Αυτός είναι ο τρόπος παρασκευής για το ζυμωμένο προβιοτικό ποτό Shalgam – Φτιάχνω ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου
Το Shalgam (ή Şalgam) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό όξινο ποτό κόκκινου χρώματος με προέλευση από την Τουρκία και συγκεκριμένα από την περιοχή των Αδάνων και της Μερσίνης.
Αυτό το ποτό παραδοσιακά παράγεται αποκλειστικά μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations).
Şalgam σημαίνει ραπανάκι, κοκκινογούλι. Το Shalgam είναι ένα ιδιαίτερο ποτό με προβιοτική δράση. Το ρόφημα αυτό παράγεται μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων (spontaneous fermentations), στις οποίες εμπλέκονται οξυγαλακτικά βακτήρια και ζυμομύκητες. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρασκευής όταν φτιάχνω ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου
Δείτε: Η επίδραση των αυθόρμητων ζυμώσεων στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος
Για να φτιάξουμε ποτό Şalgam, εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά διαφορετικά συστατικά.
Μπορούμε να φτιάξουμε ποτό Shalgam χρηασιμοποιώντας πληθώρα ακατέργαστων συστατικών. Για την παρασκευή του ποτού Shalgam μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά ακατέργαστων συστατικών φυτικής προέλευσης. Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι τα παντζάρια, τα ρεβίθια, το πλιγούρι, οι πιπεριές, κ.α.
Παρόλα αυτά τα μαύρα καρότα (Daucus carota L.), και το γογγύλι (Brassica campestris subsp. rapa) θεωρούνται ως τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά για την παρασκευή του Shalgam.
Αυτός είναι ο τρόπος παρασκευής για το ζυμωμένο προβιοτικό ποτό Shalgam – Φτιάχνω ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου
Σε αυτόν τον 3ο τρόπο παρασκευής θα χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό δοχείο των 5 λίτρων για να φτιάξουμε Shalgam. Το δοχείο αυτό έχει ένα στενό άνοιγμα εισόδου και μπορεί να σφραγίζει αποτελεσματικά μη επιτρέποντας την ανταλλαγή αερίων με την ατμόσφαιρα.
Εδώ τώρα θα χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό δοχείο των 5 λίτρων για να φτιάξουμε Shalgam.
Το δοχείο αυτό έχει ένα στενό άνοιγμα εισόδου και μπορεί να σφραγίζει αποτελεσματικά.
Είμαστε στο τέλος εποχής και τα καρότα βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Μερικά καρότα ήταν ανεπιθύμητα λεπτά και παράλληλα έπρεπε να αφαιρεθούν μεγάλα τμήματα λόγω των προσβολών από μικροοργανισμούς.
Έτσι, αυτό το δοχείο δεν επιτρέπει την ανταλλαγή αερίων γεγονός το οποίο θα επιδράσει τόσο στην παρασκευαστική διαδικασία όσο και στα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.
Επίσης υπήρχαν καρότα τα οποία ήταν προσβεβλημένα στο εσωτερικό και έτσι πάλι θα έπρεπε και εδώ να αφαιρεθούν μεγάλα τμήματα.
Σε αυτόν τον 3ο τρόπο παρασκευής του Shalgam θα χρησιμοποιήσουμε μόνον μαύρα καρότα.
Καρότα τα οποία είναι προσβεβλημένα στο εσωτερικό. Όλα αυτά τα τμήματα θα πρέπει να αφαιρεθούν. Η συγκέντρωση των συνολικών σακχάρων στο μαύρο καρότο, είναι 5.12–6.45 g/100 g. Τα κύρια διαλυτά ζυμώσιμα σάκχαρα του μαύρου καρότου είναι η σακχαρόζη (1.20–3.31 g/100 g), η γλυκόζη (1.10–5.60 g/100 g.4–1) και η φρουκτόζη (1.00–4.36 g/100 g).
Αρχικά προμηθευτήκαμε 10 μαύρα καρότα.
Όμως δυστυχώς αυτά τα καρότα δεν ήταν σε καλή κατάσταση.
