Home Καλούπια Τυροκομίας Πώς θα επιλέξω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

Πώς θα επιλέξω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

61
0
πρωτοσέλιδο - Πώς θα επιλέξω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

Δείτε το πώς θα επιλέξω τα καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους – Ποιό καλούπι τυροκομίας εγώ θα χρησιμοποιήσω σε κάθε είδος τυριού?

Εγώ επιλέγω τα καλούπια [mo(u)lds] τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους

Το καλούπιασμα [mo(u)lding] αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο κατά την παρασκευή των τυριών.

Στο στάδιο, αυτό, (του καλουπιάσματος), το τεμαχισμένο τυροπήγμα εισέρχεται στα καλούπια τυροκομίας.

Το τυρόπηγμα, παραμένει στα καλούπια, μέχρι να, ολοκληρωθεί η στράγγιση, και αυτό, το τυρόπηγμα, να αποκτήσει την επιθυμητή φόρμα.

Kαλούπι τυροκομίας με την μορφή καλαθιού. Κατηγορία 1η. Τα καλούπια, αυτά, χαρακτηρίζονται από πολύ ελαφριά κατασκευή και από έναν μεγάλο αριθμός οπών ή σχισμών. Η αντοχή , αυτών, των καλουπιών, θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, από την ποιότητα κατασκευής τους.

Στην αγορά διατίθεται πληθώρα διαφόρων τύπων καλουπιών τυροκομίας.

Εμείς, πρέπει να μπορούμε να αξιολογούμε το κάθε προϊόν, και να επιλέγουμε, εκείνο, το καλούπι τυροκομίας, το οποίο, εμάς, μάς ικανοποιεί καλύτερα.

Δείτε: Τί θα πρέπει να ξέρετε πριν προμηθευτείτε καλούπια τυροκομίας

Καλούπια τυροκομίας τα οποία διακρίνονται από μια σχετικά στιβαρή κατασκευή. Εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε μια μικρή πίεση στο τυρόπηγμα.
Εγώ επιλέγω τα καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους – Καλούπια τυροκομίας τα οποία έχουν την μορφή καλαθιού (molds)

Εμείς θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα καλούπια τυροκομίας, τα οποία έχουν την μορφή καλαθιού (molds), σε 3 κατηγορίες.

Κατηγορία 1η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια πολύ ελαφριά κατασκευή, και από μικρή αντοχή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, φέρουν πολλαπλές οπές ή σχισμές

Πρόκειται, συνήθως, για πλαστικά καλούπια, τα οποία χαρακτηρίζονται από μη στιβαρή κατασκευή.

Τα καλούπια, αυτά, φέρουν μεγάλο αριθμό οπών ή σχισμών.

Καλούπια τυροκομίας μεγάλης χωρητικότητας. Αυτά τα καλούπια έχουν στιβαρή κατασκευή και χρησιμοποιούνται συνήθως για την στράγγιση των μαλακών τυριών άλμης.

Αυτά, τα καλούπια, χρησιμοποιούνται, όταν, η στράγγιση, του τυροπήγματος, γίνεται με φυσικό τρόπο.

Δηλαδή, μέσω της βαρύτητας.

Όταν, χρησιμοποιούμε, αυτά, τα καλούπια, εμείς αποφεύγουμε να εφαρμόσουμε μεγάλη πίεση, στο υποκείμενο τυρόπηγμα.

Όταν, το θεωρήσουμε απαραίτητο, τότε, απλά, εμείς περιοριζόμαστε, στην δύναμη, των δακτύλων μας.

Δηλαδή, περίπου, εμείς εφαρμόζουμε μια πίεση, 0.3 με 0.5 atm.

Ξύλινα καλούπια τυροκομίας. Τί ισχύει, άραγε, σε αυτήν την περίπτωση?

Άρα, εμείς δεν θα προτιμήσουμε, αυτά, τα καλούπια, για την παρασκευή σκληρών τυριών.

Συνήθως, τα καλούπια, αυτά, χρησιμοποιούνται για μαλακά τυριά, (δηλαδή, για τυριά, τα οποία έχουν υγρασία πάνω από 60 με 65%), όπως το τυρί Κατίκι, το τυρί Μυζήθρα, κ.α.

Δείτε: Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε Κατίκι ”Δομοκού”

Καλούπια τυροκομίας από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτά τα καλούπια έχουν μεγάλη χωρητικότητα και μεγάλη αντοχή.

 Επίσης, τα καλούπια, αυτά, χρησιμοποιούνται για τυριά όπως: το τυρί Cream Cheese, το τυρί Chevre, το τυρί Chaource, το τυρί Saint-Marcellin, κ.α.

Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους
Κατηγορία 2η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια μέση ανθεκτικότητα και αντοχή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, φέρουν έναν μέσο αριθμό οπών ή σχισμών
Καλούπι με την μορφή καλαθιού και follower. Αυτός, ο τύπος καλουπιού, κατατάσσεται ανάμεσα στην 2η και στην 3η κατηγορία. Αυτό, θα εξαρτηθεί από την ποιότητα κατασκευής.

Τα καλούπια, τα οποία ανήκουν σε αυτήν την 2η κατηγορία, φέρουν, έναν μέσο αριθμό οπών ή σχισμών.

Τα καλούπια, αυτά, αποτελούνται από, ένα παχύτερου στρώματος, υλικό, και έχουν μεγαλύτερη μηχανική αντοχή, σε σχέση, με τα καλούπια της 1ης κατηγορίας.

Σε αυτά, τα καλούπια, εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε μικρές πιέσεις.

Καλούπια τυροκομίας τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για την στράγγιση των τυριών τυρογάλακτος. Αυτά τα καλούπια χαρακτηρίζονται από μια μέση ανθεκτικότητα και αντοχή. Το τυρόπηγμα μέσα σε αυτά τα καλούπια ενίοτε υποβάλλεται σε μικρές πιέσεις. Η συχνή εφαρμογή μέσης πίεσης μπορεί, σταδιακά, να προκαλέσει φθορές σε αυτό το είδος των καλουπιών.

Αυτά, τα καλούπια,συνήθως, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαλακών ή ημίσκληρων τυριών άλμης.

Επίσης, αυτά, τα καλούπια, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τυριών, όπως, είναι το τυρί Caprino, το τυρί Manchego, το τυρί Edam, το τυρί Gouda και το τυρί Colby.

Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους
Μπορώ να φτιάξω σκληρά ή πολύ σκληρά τυριά χρησιμοποιώντας καλούπια τυροκομίας τα οποία είναι κατασκευασμένα για την παρασκευή μαλακών τυριών? Έμείς θέλουμε καλούπια τυροκομίας με στιβαρή κατασκευή ώστε η εφαρμογή υψηλών πιέσεων να μην μεταβάλλει την φόρμα αυτών των καλουπιών.Επίσης, ο αριθμός, το μέγεθος, και η κατανομή των οπών θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο εκάστοτε είδος του τυριού.
Κατηγορία 3η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια στιβαρή κατασκευή –  Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, φέρουν έναν μέσο αριθμό οπών ή σχισμών

Το υλικό κατασκευής, των καλουπιών, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία, αυτή, μπορεί να είναι, είτε το πλαστικό, είτε ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Όταν, πρόκειται, για πλαστικά καλούπια, αυτά, τα καλούπια, χαρακτηρίζονται από μια στιβαρή και σκληρή κατασκευή.

Πλαστικά καλούπια, αυτής, της κατηγορίας, αποτελούνται από, ένα παχύτερου στρώματος υλικό, και έχουν μεγαλύτερη μηχανική αντοχή, σε σχέση, με τις προηγούμενες κατηγορίες.

Καλούπια τυροκομίας τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως στην παρασκευή μαλακών τυριών άλμης. Τα καλούπια αυτά χρησιμοποιούνται στην βιομηχανική παραγωγήκαι διακρίνονται από μια στιβαρή κατασκευή και μεγάλη μηχανική αντοχή.

Συνεπώς, μπορούμε, σε αυτά, τα καλούπια, εμείς να εφαρμόζουμε και υψηλότερες πιέσεις.

Άρα, αυτά, τα καλούπια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σκληρών τυριών, όπως, το τυρί κεφαλοτύρι, το τυρί γραβιέρα κ.α.

Επίσης, τα καλούπια, αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σκληρών τυριών, όπως είναι το τυρί Cheddar, το τυρί Derby, το τυρί Red Leicester, το τυρί Wensleydale, το τυρί Cantal, και το τυρί Monterey Jack.

Όταν, πρόκειται, για καλούπια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, η μηχανική αντοχή είναι μεγαλύτερη, και άρα, οι πιέσεις μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερες.

Καλούπι με την μορφή καλαθιού και follower. Αυτός, ο τύπος καλουπιού, κατατάσσεται ανάμεσα, στην 2η και στην 3η κατηγορία. Σε αυτό, το είδος του καλουπιού, εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε υψηλές πιέσεις. 
Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους – Καλούπια τυροκομίας με την μορφή στεφάνης (hoops)

Εμείς θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα καλούπια τυροκομίας με την μορφή στεφάνης (hoops) σε 3 κατηγορίες.

