Home Shalgam Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού...

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam

23
0
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam

Σε αυτόν τον 5ο τρόπο, η παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam γίνεται με καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS

Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος, με προέλευση από την Τουρκία, και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.

Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Şalgam σημαίνει ραπανάκι, κοκκινογούλι. Το Shalgam είναι ένα ιδιαίτερο ποτό με προβιοτική δράση. Το ρόφημα αυτό παράγεται μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations), στις οποίες εμπλέκονται οξυγαλακτικά βακτήρια και ζυμομύκητες.

Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος

Για να φτιάξουμε ποτό Şalgam, εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά διαφορετικά συστατικά.

Δείτε: Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Σε αυτόν τον 4ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσω και ζύμη (μαγιά) ψωμιού

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Μπορούμε να φτιάξουμε ποτό Shalgam χρηασιμοποιώντας πληθώρα ακατέργαστων συστατικών. Για την παρασκευή του ποτού Shalgam μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης. Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι τα παντζάρια, τα ρεβίθια, το πλιγούρι, οι πιπεριές, κ.α.

Παρόλα αυτά τα μαύρα καρότα (Daucus carota L.), και το γογγύλι (Brassica campestris subsp. rapa) θεωρούνται ως τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά για την παρασκευή του Shalgam.

Παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam με καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο δοχείο των 6 λίτρων. Η είσοδος σε αυτό το δοχείο έχει μεγάλη διατομή. Επίσης το δοχείο αυτό φέρει μία κάνουλα στο κάτω μέρος.

Σε αυτόν τον 6ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο δοχείο των 6 λίτρων για να φτιάξουμε Shalgam.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Για την παρασκευή του Şalgam θα χρησιμοποιήσουμε 9 μαύρα καρότα 2 παντζάρια και 1 ραπανάκι μεγάλου μεγέθους. Η συγκέντρωση των συνολικών σακχάρων στο μαύρο καρότο, είναι 5.12–6.45 g/100 g. Τα κύρια διαλυτά ζυμώσιμα σάκχαρα του μαύρου καρότου είναι η σακχαρόζη (1.20–3.31 g/100 g), η γλυκόζη (1.10–5.60 g/100 g.4–1) και η φρουκτόζη (1.00–4.36 g/100 g). Τα μαύρα καρότα περιέχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμινών, καροτενοειδών, φαινολών και αντιοξειδωτικών ουσιών από άλλες έγχρωμες ποικιλίες καρότου όπως είναι το πορτοκαλί καρότο.

Θα χρησιμοποιήσουμε 9 μαύρα καρότα 2 παντζάρια και 1 ραπανάκι μεγάλου μεγέθους.

Είμαστε στο τέλος εποχής και δυστυχώς δεν μπόρεσα παρά να βρώ καρότα διαφόρων μεγεθών, τα οποία ήταν και αρκετά ταλαιπωρημένα.

Είμαστε στο τέλος εποχής και δυστυχώς τα καρότα είναι πλέον ταλαιπωρημένα.

Τα καρότα έχουν επίσης αρκετά σαπίσματα και εξογκώματα.

Αρχικά πλένουμε καλά τα καρότα.

Αφαιρούμε τα άκρα από τα καρότα.

Στην συνέχεια, αφαιρούμε τα άκρα, τα διάφορα εξογκώματα, τα διάφορα σαπίσματα, τα σημεία των προσβολών, κ.ο.κ.

Παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam με καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS – Πόσο έντονα θα καθαρίσω την εξωτερική επιδερμίδα των καρότων?
Αφαιρούμε τα διάφορα εξογκώματα, των καρότων.

Εμείς θα μπορούσαμε απλώς να πλύνουμε σχολαστικά τα καρότα, όπως κάναμε σε έναν προηγούμενο τρόπο παρασκευής.

Δείτε: Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

Θα χρησιμοποιήσουμε έναν αποφλοιωτή πατάτας για την αφαίρεση του φλοιού των καρότων.

Εδώ, όμως θα αφαιρέσουμε την εξωτερική επιδερμίδα των καρότων χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή πατάτας.

Δείτε εδώ ότι τα καρότα είναι σε κακή κατάσταση, και έτσι αναγκάστηκα να αφαιρέσω σημαντικές ποσότητες. Πάντως, εμείς θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτήν την διαδικασία του καθαρισμού. Περιοχές προσβολών φέρουν υψηλούς πληθυσμούς από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. Η δράση αυτών των μικροοργανισμών θα υποβαθμίσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Τα καρότα είναι σε κακή κατάσταση, και έτσι αναγκάστηκα να αφαιρέσω σημαντικές ποσότητες.

