Με ποιό τρόπο το προβιοτικό ποτό Shalgam επιδρά στην Υγεία μας?
Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος, με προέλευση από την Τουρκία, και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.
Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).

Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος
Για να φτιάξουμε ποτό Şalgam, εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά διαφορετικά συστατικά.

Παρόλα αυτά τα μαύρα καρότα (Daucus carota L.), και το γογγύλι (Brassica campestris subsp. rapa) θεωρούνται ως τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά για την παρασκευή του Shalgam.
Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία – Στο ποτό Şalgam θα μεταφερθούν τα συστατικά των λαχανικών

Λίγο έως πολύ όλοι ξέρουμε ότι τα μαύρα καρότα, τα παντζάρια, τα ραπανάκια, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες, ανθοκυανίνες, φαινόλες, κ.α.
Όλα αυτά τα συστατικά θα μεταφερθούν στο ποτό Şalgam.

Πράγματι, έρευνες δείχνουν ότι το Shalgam είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και κάλιο, σε βιταμίνες A, B, και C, και φαινόλες.
Η κατανάλωση αυτών των συστατικών θα έχει μια ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.

Το όξινο προβιοτικό ποτό Shalgam και η επίδραση στην Υγεία μας
Το ρόφημα Şalgam έχει ένα υπέροχο χρώμα, έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση.

Η σχετικά υψηλή οξύτητα του ποτού Shalgam μπορεί να βοηθήσει στην χώνεψη πολλών τροφών.
Έτσι αυτό το προβιοτικό ρόφημα μπορεί να αντικαταστήσει τα όξινα αεριούχα αναψυκτικά του εμπορίου τα οποία ομολογουμένως έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία μας.

Το προβιοτικό ποτό Shalgam και η επίδραση στην Υγεία μας μέσω των προϊόντων μεταβολισμού
Οι μικροοργανισμοί οι οποίοι θα βρεθούν μέσα στο δοχείο της ζύμωσης θα ξεκινήσουν να ζυμώνουν τα σάκχαρα των λαχανικών (σακχαρόζη, γλυκόζη φρουκτόζη, κ.α.), και να παράγουν πληθώρα μεταβολικών προϊόντων.

Ο μεταβολισμός των σακχάρων θα οδηγήσει στην δημιουργία πολυάριθμων αρωματικών ενώσεων και οργανικών οξέων όπως είναι το γαλακτικό οξύ, το οξικό οξύ, το κιτρικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το ηλεκτρικό οξύ, τα οποία θα συμβάλλουν στο flavor του ποτού Shalgam.
Δείτε: Γαλακτική ζύμωση – Η 1η ζύμωση η οποία μάς ενδιαφέρει

Επίσης, πολλά από τα μεταβολικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν και βιοδραστικά συστατικά τα οποία θα έχουν μια ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.
Το προβιοτικό ποτό Shalgam και η επίδραση της μικροχλωρίδας του στην Υγεία μας

Επίσης, το ποτό Shalgam περιέχει πληθώρα Ειδών μικροοργανισμών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν και προβιοτικές ιδιότητες.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν την ικανότητα να εγκαθίστανται στο παχύ έντερο και επιδρούν με τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω πολλαπλών οδών.

Δείτε το βίντεο: Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Αναμφισβήτητα, το Şalgam ως ένα προβιοτικό ρόφημα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να επιδράσει ευεργετικά στην διατήρηση μιάς υγιούς μικροχλωρίδας (ευβίωση).

Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία – Συνδυάζω το Şalgam με άλλες ζυμωμένες τροφές καθώς και με τροφές οι οποίες περιέχουν φυτικές ίνες
Η διατήρηση ενός πολυδιάστατου (και άρα εξαιρετικά υγιούς) μικροβιώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Σίγουρα ένα καθεστώς ευβίωσης προωθείται μέσω της διασταυρούμενης θρέψης (cross feeding).
Συνεπώς, καταναλώνουμε το ποτό Shalgam με ποικιλία τροφών οι οποίες περιέχουν πληθώρα συστατικών τα οποία μπορούν να θρέψουν αυτούς τους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, κ.α.

Επίσης, συνδυάζουμε το Şalgam με άλλες ζυμωμένες τροφές όπως είναι το κεφίρ, η κομπούτσα (kombucha), το τυρί, κ.α.
Δείτε: Ποιό είναι το καλύτερο κεφίρ? Τί είδους κεφίρ να διαλέξω?
ΕΔΩ θα δείτε όλους τους τρόπους για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Şalgam.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα:
Comparison of volatiles, phenolics, sugars, antioxidant vitamins, and sensory quality of different colored carrot varieties. Alasalvar, C.; Grigor, J.M.; Zhang, D.; Quantick, P.C.; Shahidi, F. J. Agric. Food Chem. 2001, 49, 1410–1416.
Characterization of dominant microbial populations in shalgam juice using 16S rRNA. Baser, G.M.; Sofu, A.; Özcan, E.; Korachi, M.; Ekinci, F.Y. New Biotechnol. 2012, 29, S118.
Aroma composition of shalgam: a traditional Turkish lactic acid fermented beverage. Tangüler, H.; Selli, S.; Sen, K.; Cabaroglu, T.; Erten, H. J. Food Sci. Technol. 2017, 54, 2011–2019.
Food phenolics and lactic acid bacteria. Rodríguez, H.; Curiel, J.A.; Landete, J.M.; de las Rivas, B.; de Felipe, F.L.; Gómez-Cordovés, C.; Mancheño, J.M.; Muñoz, R. Int. J. Food Microbiol. 2009, 132, 79–90.
Turnip (Brassica Rapus L.): a natural health tonic. Javed, A., Ahmad, A., Nouman, M., Hameed, A., Tahir, A., & Shabbir, U. (2019). Brazilian Journal of Food Technology, 22, e2018253.