβιοτικό” φαίνεται ότι δελεάζει τους καταναλωτές

Στα ράφια των γαλακτοκομικών στις υπεραγορές υπάρχουν διάφορα προϊόντα.

Όλα αυτά τα προϊόντα έχουν εντυπωσιακές συσκευασίες και ορισμένα επίσης έχουν και εντυπωσιακές ονομασίες.

Ράφια γαλακτοκομικών προϊόντων στις υπεραγορές. Σίγουρα, οι σχεδιαστές των συσκευασιών, των διαφόρων τροφίμων και ποτών, έχουν φροντίσει έτσι ώστε να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών.

Ιδιαίτερα δε, όταν στην συσκευασία ενός τροφίμου ή ενός ποτού υπάρχει και ο όρος ΄΄προβιοτικό΄΄, τότε αυτό το προϊόν φαίνεται ότι ασκεί μια μεγαλύτερη επίδραση στον μέσο καταναλωτή.

Πράγματι, σήμερα το καταναλωτικό κοινό έλκεται από αυτήν την ΄΄μαγική΄΄ λέξη, και ακολούθως πολλοί παρασκευαστές προσπαθούν να δημιουργήσουν προβιοτικά προϊόντα.

Σήμερα, διάφοροι επαγγελματίες υγείας, διαιτολόγοι, αρθογράφοι κ.α. επισημαίνουν τον ρόλο των προβιοτικών μικροοργανισμών στην βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Έτσι φαίνεται ότι η λέξη ΄΄προβιοτικό΄΄ δρά ως μαγνήτης για μια ορισμένη μερίδα του καταναλωτικού κοινού. Παρόλα αυτά, η παρασκευή ενός προβιοτικού προϊόντος σε βιομηχανική κλίμακα μπορεί να μην είναι μια τόσο απλή υπόθεση.
Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Προϊόν με προβιοτικές ιδιότητες

Όλοι ξέρουμε ότι η προβιοτική δράση ενός προϊόντος οφείλεται στους προβιοτικούς μικροοργανισμούς τους οποίους περιέχει.

Ως προβιοτικοί θεωρούνται οι μικροοργανισμοί οι οποίοι έχουν μια ευεργετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων.

Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Τί θα πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου?
Σήμερα η επιστήμη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου παίζει καίριο ρόλο στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ο πληθυσμός, αυτών των μικροοργανισμών, είναι υψηλότερος από τον πληθυσμό όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Οι μικροοργανισμοί οι οποίοι θα αποικίσουν το παχύ έντερο μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση ή μπορεί να έχουν βλαπτική επίδραση. Το είδος της διατροφής  θα επηρεάσει καθοριστικά τον πληθυσμό αλλά  επίσης το είδος της διατροφής  θα επηρεάσει καθοριστικά και το είδος των μικροοργανισμών οι οποίοι θα εγκατασταθούν στο παχύ έντερο. 

Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ανθίστανται στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες πού επικρατούν στο στομάχι (αυξημένη οξύτητα, χολικά οξέα), φθάνουν στο παχύ έντερο, και εκεί προσκολλώνται στον εντερικό βλεννογόνο.

Η προβιοτική επίδραση των προβιοτικών μικροοργανισμών συνίσταται στην ενίσχυση του εντερικού φραγμού, στον ανταγωνισμό με τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και στην παροχή πληθώρας ωφέλιμων μεταβολιτών και βιταμινών στον ξενιστή.

Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ανταγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς για θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα δυσχεραίνεται η επιβίωση και η προσκόλληση των παθογόνων μικροοργανισμών στον βλεννογόνο του εντέρου. Επίσης, οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον, οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί προάγουν τη λειτουργία του επιθηλιακού φραγμού ενισχύοντας την παραγωγή βλέννας με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η μεταφορά των παθογόνων μικροοργανισμών από το έντερο στο αίμα. Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύουν την ομοιόστασή του. Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ρυθμίζουν επίσης την παραγωγή νευροδιαβιβαστών συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και του γάμμα αμινοβουτυρικού οξέος (GABA).

