Home Τυρόπανα Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα? Ποιά είναι η σημασία του?

Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα? Ποιά είναι η σημασία του?

62
0
πρωτοσέλιδο - Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα? Ποιά είναι η σημασία του?

Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα? Ποιές είναι οι χρήσεις των τυρόπανων στην Τυροκομία? Τί θα πρέπει εγώ να γνωρίζω?

Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα? Τυρόπανα, ή τυρηθμοί ή τσαντίλες ή τουλουπάνια, (cheesecloth)

Τυρόπανα, ή τυρηθμοί, ή τσαντίλες, ή τουλουπάνια, (cheesecloth ή muslin cloth) είναι τα πανιά, ή τα υφάσματα, τα οποία, εμείς χρησιμοποιούμε για την στράγγιση του πήγματος, κατά την τυροκόμηση.

Δείτε: Φτιάχνω στο σπίτι Queso Fresco ή Queso Blanco – Το πιό εύκολο τυρί του κόσμου!

Τυρόπανο (cheesecloth) grade 10. Αυτό, το τυρόπανο, χαρακτηρίζεται από αραιή πυκνότητα ύφανσης και ανοικτή δομή.

Οι εφαρμογές, αυτών, των πανιών, των ”τυρόπανων”, δεν περιορίζονται, όμως, μόνον, στην τυροκόμηση, ή/και, γενικότερα, στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τέτοιου είδους υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον διαχωρισμό των στερεών ουσιών από τις υγρές ουσίες.

Για παράδειγμα, τέτοιου είδους υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, κατά το μαγείρεμα, των τροφών, καθώς, επίσης, και, κατά το φιλτράρισμα του κρασιού, κατά την οινοποίηση.

Επίσης, με τα ”τυρόπανα”, εμείς καθαρίζουμε, γυαλίζουμε, και κερώνουμε επιφάνειες.

Σε μικρά παραδοσιακά τυροκομεία, ο καθαρισμός, του γάλακτος,  γίνεται με τυρόπανα.Η πυκνότητα ύφανσης αυτών των τυρόπανων θα καθορίσει και τον βαθμό καθαρισμού του γάλακτος.

Επιπλέον, με τα ”τυρόπανα” καλύπτουμε τα έπιπλα, ώστε, να προστατέψουμε, τα έπειπλα, αυτά, από την σκόνη.

Ή, ακόμη, ακόμη, με τα υφάσματα , αυτά, εμείς φτιάχνουμε αποκριάτικες στολές.

Το υλικό κατασκευής, των τυρόπανων, είναι το βαμβάκι.

Τα τυρόπανα, τα οποία προορίζονται, για την επεξεργασία, των τροφίμων, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα.

Τυρόπανο (cheesecloth) grade 50. Αυτό, το τυρόπανο, χαρακτηρίζεται από μέση πυκνότητα ύφανσης.

Τα τυρόπανα, αυτά, απαιτείται να είναι κατασκευασμένα από, αγνό, παρθένο, φυσικό βαμβάκι, κατάλληλο για τρόφιμα (food grade), έτσι ώστε, να μην μεταφέρονται ξένες ύλες, στο τρόφιμο.

Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα? Πόσα νήματα αντιστοιχούν ανά μονάδα μήκους
gradeΑριθμός νημάτων ανά cm(Κάθετα x Οριζόντια)Αριθμός νημάτων ανά ίντσα(Κάθετα x Οριζόντια)
#108 x 520 × 12
#409.5 x 824 × 20
#5011 x 9.528 × 24
#6012.5 x 1132 × 28
#9017.5 x 1444 × 36

Πίνακας 1. Με ποιό τρόπο συνδέεται το grade με τον αριθμό των νημάτων ανά μονάδα μήκους

Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα?- Όσο περισσότερο αυξάνει το grade τόσο περισσότερο αυξάνει και η πυκνότητα των νημάτων

Τα τυρόπανα, τα οποία διατίθενται, στην αγορά, έχουν διαφορετικές διαστάσεις (Μήκος Χ Πλάτος Χ Πάχος).

