Home Shalgam Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία

Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία

40
0
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία

Με ποιό τρόπο το προβιοτικό ποτό Shalgam επιδρά στην Υγεία μας?

Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος, με προέλευση από την Τουρκία, και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.

Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).

Şalgam σημαίνει γογγύλι. Το Shalgam είναι ένα ιδιαίτερο ποτό με προβιοτική δράση. Το ρόφημα αυτό παράγεται μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations), στις οποίες εμπλέκονται οξυγαλακτικά βακτήρια και ζυμομύκητες.

Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος

Για να φτιάξουμε ποτό Şalgam, εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά διαφορετικά συστατικά.

Δείτε: Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού

Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία
Για την παρασκευή του ποτού Shalgam μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης. Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι τα παντζάρια, τα ρεβίθια, το πλιγούρι, οι πιπεριές, κ.α. Οι αυθόρμητες ζυμώσεις στο ποτό Shalgam μπορεί να περιλαμβάνουν την εμπλοκή ομοιοζυμωτικών (Είδη τα οποία ανήκουν στα Γένη Lactobacillus, Pediococcus, Lactococcus, and Streptococcus) και ετεροζυμωτικών οξυγαλακτικών βακτηρίων (Είδη τα οποία ανήκουν στα Γένη Lactobacillus, Leuconostoc, Oenococcus, Weissella). Στην ζύμωση του Shalgam μπορεί να εμπλέκονται και ζυμομύκητες οι οποίοι ανήκουν στα Γένη Saccaharomyces, Kluyveromyces, Hansenula, Pichia, Candida, καθώς και το Είδος Debaryomyces hansenii.

Παρόλα αυτά τα μαύρα καρότα (Daucus carota L.), και το γογγύλι (Brassica campestris subsp. rapa) θεωρούνται ως τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά για την παρασκευή του Shalgam.

Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία – Στο ποτό Şalgam θα μεταφερθούν τα συστατικά των λαχανικών
Τα μαύρα καρότα περιέχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμινών, καροτενοειδών, φαινολών και αντιοξειδωτικών ουσιών από άλλες έγχρωμες ποικιλίες καρότου όπως είναι το πορτοκαλί καρότο.

Λίγο έως πολύ όλοι ξέρουμε ότι τα μαύρα καρότα, τα παντζάρια, τα ραπανάκια, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες, ανθοκυανίνες, φαινόλες, κ.α.

Όλα αυτά τα συστατικά θα μεταφερθούν στο ποτό Şalgam.

Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία
Το ποτό Shalgam περιέχει περίπου 26 g/L ολικά στερεά, 1.2 g/L πρωτεΐνη, αλάτι 16 g/L, διοξείδιο του άνθρακα 0.74 g/L αλκοόλη 3.6 g/L, ανθοκυανίνες as cyanidin-3-glycoside 114 mg/L. Το ποτό Şalgam  περιέχει πολύ μικρή ποσότητα από σάκχαρα. Αυτό σημαίνει ότι ενδείκνυται και για τους καταναλωτές οι οποίοι δεν επιθυμούν την κατανάλωση τροφών σε υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Πράγματι, έρευνες δείχνουν ότι το Shalgam είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και κάλιο, σε βιταμίνες A, B, και C, και φαινόλες.

Η κατανάλωση αυτών των συστατικών θα έχει μια ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.

Σχηματική απεικόνιση της μεταβολής της συγκέντρωσης των ανθοκυανινών κατά την περίοδο της ζύμωσης του Şalgam. Οι ανθοκυανίνες θα ασκήσουν μια ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.
Το όξινο προβιοτικό ποτό Shalgam και η επίδραση στην Υγεία μας

Το ρόφημα Şalgam έχει ένα υπέροχο χρώμα, έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση.

Το ποτό Shalgam έχει μια όξινη αντίδραση η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, το ίδιο το ποτό περιέχει υψηλές ποσότητες σιδήρου. Συνεπώς, η κατανάλωση αυτού του ροφήματος θα προωθήσει την κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο του οργανισμού μας.

Η σχετικά υψηλή οξύτητα του ποτού Shalgam μπορεί να βοηθήσει στην χώνεψη πολλών τροφών.

Έτσι αυτό το προβιοτικό ρόφημα μπορεί να αντικαταστήσει τα όξινα αεριούχα αναψυκτικά του εμπορίου τα οποία ομολογουμένως έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία μας.

Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία
Φτιάχνουμε το σπιτικό μας ψητό κρέας φτιάχνουμε την σπιτική μας πίτσα, ή φτιάχνουμε την σπιτική μας χορτόπιτα και συνοδεύουμε όλες αυτές τις τροφές με Shalgam.
Το προβιοτικό ποτό Shalgam και η επίδραση στην Υγεία μας μέσω των προϊόντων μεταβολισμού

Οι μικροοργανισμοί οι οποίοι θα βρεθούν μέσα στο δοχείο της ζύμωσης θα ξεκινήσουν να ζυμώνουν τα σάκχαρα των λαχανικών (σακχαρόζη, γλυκόζη φρουκτόζη, κ.α.), και να παράγουν πληθώρα μεταβολικών προϊόντων.

Σχηματική απεικόνιση μιάς ενεικτικής μεταβολής του πλθυσμού των οξυγαλακτικών βακτηρίων κατά την διάρκεια της ζύμωσης. 10^5:100.000, 10^6: 1.000.000, κ.ο.κ.

Ο μεταβολισμός των σακχάρων θα οδηγήσει στην δημιουργία πολυάριθμων αρωματικών ενώσεων και οργανικών οξέων όπως είναι το γαλακτικό οξύ, το οξικό οξύ, το κιτρικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το ηλεκτρικό οξύ, τα οποία θα συμβάλλουν στο flavor του ποτού Shalgam.