Δείτε: εντερική μικροχλωρίδα και ζυμωμένα τρόφιμα

Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Είδη οξυγαλακτικών βακτηρίων, διάφορα στελέχη των οποίων έχουν αναφερθεί ότι έχουν προβιοτικές ιδιότητες, μετά από κλινική έρευνα

Εδώ αναφέρονται μόνον τα Είδη και όχι τα στελέχη

Lactobacillus rhamnosus ή Lacticaseibacillus rhamnosusLactobacillus paracasei ή Lacticaseibacillus paracasei subsp. Paracasei
Lactobacillus acidophilusLeuconostoc mesenteroides
plantarum ή Lactiplantibacillus plantarum subsp plantarumLactobacillus reuteri ή Limosilactobacillus reuteri
Lactobacillus reuteri ή Limosilactobacillus reuteriLactobacillus casei
Lactobacillus brevisLactobacillus johnsonii
Lactobacillus fermentumLactobacillus crispatus
Lactobacillus gasseriLactococcus lactis subsp. lactis
Pediococcus acidilactici 
Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Τί θα πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου?
Δείτε στο κάτω μέρος της συσκευασίας. Τρείς προβιοτικοί μικροοργανισμοί σε μία συσκευασία. 1) Είδος: Lactobacillus Rhamnosus ή Lacticaseibacillus rhamnosus με το προβιοτικό στέλεχος LGG®. 2) Είδος: Bifidobacterium animalis lactis με το προβιοτικό στέλεχος BB12. 3) Είδος Lactobacillus acidophilus με το προβιοτικό στέλεχος LA-5.
Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Είδη μπιφιντομπακτηρίων (bifidobacteria), διάφορα στελέχη των οποίων έχουν αναφερθεί ότι έχουν προβιοτικές ιδιότητες, μετά από κλινική έρευνα

Εδώ αναφέρονται μόνον τα Είδη και όχι τα στελέχη

Bifidobacterium bifidumBifidobacterium adolescentis
Bifidobacterium longum subsp. longumBifidobacterium animalis
Bifidobacterium longum subsp. infantisBifidobacterium infantis
Bifidobacterium breve 
Προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν του εμπορίου. Το Είδος Bifidobacterium animalis lactis χρησιμοποιείται ευρέως ως προβιοτικός μικροοργανισμός λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του. Το προβιοτικό στέλεχος BB12, μαζί με το προβιοτικό στέλεχος DN 173010 αποτελούν τους δύο περισσότερο χρησιμοποιούμενους μικροοργανισμούς του Είδους Bifidobacterium animalis lactis.
Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Είδος ζυμομύκητα (yeast), διάφορα στελέχη του οποίου έχουν αναφερθεί ότι έχουν προβιοτικές ιδιότητες, μετά από κλινική έρευνα

Εδώ αναφέρονται μόνον το Είδος και όχι τα στελέχη

Saccharomyces Boulardii
Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα προϊόν του εμπορίου ώστε να θεωρείται προβιοτικό?
Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Τί θα πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου?
Θεωρείται αυτό το προϊόν ως προβιοτικό? Εδώ, στην συσκευασία, αναφέρεται ότι περιέχονται 20 δισεκατομμύρια (20 Χ 10^9) από το οξυγαλακτικό βακτήριο Lactobacillus Casei Danone®. [Lactobacillus Casei Danone® αντιστοιχεί στο Είδος Lactobacillus paracasei ssp. paracasei με κωδικό στελέχους CNCM I-1518].

Κανονικά, για να μπορεί ένα προϊόν το οποίο διατίθεται στο εμπόριο να χαρακτηρισθεί ως ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ, θα πρέπει στην συσκευασία να αναγράφεται

-1) το Είδος (species) του μικροοργανισμού,

-2) το στέλεχος (strain) του μικροοργανισμού, και,

-3) ο ελάχιστος αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι είναι ζωντανοί μέχρι την ημερομηνία λήξης

Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Τί θα πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου?
Δημοσιευμένη επιστημονική κλινική μελέτη. Τέτοιου είδους μελέτες είναι απαραίτητες ώστε να χαρακτηρισθεί ένα στέλεχος ως προβιοτικός μικροοργανισμός.Βέβαια, πολλές φορές αυτού του είδους η έρευνα εγείρει πολλά ερωτηματικά. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Danone. Έτσι ΄΄στήνονται΄΄ οι δουλειές.

Φυσικά αυτός ο αριθμός, δηλαδή ο πληθυσμός των ζωντανών μικροοργανισμών, δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος από μια ελάχιστη διεθνώς καθορισμένη και αποδεκτή τιμή.

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα αποτελέσματα των σχετικών αποδεκτών δημοσιευμένων επιστημονικών ΚΛΙΝΙΚΩΝ ερευνών.

Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Τί θα πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου?
Αυτό το προϊόν διατίθεται στα ράφια των γαλακτοκομικών και στην συσκευασία αναφέρεται ότι περιέχει το Είδος Bifidobacterium animalis lactis ΒΒ12. Παρόλα αυτά δεν αναφέρεται πουθενά, ο αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών, αλλά ούτε και ο όρος προβιοτικό. Βέβαια, η ονομασία ΄΄active΄΄ παραπέμπει στα προβιοτικά προϊόντα activia τα οποία θεωρούνται προβιοτικά. Πολλές φορές με το marketing προσπαθούμε να καλύψουμε την ανεπάρκειά μας.
Ποιός θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών μέχρι την ημερομηνία λήξης?

Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί ορίζουν ότι σε ένα προβιοτικό προϊόν ο ελάχιστος αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών μέχρι την ημερομηνία λήξης θα πρέπει να είναι 10^6 CFU/g. 

Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά προϊόντα έχουν θετική επίδραση, στην υγεία, όταν εξασφαλίζεται η κατανάλωση ενός πληθυσμού τουλάχιστον της τάξης των 10^9 προβιοτικών μικροοργανισμών [colony-forming unit (CFU)] ανά ημέρα.

Βέβαια, σχετικές έρευνες ανεβάζουν αυτόν τον πληθυσμό και απαιτούν ο τελικός πληθυσμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών να είναι από 10^6 έως 10^7 cfu/ml έτσι ώστε αυτά τα σκευάσματα να προσφέρουν οφέλη στην υγεία των καταναλωτών.

Ποιά προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου ξέρετε?

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προβιοτικών προϊόντων στην αγορά.

Bifidus ActiRegularis είναι το προβιοτικό βακτήριο το οποίο χρησιμοποιείται σε όλα τα προϊόντα Activia. Συγκεκριμένα, Bifidus ActiRegularis είναι το όνομα το οποίο αντιστοιχεί στο Είδος Bifidobacterium animalis και στο Υποείδος lactis με κωδικό στελέχους DN 173 010.

Παράδειγμα αποτελούν τα προϊόντα με την ονομασία Activia.

Αυτά τα προϊόντα αναφέρουν στην συσκευασία 1) το Είδος (species) του μικροοργανισμού, 2) το στέλεχος (strain) του μικροοργανισμού, και, 3) τον ελάχιστο αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι είναι ζωντανοί μέχρι την ημερομηνία λήξης

Δείτε: Γιατί θεωρούνται ως προβιοτικά προϊόντα, τα προϊόντα της μάρκας activia? Τί θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής αλλά και ο οικοτέχνης παρασκευαστής?

Εδώ στην συσκευασία αναφέρεται ότι ο ελάχιστος αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι είναι ζωντανοί μέχρι την ημερομηνία λήξης είναι 4 δισεκατομμύρια (4 Χ 10^9). Η συσκευασία είναι 320 γραμμάρια. Άρα, έχω (4 Χ 10^9) / 320 = 12.5 Χ 10^6 μπιφιντομπακτήρια ανά γραμμάριο. Συνεπώς, ικανοποιείται και το απαιτητικό όριο των 10^7 προβιοτικών μικροοργανισμών ανά γραμμάριο.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα προϊόντα τα οποία ενώ αναφέρουν ότι περιέχουν ΄΄εγκεκριμένους΄΄ προβιοτικούς μικροοργανισμούς.

Η συσκευασία είναι 320 γραμμάρια. Άρα, έχω (4 Χ 10^9) / 320 = 12.5 Χ 10^6 μπιφιντομπακτήρια ανά γραμμάριο. Συνεπώς, ικανοποιείται και το απαιτητικό όριο των 10^7 προβιοτικών μικροοργανισμών ανά γραμμάριο.

Παρόλα αυτά, αυτά τα προϊόντα δεν αναφέρουν τον όρο ΄΄προβιοτικό΄΄ στην συσκευασία.

Αυτό οφείλεται διότι οι παρασκευαστές αυτών των προϊόντων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο πληθυσμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών θα είναι τουλάχιστον 10^6 (ή ακόμα και 10^7 cfu/ml) μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Αυτό εδώ το ζυμωμένο γάλα του εμπορίου αναφέρει ότι περιέχει 1) το προβιοτικό στέλεχος Bifidobacterium animalis lactis ΒΒ12 και 2) το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus Rhamnosus LGG®. Παρόλα αυτά, δεν αναφέρεται πουθενά, ο ελάχιστος αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών μέχρι την ημερομηνία λήξης. Ακολούθως, αυτό το προϊόν δεν θεωρείται προβιοτικό.
Προβιοτικά τρόφιμα και ποτά με φρούτα και γεύσεις – Τί θα πρέπει να προσέχω?  

Γενικά θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες προβιοτικών τροφίμων και ποτών.

Κατηγορία 1η
Συσκευασίες εμπορικών προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία περιέχουν διάφορα φρούτα ή διατίθενται με διάφορες γεύσεις. Πόσο υγιεινά μπορεί να είναι αυτά τα προϊόντα?

