Τί περιέχει το πρωτόγαλα? Τί ευεργετικές επιδράσεις έχει το πρωτόγαλα στην υγεία μας? Το πρωτόγαλα αποτελεί μια super τροφή
Το πρωτόγαλα ως super τροφή – Τί είναι το πρωτόγαλα?
Το πρωτό – γαλα, (colostrum, ή foremilk ή immune milk), παράγεται με φυσική διαδικασία, η οποία ονομάζεται ”κολοστρογένεση” (colostrogenesis).
Το πρωτόγαλα παράγεται από τα γαλακτοφόρα ζώα, κατά τις πρώτες ημέρες, μετά τον τοκετό.
Αυτό, το ”πρόωρο” γάλα, ουσιαστικά, διαφέρει από το γάλα, το οποίο, εμείς, καταναλώνουμε.
Το πρωτόγαλα ως super τροφή – Ποιά συστατικά περιέχει το πρωτόγαλα?
Το πρωτόγαλα περιέχει ουσίες, όπως, είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, οι ολιγοσακχαρίτες, και τα λίπη.
Αλλά, το πρωτόγαλα περιέχει και συστατικά, όπως, είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα.
Επίσης, το πρωτόγαλα περιέχει, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές ενώσεις, ορμόνες, κυτοκίνες, (cytokines), και ανοσορυθμιστικά συστατικά, τα οποία, είτε, δεν υπάρχουν στο γάλα, είτε, υπάρχουν σε χαμηλότερη συγκέντρωση. (Βλέπε Πίνακα στο τέλος).
Τέλος, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, το πρωτόγαλα περιέχει μεγάλο αριθμό σωματικών κυττάρων.
Το πρωτόγαλα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση, αναφορικά, με την σύνθεση των συστατικών του.
Αυτό, οφείλεται, τόσο, σε γενετικούς όσο, και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως, είναι η φυλή, του ζώου, η διατροφή, του ζώου, η ξηρά περίοδος, η εποχή κ. α.
Το πρωτόγαλα περιέχει χαμηλά ποσά λακτόζης.
Δείτε: Εάν μπορούσα ποιό γάλα θα διάλεγα?
Το πρωτόγαλα, (λόγω αυτών, των χαμηλών ποσοτήτων λακτόζης), αποκτά έναν περισσότερο ιξώδη χαρακτήρα.
Το πρωτόγαλα ως super τροφή – Το πρωτόγαλα είναι όξινο
Η τιμή pH, του πρωτογάλακτος, σχετίζεται στενά, με αυτήν, την τιμή pH, του αίματος.
Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό, των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία υπάρχουν στο πρωτόγαλα.
Γενικά, το pH, του αγελαδινού πρωτογάλακτος, κυμαίνεται, περίπου, από 6.1 έως 6.4, τη στιγμή του τοκετού.
Η τιμή, αυτή, αυξάνει, προοδευτικά, με την πάροδο του χρόνου.
Δείτε: pH του γάλακτος – Είναι σημαντικό να το ξέρω?
Η τιτλοδοτήσιμη οξύτητα (titratable acidity), του πρωτογάλακτος, είναι 2 με 2.5 φορές, μεγαλύτερη, από, αυτήν του γάλακτος.
Δείτε: Τί πρέπει να ξέρω για την οξύτητα του γάλακτος
Το πρωτόγαλα ως super τροφή – Ποιό είναι το χρώμα του πρωτογάλακτος?
Το πρωτόγαλα έχει κίτρινο (προς το κοκκινωπό) χρώμα.
Το χρώμα, αυτό, οφείλεται στην παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων, και καροτενοειδών, τα οποία, στο πρωτόγαλα, βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση.
Το πρωτόγαλα ως super τροφή – Ποιά γεύση έχει το πρωτόγαλα?
Η γεύση, του πρωτογάλακτος, είναι υφάλμυρη, ίσως, και υπόπικρη.
Όλα αυτά, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, του πρωτογάλακτος, εξαφανίζονται, 4 με 5 ημέρες, μετά τον τοκετό.
Ευεργετικές επιδράσεις του πρωτογάλακτος – Πρωτόγαλα – Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Πολλές μελέτες, έχουν γίνει, αναφορικά, με την ευεργετική επίδραση, την οποία έχει η κατανάλωση πρωτογάλακτος, στην υγεία του ανθρώπου.
Ας δούμε μερικές.
Το πρωτόγαλα βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, το πρωτόγαλα βοηθά την σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Το πρωτόγαλα έχει προταθεί για τη θεραπεία των γαστρεντερικών παθήσεων.
Το πρωτόγαλα έχει θετική επίδραση στην θεραπεία του Τύπου – 2 διαβήτη, καθώς, και στην ανάπτυξη, των οστών, και των δοντιών.
Το πρωτόγαλα αποτελεί ασπίδα απέναντι σε πολλές ασθένειες.
Όπως, για παράδειγμα, στην γαστροεντερίτιδα, στην υπερχοληστερολαιμία, κ.α.