Κατηγορία 1η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από πολύ ελαφριά κατασκευή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, έχουν μια μέση πυκνότητα οπών στα τοιχώματα

Τα καλούπια, αυτά, έχουν μικρή μηχανική αντοχή.

Καλούπια τυροκομίας με την μορφή στεφάνης, για την παρασκευή των τυριών, όπως, είναι το τυρί Brie και το τυρί Camembert. Τα καλούπια, αυτά, ανήκουν στην 2η κατηγορία.

Αυτά, τα καλούπια, συνήθως, είναι κατασκευασμένα από πλαστικό.

Τα καλούπια, τα οποία ανήκουν, σε αυτήν, την 1η κατηγορία, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τυριών, τα οποία δεν απαιτούν πίεση, ή απαιτούν πολύ μικρές πιέσεις

Στην περίπτωση, αυτή, το καλούπι χρησιμεύει στην απόκτηση, της επιθυμητής φόρμας, του τυριού, π.χ., όπως συμβαίνει με το τυρί Brie και το τυρί Camembert.

Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους
Καλούπια τυροκομίας με την μορφή στεφάνης από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα καλούπια, αυτά, χαρακτηρίζονται από μια σχετικά στιβαρή κατασκευή και μέση μηχανική αντοχή. Τα καλούπια, τα οποία έχουν αυτά, τα χαρακτηριστικά, ανήκουν στην 2η και στην 3η κατηγορία. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα αυτών των καλουπιών τόσο περισσότερο η μηχανική αντοχή αυτών των καλουπιών είναι μειωμένη.
Κατηγορία 2η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια μέση ανθεκτικότητα και αντοχή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, έχουν μια μέση πυκνότητα οπών στα τοιχώματα 

Τα καλούπια, αυτά, έχουν μέση ανθεκτικότητα και αντοχή.

Αυτά, τα καλούπια, συνήθως, είναι κατασκευασμένα από πλαστικό.

Τα καλούπια, τα οποία ανήκουν, σε αυτήν, την 2η κατηγορία, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τυριών, τα οποία υποβάλλονται σε μεσαίες πιέσεις.

Παράδειγμα, τυριών, για την παρασκευή, των οποίων, χρησιμοποιούνται, αυτά, τα καλούπια, είναι το τυρί Edam και το τυρί Gouda.

Καλούπια τυροκομίας με την μορφή στεφάνης από ανοξείδωτο χάλυβα. Η διάμετρος σε αυτά τα καλούπια είναι ρυθμιζόμενη. Επίσης προσέξτε τις μεγάλες οπές στην επιφάνεια. Σε ποιό είδος τυριών εμείς χρησιμοποιούμε αυτά τα καλούπια τυροκομίας?
Εγώ επιλέγω καλούπια τυροκομίας με βάση την κατασκευή τους
Κατηγορία 3η – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, χαρακτηρίζονται από μια στιβαρή κατασκευή – Αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, έχουν μια  χαμηλή πυκνότητα οπών στα τοιχώματα ή μπορεί αυτά, τα καλούπια τυροκομίας, να μην φέρουν καθόλου οπές στα τοιχώματα

Το υλικό κατασκευής, των καλουπιών, τα οποία, ανήκουν στην κατηγορία, αυτή, μπορεί να είναι, είτε το πλαστικό, είτε ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Η κατασκευή, αυτών, των καλουπιών, είναι στιβαρής, και, αυτά, τα καλούπια χαρακτηρίζονται από μεγάλη ανθεκτικότητα και αντοχή.

Τα καλούπια, αυτά, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εκείνων, των τυριών, τα οποία υποβάλλονται σε μεγάλες πιέσεις.

Δείτε περισσότερα:

Drainage of curd: role of drainage equipment in relation to curd properties. Akkerman, Jan Coen, C.A.P. Buijsse, Johannes Schenk and Pieter Walstra. Netherlands milk and dairy journal 50. (1996): 371-406.

The syneresis of curd. Walstra P. In: Cheese: Chemistry, physics and microbiology, Vol. 1, General aspects. Fox P.F. (Ed.), Chapman and Hall, London, 1993, pp. 141–191

Effect of Draining methodon the quality of kareish cheese. Ismail, Magdy. (2003). J. Agric., Sci., Mansoura Univ., 28 (10): 7365-7374.

A strategy to assess the sieving time of curd sampled during cheese manufacture to separate curd from whey. Delorme, É. et all. (2021). International Journal of Dairy Technology. 74 (3)

Previous articleΤί είναι και πώς υπολογίζεται η πηκτική δύναμη της πυτιάς?
Next articleΠόσο ασφαλής είναι η χρήση των ξύλινων εργαλείων στην γαλακτοκομία και στην τυροκομία?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here