Τυρόπανο (cheesecloth) grade 90. Αυτό, το τυρόπανο, χαρακτηρίζεται από πολλή πυκνή ύφανση και πολύ κλειστή δομή.

Όμως, κάθε ένα, από, αυτά, τα τυρόπανα, χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό grade.

Ο αριθμός αυτός, εμάς, μάς λέει, το πόσο πυκνή είναι η ύφανση, δηλαδή, το πόσο κλειστή είναι η δομή του υφαντού.

Οι βαθμοί, στα τυρόπανα, ξεκινούν από το 10, (grade 10), και φθάνουν στο 90, (grade 90).

Όταν το τυρόπανο ή το ύφασμα, γενικότερα, έχει βαθμό 10, (grade 10), αυτό σημαίνει ότι, ο αριθμός, των νημάτων, ανά εκατοστό είναι πολύ μικρός.

Δηλαδή?

Ένα τυρόπανο με βαθμό 10, (grade 10), σημαίνει ότι, αυτό, το τυρόπανο έχει μόλις 8 νήματα στην κάθετη διεύθυνση και 5 νήματα στην οριζόντια διεύθυνση, (Πίνακας 1).

Όταν, το τυρόπανο ή το ύφασμα, γενικότερα, έχει βαθμό 90, (grade 90), αυτό σημαίνει, ότι, ο αριθμός των νημάτων, ανά εκατοστό είναι μεγάλος.

Δηλαδή?

Ένα τυρόπανο με βαθμό 90, (grade 90), σημαίνει ότι, αυτό, το τυρόπανο έχει 17.5 νήματα στην κάθετη διεύθυνση, και, 14 νήματα στην οριζόντια διεύθυνση, (Πίνακας1).

Όταν χρησιμοποιούμε επικαλυπτόμενες στρώσεις υφάσματος, τότε, εμείς πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό νημάτων ανά μονάδα μήκους. Ή όταν χρησιμοποιούμε επικαλυπτόμενες στρώσεις υφάσματος, εμείς μειώνουμε (όχι όμως ομοιόμορφα) την επιφάνεια των οπών ή των σχισμών. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε στραγγιστό γιαούρτι. Πόσες φορές, εμείς θα πρέπει να διπλώσουμε την τσαντίλα μας? Όσο περισσότερες οι στρώσεις, του υφάσματος, τόσο λιγότερος ορός θα αποβληθεί, από το γιαούρτι, στην μονάδα του χρόνου.
Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα? Επιλέγω το grade, στο τυρόπανο, με γνώμονα, το τί εγώ θέλω να πετύχω

Συνεπώς, ένα τυρόπανο με grade 10, έχει πολύ αραιή ύφανση και πολύ ανοικτή δομή, (αυτό, το τυρόπανο μοιάζει με δίχτυ).

Αυτό, το τυρόπανο, εμείς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, όταν, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας μικρών τεμαχιδίων τυροπήγματος.

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αυτό, το τυρόπανο, όταν, εμείς θέλουμε γρήγορη και ταχεία στράγγιση, καθώς, και, επαρκή αερισμό του, τυροπήγματος, στο εσωτερικό του τυρόπανου.

Αντίθετα, ένα τυρόπανο με grade 90, έχει πολύ πυκνή ύφανση και πολύ κλειστή δομή.

Στάδιο παρασκευής σκληρών τυριών. Το στάδιο της αναθέρμανσης του τυροπήγματος έχει ολοκληρωθεί. Μετά την αφαίρεση της μεγαλύτερης ποσότητας του ορου από το καζάνι, εγώ ξεκινώ να μαζεύω το τυρόπηγμα μέσα σε τσαντίλα, (τυρόπανο). Η πυκνότητα ύφανσης αυτού του τυρόπανου θα καθορίσει και το μέγεθος των τεμαχιδίων του τυροπήγματος τα οποία θα συγκρατηθούν μέσα σε αυτό το τυρόπανο.

Αυτό, το τυρόπανο, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, όταν, εμείς θέλουμε να συγκρατήσουμε τα μικρά τεμαχίδια τυροπήγματος.