Το πρωτόγαλα περιέχει πάνω από 90 βιοδραστικά συστατικά, η δράση, των οποίων, ερευνάται από την επιστημονική κοινότητα.
Δείτε: Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά προϊόντα? Επιστροφή στο μέλλον!
Πρωτόγαλα – Μια Super Extra τροφή!
Εκεί, όμως, πού, το πρωτόγαλα κάνει την διαφορά, είναι στην αποκατάσταση του οργανισμού, μετά από έντονη, και μακρά φυσική κόπωση.
Αυτό, οφείλεται, στην ύπαρξη φυσικών αυξητικών παραγόντων, όπως είναι:
— epidermal growth factor (EGF),
— transforming growth factor (TGF-β1),
— epidermal growth factor (EGF),
— fibroblast growth factor (FGF1 και FGF2),
— platelet-derived growth factor (PGDF),
— insulin-like growth factor 1 (IGF-1) και
— betacellulin (BTC).
Το πρωτόγαλα προωθεί τον αναβολισμό, την ταχεία ανάκαμψη, και την αποκατάσταση από, τραυματισμούς.
Το πρωτόγαλα αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα για αθλητές υψηλού επιπέδου.
Το πρωτόγαλα διατίθεται, στο εμπόριο, σε πολλές μορφές.
Σε ταμπλέτες, σε σκόνη, σε υγρή μορφή, κ.α.
Δείτε την σύνθεση του πρωτογάλακτος σε σχέση με την σύνθεση του κανονικού γάλακτος, (αγελάδες Holstein). (Στην 6η άμελξη θεωρείται ότι πλέον το γάλα είναι κανονικό).
Πρωτόγαλα | Γάλα | |||
Άμελξη μετά την γέννα | 1η | 2η | 3η | 6η |
Ειδικό Βάρος | 1.056 | 1.040 | 1.035 | 1.032 |
Ολικά Στερεά (%) | 23.9 | 17.9 | 14.1 | 12.9 |
Λίπος (%) | 6.7 | 5.4 | 3.9 | 4.0 |
Ολική Πρωτεΐνη (%) | 14.0 | 8.4 | 5.1 | 3.1 |
Καζεΐνη (%) | 4.8 | 4.3 | 3.8 | 2.5 |
Αλβουμίνη (%) | 6.0 | 4.2 | 2.4 | 0.5 |
Ολικές ανοσογλοβουλίνες, Igs, (%) | 6.0 | 4.2 | 2.5 | 0.09 |
IgG (g/l) | 32 | 25 | 15 | 0.6 |
Λακτόζη (%) | 2.7 | 3.9 | 4.4 | 5.0 |
IGF-1 (mg/l) | 341 | 242 | 144 | 15 |
Ινσουλίνη (μg/l) | 65.9 | 34.8 | 15.8 | 1.1 |
Τέφρα (%) | 1.11 | 0.95 | 0.87 | 0.74 |
Ασβέστιο (%) | 0.26 | 0.15 | 0.15 | 0.13 |
Μαγνήσιο (%) | 0.04 | 0.01 | 0.01 | 0.01 |
Ψευδάργυρος (mg/l) | 12.2 | 0.1 | 0.04 | |
Μαγγάνιο (mg/l) | 0.2 | 0.1 | 0.04 | |
Σίδηρος (mg/l) | 0.2 | 0.1 | 0.05 | |
Κοβάλτιο (μg/l) | 0.5 | 0.10 | ||
Βιταμίνη Α (mg/l) | 2.95 | 1.90 | 1.13 | 0.34 |
Βιταμίνη Ε (μg/g λίπους) | 84 | 76 | 56 | 15 |
Ριβοφλαβίνη (mg/l) | 4.83 | 2.71 | 1.85 | 1.47 |
Βιταμίνη Β12 (μg/l) | 49 | 25 | 6 | |
Φολικό οξύ (μg/l) | 8 | 2 | 2 | |
Χολίνη (mg/ml) | 0.7 | 0.34 | 0.23 | 0.13 |
Πίνακας από: Colostrum management for dairy calves: A review. (2008). The Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice 24: 19–39. Godden S.
Δείτε περισσότερα:
Immune components of bovine colostrum and milk. (2009). Journal of animal science, 87, 3-9. Stelwagen, K., Carpenter, E., Haigh, B., Hodgkinson, A., & Wheeler, T. T.
Milk nutritional composition and its role in human health. (2014). Nutrition, 30(6), 619-627. Pereira, P. C.
Milk immunoglobulins for health promotion. (2006). International Dairy Journal, 16(11), 1262-1271. Mehra, R., Marnila, P., & Korhonen, H.
Colostrum–its Composition, Benefits as a Nutraceutical–A Review. (2013). Current Research in Nutrition and Food Science Journal, 1(1), 37-47. Godhia, M. L., & Patel, N.
Immune milk—a historical survey. (1963). Dairy Sci Abst., 25(9) 345–358. Campbell B, Petersen WE.