Home Γαλοτύρι Φτιάχνω τυρί Γαλοτύρι

Φτιάχνω τυρί Γαλοτύρι

331
0
πρωτοσέλιδο - Φτιάχνω τυρί Γαλοτύρι

Φτιάχνω τυρί Γαλοτύρι – Τί τυρί είναι το τυρί Γαλοτύρι? Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του τυριού Γαλοτύρι? Με ποιο τρόπο παρασκευάζεται, αυτό, το τυρί?

Φτιάχνω τυρί Γαλοτύρι – Γενική περιγραφή του τυριού Γαλοτύρι

Το Γαλοτύρι είναι ένα μαλακό, λευκό, επιτραπέζιο Π.Ο.Π. τυρί με αλοιφώδη υφή.

Δείτε: Γαλοτύρι – ΦΕΚ

Το τυρί, αυτό, δεν φέρει επιδερμίδα ή/και οπές.

Η γεύση του τυριού Γαλοτύρι είναι υπόξινη, ευχάριστη, και δροσερή.

Για την παρασκευή, αυτού, του τυριού, χρησιμοποιείται αποκλειστικά γίδινο ή αιγοπρόβειο γάλα.

Το τυρί Γαλοτύρι έχει μέγιστη υγρασία 75% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κατά βάρος.

Το τυρί Γαλοτύρι είναι ένα αλειφόμενο τυρί.
Γεωγραφική περιοχή του τυριού Γαλοτύρι

Το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή, του τυριού Γαλοτύρι μπορεί να προέρχεται από,

Α. την Ήπειρο

Δηλαδή, το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή, του τυριού Γαλοτύρι μπορεί να προέρχεται από τον νομό Ιωαννίνων, από τον νομό Θεσπρωτίας, από τον νομό Άρτας, και από τον νομό Πρέβεζας.

Β. την Θεσσαλία

Δηλαδή, το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή, του τυριού Γαλοτύρι μπορεί να προέρχεται από τον νομό Λάρισας, από τον νομό Τρικάλων, από τον νομό Καρδίτσας, και από τον νομό Μαγνησίας.

Φτιάχνω τυρί Γαλοτύρι – Ποιός είναι ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του τυριού Γαλοτύρι
Τυρί Γαλοτύρι μέσα σε ξύλινα βαρέλια.

Αναφέρεται ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής, του τυριού Γαλοτύρι.

Αρχικά, το γάλα θερμαίνεται μέχρι του σημείου του βρασμού.

Στη συνέχεια, αυτό, το γάλα τοποθετείται, για 24 ώρες, σε δοχεία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Μετά το πέρας, αυτών, των 24 ωρών, στο γάλα, αυτό, προστίθεται 3-4% αλάτι και, ακολούθως, το γάλα αφήνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος επί δύο ακόμη μέρες.

Δείτε: Περιεκτικότητα του τυριού σε αλάτι – Τί δεν ξέρετε

Όλο αυτό, το χρονικό διάστημα, το γάλα αναδεύεται περιοδικά.

Προσθέτουμε, μικρά κομμάτια από το τυρί Φέτα, στο ξινισμένο γάλα.

Στη συνέχεια, αυτό, το γάλα τοποθετείται σε υφασμάτινους δερμάτινους σάκους (τουλούμια) ή σε ξύλινα βαρέλια.

Στη φάση αυτή, το γάλα έχει αναπτύξει ορισμένη οξύτητα.

Λόγω του ότι ταυτόχρονα, αυτό, το γάλα βρίσκεται σε υγρή κατάσταση, εμείς μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό το γάλα και κάποια μικρή ποσότητα πυτιάς.

Προοδευτικά, οι δερμάτινοι σάκοι (τουλούμια) ή τα ξύλινα βαρέλια γεμίζουν με το γάλα.

Ακολούθως, αυτοί, οι δερμάτινοι σάκοι (τουλούμια) ή τα ξύλινα βαρέλια κλείνονται και μεταφέρονται σε ψυχρές, ξερές, αποθήκες σε θερμοκρασίες μέχρι 8°C.

Στο στάδιο, αυτό, μέσα στο ξινισμένο γάλα, προστίθενται και μικρά τεμάχια τυριού Φέτα.

Το χρονικό διάστημα της αποθήκευσης είναι δύο τουλάχιστον μήνες, στην περίπτωση, κατά την οποία χρησιμοποιείται νωπό γάλα.

Previous articleΦτιάχνω τυρί Γραβιέρα Αγράφων
Next articleΤί ακριβώς πετυχαίνω με την προσθήκη σακχάρων κατά την εμφιάλωση των αλκοολούχων ζυμωμένων ποτών? Τί σημαίνει η διαδικασία bottle refermentation (bottle conditioning)?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here