Home Innovative ζυμωμένα προϊόντα Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Να με τί θα ασχοληθούμε...

Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Να με τί θα ασχοληθούμε στον ιστότοπο fermentist.gr

180
0

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζω όταν φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Πού ακριβώς εμένα θα με βοηθήσει ο ιστότοπος fermentist.gr?

Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Ποιός είναι ο fermentist?

Η δημιουργία των ζυμωμένων (fermented) τροφίμων και ποτών προυποθέτει την εφαρμογή της διεργασίας της ζύμωσης (fermentation).

Αυτός ο οποίος διεξάγει και εκτελεί τις ζυμώσεις με σκοπό την παρασκευή εδώδιμων ζυμωμένων προϊόντων είναι ο fermentist (δηλαδή, εμείς θα μπορούσαμε να πούμε ότι fermentist είναι ο ζυμωτής).

Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά  - Να με τί θα ασχοληθούμε στον ιστότοπο fermentist.gr
Το μέλι αποτελεί ένα προϊόν ζύμωσης.
Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Ποιά είναι η αιτία δημιουργίας του ιστοτόπου fermentist.gr?

Έχουμε κάνει εκτενείς αναφορές για τα προϊόντα (τυριά, ζυμωμένα γάλατα, γιαούρτι) τα οποία παράγονται από την ζύμωση του γάλακτος.

Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά  - Να με τί θα ασχοληθούμε στον ιστότοπο fermentist.gr
Το τσάι αποτελεί ένα προϊόν ζύμωσης.

Επίσης, έχουν γίνει λεπτομερείς παρουσιάσεις οι οποίες αναφέρονται στην παρασκευή του ποτού κομπούτσα – κομπούχα (kombucha).

Δείτε: Ποιοί παράγοντες θα επηρεάσουν την ζύμωση στο τσάι Κομπούτσα – Κομπούχα (Kombucha)

Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά  - Να με τί θα ασχοληθούμε στον ιστότοπο fermentist.gr
Το κακάο αποτελεί ένα προϊόν ζύμωσης.

Επιπλέον, άρθρα, τα οποία αναφέρονται στην παρασκευή προϊόντων με εμπλοκή της αλκοολικής ζύμωσης, έχουν δημοσιευθεί.

Σίγουρα, στο μέλλον θα γίνουν αναφορές οι οποίες θα σχετίζονται με την παρασκευή αλκοολούχων ποτών (beverages), όπως είναι ο οίνος, ο ζύθος, και ο μηλίτης (cider).

Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά  - Να με τί θα ασχοληθούμε στον ιστότοπο fermentist.gr
Τί είναι το ιαπωνικό Natto? Φασόλια Σόγιας τα οποία ζυμώνονται από τον μικροοργανισμό ο οποίος ανήκει στο είδος Bacillus subtilis vars Natto.

Αλλά, δεν θα περιοριστούμε μόνον σε αυτά τα ζυμωμένα προίόντα.

Στον ιστότοπο fermentist.gr εμείς φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με τα ζυμωμένα εδώδιμα προϊόντα τα οποία καταναλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εσείς γνωρίζετε το ιαπωνικό ποτό Sake ή Amazake? Πρόκειται για ποτά τα οποία προέρχονται από την ζύμωση του ρυζιού από τον μικροογανισμό ο οποίος ανήκει στο είδος Aspergillus Oryzae.
Στον ιστότοπο fermentist.gr εμείς, αρχικά, θα μάθουμε το ποιά είναι τα ζυμωμένα προϊόντα

Σίγουρα όλοι ξέρετε ότι το ψωμί, τα διάφορα τουρσιά, καθώς και οι βρώσιμες ελιές σε άλμη αποτελούν προϊόντα ζύμωσης.