Καθώς παίρνουμε το καρότο στα χέρια μας το παρατηρούμε, το ψηλαφίζουμε, και με την βοήθεια του μαχαιριού αφαιρούμε όλα τα σημεία των προσβολών. Επίσης αφαιρούμε εξογκώματα, κακώσεις, αμυχές, και γενικότερα αφαιρούμε οτιδήποτε μάς δημιουργεί την εντύπωση ότι μπορεί να αποτελεί θύλακα συγκέντρωσης μικροοργανισμών. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτό το σημείο, διότι η παρουσία ανεπιθύμητων μικροοργανισμών θα υποβαθμίσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Έτσι, προκειμένου να τα καθαρίσουμε από τις προσβολές αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε κάποιες ποσότητες.
Πώς φτιάχνω ένα επιτυχημένο ποτό Şalgam στην κουζίνα μου? Όταν οι διαθέσιμες ποσότητες των μαύρων καρότων είναι μικρές τότε μπορώ να αυξήσω τις ποσότητες των παντζαριών
Εδώ έχουμε τα παντζάρια και τα ραπανάκια μας. Tο παντζάρι περιέχει σάκχαρα σε ποσοστό 6–10%. Τα κύρια ζυμώσιμα σάκχαρα είναι κυρίως η σαχαρόζη και σε μικρότερες ποσότητες η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Το γογγύλι θα δώσει το άρωμα στο ποτό Shalgam. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή, διότι η χρήση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητο flavor στο ποτό μας.
Λόγω του ότι οι διαθέσιμες ποσότητες των μαύρων καρότων είναι μικρότερες από ότι θα έπρεπε, εμείς θα αναπληρώσουμε αυτήν την έλλειψη, καθώς θα χρησιμοποιήσουμε 4 παντζάρια.
Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε και 3 ραπανάκια μεσαίου μεγέθους.
Εδώ έχουμε τα καρότα μας. Τα καρότα αυτά έχουν πλυθεί σχολαστικά, και δεν έχει αφαιρεθεί η επιδερμίδα τους. Στην συνέχεια τα καρότα έχουν τεμαχισθεί σε τέσσερα τμήματα με τις τομές να γίνονται κατά μήκος του μεγάλου άξονα.
Σε αυτόν τον 3ο τρόπο παρασκευής του Shalgam, εμείς απλώς θα πλύνουμε καλά τα καρότα.
Δηλαδή, θα διατηρήσουμε τον φλοιό, σε αντίθεση με την πρακτική πού ακολουθήσαμε στον 2ο τρόπο παρασκευής.
Ελέγχουμε τα τεμαχισμένα τμήματα των καρότων για πιθανά σημεία προσβολών από μικροοργανισμούς.
Έχουμε τεμαχίσει σε φέτες τα παντζάρια και τα ραπανάκια. Ο τεμαχισμός γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να προκύψουν φέτες πάχους 8 χιλιοστών.
Οι τομές γίνονται κατά μήκος του μεγάλου άξονα και κάθε καρότο διαιρείται σε τέσσερα ισομεγέθη τμήματα.
Θα τεμαχίσουμε επίσης τα παντζάρια και τα ραπανάκια, σε φέτες.
Το δοχείο της ζύμωσης και δίπλα τα συστατικά για την παρασκευή του Şalgam. Η διατομή του δοχείου είναι επαρκώς μεγάλη ώστε να επιτρέπει την απευθείας είσοδο αυτών των συστατικών στο εσωτερικό του δοχείου.
Έχουμε λοιπόν, εδώ τα τεμαχισμένα καρότα, τα τεμαχισμένα παντζάρια τα τεμαχισμένα ραπανάκια.
3ος τρόπος παρασκευής για το προβιοτικό ποτό Shalgam – Μεταφέρω τα συστατικά στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης
Μεταφέρουμε τα τεμαχισμένα καρότα στο εσωτερικό του δοχείου.
