Home Υγεία και Γάλα Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!

103
0
πρωτοσέλιδο - Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος - Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!

Ποιά είναι τα βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος? Ποιός είναι ο ρόλος του γάλακτος απέναντι στους ιούς?

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος και super foods

Όλο και συχνότερα, επιστημονικές έρευνες, και μελέτες, αποκαλύπτουν τον ιδιαίτερο ρόλο, στην βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, κάποιων συστατικών, τα οποία υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα.

Συχνά, εμείς, αυτά, τα συστατικά, θα τα συναντήσουμε με τον όρο βιοδραστικά συστατικά (bioactive compounds ή components).

Αντίστοιχα, τα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν τα συστατικά αυτά, συχνά, εμείς θα τα συναντήσουμε με τον όρο λειτουργικά τρόφιμα (functional foods), ή, super foods.

Και όμως! Σε αυτό, το άσπρο, υγρό διάλυμα εμπεριέχεται πληθώρα δραστικών ενώσεων. Ο ρόλος, αυτών, των ενώσεων παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση.

Δείτε: Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά? Επιστροφή στο μέλλον!

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτοςΤο γάλα ως extra super food

Το γάλα είναι αναμφίβολα η πληρέστερη φυσική τροφή.

Πέρα, όμως, από, μια πηγή θρεπτικών ουσιών, το γάλα περιέχει βιολογικά δραστικές ενώσεις, όπως, τις καζεΐνες, τις πρωτεΐνες ορού, (οροπρωτεΐνες), και τα παράγωγα πεπτίδιά τους.

Επίσης, το γάλα περιέχει, γλυκοπρωτεΐνες, ολιγοσακχαρίτες, λιπίδια, αυξητικές ορμόνες, καθώς, και πολλά άλλα συστατικά, τα οποία μπορούν να επιδράσουν, σημαντικά, στον μεταβολισμό, και στην υγεία του ανθρώπου.

Δείτε: Μάθε ποιες είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών γάλακτος

πρωτοσέλιδο - Είμαι σίγουρος σε ποια θερμοκρασία θα παστεριώσω το γάλα μου?
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το νωπό γάλα είναι αναντικατάστατο. Κατά την θερμική επεξεργασία, πολλές βιοδραστικές ουσίες του νωπού γάλακτος, χάνουν αυτές μοναδικές ιδιότητές τους.

Πολλά, από, αυτά, τα βιοδραστικά συστατικά, του γάλακτος, έχουν αντιϊκή δράση.

Τα βιοδραστικά συστατικά, του γάλακτος, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και καταστέλλουν τις φλεγμονές.

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτοςΠοιές είναι οι πρωτεΐνες του γάλακτος?

Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, περιλαμβάνουν τις καζεΐνες, τις πρωτεΐνες ορού και τις γλυκοπρωτεΐνες.

Οι καζεΐνες αντιπροσωπεύουν, περίπου, το 80% των πρωτεϊνών του γάλακτος.

Σχηματική απεικόνιση των βιοενεργών συστατικών του γάλακτος.

Οι καζεΐνες, του γάλακτος, αποτελούνται από την  αs1 καζεΐνη, την αs2 καζεΐνη, την β καζεΐνη και την κ καζεΐνη.

Οι οροπρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν, περίπου, το 20% των πρωτεϊνών του γάλακτος.

Οι οροπρωτεΐνες αποτελούνται από την β-λακτογλοβουλίνη, την α-λακταλβουμίνη, την αλβουμίνη ορού, τις ανοσοσφαιρίνες, τις πρωτεόζες – πεπτόνες, την λακτοφερίνη, την τρανσφερίνη και πολλές δευτερεύουσες πρωτεΐνες.

Δείτε: Ποιες είναι οι Μ Ο ΝΑ Δ Ι Κ Ε Σ πρωτεΐνες γάλακτος?

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτοςΑντιϊκή δράση των πρωτεϊνών της καζεΐνης

Οι καζεΐνες, εμφανίζουν αντιϊκή δράση.

Η διάσπαση – αποικοδόμηση, των πρωτεϊνών, οδηγεί στην δημιουργία πεπτιδίων και αργότερα αμινοξέων. Τα Βιοδραστικά πεπτίδια αποτελούνται από 2 έως 20 αμινοξέα.

Οι καζεΐνες, του γάλακτος, λειτουργούν ως παράγοντες ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, αυτές, οι πρωτεΐνες, των καζεϊνών, ενεργοποιούν και / ή ενισχύουν τις λειτουργίες των Β και Τ κυττάρων.

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση των οροπρωτεϊνών του γάλακτος
Λακτοφερίνη (lactoferrin)

Η λακτοφερίνη, (LF), η οποία απομονώθηκε, για πρώτη φορά το 1960, έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στη δράση πολλών ιών.

Ως τέτοιοι ιοί αναφέρονται οι εξής: herpes simplex τύποι 1 και 2, cytomegalovirus, ιός HIV, ιοί ηπατίτιδας B, C και G, ιός HPV και alphavirus.