Προβιοτικά τρόφιμα και ποτά τα οποία περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως είναι οι συντηρητικές ουσίες, οι χρωστικές και οι αρωματικές ύλες, οι γλυκαντικές ουσίες, κ.α.

Σε προηγούμενη παρουσίαση έχουμε αναφέρει τον καταστρεπτικό ρόλο των χρωστικών ουσιών.

Δείτε: Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Συμβουλές για τους επίδοξους παρασκευαστές αλλά και τους εν δυνάμει καταναλωτές

Οι παρασκευαστές προσπαθούν να κάνουν αυτά τα προϊόντα ελκυστικά στο καταναλωτικό κοινό. Με ποιό τρόπο? Αυτοί προσθέτουν ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ύλες, προσθέτουν χρωστικές και αρωματικές ουσίες και πολλά άλλα πρόσθετα συστατικά. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτού του είδους τα προβιοτικά προϊόντα περιέχουν συστατικά τα οποία μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία μας.

Ακολούθως, η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων φαίνεται να ακολουθεί ένα σκεπτικό παραλογισμού.

Δηλαδή, από την μια μεριά καταναλώνω συνειδητά αυτού του είδους τα προϊόντα γιατί ενδιαφέρομαι για την υγεία μου.

Στην συσκευασία αναγράφεται ότι αυτό το προϊόν περιέχει ζάχαρη, αρωματικές ύλες, τροποποιημένο άμυλο, καραμελωμένη ζάχαρη, κ.α. Οι χρωστικές ύλες μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην λειτουργία του εγκεφάλου μας. Τα συντηρητικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την εντερική μας μικροχλωρίδα.

Ενώ από την άλλη μεριά, η κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μου λόγω των πρόσθετων συστατικών τα οποία αυτά τα προϊόντα περιέχουν.

Κατηγορία 2η

Στην 2η κατηγορία θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τα προβιοτικά προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά (plain).

Αυτή η συσκευασία δεν περιέχει πρόσθετα συστατικά. Παρόλα αυτά,….

Αυτά τα προϊόντα είναι σαφώς περισσότερο υγιεινά.

Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτά τα plain προϊόντα, πολλές φορές περιέχουν πρώτες ύλες ή συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες του γάλακτος ή εκχυλίσματα μαγιάς, η ποιότητα των οποίων αμφισβητείται.

… αυτά τα προϊόντα είναι παρασκευασμένα στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία. Προωθούνται δε στην ελληνική αγορά από εταιρίες μεταπράτες. Συνεπώς, εγώ μπορώ να αμφιβάλλω για την ποιότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος ή εγώ μπορώ να αμφιβάλλω για την ποιότητα της προστιθέμενης κρέμας ή των προστιθέμενων πρωτεϊνών γάλακτος.
Προβιοτικά τρόφιμα και ποτά στο εμπόριο – Μπορώ εγώ να φτιάξω ένα προβιοτικό ρόφημα?

Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι τα προβιοτικά προϊόντα έχουν μία εξαιρετικά υψηλή τιμή.

Ακολούθως, ένα νοικοκυριό μπορεί να επιβαρυνθεί σημαντικά, εάν θέλει να καταναλώνει τέτοια προϊόντα σε τακτική βάση.

Γαλακτοκομικά προβιοτικά ροφήματα στα ράφια των υπεραγορών. Για δείτε τα 250 γραμμάρια πωλούνται σχεδόν 2 ευρώ. Εγώ θα μπορούσα να φτιάξω τέτοια προϊόντα στην κουζίνα μου?

Εναλλακτικά, λοιπόν, εμείς μπορούμε να φτιάξουμε προβιοτικά ροφήματα ή προβιοτικό γιαούρτι, με έναν απλό τρόπο, στην κουζίνα μας.

Δείτε: Φτιάχνω προβιοτικό ρόφημα με μπιφιντομπακτήρια (bifidobacteria) από ένα ήδη παρασκευασμένο προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν του εμπορίου

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα

Prospects, technological aspects and limitations of probiotics: a worldwide review. Bhadoria, P. B. S. and Mahapatra, S. C. (2011) Eur. J. Food Res. Rev., 1, 23–42.

Trends in nondairy probiotic beverages. Prado F. C., Parada J. L., Pandey A. and Soccol C. R. (2008) Food Res. Int., 41, 111–123.

Fermented dairy products: starter cultures and potential nutritional benefits. Panesar, P. (2011) Food Nutr. Sci., 2(1), 47–51.

Fermentation technologies for the production of probiotics with high viability and functionality. Lacroix, C. and Yidirim, S. (2007) Curr. Opin. Biotechnol., 18(2), 176–183.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here