Μεταφέρουμε τα τεμαχισμένα καρότα στο εσωτερικό του δοχείου, και στην συνέχεια μεταφέρουμε τα τεμαχισμένα παντζάρια και τα τεμαχισμένα ραπανάκια μέσα στο δοχείο, καθώς το άνοιγμα του δοχείου είναι επαρκώς μεγάλο ώστε να μάς το επιτρέπει.
Μεταφέρουμε στο εσωτερικό του δοχείου τα τεμαχισμένα παντζάρια.
Τα τεμαχισμένα καρότα πέφτουν με ακανόνιστο τρόπο και μπορεί να καταλάβουν το εσωτερικό του δοχείου, μη επιτρέποντας την είσοδο των τεμαχισμένων παντζαριών και ραπανακιών.
Για να δημιουργήσουμε χώρο, μπορούμε να ανακαινήσουμε βίαια το δοχείο ώστε τα συστατικά μέσα σε αυτό να καταλάβουν μικρότερο όγκο.
Συνεπώς, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε διαθέσιμο χώρο μπορούμε απλά να ανακινήσουμε το δοχείο της ζύμωσης, ώστε τα συστατικά να συγκεντρωθούν σε μικρότερο όγκο.
Μεταφέρουμε μέσα στο δοχείο της ζύμωσης, μία φρέσκια πιπεριά, ώστε να δώσουμε ένα spicy flavor στο ποτό Shalgam. Βέβαια, θα πρέπει να ελέγξουμε το πόσο καυτερή είναι αυτή η πιπεριά.
Στην συνέχεια μεταφέρουμε μέσα στο δοχείο, μία φρέσκια πιπεριά.
Φτιάχνω ρόφημα Şalgam στην κουζίνα μου – Με ποιό τρόπο θα προσθέσω το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι σε ένα δοχείο ζύμωσης με είσοδο μικρής διατομής?
Μεταφέρουμε το πλιγούρι στο δοχείο της ζύμωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 200 γραμμάρια πλιγούρι. Όταν έχουμε να κάνουμε με αυθόρμητες ζυμώσεις, με συστατικά τα οποία, λόγω της φύσης τους, διαφοροποιούνται συνεχώς, και με την ζύμωση να λαβαίνει χώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δεν έχει νόημα να αναφερόμαστε σε ακριβείς ποσότητες, για αυτό και εδώ υπολογίζουμε τις ποσότητες των υλικών με το μάτι.
Σε έναν άλλο τρόπο παρασκευής του Shalgam είδαμε ότι πρώτα μεταφέρουμε το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι σε ένα ύφασμα αραιής ύφανσης.
Μεταφέρουμε τα ρεβίθια στο δοχείο της ζύμωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 70 γραμμάρια ρεβίθια.
Μεταφέρουμε το αλάτι στο δοχείο της ζύμωσης. Υπολογίστε ότι θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 80 γραμμάρια (1 με 2%) χονδρόκοκκο αλάτι.
Τώρα, εδώ σε αυτόν τον 3ο τρόπο, θα μεταφέρουμε απευθείας το πλιγούρι, τα ρεβίθια και το αλάτι στο δοχείο της ζύμωσης.
Ουσιαστικά τώρα έχουμε τελειώσει. Αυτό το οποίο μένει τώρα είναι να προσθέσουμε το νερό. Θα προσθέσουμε το νερό σε δύο δόσεις. Εδώ κατά την 1η δόση δεν πληρώνουμε μέχρι τα χείλη του δοχείου, παρά αφήνουμε ένα περιθώριο.
Έχουμε λοιπόν, εδώ στο πλαστικό δοχείο όλα τα συστατικά.
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα φρέσκο λεμόνι. Κόβουμε στα δύο το λεμόνι.
Αυτό πού μένει τώρα είναι απλά να προσθέσουμε το νερό.
Στύβουμε το λεμόνι και συλλέγουμε τον χυμό.
Πάντα να θυμόμαστε ότι χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό και σίγουρα όχι χλωριωμένο.
Σε αυτόν τον 3ο τρόπο παρασκευής για το ζυμωμένο προβιοτικό ποτό Shalgam θα προσθέσω και λίγο χυμό λεμονιού
Μεταφέρουμε τον χυμό λεμονιού στο εσωτερικό του δοχείου ζύμωσης.