Το λίπος στο γάλα βρίσκεται με την μορφή των λιποσφαιρίων (milk fat globules). Όταν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες αυτά τα λιποσφαίρια συσσωματώνονται και σχηματίζουν μια χαρακτηριστική επιδερμίδα στην επιφάνεια του γάλακτος. Αυτή η κρεμώδης επιδερμίδα έχει στοχοποιηθεί διότι η ίδια περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους. Παρόλα αυτά, αυτή η επιδερμίδα αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτκό μησης.

Η λακτοφερίνη αποδείχτηκε αποτελεσματική σε in vitro μελέτες απέναντι σε rotavirus, enterovirus, PV, adenovirus και feline calicivirus (FCV).

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Ανοσογλοβουλίνες ή Ανοσοσφαιρίνες (immunoglobulins)

Σε πολλούς ερευνητές, είναι γνωστή η θαυματουργή δράση των ανοσογλοβουλινών του γάλακτος.

Μελέτες, έδειξαν ότι, ανοσοσφαιρίνες, του νωπού γάλακτος, λειτουργούν ως, ειδικά αντισώματα, εναντίον, διαφόρων τύπων ιών.

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Λακτοπεροξειδάση (lactoperoxidase)

Η λακτοπεροξειδάση, είναι μια γλυκοπρωτεΐνη, η οποία παρουσιάζει αντιϊκή δραστηριότητα.

Η λακτοπεροξειδάση λειτουργεί, (σύστημα λακτοπεροξειδάσης), αποτελεσματικά, απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα τύπων ιών όπως είναι: ιός HIV, herpes simplex τύπος 1, respiratory syncytial virus και echovirus.

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση των πεπτιδίων, τα οποία προκύπτουν από την διάσπαση των πρωτεϊνών του γάλακτος

Η διάσπαση, της λακτοφερίνης, οδηγεί στην δημιουργία πεπτιδίων, (π.χ. λακτοφερισίνη, LFcin), τα οποία παρουσιάζουν αντιϊκή δραστηριότητα.

Όμοια, τα πεπτίδια, τα οποία προκύπτουν, από την διάσπαση, των καζεϊνών και των οροπρωτεϊνών, εμφανίζουν αντιϊκές ιδιότητες.

πρωτοσέλιδο - Τί χρώμα εσείς νομίζετε ότι έχει το γάλα?
Σήμερα, η επιστήμη ερευνά τον ρόλο των βιοδραστικών πεπτιδίων γάλακτος. Αυτή, η έρευνα, αποσκοπεί και στην δημιουργία των κατάλληλων αντιϊκών κλινικών φαρμάκων.

Επιπλέον, η λακταδερίνη, (lactadherin), μια γλυκοπρωτεΐνη, της μεμβράνης, των λιποσφαιρίων, έχει αντιϊκή δραστηριότητα.

Επίσης, μελέτες, έχουν δείξει, ότι, το γνωστό μας γλυκομακροπεπτίδιο, (glycomacropeptide, GMP), παρεμπόδισε την συγκόλληση των ερυθροκυττάρων (haemagglutination) από ιούς της γρίπης.

Δείτε: Γιατί η πυτιά πήζει το γάλα?

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση μη πρωτεϊνικών συστατικών του γάλακτος

Εκτός από, τις πρωτεΐνες, και, άλλες ουσίες, με αντιϊκή δράση βρέθηκαν, ειδικά, στο ανθρώπινο γάλα.

Έρευνα, έδειξε ότι, ορισμένα λιπίδια, στο ανθρώπινο γάλα παρουσίασαν αντιϊκή δραστηριότητα, έναντι, του ιού Forest Semliki (SFV), του HSV-1 και του CMV.

Σε άλλες μελέτες, τα λιπαρά οξέα, του γάλακτος, εμφανίστηκαν να επιδρούν, έναντι, των ιών, όπως, ο ιός της ιλαράς, ο HSV-1, και ο ιός vesicular stomatitis.

Δείτε περισσότερα:

Milk Derived Peptides with Immune Stimulating Antiviral Properties. Haiyan Sun China [Animal Husbandry Zhihe (Beijing) Biotech Co., Ltd, Beijing, China]. Håvard Jenssen [Roskilde University, Dept. of Science, Systems & Models, Roskilde, Denmark]

Review: Antiviral properties of milk proteins and peptides. Pana, A. Leeb, J. Wanb, M.J. Coventryb, W.P. Michalskic, B. Shiellc, H. Roginskia. International Dairy Journal 16 (2006) 1252–1261

Bioactive Components in Milk and Dairy Products. Edited by Young W. Park, Ph.D. A John Wiley & Sons, Ltd., Publication

Antiviral Properties of Lactoferrin—A Natural Immunity Molecule. Francesca Berlutti, Fabrizio Pantanella, Tiziana Natalizi, Alessandra Frioni, Rosalba Paesano , Antonella Polimeni  and Piera Valenti. Molecules 2011, 16, 6992-7018;

Antibacterial and antiviral effects of milk proteins and derivatives thereof. Florisa R1, Recio I, Berkhout B, Visser S. Curr Pharm Des. 2003;9(16):1257-75.

Previous articleΦτιάχνω τυρί Φέτα
Next articleΛακτόζη και γαλακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Τί θα πρέπει να ξέρω? Μέρος 2ο

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here