Home Shalgam Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – 2ος τρόπος...

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

115
0
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Şalgam – Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam

Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος με προέλευση από την Τουρκία και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.

Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Şalgam σημαίνει ραπανάκι, κοκκινογούλι. Το Shalgam είναι ένα ιδιαίτερο ποτό με προβιοτική δράση. Το ρόφημα αυτό παράγεται μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations), στις οποίες εμπλέκονται οξυγαλακτικά βακτήρια και ζυμομύκητες. Υπάρχει άραγε συνταγή όταν φτιάχνουμε το προβιοτικό ρόφημα Shalgam?

Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος

Για να φτιάξουμε ποτό Şalgam, εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά διαφορετικά συστατικά.

Δείτε: Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Για την παρασκευή του ποτού Shalgam μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης. Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι τα παντζάρια, τα ρεβίθια, το πλιγούρι, οι πιπεριές, κ.α.

Παρόλα αυτά τα μαύρα καρότα (Daucus carota L.), και το γογγύλι (Brassica campestris subsp. rapa) θεωρούνται ως τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά για την παρασκευή του Shalgam.

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Ας δούμε τί υλικά θα χρησιμοποιήσουμε
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο δοχείο χωρητικότητας 8 λίτρων. Να θυμόμαστε ότι το γυαλί είναι αδρανές υλικό και έτσι τα γυάλινα δοχεία προτιμώνται έναντι των πλαστικών δοχείων.

Εδώ τώρα θα χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο δοχείο 8 λίτρων για να φτιάξουμε Shalgam.

Το συγκεκριμένο δοχείο έχει είσοδο ευρείας διατομής, και φέρει ένα πλαστικό κάλυμα. Παρόλα αυτά, αυτό το δοχείο δεν σφραγίζει αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι λαβαίνει χώρα η ανταλλαγή αερίων με την ατμόσφαιρα.  

Σε αυτόν τον 2ο τρόπο, πέρα από ραπανάκια, για να φτιάξουμε το Salgam θα χρησιμοποιήσουμε και παντζάρια.

Θα χρησιμοποιήσουμε, 8 μαύρα καρότα, 4 πορτοκαλί καρότα, 3 παντζάρια και 1 ραπανάκι μεσαίου μεγέθους.

Έχουμε λοιπόν, στην κουζίνα μας, 8 μαύρα καρότα, 4 πορτοκαλί καρότα, 3 παντζάρια και 1 ραπανάκι μεσαίου μεγέθους.

Με την βοήθεια ενός μικρού αποφλοιωτή πατάτας, θα αποφλοιώσω τα καρότα. Αποφλοιώνω τα καρότα σημαίνει ότι απομακρύνω όλα εκείνα τα τμήματα τα οποία φιλοξενούν μικροοργανισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση του μικροβιακού φορτίου.

Ξεκινάμε καταρχάς, να απομακρύνουμε τις άκρες από τα καρότα.

Μία συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam λέει απλώς να πλύνουμε τα καρότα, μία άλλη συνταγή λέει να αποφλοιώσουμε τα καρότα!
Παρόλο πού αποφλοιώσαμε τα καρότα, εντούτοις μπορεί ακόμα να υπάρχουν τα τμήματα τα οποία μπορεί να αποτελούν εστίες προσβολών. Εμείς λοιπόν, φροντίζουμε έτσι ώστε να απομακρύνουμε όλα αυτά τα τμήματα.

Σε αυτόν τον 2ο τρόπο, δεν θα πλύνουμε απλώς, αλλά, θα αφαιρέσουμε την εξωτερικό φλοιό από τα καρότα. 

Καθαρίζουμε, δηλαδή, εμείς αφαιρούμε την εξωτερική επιδερμίδα από το ραπανάκι.

Έτσι, με την βοήθεια ενός αποφλοιωτή πατάτας, αφαιρούμε την εξωτερική επιδερμίδα από τα καρότα.

Καθαρίζουμε, δηλαδή, εμείς αφαιρούμε την εξωτερική επιδερμίδα από τα παντζάρια.

