Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζω όταν φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Πού ακριβώς εμένα θα με βοηθήσει ο ιστότοπος fermentist.gr?
Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Ποιός είναι ο fermentist?
Η δημιουργία των ζυμωμένων (fermented) τροφίμων και ποτών προυποθέτει την εφαρμογή της διεργασίας της ζύμωσης (fermentation).
Αυτός ο οποίος διεξάγει και εκτελεί τις ζυμώσεις με σκοπό την παρασκευή εδώδιμων ζυμωμένων προϊόντων είναι ο fermentist (δηλαδή, εμείς θα μπορούσαμε να πούμε ότι fermentist είναι ο ζυμωτής).
Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Ποιά είναι η αιτία δημιουργίας του ιστοτόπου fermentist.gr?
Έχουμε κάνει εκτενείς αναφορές για τα προϊόντα (τυριά, ζυμωμένα γάλατα, γιαούρτι) τα οποία παράγονται από την ζύμωση του γάλακτος.
Επίσης, έχουν γίνει λεπτομερείς παρουσιάσεις οι οποίες αναφέρονται στην παρασκευή του ποτού κομπούτσα – κομπούχα (kombucha).
Δείτε: Ποιοί παράγοντες θα επηρεάσουν την ζύμωση στο τσάι Κομπούτσα – Κομπούχα (Kombucha)
Επιπλέον, άρθρα, τα οποία αναφέρονται στην παρασκευή προϊόντων με εμπλοκή της αλκοολικής ζύμωσης, έχουν δημοσιευθεί.
Σίγουρα, στο μέλλον θα γίνουν αναφορές οι οποίες θα σχετίζονται με την παρασκευή αλκοολούχων ποτών (beverages), όπως είναι ο οίνος, ο ζύθος, και ο μηλίτης (cider).
Αλλά, δεν θα περιοριστούμε μόνον σε αυτά τα ζυμωμένα προίόντα.
Στον ιστότοπο fermentist.gr εμείς φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με τα ζυμωμένα εδώδιμα προϊόντα τα οποία καταναλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στον ιστότοπο fermentist.gr εμείς, αρχικά, θα μάθουμε το ποιά είναι τα ζυμωμένα προϊόντα
Σίγουρα όλοι ξέρετε ότι το ψωμί, τα διάφορα τουρσιά, καθώς και οι βρώσιμες ελιές σε άλμη αποτελούν προϊόντα ζύμωσης.
Κάποιοι, οι οποίοι είναι περισσότερο εξοικοιωμένοι με το αντικείμενο των ζυμώσεων, γνωρίζουν ότι και το μέλι, και το τσάι, και το κακάο, και τα λουκάνικα, καθώς και κάποια είδη κρεατικών και ψαριών αποτελούν, επίσης, προϊόντα ζύμωσης.
Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζουν το ιαπωνικό Natto ή το ιαπωνικό Sake ή Amazake?
Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζουν ότι η Σάλτσα Σόγιας (soy sauce) αποτελεί ένα προϊόν ζύμωσης?
Σίγουρα εμείς δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το κορεατικό Kimchi και το κινέζικο Tempeh.
Φτιάχνω ιδιαίτερα ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά ? Τί θα πρέπει να γνωρίζω?
Για να φτιάξουμε το οποιοδήποτε ζυμωμένο προϊόν, εμείς χρειαζόμαστε 3 πράγματα.
Αυτά είναι:
–1. Το αρχικό συστατικό, το υπόστρωμα,
–2. Την Μαγιά, δηλαδή, τους μικροοργανισμούς, και,
–3. Τις συνθήκες της επώασης, δηλαδή, την θερμοκρασία της ζύμωσης και το χρονικό διάστημα της ζύμωσης.
Με ποιό τρόπο, λοιπόν, εγώ θα φτιάξω νέα προϊόντα?
Εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα διαφορετικό, ένα ”ασυνήθιστο” υπόστρωμα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω χυμό τομάτας, ή πολτό τομάτας ή πουρέ πατάτας ή ακόμα εγώ μπορώ να κάνω και συνδυασμούς διαφόρων υλικών και συστατικών.
Επίσης, εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά είδη μικροοργανισμών.
Για παράδειγμα εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω οξυγαλακτικά βακτήρια για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών.
Ή εγώ μπορώ να εμπλέξω τους ζυμομύκητες του κρασιού και τους ζυμομύκητες της μπύρας στην παρασκευή των διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Δείτε: Φτιάχνω ένα αφρώδες όξινο αλκοολούχο ποτό από ορό γάλακτος
Με ποιό τρόπο φτιάχνω καινοτόμα ζυμωμένα προϊόντα?
Όσο περισσότερο ασχολούμαι με τις διαφορετικές κατηγορίες των ζυμομένων τροφίμων, τόσο περισσότερο εμπλουτίζω τις γνώσεις μου.
Παρακολουθώ το τί γίνεται στο παγκόσμιο περιβάλλον και… πειραματίζομαι!
Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Τί θα πρέπει να θυμάμαι?
Αρκετές φορές έχουμε προτρέψει τους αναγνώστες να ασχοληθούν με την παρασκευή των ζυμωμένων προϊόντων.
Τα αρχικά προϊόντα μπορούν και διατηρούνται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν υποβάλλονται στην διεργασία της ζύμωσης.
Τα ζυμωμένα προϊόντα έχουν, κατά κανόνα, ένα περισσότερο σύνθετο flavor σε σχέση με τα αρχικά προϊόντα.
Τα ζυμωμένα προϊόντα είναι αναντικατάστατα αναφορικά με την θρεπτική αξία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.
Δείτε: Ποιά είναι η αξία του γιαουρτιού?