Ένα προϊόν του εμπορίου περιέχει προβιοτικούς μικροοργανισμούς, αλλά μπορεί να μην θεωρείται προβιοτικό!
Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Η λέξη ”προβιοτικό” φαίνεται ότι δελεάζει τους καταναλωτές
Στα ράφια των γαλακτοκομικών στις υπεραγορές υπάρχουν διάφορα προϊόντα.
Όλα αυτά τα προϊόντα έχουν εντυπωσιακές συσκευασίες και ορισμένα επίσης έχουν και εντυπωσιακές ονομασίες.

Ιδιαίτερα δε, όταν στην συσκευασία ενός τροφίμου ή ενός ποτού υπάρχει και ο όρος ΄΄προβιοτικό΄΄, τότε αυτό το προϊόν φαίνεται ότι ασκεί μια μεγαλύτερη επίδραση στον μέσο καταναλωτή.
Πράγματι, σήμερα το καταναλωτικό κοινό έλκεται από αυτήν την ΄΄μαγική΄΄ λέξη, και ακολούθως πολλοί παρασκευαστές προσπαθούν να δημιουργήσουν προβιοτικά προϊόντα.

Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Προϊόν με προβιοτικές ιδιότητες
Όλοι ξέρουμε ότι η προβιοτική δράση ενός προϊόντος οφείλεται στους προβιοτικούς μικροοργανισμούς τους οποίους περιέχει.
Ως προβιοτικοί θεωρούνται οι μικροοργανισμοί οι οποίοι έχουν μια ευεργετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων.

Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ανθίστανται στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες πού επικρατούν στο στομάχι (αυξημένη οξύτητα, χολικά οξέα), φθάνουν στο παχύ έντερο, και εκεί προσκολλώνται στον εντερικό βλεννογόνο.
Η προβιοτική επίδραση των προβιοτικών μικροοργανισμών συνίσταται στην ενίσχυση του εντερικού φραγμού, στον ανταγωνισμό με τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και στην παροχή πληθώρας ωφέλιμων μεταβολιτών και βιταμινών στον ξενιστή.

Δείτε: εντερική μικροχλωρίδα και ζυμωμένα τρόφιμα
Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Είδη οξυγαλακτικών βακτηρίων, διάφορα στελέχη των οποίων έχουν αναφερθεί ότι έχουν προβιοτικές ιδιότητες, μετά από κλινική έρευνα
Εδώ αναφέρονται μόνον τα Είδη και όχι τα στελέχη
Lactobacillus rhamnosus ή Lacticaseibacillus rhamnosus | Lactobacillus paracasei ή Lacticaseibacillus paracasei subsp. Paracasei |
Lactobacillus acidophilus | Leuconostoc mesenteroides |
plantarum ή Lactiplantibacillus plantarum subsp plantarum | Lactobacillus reuteri ή Limosilactobacillus reuteri |
Lactobacillus reuteri ή Limosilactobacillus reuteri | Lactobacillus casei |
Lactobacillus brevis | Lactobacillus johnsonii |
Lactobacillus fermentum | Lactobacillus crispatus |
Lactobacillus gasseri | Lactococcus lactis subsp. lactis |
Pediococcus acidilactici |

Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Είδη μπιφιντομπακτηρίων (bifidobacteria), διάφορα στελέχη των οποίων έχουν αναφερθεί ότι έχουν προβιοτικές ιδιότητες, μετά από κλινική έρευνα
Εδώ αναφέρονται μόνον τα Είδη και όχι τα στελέχη
Bifidobacterium bifidum | Bifidobacterium adolescentis |
Bifidobacterium longum subsp. longum | Bifidobacterium animalis |
Bifidobacterium longum subsp. infantis | Bifidobacterium infantis |
Bifidobacterium breve |

Ποιό προϊόν του εμπορίου θεωρείται προβιοτικό? Είδος ζυμομύκητα (yeast), διάφορα στελέχη του οποίου έχουν αναφερθεί ότι έχουν προβιοτικές ιδιότητες, μετά από κλινική έρευνα
Εδώ αναφέρονται μόνον το Είδος και όχι τα στελέχη
Saccharomyces Boulardii |
Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα προϊόν του εμπορίου ώστε να θεωρείται προβιοτικό?

Κανονικά, για να μπορεί ένα προϊόν το οποίο διατίθεται στο εμπόριο να χαρακτηρισθεί ως ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ, θα πρέπει στην συσκευασία να αναγράφεται
-1) το Είδος (species) του μικροοργανισμού,
-2) το στέλεχος (strain) του μικροοργανισμού, και,
-3) ο ελάχιστος αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι είναι ζωντανοί μέχρι την ημερομηνία λήξης

Φυσικά αυτός ο αριθμός, δηλαδή ο πληθυσμός των ζωντανών μικροοργανισμών, δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος από μια ελάχιστη διεθνώς καθορισμένη και αποδεκτή τιμή.
Όλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα αποτελέσματα των σχετικών αποδεκτών δημοσιευμένων επιστημονικών ΚΛΙΝΙΚΩΝ ερευνών.

