Home Αλάτισμα Τυριών Δείτε τους 3 τρόπους για να μετρήσετε την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη

Δείτε τους 3 τρόπους για να μετρήσετε την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη

97
0
πρωτοσέλιδο - Δείτε τους 3 τρόπους για να μετρήσετε την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη
11

Ποιοί είναι οι 3 τρόποι με τους οποίους εσείς μπορείτε να μετρήσετε την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη?

Να οι 3 τρόποι για να μετρήσετε την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη – Έχει σημασία εγώ να γνωρίζω την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη?

Η αλατοπεριεκτικότητα, της άλμης, αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο στην διαδικασία της τυροκόμησης.

Ο τρόπος παρασκευής, του κάθε τύπου τυριού, καθορίζει ότι, αυτό, το τυρί, θα πρέπει να εμβαπτίζεται, να διατηρείται, ή να ωριμάζει σε μια άλμη με συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η αλατοπεριεκτικότητα, της άλμης, γενικά, στην τυροκομία, κυμαίνεται από 6% κατά βάρος, και φτάνει έως 22% κ.β.

Εμείς βυθίζουμε το υδρόμετρο στην άλμη. Στην συνέχεια, εμείς βλέπουμε σε ποιό σημείο, η επιφάνεια, της άλμης, τέμνει το υδρόμετρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τομή είναι στην τιμή: 1.18. Προσοχή. Ο μηνίσκος, του ρευστού, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.
Τί να θυμάμαι

Η ποιότητα, του παραγομένου τυριού, μπορεί να υποβαθμιστεί σημαντικά, όταν, η περιεκτικότητα, της άλμης, σε αλάτι, αποκλίνει από τις κανονικές τιμές.

Δείτε: Λάσπισμα των τυριών άλμης Από τι προκαλείται? Πώς το αντιμετωπίζω?

Να οι 3 τρόποι για να μετρήσετε την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη – Τρόποι μέτρησης αλατοπεριεκτικότητας

Συνήθως, εμείς χρησιμοποιούμε 3 τρόπους για να μετρήσουμε την αλατοπεριεκτικότητα μιας άλμης.

Ένα αγωγιμόμετρο (conductivity meter), μετρά την ηλεκτρική αγωγιμότητα της άλμης.
Να οι 3 τρόποι για να μετρήσετε την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη – Εγώ μετράω, το αλάτι, σε μια άλμη, χρησιμοποιώντας ένα  υδρομέτρο

Ένα υδρόμετρο (hydrometer), μετρά το ειδικό βάρος, της άλμης, σε σχέση με, το ειδικό βάρος του αποσταγμένου νερού.

Η λειτουργία, του οργάνου, αυτού, στηρίζεται στην αρχή της άνωσης.

Βυθίζουμε το υδρόμετρο στην άλμη, και στην συνέχεια, εμείς μετράμε την τιμή στην βαθμονομημένη κλίμακα, όταν, αυτό, το υδρόμετρο ισορροπήσει.

Η θερμοκρασία, της άλμης, θα επηρεάσει τα αποτελέσματα, της μέτρησης.

Για αυτό, το λόγο, εμείς, απαιτείται να κάνουμε τις ανάλογες διορθώσεις.

Με το διαθλασίμετρο μπορώ και μετρώ την αλατοπεριεκτικότητα μιας άλμης.

Ο τρόπος, αυτός, χρησιμοποιείται, περισσότερο, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Να οι 3 τρόποι για να μετρήσετε την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη – Εγώ μετράω, το αλάτι, σε μια άλμη, χρησιμοποιώντας ένα αγωγιμόμετρο

Ένα αγωγιμόμετρο (conductivity meter), μετρά την ηλεκτρική αγωγιμότητα της άλμης.

Η τιμή, αυτή, της ηλεκτρικής αγωγιμότητας, αντιστοιχεί (?) σε συγκεκριμένη τιμή αλατοπεριεκτικότητας.

Να οι 3 τρόποι για να μετρήσετε την αλατοπεριεκτικότητα σε μια άλμη – Εγώ μετράω, το αλάτι, σε μια άλμη, χρησιμοποιώντας ένα διαθλασίμετρο

Ένα διαθλασίμετρο (refractometer), μετρά τον δείκτη διάθλασης της άλμης.

Αυτός, ο δείκτης διάθλασης αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη τιμή αλατοπεριεκτικότητας.

Δείτε: Μετράω την αλατοπεριεκτικότητα σε άλμη με Διαθλασίμετρο – Τί πρέπει να γνωρίζω?

Η χρήση διαθλασιμέτρου αποτελεί, σήμερα, τον περισσότερο συνήθη, χρησιμοποιούμενο τρόπο μέτρησης, της περιεκτικότητας σε αλάτι, μιας άλμης.

Δείτε περισσότερα:

Brine salting of cheese. Bines, V., and D. Holmes. 1994. Dairy Indust. Int. 59:33–38.

Electrical conductivity and total dissolved solids—what is their precise relationship? Walton NRG (1989) Desalination 72 (3) 275–292

On the Estimation of the Density of Brine with an Extensive Range of Different Salts Compositions and Concentrations. Tatar, Afshin & Halali, Mohammad & Mohammadi, Amir. (2016). Journal of Thermodynamics & Catalysis. 7. 167.

Refractometer resolution limits for measuring seawater refractive index. Grosso, Philippe & Malardé, Damien & Tocnaye, Jean-Louis & Wu, Z. & Le Menn, Marc. (2010). Optical Engineering. 49(10). 103603.

Previous articleΜεσόφιλα Οξυγαλακτικά Βακτήρια στην Γαλακτοκομία και στην Τυροκομία – Ποιά να επιλέξω?
Next articleΘερμόφιλα Οξυγαλακτικά Βακτήρια στην Γαλακτοκομία και στην Τυροκομία – Ποιά να επιλέξω?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here