Προσθέτουμε το νερό, αλλά δεν πληρώνουμε μέχρι τα χείλη του δοχείου, παρά αφήνουμε ένα περιθώριο.
Εδώ κατά την 2η δόση πληρώνουμε μέχρι σχεδόν τα χείλη του δοχείου. Όλα τα συστατικά θα πρέπει να βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νερό.
Τί κάνουμε στην συνέχεια?
Στο τέλος σφραγίζουμε το δοχείο της ζύμωσης.
Εμείς κόβουμε ένα λεμόνι, το στύβουμε και, μεταφέρουμε αυτόν τον χυμό λεμονιού στο εσωτερικό του δοχείου.
Τώρα είμαστε έτοιμοι!
Στην συνέχεια, πληρώνουμε μέχρι σχεδόν τα χείλη του δοχείου και κλείνουμε ερμητικά το δοχείο.
Η θερμοκρασία κατά την ζύμωση θα επηρεάσει την ανάπτυξη των εμπλεκομένων μικροοργανισμών. Για παράδειγμα, σε θερμοκρασίες 20–30°C ευνοείται το Είδος Leuconostoc mesenteroides και η πλειονότητα των ζυμομυκήτων, ενώ τα περισσότερα Είδη των οξυγαλακτικών βακτηρίων αναπτύσσονται γρήγορα στους 30–35°C. Η θερμοκρασία της ζύμωσης θα επηρεάσει επίσης την εκχύλιση των ανθοκυανινών, οι οποίες συμβάλλουν στο χρώμα του προϊόντος. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξήσει την διαλυτοποίηση χρωστικών ενώσεων.
Θα τοποθετήσουμε το δοχείο σε σκοτεινό χώρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σχηματική απεικόνιση της μεταβολής της συγκέντρωσης των ανθοκυανινών κατά την περίοδο της ζύμωσης του Şalgam. Οι ανθοκυανίνες θα ασκήσουν μια ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.
Τί γίνεται όταν η ζύμωση λαβαίνει χώρα σε αεροστεγές δοχείο? Αυτός ο τρόπος παρασκευής θα επηρεάσει το ζυμωμένο προβιοτικό ποτό Shalgam?
Κατά την διάρκεια της ζύμωσης, μέσω των αυθόρμητων ζυμώσεων παρήχθησαν αέρια και κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης η οποία οδήγησε στην διόγκωση του δοχείου.
Όταν χρησιμοποιούμε ένα δοχείο το οποίο σφραγίζει αεροστεγώς τότε κατά την περίοδο της ζύμωσης εμείς μπορεί να παρατηρήσουμε την διόγκωση του δοχείου.
Στην περίπτωση αυτή, ξεβιδώνουμε αργά το καπάκι, παρεμποδίζοντας την βίαιη έξοδο του ποτού.
Το διοξείδιο του άνθρακα εξέρχεται και έτσι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα επέλθει εξισορρόπηση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής πίεσης.
Εάν επιχειρήσουμε να ξεβιδώσουμε το καπάκι, τότε το υγρό θα εξέλθει με βίαιο τρόπο από το δοχείο. Όθεν, εμείς ξεβιδώνουμε αργά το καπάκι, ώστε να δώσουμε το χρονικό περιθώριο για μία ήπια απελευθέρωση των αερίων.
Όταν χρησιμοποιούμε ένα δοχείο το οποίο σφραγίζει αεροστεγώς τότε οι ζυμώσεις ευνοούν τους μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν έναν περισσότερο αναερόβιο χαρακτήρα.
Ως αποτέλεσμα, το τελικό προϊόν θα είναι διαφοροποιημένο.
