Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Şalgam – Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam
Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος με προέλευση από την Τουρκία και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.
Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).

Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος
Για να φτιάξουμε ποτό Şalgam, εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά διαφορετικά συστατικά.
Δείτε: Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Shalgam – Αυτός είναι ο 1ος τρόπος παρασκευής για το Şalgam

Παρόλα αυτά τα μαύρα καρότα (Daucus carota L.), και το γογγύλι (Brassica campestris subsp. rapa) θεωρούνται ως τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά για την παρασκευή του Shalgam.
Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Ας δούμε τί υλικά θα χρησιμοποιήσουμε

Εδώ τώρα θα χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο δοχείο 8 λίτρων για να φτιάξουμε Shalgam.

Σε αυτόν τον 2ο τρόπο, πέρα από ραπανάκια, για να φτιάξουμε το Salgam θα χρησιμοποιήσουμε και παντζάρια.

Έχουμε λοιπόν, στην κουζίνα μας, 8 μαύρα καρότα, 4 πορτοκαλί καρότα, 3 παντζάρια και 1 ραπανάκι μεσαίου μεγέθους.

Ξεκινάμε καταρχάς, να απομακρύνουμε τις άκρες από τα καρότα.
Μία συνταγή για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam λέει απλώς να πλύνουμε τα καρότα, μία άλλη συνταγή λέει να αποφλοιώσουμε τα καρότα!

Σε αυτόν τον 2ο τρόπο, δεν θα πλύνουμε απλώς, αλλά, θα αφαιρέσουμε την εξωτερικό φλοιό από τα καρότα.

Έτσι, με την βοήθεια ενός αποφλοιωτή πατάτας, αφαιρούμε την εξωτερική επιδερμίδα από τα καρότα.

Παράλληλα, παρατηρούμε την κατάσταση του καρότου και, ακολούθως, αφαιρούμε όλα τα τμήματα τα οποία μπορεί να αποτελούν εστίες προσβολών.

Στην συνέχεια, θα αφαιρέσουμε την εξωτερική επιδερμίδα από τα παντζάρια και από το ραπανάκι.

Έχουμε λοιπόν, εδώ τα καρότα, τα παντζάρια και το ραπανάκι, να είναι πλήρως καθαρισμένα.

Τεμαχίζουμε τα καρότα στα τέσσερα και ακολούθως, τεμαχίζουμε σε φέτες, τα παντζάρια και το ραπανάκι.

Φτιάχνω Şalgam στην κουζίνα μου – Θα χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι, ρεβίθια και αλάτι
Σε αυτόν τον 2ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσουμε, πλιγούρι, θα χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια και θα χρησιμοποιήσουμε και χοντρόκοκκο αλάτι.

Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 300 με 330 γραμμάρια πλιγούρι.
Η ποσότητα αυτή ανταποκρίνεται σε δοχείο της ζύμωσης το οποίο έχει χωρητικότητα 8 λίτρων.

Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 100 γραμμάρια ρεβίθια.

Εφόσον το δοχείο της ζύμωσης έχει χωρητικότητα 8 λίτρων, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 120 γραμμάρια χοντρόκοκκο αλάτι.
Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης

Σε αυτόν τον 3ο τρόπο παρασκευής του Şalgam, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.

Με αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης καλύπτουμε την επιφάνεια ενός μικρού κοίλου δοχείου ώστε να διευκολυνθούμε αργότερα στο δέσιμο.

Μεταφέρουμε το πλιγούρι, μεταφέρουμε τα ρεβίθια, μεταφέρουμε και το αλάτι πρώτα σε αυτό το ύφασμα αραιής ύφανσης.

Στην συνέχεια, κομποδένουμε αυτό το ύφασμα.

Έχουμε λοιπόν, εδώ τα τεμαχισμένα καρότα, τα τεμαχισμένα παντζάρια, το τεμαχισμένο ραπανάκι και το ύφασμα στο οποίο περιέχεται το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι.

Φτιάχνω το προβιοτικό ποτό Salgam – Θα μεταφέρω τα συστατικά στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης

Μεταφέρω τα τεμαχισμένα καρότα στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης.

Στην συνέχεια, τοποθετώ το ύφασμα αραιής ύφανσης μέσα στο δοχείο της ζύμωσης.

Θα μεταφέρω τα τεμάχια, τις φέτες από τα παντζάρια και από το ραπανάκι μέσα στο δοχείο.

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Τί επιπλέον συστατικά μπορώ να προσθέσω στο δοχείο της ζύμωσης?

Θα προσθέσω επίσης, 2 φρέσκες πιπεριές και λίγο σκόρδο.

Πρώτα αφαιρούμε το άκρο, από την κάθε πιπεριά.

Στην συνέχεια, κάνουμε μία τομή στην κάθε πιπεριά, και επίσης τεμαχίζουμε το σκόρδο.

Μεταφέρουμε τις πιπεριές και το σκόρδο μέσα στο δοχείο.

Ουσιαστικά, τώρα έχουμε τελειώσει.

Αυτό πού μένει τώρα είναι απλά να προσθέσουμε το νερό.

Πάντα να θυμόμαστε ότι χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό και σίγουρα όχι χλωριωμένο.