Ακολούθως, μετά τον καθαρισμό, η αρχική ποσότητα των καρότων φαίνεται ότι έχει ελαττωθεί.

Εδώ έχουμε τα καρότα μας καθαρισμένα. Φαίνεται καθαρά ότι οι αρχικές ποσότητες έχουν ελαττωθεί.
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Şalgam – Θα καθαρίσω τα δύο παντζάρια και το ραπανάκι
Εδώ έχω τα δύο παντζάρια και το ραπανάκι.

Τώρα, εδώ έχω τα δύο παντζάρια και το ραπανάκι.

Καθαρίζω τα παντζάρια. Tο παντζάρι περιέχει σάκχαρα σε ποσοστό 6–10%. Τα κύρια ζυμώσιμα σάκχαρα είναι κυρίως η σακχαρόζη και σε μικρότερες ποσότητες η γλυκόζη και η φρουκτόζη.

Ξεκινάω να τα καθαρίζω.

Καθαρίζω το ραπανάκι. Το γογγύλι θα δώσει το άρωμα στο ποτό Shalgam. Προσοχή, μεγάλες ποσότητες από μπορεί να δημιουργήσουν ανεπιθύμητο flavor στο ποτό μας. Τα κύρια ζυμώσιμα σάκχαρα που βρίσκονται στο γογγύλι είναι η γλυκόζη (1.41 g/100 g), η φρουκτόζη (1.10 g/100 g) και η σακχαρόζη σε μικρότερη συγκέντρωση.

Με την βοήθεια ενός μαχαιριού θα αφαιρέσουμε την εξωτερική επιδερμίδα από τα παντζάρια και από το ραπανάκι.

Εδώ έχω καθαρισμένα τα δύο παντζάρια και το ραπανάκι.

Εδώ τώρα έχω τα μαύρα καρότα, και τα δύο παντζάρια και το ραπανάκι.

Εδώ έχω καθαρισμένα τα μαύρα καρότα, τα δύο παντζάρια και το ραπανάκι.
Παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam με καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS – Θα τεμαχίσω τα συστατικά
Ξεκινάω να τεμαχίζω στα τέσσερα τα μαύρα καρότα.

Ξεκινάω να τεμαχίζω στα τέσσερα τα μαύρα καρότα.

Εάν το εκάστοτε καρότο ήταν ένας τέλειος κώνος τότε θα έπρεπε να προκύψουν 4 ισομεγέθη τμήματα. Όμως εδώ τα καρότα μας έχουν διάφορα σχήματα και κατά συνέπεια και τα τεμαχισμένα τμήματα διαφέρουν μεταξύ τους.

Οι τομές θα γίνουν κατά μήκος του μεγάλου άξονα των καρότων.

Τεμαχίζουμε σε φέτες τα δύο παντζάρια.

Στην συνέχεια, τεμαχίζουμε σε φέτες, τα δύο παντζάρια και το ραπανάκι.

Τεμαχίζουμε σε φέτες και το ραπανάκι.

Ο τεμαχισμός θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψουν φέτες πάχους 8 χιλιοστών.

Μεταφέρω τα τεμαχισμένα καρότα μέσα στο δοχείο.
Μεταφέρω τα συστατικά μέσα στο δοχείο της ζύμωσης – H καλύτερη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam
Μεταφέρω τις φέτες από τα παντζάρια και από το ραπανάκι  μέσα στο δοχείο.

Συμφώνως, τοποθετούμε τα τεμαχισμένα μαύρα καρότα, τις φέτες από τα παντζάρια. και τις φέτες από το ραπανάκι στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης.

Εδώ έχουμε μεταφέρει όλα τα συστατικά μας μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.
Παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam με καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS – Ποιά άλλα συστατικά θα χρησιμοποιήσω?
Θα χρησιμοποιήσω ρεβίθια.

Πέρα από τα μαύρα καρότα, από τα παντζάρια, και από το ραπανάκι θα χρησιμοποιήσω ρεβίθια, θα χρησιμοποιήσω λεπτόκοκκο πλιγούρι, και επίσης θα χρησιμοποιήσω αλάτι Ιμαλαΐων.

Θα χρησιμοποιήσω λεπτόκοκκο πλιγούρι.  

Θα μπορούσα να μεταφέρω αυτά τα συστατικά απευθείας μέσα στο δοχείο.

Θα χρησιμοποιήσω αλάτι Ιμαλαΐων.