Οι αυθόρμητες ζυμώσεις στο ποτό Shalgam μπορεί να περιλαμβάνουν την εμπλοκή ομοιοζυμωτικών (Είδη τα οποία ανήκουν στα Γένη Lactobacillus, Pediococcus, Lactococcus, and Streptococcus) και ετεροζυμωτικών οξυγαλακτικών βακτηρίων (Είδη τα οποία ανήκουν στα Γένη Lactobacillus, Leuconostoc, Oenococcus, Weissella). Στην ζύμωση του Shalgam μπορεί να εμπλέκονται και ζυμομύκητες οι οποίοι ανήκουν στα Γένη Saccaharomyces, Kluyveromyces, Hansenula, Pichia, Candida, καθώς και το Είδος Debaryomyces hansenii. Όταν η ζύμωση γίνεται σε ένα δοχείο το οποίο σφραγίζει αεροστεγώς, τότε θα προωθηθεί η ανάπτυξη των περισσότερο αναερόβιων μικροοργανισμών. Συνεπώς τα προϊόντα μεταβολισμού θα είναι διαφορετικά σε σχέση με το ποτό Shalgam το οποίο ζυμώνεται υπό πλήρως αερόβιες συνθήκες.
Τί δεν γίνεται όταν η ζύμωση λαβαίνει χώρα σε ένα αεροστεγές δοχείο με μικρή διατομή εισόδου?
Όταν χρησιμοποιούμε ένα δοχείο το οποίο σφραγίζει αεροστεγώς και φέρει μικρή διατομή εισόδου, τότε πιθανώς δεν θα δούμε να σχηματίζεται ένα λευκό φίλμ στην επιφάνεια.
Δημιουργία ενός πολύ λεπτού υμενίου λευκού χρώματος στην επιφάνεια του δοχείου (kahm yeast). Αυτό το λεπτό φίλμ οφείλεται στην παρουσία ζυμομυκήτων, και γενικά δεν θα πρέπει να σάς ανησυχεί. Παρόλα αυτά μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το άρωμα και την γεύση του ποτού Shalgam, για αυτό θα πρέπει να το απομακρύνεται.
Αυτό το λευκό υμένιο συνήθως, δημιουργείται, όταν το δοχείο είναι αρκετά αεροδιαπερατό ή όταν εμείς ανοιγοκλείνουμε συχνά το καπάκι, ή/και όταν η ζύμωση λαβαίνει χώρα σε υψηλή θερμοκρασία.
Πότε το προβιοτικό ρόφημα Şalgam είναι έτοιμο?
Το ποτό Shalgam μετά από μία ζύμωση η οποία διήρκεσε 11 ημέρες έχει μια σχετικά ισχυρή όξινη αντίδραση. Συγκεκριμένα, η τιμή pH είναι 3.29. To πεχάμετρο δεν έχει βαθμονομηθεί για την μέτρηση τόσο χαμηλών τιμών pH, οπότε αυτή η τιμή pH είναι κατά προσέγγιση.
Παρόλο πού η διάρκεια της ζύμωσης είναι δύσκολο να προβλεφθεί στην περίπτωση των αυθόρμητων ζυμώσεων, εντούτοις χοντρικά, υπολογίστε 8 με 12 ημέρες, όταν η θερμοκρασία είναι 20 με 25℃.
Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια της ζύμωσης εκτός από την θερμοκρασία του χώρου θα εξαρτηθεί από τα υλικά πού χρησιμοποιήσαμε, από την τεχνική πού εφαρμόσαμε, και φυσικά από τις προτιμήσεις μας.
Με ένα στραγγιστήρι, ή με ένα ύφασμα φιλτράρουμε το ποτό Shalgam. Το ποτό Shalgam περιέχει περίπου 26 g/L ολικά στερεά, 1.2 g/L πρωτεΐνη, αλάτι 16 g/L, διοξείδιο του άνθρακα 0.74 g/L αλκοόλη 3.6 g/L, ανθοκυανίνες as cyanidin-3-glycoside 114 mg/L. Το Shalgam είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και κάλιο, σε βιταμίνες A, B, και C, και φαινόλες.
Εάν επιζητούμε ένα ποτό με αυξημένη οξύτητα και έντονο flavor τότε η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από 2 εβδομάδες.
Το ποτό Shalgam διατηρείται τουλάχιστον για 1 μήνα σε συνθήκες ψύξης, και φυσικά γίνεται πραγματικά ανάρπαστο την περίοδο του καλοκαιριού.