Δείτε: Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε Κατίκι ΄΄Δομοκού΄΄

Τυρόπανα με grade 90, δεν εξασφαλίζουν, συγκριτικά, γρήγορη και ταχεία στράγγιση, καθώς και επαρκή αερισμό του τυροπήγματος, στο εσωτερικό του τυρόπανου.

Άρα, το τί grade τυρόπανο θα χρησιμοποιήσουμε, θα εξαρτηθεί από το τί, εμείς θέλουμε να πετύχουμε.

Γενικά, όσο αυξάνει το grade, τόσο αυξάνει και το κόστος αγοράς, στα τυρόπανα.

Φτιάχνω τυρί ξηρή Μυζήθρα. Συλλέγω τις νιφάδες του τυροπήγματος σε ένα τυρόπανο. Στη συνέχεια υποβάλλω πίεση ώστε να αποβληθεί ο ορός. Εγώ θα χρησιμοποιήσω ένα τυρόπανο με πυκνή ύφανση (υψηλός αριθμός grade) ή εγώ θα χρησιμοποιήσω ένα τυρόπανο με αραιή ύφανση (χαμηλός αριθμός grade) ?
Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα? Τί γίνεται όταν εγώ αυξάνω το grade στο τυρόπανο?

Μπορώ, άραγε, εγώ να αυξήσω το grade, σε ένα τυρόπανο?

Δηλαδή, εγώ μπορώ να αυξήσω τον αριθμό νημάτων, ανά μονάδα μήκους, ενός τυρόπανου?

Ή εγώ μπορώ να μειώσω την επιφάνεια, των οπών, ενός τυρόπανου?

Φυσικά.

Όλοι μας το έχουμε κάνει.

Εμείς διπλώνουμε το τυρόπανο, και, αμέσως, ο αριθμός, των νημάτων, ανά εκατοστό, σε αυτό, το τυρόπανο, διπλασιάζεται.

Εμείς διπλώνουμε 2 φορές το τυρόπανο, και, αμέσως, ο αριθμός, των νημάτων, ανά εκατοστό, σε αυτό, το τυρόπανο, τετραπλασιάζεται.

Σε συνθήκες ανάγκης, ως τυρόπανο, εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω, κάποιο βαμβακερό ύφασμα, το οποίο βρίσκεται στο σπίτι. Όπως, για παράδειγμα, μια μαξιλαροθήκη.  Παρόλα, αυτά, χρειάζεται προσοχή!

Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, το μέγεθος, των οπών, του τυρόπανου, δεν είναι ομοιόμορφο.

Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν εμείς διπλώσουμε, με βιαστικό τρόπο, το ύφασμα, τότε, εμείς δεν θα επιτύχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή,  του μεγέθους, των οπών, ή των σχισμών.

Έτσι, θα επηρεασθεί, ανάλογα, ο ρυθμός στράγγισης του πήγματος.

Τί σημαίνει το grade στα τυρόπανα? Προσοχή, το grade στα τυρόπανα μπορεί να μεταβάλλεται…

Έντονη, εκτεταμένη, πολύχρονη χρήση ή χρησιμοποίηση τυρόπανων χαμηλής ποιότητας, θα έχει, ως αποτέλεσμα, το ”ξεχείλωμα” του υφάσματος.

Οι οπές παραμορφώνονται, καθώς, το τυρόπανο χάνει την φόρμα του.

Νήματα κόβονται, ή αυξάνουν σε μήκος, με τελική κατάληξη, την ανομοιόμορφη κατανομή, του μεγέθους των οπών ή των σχισμών, του τυρόπανου.

Στην περίπτωση, αυτή, ο ρυθμός στράγγισης, του πήγματος, θα μεταβάλλεται.

Δείτε περισσότερα:

Reviving the once-famous muslin fabrics. Swamy, K. R. N. 2002. The Tribune:1

The handle of cloth as a measurable quantity. Peirce, F. T. 1930. Journal of Textile Institute T377–T416

The stiffness of woven textiles. Cooper, D. N. E. 1965. Journal of Textile Institute 51(3): T317–T335.

Previous articleΛακτόζη και γαλακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Τί θα πρέπει να ξέρω? Μέρος 1ο
Next articleΓάλα με αντιβιοτικά? Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here