Δείτε: Ζυμώσεις λαχανικών – Αυτός είναι ο 3ος τρόπος παρασκευής για το ζυμωμένο προβιοτικό ποτό Shalgam

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Όμως, εδώ, στην συγκεκριμένη περίπτωση, εμείς θα μεταφέρουμε τα ρεβίθια, θα μεταφέρουμε το πλιγούρι, και θα μεταφέρουμε και το αλάτι, πρώτα σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Μεταφέρουμε τα ρεβίθια, πρώτα σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Αφού μεταφέρουμε τα ρεβίθια, το πλιγούρι, και το αλάτι, μέσα σε αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης στην συνέχεια το κομποδένουμε.

Μεταφέρουμε το πλιγούρι, πρώτα σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης. 

Μετά τοποθετούμε αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης μέσα στο δοχείο.

Μεταφέρουμε το αλάτι, πρώτα σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Στην συνέχεια προσθέτουμε νερό στο δοχείο.

Κομποδένουμε αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης.

Πάντα να θυμόμαστε ότι χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό και σίγουρα όχι χλωριωμένο.

Τοποθετούμε αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.

Προσθέτουμε λοιπόν νερό, όχι μέχρι τα χείλη του δοχείου, αλλά μέχρι του σημείου πού αυτό θα καλύψει τα συστατικά στο δοχείο.

Προσθέτουμε νερό στο δοχείο.
Τί άλλο θα προσθέσω?
Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Έχω εδώ στην διάθεσή μου μία πολύ μικρή ποσότητα από ένα πολύ καλό ξύδι. Σε αυτό το ξύδι υπάρχουν μικροοργανισμοί (βακτήρια του οξικού οξέος) οι οποίοι θα εμπλακούν στις ζυμώσεις.

Έχω εδώ στην διάθεσή μου μία πολύ μικρή ποσότητα από ένα πολύ καλό ξύδι.

Αυτό το ξύδι προήρθε από ένα κρασί το οποίο ξίνισε, και πρόκειται για ένα αγνό προϊόν χωρίς καθόλου πρόσθετες χημικές ουσίες.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Προσθέτω λοιπόν αυτό το ξύδι στο δοχείο της ζύμωσης.

Προσθέτω λοιπόν αυτό το ξύδι στο δοχείο της ζύμωσης.

Τί είδους καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS θα χρησιμοποιήσω για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam?
Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Οι καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) περιέχουν οξυγαλακτικά βακτήρια Οξυγαλακτικά βακτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται για την ζύμωση λαχανικών μπορεί να περιλαμβάνουν τα Είδη: Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, Pediococcus acidilactici, Lactococcus lactis, Lactobacillus brevis, Weissella spp. (για παράδειγμα, Weissella cibaria).

Έχουμε τελειώσει? Θα μπορούσα να προσθέσω κάτι άλλο?

Πέρα από τις καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) DVS οι οποίες είναι κατάλληλες για την παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων, υπάρχουν και καλλιέργειες εκκίνησης DVS για την παρασκευή των ζυμωμένων λαχανικών, για πίκλες, για τουρσιά, και άλλα τέτοια συναφή προϊόντα.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Οικιακή καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS κατάλληλη για την παρασκευή μηλίτη.
Στο εσωτερικό της συσκευασίας, οι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε λήθαργο.

Αυτές οι καλλιέργειες εκκίνησης με την μορφή DVS περιέχουν ως εκκινητές (starters) διάφορα Είδη οξυγαλακτικών βακτηρίων.

Μεταφέρουμε μία μικρή ποσότητα από αυτήν την καλλιέργεια εκκίνησης μέσα στο δοχείο.

Δεν υπάρχει μια DVS καλλιέργεια εκκίνησης αποκλειστικά για την παρασκευή του Shalgam, αλλά εδώ έχω μία DVS καλλιέργεια εκκίνησης για την ζύμωση των λαχανικών, η οποία ΄΄δουλεύει΄΄ πολύ καλά, και στην περίπτωση του Shalgam.

Οικιακή καλλιέργεια εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS κατάλληλη για την παρασκευή μπύρας. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μιά τέτοια καλλιέργεια? Στην ζύμωση του Shalgam μπορεί να εμπλέκονται και ζυμομύκητες οι οποίοι ανήκουν στα Γένη Saccaharomyces, Kluyveromyces, Hansenula, Pichia, Candida, καθώς και το Είδος Debaryomyces hansenii. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ζυμομύκητες μεταβολίζουν το γαλακτικό οξύ με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής pH.     