Παράλληλα, παρατηρούμε την κατάσταση του καρότου και, ακολούθως, αφαιρούμε όλα τα τμήματα τα οποία μπορεί να αποτελούν εστίες προσβολών.

Εδώ τα καρότα, τα παντζάρια και το ραπανάκι, είναι πλήρως καθαρισμένα.

Στην συνέχεια, θα αφαιρέσουμε την εξωτερική επιδερμίδα από τα παντζάρια και από το ραπανάκι.

Τεμαχίζω τα καρότα. Θα τεμαχίσω τα καρότα κατά μήκος του μεγάλου άξονα έτσι ώστε να προκύψουν 4 ισομεγέθη τμήματα.

Έχουμε λοιπόν, εδώ τα καρότα, τα παντζάρια και το ραπανάκι, να είναι πλήρως καθαρισμένα.

Τεμαχίζουμε σε φέτες, τα παντζάρια και το ραπανάκι. Φροντίζουμε έτσι ώστε να προκύψουν φέτες πάχους 8 χιλιοστών.

Τεμαχίζουμε τα καρότα στα τέσσερα και ακολούθως, τεμαχίζουμε σε φέτες, τα παντζάρια και το ραπανάκι.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Εδώ λοιπόν, έχουμε τα τεμαχισμένα καρότα, τα τεμαχισμένα παντζάρια και το τεμαχισμένο ραπανάκι.
Φτιάχνω Şalgam στην κουζίνα μου – Θα χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι, ρεβίθια και αλάτι

Σε αυτόν τον 2ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσουμε, πλιγούρι, θα χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια και θα χρησιμοποιήσουμε και χοντρόκοκκο αλάτι.

Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 300 με 330 γραμμάρια πλιγούρι.

Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 300 με 330 γραμμάρια πλιγούρι.

Η ποσότητα αυτή ανταποκρίνεται σε δοχείο της ζύμωσης το οποίο έχει χωρητικότητα 8 λίτρων.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Θα χρησιμοποιήσουμε μία χούφτα ρεβίθια.

Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 100 γραμμάρια ρεβίθια.

Θα χρησιμοποιήσουμε 1 με 2% χοντρόκοκκο αλάτι.

Εφόσον το δοχείο της ζύμωσης έχει χωρητικότητα 8 λίτρων, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 120 γραμμάρια χοντρόκοκκο αλάτι.

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Σε αυτόν τον 3ο τρόπο παρασκευής του Şalgam, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Με αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης καλύπτουμε την επιφάνεια ενός μικρού κοίλου δοχείου ώστε να διευκολυνθούμε αργότερα στο δέσιμο.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Μεταφέρουμε το πλιγούρι σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Μεταφέρουμε το πλιγούρι, μεταφέρουμε τα ρεβίθια, μεταφέρουμε και το αλάτι πρώτα σε αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης.

Μεταφέρουμε και το αλάτι σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Στην συνέχεια, κομποδένουμε αυτό το ύφασμα.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Κομποδένουμε αυτό το ύφασμα.

Έχουμε λοιπόν, εδώ τα τεμαχισμένα καρότα, τα τεμαχισμένα παντζάρια, το τεμαχισμένο ραπανάκι και το ύφασμα στο οποίο περιέχεται το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Εδώ λοιπόν έχουμε συγκεντρωμένα όλα τα συστατικά μας. Έχουμε τα τεμαχισμένα καρότα, τα τεμαχισμένα παντζάρια, το τεμαχισμένο ραπανάκι και το ύφασμα στο οποίο περιέχεται το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι.
Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Salgam – Θα μεταφέρω τα συστατικά στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης
Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Αρχικά μεταφέρω τα τεμαχισμένα καρότα στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης.

Μεταφέρω τα τεμαχισμένα καρότα στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Θα μεταφέρω και ύφασμα αραιής ύφανσης μέσα στο δοχείο της ζύμωσης. Σε αυτό το ύφασμα περιέχονται τα ρεβίθια, το πλιγούρι και το αλάτι.

