Ποιά είναι η καλύτερη συνταγή όταν εγώ φτιάχνω ποτό αϊράνι ή αριάνι με βότανα και μπαχαρικά
Φτιάχνω ποτό αϊράνι ή αριάνι με βότανα και μπαχαρικά – Τί είναι το ποτό αϊράνι ή αριάνι
Το ποτό αϊράνι ή αριάνι αποτελεί ένα παραδοσιακό ποτό ζυμωμένου γάλακτος ή οξεογάλακτος.
Δείτε: Γιατί τα ζυμωμένα γάλατα εμείς τα λέμε οξεογάλατα?
Το ποτό αϊράνι παράχθηκε, στο μακρινό παρελθόν, από τους λαούς, οι οποίοι κατοικούσαν, στην κεντρική Ασία.
Σήμερα, με τον όρο αϊράνι ή αριάνι, αναφερόμαστε στο τουρκικό ποτό οξεογάλακτος (ayran).
Το ποτό αριάνι προέρχεται από:
—1. την προσθήκη νερού στο γιαούρτι.
—2. γιαούρτι, φτιαγμένο με αραιωμένο, με νερό, γάλα.
Σύμφωνα, με τον τουρκικό Κώδικα Τροφίμων, ο ορισμός, για το αϊράνι, είναι:
΄΄ το πόσιμο προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, το οποίο παρασκευάζεται με την προσθήκη νερού σε γιαούρτι ή με την προσθήκη καλλιέργειας γιαούρτης σε τυποποιημένο γάλα΄΄
Πρωτεΐνη (g/100ml) | Όχι μικρότερη από 2.8 |
Τιτλοδοτούμενη οξύτητα (g lactic acid/100 mL) | Όχι μικρότερη από 0.6 |
Στερεά συστατικά άνευ λίπους (g/100ml) | Όχι λιγότερα από 6 |
Πίνακας 1. Χαρακτηριστικά του Αϊράνι σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων (Τουρκία).
Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να φτιάξουμε αριάνι.
Ουσιαστικά, όμως, όλες αυτές οι τεχνικές, μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες.
— Το γάλα, αραιώνεται, με νερό, πριν αυτό μετατραπεί, σε γιαούρτι (1ος τρόπος)
— Το γάλα, μετατρέπεται, πρώτα, σε γιαούρτι, και μετά (το γιαούρτι), αραιώνεται, με νερό (2ος τρόπος)
Δείτε: Να οι 2 τρόποι με τους οποίους φτιάχνω αϊράνι ή αριάνι!
Η καλύτερη συνταγή, όταν εγώ φτιάχνω ποτό αϊράνι, ή αριάνι, με βότανα και μπαχαρικά
Στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας, εμείς προσθέτουμε στο αϊράνι μας, βότανα, ή μπαχαρικά, ή άλλα πρόσθετα.
Δείτε το βίντεο: Φτιάχνω αϊράνι ή αριάνι από αϊράνι του εμπορίου
Έτσι, το τελικό μας προϊόν, μπορεί να αποκτήσει, ένα ξεχωριστό flavor, αλλά, και ενισχυμένες ευεργετικές ιδιότητες.
Δυόσμος στο ποτό αριάνι
Συνήθως, εμείς, στο ποτό αϊράνι προσθέτουμε δυόσμο (Mentha Spicata).
Η ποσότητα του δυόσμου, τον οποίο, εμείς θα ρίξουμε, θα είναι, περίπου, 0.2% κ.ο, σε μορφή αποξηραμένων θρυμματισμένων φύλλων.
Μαύρο καρότο σε σκόνη (black carrot powder) στο ποτό αριάνι
Μπορούμε, στο ποτό αριάνι, να προσθέσουμε 1% σκόνη μαύρου καρότου.
Η προσθήκη του συστατικού αυτού, θα γίνει στο γάλα, ΠΡΙΝ, εμείς υποβάλλουμε, αυτό, το γάλα, σε υψηλή θερμική επεξεργασία.
Αυτό το προσθετικό, δίνει ξεχωριστό flavor, στο αριάνι μας.
Το μαύρο καρότο περιέχει ανθοκυανίνες, και ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, του τελικού προϊόντος.
Αλεύρι κινόα (quinoa flour) στο ποτό αριάνι
Μπορούμε να προσθέσουμε 0.2% αλεύρι κινόα, στο ποτό αριάνι μας.
Πιπέρι Καγιέν (Cayenne pepper) στο ποτό αριάνι
Η προσθήκη πιπεριού καγιέν θα επηρεάσει το τελικό προϊόν.
Θα ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση του αριάνι μας.
Φτιάχνω ποτό αϊράνι ή αριάνι με βότανα και μπαχαρικά – Τί θα πρέπει εγώ να θυμάμαι
Η προσθήκη βοτάνων, μπαχαρικών, ή άλλων, προσθέτων, μπορεί να επηρεάσει, φυσικοχημικές ιδιότητες του τελικού προϊόντος μας.
Ταυτόχρονα, αυτά τα προστιθέμενα συστατικά, μπορεί να μεταβάλλουν, και τα ρεολογικά χαρακτηριστικά.
Να μην ξεχνάω ότι:
Οποιαδήποτε πρόσθετα, μπορεί και να επιφέρουν υποβάθμιση, της ποιότητας του αριάνι μας.
Για αυτό απαιτείται τεχνογνωσία, στην χρήση, όλων αυτών των συστατικών.
Δείτε: Τί θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρω πριν προσθέσω Βότανα και Μπαχαρικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μου
Φτιάχνω ποτό Αϊράνι ή Αριάνι με βότανα και μπαχαρικά – Δοκιμάστε την συνταγή: Ανθρακούχο νερό, αλάτι και πιπέρι καγιέν
Αντί για νερό, χρησιμοποιούμε ανθρακούχο νερό.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε αλάτι, και πιπέρι καγιέν.
Θα πάρουμε ένα διαφορετικό αριάνι, από, αυτό, το οποίο, εμείς έχουμε συνηθίσει.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα:
Turkish food codex, Fermented milk products. Turkish food codex regulations, regulation No:2009/25. Ankara, Turkey: Republic of Turkey Ministry of Food, Agriculture and Livestock.
Some properties of stirred yoghurt made with processes grape seed powder, carrot juice or a mixture of grape seed powder and carrot juice. Arslan, S., Özel, S. (2012). Milchwissenschaft, 67 (3), 281-285.
The use of bioactive extracts from isabella grape by novel technologies in Ayran production. Saltoğlu, B.S. (2014). MSc thesis, Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey.
A study on rheological properties, sensory evaluation and shelf life of ayran–shalgam mixtures. Uzay, Merve, Hale İnci Öztürk, Sencer Buzrul and Medeni Maskan. Journal of Food Science and Technology 58 (2020): 2479 – 2486.