Κατά την διεργασία της ζύμωσης, οι μικροοργανισμοί πού βρίσκονται στην επιδερμίδα των μαύρων καρότων, και γενικότερα οι μικροοργανισμοί πού θα βρεθούν μέσα στο δοχείο της ζύμωσης θα ξεκινήσουν να μεταβολίζουν τις διαθέσιμες πηγές άνθρακα όπως είναι η σακχαρόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Ο μεταβολισμός των σακχάρων θα οδηγήσει στην δημιουργία αρωματικών ενώσεων, αλλά και οργανικών οξέων όπως είναι το γαλακτικό οξύ, το οξικό οξύ, το κιτρικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το ηλεκτρικό οξύ, τα οποία θα συμβάλλουν στο flavor του ποτού Shalgam.
Şalgam και υγεία – 3ος τρόπος παρασκευής για το προβιοτικό ρόφημα Shalgam
Το ποτό Shalgam έχει ένα υπέροχο χρώμα και η κατανάλωσή του δημιουργεί μια αίσθηση φρεσκάδας.
Έρευνες έδειξαν την παρουσία του Είδους Lactobacillus paracasei subsp paracasei (Lacticaseibacillus paracasei subsp paracasei), του Είδους Lactobacillus buchneri (Lentilactobacillus buchneri), του Είδους Lactobacillus casei (Lacticaseibacillus casei), του Είδους Lactobacillus brevis (Levilactobacillus brevis), του Είδους Lactobacillus plantarum (Lactiplantibacillus plantarum) στο ποτό Shalgam. Πολλά από αυτά τα Είδη περιέχουν προβιοτικά στελέχη.
Επίσης, περιέχει μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιοδραστικά συστατικά.
Οι διαφημίσεις μάς παραπλανούν. Πολλά προϊόντα του εμπορίου έχουν καταστρεπτική επίδραση στην υγεία μας. Ρίχνουμε άκυρο και βάζουμε Χ σε προϊόντα τα οποία υπονομεύουν την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας. Επιλέγουμε υγειινά τρόφιμα, επιέγουμε Şalgam.
Το ρόφημα Şalgam περιέχει επιπλέον πληθώρα Ειδών μικροοργανισμών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν και προβιοτικές ιδιότητες.
Η ευεργετική επίδραση αυτών των μικροοργανισμών στην υγεία του Ανθρώπου θεωρείται αναντικατάστατη.
Φτιάχνουμε το σπιτικό μας ψητό κρέας φτιάχνουμε την σπιτική μας πίτσα, ή φτιάχνουμε την σπιτική μας χορτόπιτα και συνοδεύουμε όλες αυτές τις τροφές με Shalgam.
Επίσης, το ρόφημα Şalgam έχει το άρωμα, έχει την γεύση έχει και την όξινη αίσθηση.
Τα μαύρα καρότα είναι εδώδιμα, και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην σαλάτα μας,
Έτσι αυτό το προβιοτικό ρόφημα μπορεί να αντικαταστήσει τα όξινα αεριούχα αναψυκτικά του εμπορίου τα οποία ομολογουμένως έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία μας.
ΕΔΩθα δείτε όλους τους τρόπους παρασκευής του προβιοτικού ποτού Şalgam.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα:
A traditional Turkish lactic acid fermented beverage: Shalgam (salgam). Erten, H.; Tanguler, H.; Canbas, A. Food Rev. Int. 2008, 24, 352–359.
The effects of different initial Lactobacillus plantarum concentrations on some properties of fermented carrot juice. Demir, N.; Bahceci, K.S.; Acar, J. J Food Proc Preserv. 2006, 30, 352–363.
Major and minor element concentrations in fermented shalgam beverage. Yılmaz-Ersan, L.; Turan, M.A. Int. J. Food Prop. 2012, 15, 903–911.
The Effect of Using Different Size Purple Carrots and Lactobacillus Plantarum on the Properties of Fermented Shalgam (Şalgam). Tangüler, H. (2021). Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 9(10), 1759–1766.