Στην συνέχεια, τοποθετώ το ύφασμα αραιής ύφανσης μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Μεταφέρω τις φέτες από τα παντζάρια και από το ραπανάκι μέσα στο δοχείο ζύμωσης.

Θα μεταφέρω τα τεμάχια, τις φέτες από τα παντζάρια και από το ραπανάκι μέσα στο δοχείο.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Επιπλέον θα χρησιμοποιήσω 2 φρέσκες πιπεριές και λίγο σκόρδο.
Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Τί επιπλέον συστατικά μπορώ να προσθέσω στο δοχείο της ζύμωσης?
Απομακρύνουμε τα άκρα από τις πιπεριές.

Θα προσθέσω επίσης, 2 φρέσκες πιπεριές και λίγο σκόρδο.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Με την βοήθεια του μαχαιριού κάνουμε μία τομή στην κάθε πιπεριά.

Πρώτα αφαιρούμε το άκρο, από την κάθε πιπεριά. 

Τεμαχίζουμε επίσης το σκόρδο.

Στην συνέχεια, κάνουμε μία τομή στην κάθε πιπεριά, και επίσης τεμαχίζουμε το σκόρδο.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Μεταφέρουμε τις πιπεριές μέσα στο δοχείο. Οι πιπεριές θα δώσουν έναν spicy χαρακτήρα στο τελικό προϊόν.

Μεταφέρουμε τις πιπεριές και το σκόρδο μέσα στο δοχείο.

Μεταφέρουμε το σκόρδο μέσα στο δοχείο. Το σκόρδο θα προσδώσει ένα ιδιαίτερο άρωμα στο ποτό μας.

Ουσιαστικά, τώρα έχουμε τελειώσει.

Εδώ, τώρα όλα τα συστατικά περιέχονται στο δοχείο της ζύμωσης.

Αυτό πού μένει τώρα είναι απλά να προσθέσουμε το νερό.

Πληρώνουμε μέχρι τα χείλη του δοχείου. Όλα τα συστατικά θα πρέπει να βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νερό.

Πάντα να θυμόμαστε ότι χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό και σίγουρα όχι χλωριωμένο.

Κλείνουμε ερμητικά το δοχείο της ζύμωσης.

Πληρώνουμε μέχρι σχεδόν τα χείλη του δοχείου.

Το γυαλί εδώ στο συγκεκριμένο δοχείο είναι ένα φωτοδιαπερατό υλικό. Έτσι, για να προστατέψουμε το ποτό μας από την φωτοοξείδωση θα προτιμήσουμε να τοποθετήσουμε το δοχείο της ζύμωσης σε σκοτεινό χώρο. Τί θα πρέπει να θυμάμαι? Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου θα επηρεάσει την χρονική διάρκεια της ζύμωσης.

Φροντίζουμε έτσι ώστε όλα τα συστατικά να βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νερό.

Σχηματική απεικόνιση μιάς ενδεικτικής μεταβολής του πληθυσμού των ζυμομυκήτων κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Ο μεταβολισμός των συστατικών από τους ζυμομύκητες μπορεί να γίνει μέσω της  αλκοολικής ζύμωσης. 10^5 = 100.000, 10^6 = 1.000.000, κ.ο.κ.

Στην συνέχεια σφραγίζουμε το δοχείο.

Τοποθετούμε το δοχείο της ζύμωσης σε σκοτεινό χώρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σχηματική απεικόνιση μιάς ενεικτικής μεταβολής του πλθυσμού των οξυγαλακτικών βακτηρίων κατά την διάρκεια της ζύμωσης. 10^5 = 100.000, 10^6 = 1.000.000, κ.ο.κ.
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Τί θα πρέπει να προσέχω?

Όταν χρησιμοποιούμε δοχεία ευρείας διατομής στα οποία θα λάβει χώρα η ανταλλαγή αερίων, τότε είναι πιθανόν ήδη από τις πρώτες ημέρες, στην επιφάνεια του δοχείου, να σχηματισθεί ένα υμένιο λευκού χρώματος.  