Δείτε: 11 βασικές ερωτήσεις για τις καλλιέργειες εκκίνησης DVS και DVI

Αυτή η DVS καλλιέργεια εκκίνησης μπορεί να ζυμώσει όλα αυτά τα συστατικά δημιουργώντας ένα σχετικά σταθερό προϊόν.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Πληρώνουμε με νερό μέχρι τα χείλη του δοχείου

Έτσι, λοιπόν, μεταφέρουμε μία μικρή ποσότητα από αυτήν την καλλιέργεια εκκίνησης μέσα στο δοχείο.

Πληρώνουμε το δοχείο με νερό και είμαστε έτοιμοι!
Σφραγίζουμε ερμητικά το δοχείο.   

Στην συνέχεια, πληρώνουμε με νερό μέχρι τα χείλη του δοχείου.

Σφραγίζουμε ερμητικά το δοχείο και το τοποθετούμε σε σκοτεινό χώρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Τοποθετούμε το δοχείο σε σκοτεινό χώρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η θερμοκρασία κατά την ζύμωση θα επηρεάσει την ανάπτυξη των εμπλεκομένων μικροοργανισμών. Για παράδειγμα, σε θερμοκρασίες 20–30°C ευνοείται το Είδος Leuconostoc mesenteroides και η πλειονότητα των ζυμομυκήτων, ενώ τα περισσότερα Είδη των οξυγαλακτικών βακτηρίων αναπτύσσονται γρήγορα στους 30–35°C. Η θερμοκρασία της ζύμωσης θα επηρεάσει επίσης την εκχύλιση των ανθοκυανινών, οι οποίες συμβάλλουν στο χρώμα του προϊόντος. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξήσει την διαλυτοποίηση χρωστικών ενώσεων.
Τί θα πρέπει να ξέρω για την ζύμωση στο ποτό Şalgam

Η ζύμωση του Shalgam λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, που κυμαίνονται από 10°C έως 35°C.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Οι μικροοργανισμοί πού θα βρεθούν μέσα στο δοχείο της ζύμωσης θα ξεκινήσουν να μεταβολίζουν τις διαθέσιμες πηγές άνθρακα όπως είναι η σακχαρόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Ο μεταβολισμός των σακχάρων θα οδηγήσει στην δημιουργία αρωματικών ενώσεων, αλλά και οργανικών οξέων όπως είναι το γαλακτικό οξύ, το οξικό οξύ, το κιτρικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το ηλεκτρικό οξύ, τα οποία θα συμβάλλουν στο flavor του ποτού Shalgam.

Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι στην περίπτωση αυτή, όταν δηλαδή χρησιμοποιούμε καλλιέργεια εκκίνησης DVS, για να μπορέσουν οι μικροοργανισμοί της καλλιέργειας να αναπτυχθούν, το θερμοκρασιακό εύρος της ζύμωσης θα πρέπει να είναι σχετικά συγκεκριμένο και περιορισμένο.

Επίσης, η χρονική διάρκεια της ζύμωσης είναι μικρότερη όταν εμείς χρησιμοποιούμε καλλιέργειες εκκίνησης σε σχέση με την χρονική διάρκεια της ζύμωσης όταν λαβαίνουν μέρος μόνον αυθόρμητες ζυμώσεις.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Όταν λαβαίνει χώρα μια έντονη ανταλλαγή αερίων, τότε μπορεί να δούμε να σχηματίζεται ένα λεπτό υμένιο λευκού χρώματος (kahm yeast) στην επιφάνεια. Αυτό το λεπτό φίλμ οφείλεται στην παρουσία ζυμομυκήτων και γενικά δεν πρέπει να σάς ανησυχεί όταν βρίσκεται στα πολύ πρώιμα στάδια. Παρόλα αυτά μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το άρωμα και την γεύση του ποτού Shalgam, για αυτό θα πρέπει να το απομακρύνεται. Εάν αμελήσετε να το απομακρύνεται αυτό το υμένιο θα αναπτυχθεί με αποτέλεσμα την σημαντική ποιοτική υποβάθμιση του Shalgam. Εάν θέλουμε εξ αρχής να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα, τότε φροντίζουμε ώστε η ζύμωση να γίνεται σε αεροστεγές δοχείο, με τα συστατικά να βρίσκονται εξ ολοκλήρου βυθισμένα μέσα στο νερό, η αλατοπεριεκτικότητα να είναι υψηλότερη, και η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη.
Χρονική διάρκεια της ζύμωσης, όταν εμείς χρησιμοποιούμε DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam

Σε σχετικά άρθρα αναφέραμε ότι η διάρκεια της ζύμωσης μπορεί, χοντρικά, να διαρκέσει 8 με 12 ημέρες, όταν η θερμοκρασία είναι 20 με 25℃.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Η τιμή pH είναι 3.25. Η ολική οξύτητα του Şalgam είναι περίπου 0.7% εκφρασμένη ως % σε γαλακτικό οξύ, για μια τιμή pH 3.4. [To πεχάμετρο δεν έχει βαθμονομηθεί για την μέτρηση τόσο χαμηλών τιμών pH, οπότε αυτή η τιμή pH είναι κατά προσέγγιση].