Η Σάλτσα Σόγιας (soy sauce) η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ανατολική και στην Νοτιανατολική Ασία αποτελεί ένα προϊόν ζύμωσης. Πρόκειται για φασόλια σόγιας σε συνδυασμό με ρύζι, ή κριθάρι, ή σιτάρι. Όλα αυτά τασυστατικά έχουν υποστεί ζύμωση δύο σταδίων. Στο πρώτο στάδιο, στην ζύμωση, εμπλέκεται ο μικροργανισμός Aspergillus Oryzae και στο δεύτερο στάδιο εμπλέκονται οξυγαλακτικά βακτήρια και ζυμομύκητες.

Κάποιοι, οι οποίοι είναι περισσότερο εξοικοιωμένοι με το αντικείμενο των ζυμώσεων, γνωρίζουν ότι και το μέλι, και το τσάι, και το κακάο, και τα λουκάνικα, καθώς και κάποια είδη κρεατικών και ψαριών αποτελούν, επίσης, προϊόντα ζύμωσης.

Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζουν το ιαπωνικό Natto ή το ιαπωνικό Sake ή Amazake?

Μια παραλλαγή της σάλτσας σόγιας αποτελεί και το ιαπωνικό Miso. Το ιαπωνικό Miso είναι πάστα σόγιας.

Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζουν ότι η Σάλτσα Σόγιας (soy sauce) αποτελεί ένα προϊόν ζύμωσης?

Σίγουρα εμείς δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το κορεατικό Kimchi και το κινέζικο Tempeh.

Το κορεατικό Kimchi είναι ένα προϊόν ζύμωσης. Το Kimchi προκύπτει από την ζύμωση των λαχανικών από οξυγαλακτικά βακτήρια τα οποία ανήκουν, κυρίως, στο γένος Leuconostoc, στο γένος Lactobacilllus, και στο γένος Weissella.
Φτιάχνω ιδιαίτερα ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά ? Τί θα πρέπει να γνωρίζω?

Για να φτιάξουμε το οποιοδήποτε ζυμωμένο προϊόν, εμείς χρειαζόμαστε 3 πράγματα.

Το κινέζικο Tempeh αποτελεί ένα προϊόν ζύμωσης. Τί είναι όμως το Tempeh? Πρόκειται για φασόλια σόγιας τα οποία έχουν ζυμωθεί από μικροοργανισμούς οι οποίοι ανήκουν στο γένος Rhizopus.
Αυτά είναι:

–1. Το αρχικό συστατικό, το υπόστρωμα,

–2. Την Μαγιά, δηλαδή, τους μικροοργανισμούς, και,

Παραδοσιακό τουρκικό ποτό Salgam. Το υπόστρωμα αποτελείται από μαύρο καρότο, από πληγούρι (πουργούρι), και από προζύμι. Όλα αυτά τα συστατικά ζυμώνονται από οξυγαλακτικά βακτήρια και από ζυμομύκητες. Σήμερα, βέβαια, το ποτό Salgam, το οποίο παρασκευάζεται με βιομηχανικό τρόπο αποτελείται μόνον από μαύρο καρότο.

–3. Τις συνθήκες της επώασης, δηλαδή, την θερμοκρασία της ζύμωσης και το χρονικό διάστημα της ζύμωσης.

Με ποιό τρόπο, λοιπόν, εγώ θα φτιάξω νέα προϊόντα?

Ποιός είναι ο ρόλος των μικροοργανισμών στην παρασκευή των ζυμωμένων τροφίμων?Εμείς πήξαμε το γάλακαι διαιρέσαμε το πήγμα. Αυτό εδώ το πήγμα έχει την ίδια αδιάφορη και επίπεδη γεύση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα διαφορετικό, ένα ”ασυνήθιστο” υπόστρωμα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω χυμό τομάτας, ή πολτό τομάτας ή πουρέ πατάτας ή ακόμα εγώ μπορώ να κάνω και συνδυασμούς διαφόρων υλικών και συστατικών.

Όμως δείτε το τί μπορεί να δημιουργήσουν οι κατάλληλοι μικροοργανισμοί. Τυρί Brie.