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Δημιουργία ενός πολύ λεπτού φίλμ λευκού χρώματος στην επιφάνεια του δοχείου (kahm yeast). Αυτό το υμένιο οφείλεται στην παρουσία ζυμομυκήτων, και γενικά δεν θα πρέπει να σάς ανησυχεί. Παρόλα αυτά μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το άρωμα και την γεύση του ποτού Shalgam, για αυτό θα πρέπει να το απομακρύνεται.

Ο σχηματισμός αυτού του πολύ λεπτού άσπρου στρώματος οφείλεται στην παρουσία ζυμομυκήτων.

Εάν θέλουμε εξ αρχής να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα, τότε φροντίζουμε ώστε η ζύμωση να γίνεται σε αεροστεγές δοχείο, με τα συστατικά να βρίσκονται εξ ολοκλήρου βυθισμένα μέσα στο νερό, η αλατοπεριεκτικότητα να είναι υψηλότερη, και η θερμοκρασία της ζύμωσης να είναι χαμηλότερη.

Η υψηλή αλατοπεριεκτικότητα σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία της ζύμωσης θα αποτρέψουν την δημιουργία του λευκού υμενίου στην επιφάνεια του δοχείου.

Δείτε: Ζυμώσεις λαχανικών – Αυτός είναι ο 3ος τρόπος παρασκευής για το ζυμωμένο προβιοτικό ποτό Shalgam

Πότε το ποτό Şalgam είναι έτοιμο?
Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Το ποτό Shalgam μετά από μία ζύμωση η οποία διήρκεσε 12 ημέρες έχει μια σχετικά ισχυρή όξινη αντίδραση. Συγκεκριμένα, η τιμή pH είναι 3.11. [To πεχάμετρο δεν έχει βαθμονομηθεί για την μέτρηση τόσο χαμηλών τιμών pH, οπότε αυτή η τιμή pH είναι κατά προσέγγιση].

Η διεργασία της ζύμωσης ολοκληρώνεται μετά από χρονικό διάστημα 8 έως 12 ημερών συνήθως, όταν η θερμοκρασία είναι 20 με 25℃.

H διάρκεια της ζύμωσης εκτός από την θερμοκρασία του χώρου θα εξαρτηθεί από τα υλικά πού χρησιμοποιήσαμε, από την τεχνική πού εφαρμόσαμε, και φυσικά από τις προτιμήσεις μας.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Με ένα στραγγιστήρι, ή με ένα ύφασμα φιλτράρουμε το ποτό Shalgam. Το ποτό Shalgam περιέχει περίπου 26 g/L ολικά στερεά, 1.2 g/L πρωτεΐνη, αλάτι 16 g/L, διοξείδιο του άνθρακα 0.74 g/L αλκοόλη 3.6 g/L, ανθοκυανίνες as cyanidin-3-glycoside 114 mg/L. Το Shalgam είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και κάλιο, σε βιταμίνες A, B, και C, και φαινόλες.

Εάν επιζητούμε ένα ποτό με αυξημένη οξύτητα και έντονο flavor τότε η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από 2 εβδομάδες,

Το ποτό Shalgam διατηρείται τουλάχιστον για 1 μήνα σε συνθήκες ψύξης, και βέβαια, γίνεται πραγματικά ανάρπαστο την περίοδο του καλοκαιριού.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Έρευνες έδειξαν την παρουσία του Είδους Lactobacillus paracasei subsp paracasei (Lacticaseibacillus paracasei subsp paracasei), του Είδους Lactobacillus buchneri (Lentilactobacillus buchneri), του Είδους Lactobacillus casei (Lacticaseibacillus casei), του Είδους Lactobacillus brevis (Levilactobacillus brevis), του Είδους Lactobacillus plantarum (Lactiplantibacillus plantarum) στο ποτό Shalgam. Πολλά από αυτά τα Είδη περιέχουν προβιοτικά στελέχη (strains).
Υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam?

Στην ουσία δεν υπάρχει κάποια απόλυτα συγκεκριμένη συνταγή για τον τρόπο παρασκευής του Şalgam.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιπερόριζα για την παρασκευή του Shalgam?

Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά συνοδευτικών ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης για να φτιάξουμε ρόφημα Shalgam.