Συνεπώς, σε συμφωνία με όσα αναφέραμε, όταν εμείς χρησιμοποιούμε DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam, η διάρκεια της ζύμωσης μπορεί, χοντρικά, να διαρκέσει 4 με 6 ημέρες, όταν η θερμοκρασία είναι 25℃.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Το ποτό Shalgam είναι έτοιμο
Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Το ποτό Shalgam περιέχει περίπου 26 g/L ολικά στερεά, 1.2 g/L πρωτεΐνη, αλάτι 16 g/L, διοξείδιο του άνθρακα 0.74 g/L αλκοόλη 3.6 g/L, ανθοκυανίνες as cyanidin-3-glycoside 114 mg/L. Το Shalgam είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και κάλιο, σε βιταμίνες A, B, και C, και φαινόλες.

Η διεργασία έχει ολοκληρωθεί, το ποτό Shalgam είναι έτοιμο.

Το ποτό Shalgam έχει μια σχετικά ισχυρή όξινη αντίδραση.

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Τα μαύρα καρότα είναι εδώδιμα, και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην σαλάτα μας,

Αυτό οφείλεται στην παραγωγή των διαφόρων οργανικών οξέων και κυρίως του γαλακτικού οξέος λόγω της δράσης των μικροοργανισμών.

Δείτε: Γαλακτική ζύμωση – Η 1η ζύμωση η οποία μάς ενδιαφέρει

Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Το ρόφημα Şalgam έχει ένα εντυπωσιακό χρώμα, έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση. Φτιάχνουμε το σπιτικό μας ψητό κρέας φτιάχνουμε την σπιτική μας πίτσα, ή φτιάχνουμε την σπιτική μας χορτόπιτα και συνοδεύουμε όλες αυτές τις τροφές με Shalgam.

Το ποτό Shalgam διατηρείται τουλάχιστον για 1 μήνα σε συνθήκες ψύξης, και βέβαια, γίνεται πραγματικά ανάρπαστο την περίοδο του καλοκαιριού.

Şalgam και Υγεία
Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam
Με ποιό τρόπο θα βελτιώσουμε την υγεία μας και θα αποκτήσουμε ευεξία? Ποικιλία ζυμωμένων τροφίμων μπορεί να είναι η απάντηση. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διατήρηση ενός πολυδιάστατου (και άρα εξαιρετικά υγιούς) μικροβιώματος επιτυγχάνεται μέσω της διασταυρούμενης θρέψης (cross feeding). Συνεπώς, καταναλώνουμε το ποτό Shalgam με ποικιλία τροφών οι οποίες περιέχουν πληθώρα συστατικών τα οποία μπορούν να θρέψουν αυτούς τους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, κ.α.

Το ρόφημα Şalgam έχει ένα υπέροχο χρώμα, έχει το άρωμα, έχει την γεύση, έχει την όξινη αίσθηση και θεωρείται εξαιρετικά υγειινό τρόφιμο καθώς επίσης είναι και προβιοτικό ποτό.

Ακολούθως, η κατανάλωση του Shalgam μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.

Δείτε: Προβιοτικό ποτό Shalgam και Υγεία

ΕΔΩ θα δείτε όλους τους τρόπους για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Şalgam.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα:

The effects of different initial Lactobacillus plantarum concentrations on some properties of fermented carrot juice. N. Demir, K. S. Bahceci, and J. Acar. Journal of Food Processing and Preservation, vol. 30, no. 3, pp. 352–363, 2006.

Characterization of chemical, biological, and antiproliferative properties of fermented black carrot juice, shalgam. Ekinci, F.Y.; Baser, G.M.; Özcan, E.; Üstündag, Ö.G.; Korachi, M.; Sofu, A.; Blumberg, J.B.; Oliver Chen, C.Y. Eur. Food Res. Technol. 2016, 242, 1355–1368.

Genomic, probiotic, and metabolic potentials of Liquorilactobacillus nagelii AGA58, a novel bacteriocinogenic motile strain isolated from lactic acid-fermented shalgam. Yetiman, A.E.; Ortakci, F. J. Biosci. Bioeng. 2023, 135, 34–43.

Identification and technological characterization of endogenous yeast isolated from fermented black carrot juice, shalgam. Kahve, H. I., Akbulut, M., & Coklar, H. (2022). Vol 154, 112823.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here