Ποιός θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών μέχρι την ημερομηνία λήξης?
Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί ορίζουν ότι σε ένα προβιοτικό προϊόν ο ελάχιστος αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών μέχρι την ημερομηνία λήξης θα πρέπει να είναι 10^6 CFU/g.

Βέβαια, σχετικές έρευνες ανεβάζουν αυτόν τον πληθυσμό και απαιτούν ο τελικός πληθυσμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών να είναι από 10^6 έως 10^7 cfu/ml έτσι ώστε αυτά τα σκευάσματα να προσφέρουν οφέλη στην υγεία των καταναλωτών.
Ποιά προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου ξέρετε?
Υπάρχουν διάφοροι τύποι προβιοτικών προϊόντων στην αγορά.

Παράδειγμα αποτελούν τα προϊόντα με την ονομασία Activia.
Αυτά τα προϊόντα αναφέρουν στην συσκευασία 1) το Είδος (species) του μικροοργανισμού, 2) το στέλεχος (strain) του μικροοργανισμού, και, 3) τον ελάχιστο αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι είναι ζωντανοί μέχρι την ημερομηνία λήξης

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα προϊόντα τα οποία ενώ αναφέρουν ότι περιέχουν ΄΄εγκεκριμένους΄΄ προβιοτικούς μικροοργανισμούς.

Παρόλα αυτά, αυτά τα προϊόντα δεν αναφέρουν τον όρο ΄΄προβιοτικό΄΄ στην συσκευασία.
Αυτό οφείλεται διότι οι παρασκευαστές αυτών των προϊόντων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο πληθυσμός των ζωντανών προβιοτικών μικροοργανισμών θα είναι τουλάχιστον 10^6 (ή ακόμα και 10^7 cfu/ml) μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Προβιοτικά τρόφιμα και ποτά με φρούτα και γεύσεις – Τί θα πρέπει να προσέχω?
Γενικά θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες προβιοτικών τροφίμων και ποτών.
Κατηγορία 1η

Προβιοτικά τρόφιμα και ποτά τα οποία περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως είναι οι συντηρητικές ουσίες, οι χρωστικές και οι αρωματικές ύλες, οι γλυκαντικές ουσίες, κ.α.
Σε προηγούμενη παρουσίαση έχουμε αναφέρει τον καταστρεπτικό ρόλο των χρωστικών ουσιών.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτού του είδους τα προβιοτικά προϊόντα περιέχουν συστατικά τα οποία μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία μας.
Ακολούθως, η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων φαίνεται να ακολουθεί ένα σκεπτικό παραλογισμού.
Δηλαδή, από την μια μεριά καταναλώνω συνειδητά αυτού του είδους τα προϊόντα γιατί ενδιαφέρομαι για την υγεία μου.

Ενώ από την άλλη μεριά, η κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μου λόγω των πρόσθετων συστατικών τα οποία αυτά τα προϊόντα περιέχουν.
Κατηγορία 2η
Στην 2η κατηγορία θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τα προβιοτικά προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά (plain).

Αυτά τα προϊόντα είναι σαφώς περισσότερο υγιεινά.
Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτά τα plain προϊόντα, πολλές φορές περιέχουν πρώτες ύλες ή συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες του γάλακτος ή εκχυλίσματα μαγιάς, η ποιότητα των οποίων αμφισβητείται.

Προβιοτικά τρόφιμα και ποτά στο εμπόριο – Μπορώ εγώ να φτιάξω ένα προβιοτικό ρόφημα?
Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι τα προβιοτικά προϊόντα έχουν μία εξαιρετικά υψηλή τιμή.
Ακολούθως, ένα νοικοκυριό μπορεί να επιβαρυνθεί σημαντικά, εάν θέλει να καταναλώνει τέτοια προϊόντα σε τακτική βάση.

Εναλλακτικά, λοιπόν, εμείς μπορούμε να φτιάξουμε προβιοτικά ροφήματα ή προβιοτικό γιαούρτι, με έναν απλό τρόπο, στην κουζίνα μας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα
Prospects, technological aspects and limitations of probiotics: a worldwide review. Bhadoria, P. B. S. and Mahapatra, S. C. (2011) Eur. J. Food Res. Rev., 1, 23–42.
Trends in nondairy probiotic beverages. Prado F. C., Parada J. L., Pandey A. and Soccol C. R. (2008) Food Res. Int., 41, 111–123.
Fermented dairy products: starter cultures and potential nutritional benefits. Panesar, P. (2011) Food Nutr. Sci., 2(1), 47–51.
Fermentation technologies for the production of probiotics with high viability and functionality. Lacroix, C. and Yidirim, S. (2007) Curr. Opin. Biotechnol., 18(2), 176–183.