Δείτε: Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ποτό Shalgam?

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Ποιά είναι η συνταγή άραγε ώστε εγώ να εμπλέξω το Shalgam με το αριάνι?
Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam με DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) ?

Μπορούμε άραγε να φτιάξουμε Şalgam με την χρήση καλλιεργειών εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS?

Πολλοί παρασκευαστές ξέρουν τις DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μπορώ να χρησιμοποιήσω (κάποιες από) αυτές τις καλλιέργειες εκκίνησης για την παρασκευή του  Şalgam?

Δεν υπάρχει DVS καλλιέργεια εκκίνησης η οποία να είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά στην παρασκευή του ροφήματος Shalgam.

Παρόλα αυτά υπάρχουν DVS καλλιέργειες εκκίνησης οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του Şalgam.

Δείτε: Χρησιμοποιώ DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Shalgam – Αυτός είναι ο 5ος τρόπος παρασκευής του Şalgam

Το ρόφημα Şalgam έχει ένα εντυπωσιακό χρώμα, έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση. Φτιάχνουμε το σπιτικό μας ψητό κρέας φτιάχνουμε την σπιτική μας πίτσα, ή φτιάχνουμε την σπιτική μας χορτόπιτα και συνοδεύουμε όλες αυτές τις τροφές με Shalgam.
Ποιά είναι τα οφέλη για την υγεία?

Το ρόφημα Şalgam έχει ένα υπέροχο χρώμα έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση.

Οι διαφημίσεις μάς παραπλανούν. Πολλά προϊόντα του εμπορίου έχουν καταστρεπτική επίδραση στην υγεία μας. Ρίχνουμε άκυρο και βάζουμε Χ σε προϊόντα τα οποία υπονομεύουν την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας. Επιλέγουμε υγειινά τρόφιμα, επιέγουμε Şalgam.

Έτσι αυτό το προβιοτικό ρόφημα μπορεί να αντικαταστήσει τα όξινα αεριούχα αναψυκτικά του εμπορίου τα οποία ομολογουμένως έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία μας.

Το ρόφημα Şalgam μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να επιδράσει ευεργετικά στην διατήρηση μιάς υγιούς μικροχλωρίδας.

Να μιά άλλη συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam - 2ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam
Το Salgam είναι έΈνα ιδιαίτερο ποτό με προβιοτική δράση. Şalgam σημαίνει γογγύλι, (ραπανάκι ή κοκκινογούλι). Το ποτό Shalgam περιέχει πληθώρα Ειδών μικροοργανισμών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν και προβιοτικές ιδιότητες. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν την ικανότητα να εγκαθίστανται στο παχύ έντερο και επιδρούν με τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω πολλαπλών οδών.

Δείτε το βίντεο: Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διατήρηση ενός πολυδιάστατου (και άρα εξαιρετικά υγιούς) μικροβιώματος επιτυγχάνεται μέσω της διασταυρούμενης θρέψης (cross feeding).

Συνεπώς, καταναλώνουμε το ποτό Shalgam με ποικιλία τροφών οι οποίες περιέχουν πληθώρα συστατικών τα οποία μπορούν να θρέψουν αυτούς τους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, κ.α.

ΕΔΩ θα δείτε όλους τους τρόπους για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Şalgam.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα

Effects of storage on quality of carrot juices produced with lactofermentation and acidification. Demir, N.; Acar, J.; Bahceci, K.S. Eur. Food Res. Technol. 2004, 218 (5), 465–468.

Fermentation of beet juice by bacteria of genus Lactobacillus sp. Klewicka, E.; Motyl, I.; Libudzisz, Z. Eur. Food Res. Technol. 2004, 218, 178–183.

Traditional Turkish beverage shalgam: Manufacturing technique and nutritional value. Incedayı, B.; Uyla¸ser, V.; Çopur, U.A. A J. Food Agric. Environ. 2008, 6, 31–34.

The Effect of Using Different Size Purple Carrots and Lactobacillus Plantarum on the Properties of Fermented Shalgam (Şalgam). Tangüler, H. (2021). Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 9(10), 1759–1766.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here