Δείτε: Γαλακτική ζύμωση – Η 1η ζύμωση η οποία μάς ενδιαφέρει

Πληθώρα ζυμώσεων λαβαίνουν χώρα στο δοχείο. Έρευνες έδειξαν ότι κατά την ζύμωση παράγονται τερπένια, πτητικά οξέα, εστέρες, αλκοόλες, λακτόνες, αλδεΰδες, κετόνες, κ.α. Οι ανώτερες αλκοόλες (2-βουτανόλη, 1-προπανόλη, 2-μεθυλο-1-προπανόλη, 2-πεντανόλη, κ.α.), φαίνεται να κυριαρχούν ποσοτικά.

Επίσης, πολλά από τα μεταβολικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν και βιοδραστικά συστατικά τα οποία θα έχουν μια ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.

Το προβιοτικό ποτό Shalgam και η επίδραση της μικροχλωρίδας του στην Υγεία μας
Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία
Έρευνες έδειξαν την παρουσία του Είδους Lactobacillus paracasei subsp paracasei (Lacticaseibacillus paracasei subsp paracasei), του Είδους Lactobacillus buchneri (Lentilactobacillus buchneri), του Είδους Lactobacillus casei (Lacticaseibacillus casei), του Είδους Lactobacillus brevis (Levilactobacillus brevis), του Είδους Lactobacillus plantarum (Lactiplantibacillus plantarum) στο ποτό Shalgam. Πολλά από αυτά τα Είδη περιέχουν προβιοτικά στελέχη (strains).

Επίσης, το ποτό Shalgam περιέχει πληθώρα Ειδών μικροοργανισμών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν και προβιοτικές ιδιότητες.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν την ικανότητα να εγκαθίστανται στο παχύ έντερο και επιδρούν με τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω πολλαπλών οδών.

Οι διαφημίσεις μάς παραπλανούν. Πολλά προϊόντα του εμπορίου έχουν καταστρεπτική επίδραση στην υγεία μας. Ρίχνουμε άκυρο και βάζουμε Χ σε προϊόντα τα οποία υπονομεύουν την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας. Επιλέγουμε υγειινά τρόφιμα, επιέγουμε Şalgam.

Δείτε το βίντεο: Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Αναμφισβήτητα, το Şalgam ως ένα προβιοτικό ρόφημα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να επιδράσει ευεργετικά στην διατήρηση μιάς υγιούς μικροχλωρίδας (ευβίωση).

Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία
Η εντερική μικροχλωρίδα αλληλοεπιδρά πολλαπλώς με τον ανθρώπινο εγκέφαλο (gut microbiota – brain axis). Για παράδειγμα, επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων θέτει σε έλεγχο τις ορμόνες της όρεξης και μάς βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία – Συνδυάζω το Şalgam με άλλες ζυμωμένες τροφές καθώς και με τροφές οι οποίες περιέχουν φυτικές ίνες

Η διατήρηση ενός πολυδιάστατου (και άρα εξαιρετικά υγιούς) μικροβιώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία
Προβιοτικό ποτό Shalgam, Κομπούτσα (kombucha) και βότανα. Η κομπούτσα αποτελεί επίσης ένα ζυμωμένο ποτό. Η καθημερινή μας διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία ζυμωμένων τροφίμων.

Σίγουρα ένα καθεστώς ευβίωσης προωθείται μέσω της διασταυρούμενης θρέψης (cross feeding).

Συνεπώς, καταναλώνουμε το ποτό Shalgam με ποικιλία τροφών οι οποίες περιέχουν πληθώρα συστατικών τα οποία μπορούν να θρέψουν αυτούς τους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, κ.α.

Τα μαύρα καρότα είναι εδώδιμα. Μετά την ζύμωση χρησιμοποιούμε αυτά τα μαύρα καρότα στην σαλάτα μας.

Επίσης, συνδυάζουμε το Şalgam με άλλες ζυμωμένες τροφές όπως είναι το κεφίρ, η κομπούτσα (kombucha), το τυρί, κ.α.

Δείτε: Ποιό είναι το καλύτερο κεφίρ? Τί είδους κεφίρ να διαλέξω?

ΕΔΩ θα δείτε όλους τους τρόπους για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Şalgam.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα:

Comparison of volatiles, phenolics, sugars, antioxidant vitamins, and sensory quality of different colored carrot varieties. Alasalvar, C.; Grigor, J.M.; Zhang, D.; Quantick, P.C.; Shahidi, F. J. Agric. Food Chem. 2001, 49, 1410–1416.

Characterization of dominant microbial populations in shalgam juice using 16S rRNA. Baser, G.M.; Sofu, A.; Özcan, E.; Korachi, M.; Ekinci, F.Y. New Biotechnol. 2012, 29, S118.

Aroma composition of shalgam: a traditional Turkish lactic acid fermented beverage. Tangüler, H.; Selli, S.; Sen, K.; Cabaroglu, T.; Erten, H. J. Food Sci. Technol. 2017, 54, 2011–2019.

Food phenolics and lactic acid bacteria. Rodríguez, H.; Curiel, J.A.; Landete, J.M.; de las Rivas, B.; de Felipe, F.L.; Gómez-Cordovés, C.; Mancheño, J.M.; Muñoz, R. Int. J. Food Microbiol. 2009, 132, 79–90.

Turnip (Brassica Rapus L.): a natural health tonic. Javed, A., Ahmad, A., Nouman, M., Hameed, A., Tahir, A., & Shabbir, U. (2019). Brazilian Journal of Food Technology, 22, e2018253.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here