Home Φέτα Φτιάχνω τυρί Φέτα

Φτιάχνω τυρί Φέτα

119
0
πρωτοσέλιδο - τυρί Φέτα με… λίγα λόγια

Φτιάχνω τυρί Φέτα – Τί τυρί είναι το τυρί Φέτα ? Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του τυριού Φέτα? Με ποιό τρόπο παρασκευάζεται, αυτό, το τυρί?

Φτιάχνω τυρί Φέτα – Γενική περιγραφή του τυριού Φέτα

Το τυρί Φέτα, είναι ένα μαλακό, λευκό τυρί, το οποίο ωριμάζει, και διατηρείται μέσα στην άλμη,  μέχρι την κατανάλωσή του.

Η υφή, του τυριού Φέτα, είναι μαλακή, και η μάζα, του τυριού, αυτού, είναι συμπαγής.

Η γεύση, του τυριού Φέτα, είναι υπόξινη.

Το τυρί, αυτό, δεν έχει επιδερμίδα, ούτε οπές, παρά, λίγες μικρές μηχανικές σχισμές.

Εμείς διαιρούμε το τυρόπηγμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύψουν κύβοι διαστάσεων 2x2x2 cm.

Όπως, όλα τα τυριά άλμης, το τυρί Φέτα μπορεί να τεμαχισθεί σε φέτες.

Το τυρί Φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί, και γίδινο γάλα, σε ποσοστό από 0  έως 30%.

Δείτε: Φέτα – ΦΕΚ

Γεωγραφική περιοχή του τυριού Φέτα

Το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται, για την παρασκευή του τυριού Φέτα, θα πρέπει να προέρχεται, αποκλειστικά, από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.

Φτιάχνω τυρί Φέτα – Ποιός είναι ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του τυριού Φέτα

Αναφέρεται ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής, του τυριού Φέτα.

Φτιάχνω τυρί Φέτα
Ξηρό αλάτισμα στο τυρί Φέτα. Η περιεκτικότητα, του τυριού Φέτα, σε αλάτι, κυμαίνεται, συνήθως, από 2.4, έως 3.3% κ.β. Ή, η περιεκτικότητα, του τυριού Φέτα, σε αλάτι, κυμαίνεται, από, 4.1 έως 5.6% στην υγρή φάση, (salt-in-moisture). Ως αποτέλεσμα η γεύση του τυριού, αυτού, είναι υφάλμυρη έως αλμυρή.

Για την παρασκευή του τυριού Φέτα, η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 33 – 37°C.

Το δημιουργούμενο πήγμα διαιρείται μετά από 45 λεπτά, περίπου.

Αυτό, το πήγμα διαιρείται με τέτοιο τρόπο, ώστε, να προκύψουν κύβοι διαστάσεων 2x2x2 cm.

Το διαιρεμένο τυρόπηγμα, αφήνεται σε ηρεμία, 5 με 15 λεπτά (να κόψει τυρόγαλα), και στη συνέχεια, αυτό, το διαιρεμένο τυρόπηγμα, μεταφέρεται σε καλούπια στράγγισης.

Την επόμενη ημέρα (δηλ., μετά από 20 ώρες), γίνεται η εξαγωγή του φρέσκου τυριού, από τα καλούπια τυροκομίας.

Φτιάχνω τυρί Φέτα
Το τυρί θα πρέπει να αποκτήσει την κατάλληλη οξύτητα πριν, αυτό, το τυρί τοποθετηθεί στο ψυγείο.

Τα ”μπαστούνια” του φρέσκου τυριού, τοποθετούνται πάνω στην τυροτράπεζα, και  υποβάλλονται σε ξηρό αλάτισμα για 48 ώρες, ή και περισσότερο.

Στάδιο προωρίμανσης του τυριού Φέτα

Στη συνέχεια,αυτά, τα ”μπαστούνια”, του τυριού, τοποθετούνται σε λευκοσιδηρά δοχεία.

Στα λευκοσιδηρά δοχεία, προστίθεται άλμη, περιεκτικότητας 7% κ.β., μέχρι, το χείλος του δοχείου.

Η τιμή pH, του τυριού, απαιτείται να είναι κάτω, από 4.8, για την είσοδο στην άλμη, στο στάδιο της προωρίμανσης.

Η θερμοκρασία, του χώρου προωρίμανσης, είναι 18 με 20℃.

Όταν, το pH του τυριού Φέτα γίνει ίσο με 4.5, και η περιεκτικότητα σε υγρασία, του τυριού, είναι κάτω από 56%, τότε, εμείς αλλάζουμε την άλμη.

Να μην ξεχάσω! Εγώ θα πρέπει να αφαιρέσω την παλιά άλμη και θα πρέπει να προσθέσω νέα άλμη, πριν τοποθετήσω τα δοχεία με το τυρί στο ψυγείο.
Στάδιο ωρίμανσης του τυριού Φέτα

Τα λευκοσιδηρά δοχεία πληρώνονται με νέα άλμη, αλατοπεριεκτικότητας 7% κ.β.

Στη συνέχεια, εμείς τοποθετούμε, τα δοχεία, αυτά, σε θάλαμο, με θερμοκρασία 8 με 10℃ για 1 ημέρα, και, μετά σε ψυγείο, με θερμοκρασία 2 με 4℃, για τουλάχιστον 2 μήνες.

Κατά την ωρίμανση, το τυρί θα αναπτύξει, πλήρως, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Δείτε: Να πώς θα φτιάξετε το τέλειο τυρί Φέτα

Previous articleΖυμωμένα Γαλακτοκομικά Προϊόντα? Extra super foods στην υπηρεσία του ανθρώπου!
Next articleΒιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here