Επίσης, εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά είδη μικροοργανισμών.

Για παράδειγμα εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω οξυγαλακτικά βακτήρια για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών.

Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά  - Να με τί θα ασχοληθούμε στον ιστότοπο fermentist.gr
Αυτή είναι μια πρωτοποριακή καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας. Αυτή η καλλιέργεια περιέχει και οξυγαλακτικά βακτήρια, τα οποία ανήκουν στο γένος Lachancea. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μια τέτοια καλλιέργεια για να φτιάξω ένα ξινόγαλο?

Ή εγώ μπορώ να εμπλέξω τους ζυμομύκητες του κρασιού και τους ζυμομύκητες της μπύρας στην παρασκευή των διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δείτε: Φτιάχνω ένα αφρώδες όξινο αλκοολούχο ποτό από ορό γάλακτος

Σαρδέλες, αντζούγιες, χταπόδι, και πολλά άλλα είδη ψαρικών μπορεί να αποτελούν προϊόντα ζύμωσης. Λόγω των ζυμώσεων, αυτάτα προϊόντα έχουν πολλή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα αρχικά προϊόντα.
Με ποιό τρόπο φτιάχνω καινοτόμα ζυμωμένα προϊόντα?

Όσο περισσότερο ασχολούμαι με τις διαφορετικές κατηγορίες των ζυμομένων τροφίμων, τόσο περισσότερο εμπλουτίζω τις γνώσεις μου.

Παρακολουθώ το τί γίνεται στο παγκόσμιο περιβάλλον και… πειραματίζομαι!

Επάνω φωτογραφία. Ο παρασκευαστής έφτιαξε ένα blue cheese προσθέτοντας σάλτσα σόγιας κατά το στάδιο του στραγγίσματος του τυροπήγματος. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η σάλτσα περιέχει τον μικροοργανισμό Aspergillus Oryzae. Κάτω φωτογραφία. Τα ένζυμα τα οποία απελευθερώνονται από τον μικροοργανισμο Aspergillus oryzae μετατρέπουν το άμυλο της σάλτσας σε σάκχαρα. Έτσι προωθείται η ανάπτυξη των βακτηρίων και των μουχλών της αρχικής καλλιέργειας. Βλέπετε ότι αυτές οι μούχλες έχουν τώρα αναπτυχθεί και στο εσωτερικό του τυριού.
Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Τί θα πρέπει να θυμάμαι?

Αρκετές φορές έχουμε προτρέψει τους αναγνώστες να ασχοληθούν με την παρασκευή των ζυμωμένων προϊόντων.

Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά  - Να με τί θα ασχοληθούμε στον ιστότοπο fermentist.gr
Στα ζυμωμένα προϊόντα ανήκουν και κάποια είδη κρεατικών. Αυτά τα προϊόντα εμφανίζουν ένα εξαιρετικά σύνθετο γευστικό προφίλ.

Τα αρχικά προϊόντα μπορούν και διατηρούνται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν υποβάλλονται στην διεργασία της ζύμωσης.

Τα ζυμωμένα προϊόντα έχουν, κατά κανόνα, ένα περισσότερο σύνθετο flavor σε σχέση με τα αρχικά προϊόντα.

Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά  - Να με τί θα ασχοληθούμε στον ιστότοπο fermentist.gr
Ποτό κεφίρ και σπόροι του κεφίρ. Με αυτό το ζυμωμένο προϊόν εμείς θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα ζυμωμένα προϊόντα είναι αναντικατάστατα αναφορικά με την θρεπτική αξία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.

Δείτε: Ποιά είναι η αξία του γιαουρτιού?

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Previous articleΔείτε το πώς φτιάχνω ένα αφρώδες όξινο προβιοτικό αλκοολούχο γάλα
Next articleΛακτάση και Δυσανεξία στην Λακτόζη – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here