Πληρώνουμε μέχρι σχεδόν τα χείλη του δοχείου.

Φροντίζουμε έτσι ώστε όλα τα συστατικά να βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νερό.

Στην συνέχεια σφραγίζουμε το δοχείο.
Τοποθετούμε το δοχείο της ζύμωσης σε σκοτεινό χώρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam – Τί θα πρέπει να προσέχω?
Όταν χρησιμοποιούμε δοχεία ευρείας διατομής στα οποία θα λάβει χώρα η ανταλλαγή αερίων, τότε είναι πιθανόν ήδη από τις πρώτες ημέρες, στην επιφάνεια του δοχείου, να σχηματισθεί ένα υμένιο λευκού χρώματος.

Ο σχηματισμός αυτού του πολύ λεπτού άσπρου στρώματος οφείλεται στην παρουσία ζυμομυκήτων.
Εάν θέλουμε εξ αρχής να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα, τότε φροντίζουμε ώστε η ζύμωση να γίνεται σε αεροστεγές δοχείο, με τα συστατικά να βρίσκονται εξ ολοκλήρου βυθισμένα μέσα στο νερό, η αλατοπεριεκτικότητα να είναι υψηλότερη, και η θερμοκρασία της ζύμωσης να είναι χαμηλότερη.

Δείτε: Ζυμώσεις λαχανικών – Αυτός είναι ο 3ος τρόπος παρασκευής για το ζυμωμένο προβιοτικό ποτό Shalgam
Πότε το ποτό Şalgam είναι έτοιμο?

Η διεργασία της ζύμωσης ολοκληρώνεται μετά από χρονικό διάστημα 8 έως 12 ημερών συνήθως, όταν η θερμοκρασία είναι 20 με 25℃.
H διάρκεια της ζύμωσης εκτός από την θερμοκρασία του χώρου θα εξαρτηθεί από τα υλικά πού χρησιμοποιήσαμε, από την τεχνική πού εφαρμόσαμε, και φυσικά από τις προτιμήσεις μας.

Εάν επιζητούμε ένα ποτό με αυξημένη οξύτητα και έντονο flavor τότε η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από 2 εβδομάδες,
Το ποτό Shalgam διατηρείται τουλάχιστον για 1 μήνα σε συνθήκες ψύξης, και βέβαια, γίνεται πραγματικά ανάρπαστο την περίοδο του καλοκαιριού.

Υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή όταν φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam?
Στην ουσία δεν υπάρχει κάποια απόλυτα συγκεκριμένη συνταγή για τον τρόπο παρασκευής του Şalgam.

Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά συνοδευτικών ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης για να φτιάξουμε ρόφημα Shalgam.
Δείτε: Υπάρχει άραγε συνταγή για το προβιοτικό ποτό Shalgam?

Φτιάχνω το προβιοτικό ρόφημα Shalgam με DVS καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) ?
Μπορούμε άραγε να φτιάξουμε Şalgam με την χρήση καλλιεργειών εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS?

Δεν υπάρχει DVS καλλιέργεια εκκίνησης η οποία να είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά στην παρασκευή του ροφήματος Shalgam.
Παρόλα αυτά υπάρχουν DVS καλλιέργειες εκκίνησης οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του Şalgam.

Ποιά είναι τα οφέλη για την υγεία?
Το ρόφημα Şalgam έχει ένα υπέροχο χρώμα έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση.

Έτσι αυτό το προβιοτικό ρόφημα μπορεί να αντικαταστήσει τα όξινα αεριούχα αναψυκτικά του εμπορίου τα οποία ομολογουμένως έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία μας.
Το ρόφημα Şalgam μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να επιδράσει ευεργετικά στην διατήρηση μιάς υγιούς μικροχλωρίδας.

Δείτε το βίντεο: Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διατήρηση ενός πολυδιάστατου (και άρα εξαιρετικά υγιούς) μικροβιώματος επιτυγχάνεται μέσω της διασταυρούμενης θρέψης (cross feeding).
Συνεπώς, καταναλώνουμε το ποτό Shalgam με ποικιλία τροφών οι οποίες περιέχουν πληθώρα συστατικών τα οποία μπορούν να θρέψουν αυτούς τους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, κ.α.
ΕΔΩ θα δείτε όλους τους τρόπους για την παρασκευή του προβιοτικού ποτού Şalgam.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα
Effects of storage on quality of carrot juices produced with lactofermentation and acidification. Demir, N.; Acar, J.; Bahceci, K.S. Eur. Food Res. Technol. 2004, 218 (5), 465–468.
Fermentation of beet juice by bacteria of genus Lactobacillus sp. Klewicka, E.; Motyl, I.; Libudzisz, Z. Eur. Food Res. Technol. 2004, 218, 178–183.
Traditional Turkish beverage shalgam: Manufacturing technique and nutritional value. Incedayı, B.; Uyla¸ser, V.; Çopur, U.A. A J. Food Agric. Environ. 2008, 6, 31–34.
The Effect of Using Different Size Purple Carrots and Lactobacillus Plantarum on the Properties of Fermented Shalgam (Şalgam). Tangüler, H. (2021). Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 9(10), 1759–1766.