Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Ζυγίζοντας την Αγορά
Πού πρέπει να προσανατολισθεί ο επιτυχημένος παρασκευαστής? – Η αληθινή πρόκληση
Ποιά είναι τα 5 P στα οποία πρέπει να στοχεύσω?
Εάν είστε παραγωγός γάλακτος και θέλετε να αξιοποιήσετε ΚΑΙ την υπεραξία της μεταποίησης γάλακτος,
Εάν σας ενδιαφέρει να αυξήσετε το εισόδημά σας και αγαπάτε τα γαλακτοκομικά
ΤΟΤΕ,
Δείτε, πώς μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει, παραγωγικά, μια μικρή μονάδα παραγωγής οικοτεχνικών γαλακτοκομικών προϊόντων
Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός φιλόδοξου παρασκευαστή?
Στα άρθρα 1 & 2, έγινε μια εισαγωγή, τόσο, για την οικοτεχνική παραγωγή, όσο, και, για τα γνωρίσματα, ενός επιτυχημένου παρασκευαστή.
Δείτε: Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 1ο
Δείτε: Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 2ο
Για να μπορεί, ένας παρασκευαστής, οικοτεχνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, να έχει βλέψεις, και οι φιλοδοξίες του, να έχουν ρεαλιστικό υπόβαθρο, απαιτείται, αυτός, ο παρασκευαστής, να διακρίνεται από, κάποια χαρακτηριστικά.
Εν συντομία, εμείς μπορούμε να αναφέρουμε:
–Να έχει οργανωτικές ικανότητες
–Να είναι ενεργητικό άτομο
–Να του αρέσει πολύ αυτή η ενασχόληση
–Να έχει την ικανότητα να διαβιώνει με λίγα μέχρι να έρθει η επιτυχία
–Να έχει υπομονή και επιμονή
–Να διακρίνεται από ευγένεια
–Να έχει Δημιουργικότητα
–Να διακατέχεται από εργασιακό Ήθος
–Να έχει ευφυΐα
Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Οι ψευδαισθήσεις μας – Εισαγωγή στην Πραγματικότητα
Συχνά, συναντώ ανθρώπους, οι οποίοι λειτουργούν, (ή φιλοδοξούν να λειτουργήσουν) την δική τους επιχείρηση.
Πολλοί από αυτούς, αγαπούν αυτό, το οποίο κάνουν (ή, αυτό το οποίο θέλουν να κάνουν), δαπανούν πολύ χρόνο, και καταβάλλουν, μεγάλες προσπάθειες, για την άνθηση, ή, τουλάχιστον, για την επιβίωση, αυτής, της επιχείρησης.
Παρόλα αυτά, ο Χρόνος, απλά, επιβεβαιώνει ότι, αυτοί διεξάγουν, έναν χαμένο αγώνα.
[Βέβαια, η άλλη διάσταση, των επιχειρήσεων εκείνων, οι οποίες λειτουργούν με κρατική χρηματοδότηση, μέσω, σχέσεων διαπλοκής, ανάγεται σε Οικονομία Φεουδαρχικού τύπου, και, σίγουρα δεν είμαι, εγώ, αυτός, ο οποίος θα σας κατευθύνει, προς τα εκεί].
Ας δούμε, λοιπόν, μήπως δώσουμε νέες διαστάσεις στην θεώρηση ορισμένων πραγμάτων
Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν, ότι, μπορούν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα.
Δηλαδή, πιστεύω, ότι, η εκτέλεση μιας αγαπημένης μου δραστηριότητας, ακριβώς, όπως, διεξάγεται από εμένα, μπορεί να ενδιαφέρει, ένα, επαρκές, αγοραστικό κοινό, ώστε, να πληρώσει, ικανοποιητικά, για το αποτέλεσμα, αυτής, της δραστηριότητας.
Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι, οι οποίοι παρασκευάζουν (ή γενικότερα διαθέτουν στη αγορά), προϊόντα, ή, παρέχουν υπηρεσίες, όπως, ακριβώς, τα θέλουν οι ίδιοι.
Δηλαδή, πιστεύω, ότι, το καταναλωτικό κοινό θα έχει τις ίδιες προτιμήσεις, ή, ανάγκες, με τις δικές μου.
Δυστυχώς, η εμπειρία μου, λέει, ότι, η δυναμική, ομολογουμένως, ικανών, και, με έντονη προσωπικότητα, ανθρώπων, εγκλωβίζεται, συχνά, σε μια τέτοια ψευδαίσθηση, η οποία δρα ανασταλτικά.
Η θεώρηση: ΄΄ικανοποιεί εμένα, άρα, θα καταπλήξει και το αγοραστικό κοινό΄΄, αποτελεί ένα μικρό μόνον τμήμα, μιας γενικότερης εσφαλμένης αντίληψης, του πώς λειτουργεί η Αγορά.
Πρέπει, λοιπόν, σε πρώτη φάση, να κατανοήσουμε ότι, οι ανάγκες, οι προτιμήσεις, του καταναλωτικού κοινού είναι διαφοροποιημένες, και, φυσικά, δεν ταυτίζονται, με τις δικές μας.
Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Πρώτα από όλα, πέρα από όλα, πρόκειται για επιχείρηση
Η εγκατάσταση, και η επιτυχημένη λειτουργία, μιας οικοτεχνικής μονάδας, παραγωγής γαλακτοκομικών, περνά, μέσα από την Αγάπη του παρασκευαστή, για αυτό, το οποίο, αυτός, ο παρασκευαστής κάνει.
Παρόλο, λοιπόν, πού, αγαπάμε πολύ τα ζώα, παρόλο, πού, μας συναρπάζει, να φτιάχνουμε προϊόντα, με το γάλα, εντούτοις, το όλο εγχείρημα, δεν θα επιτύχει, εάν, δεν αντιληφθούμε ότι, πρώτα, και, πέρα από όλα, πρόκειται για μια επιχείρηση.
Αυτή η επιχείρηση έχει έξοδα, υποχρεώσεις, και υπόκεινται στην κείμενη νομοθεσία.
Δεν είναι χόμπι, παρέα, ή να περνάμε καλά, αδιαφορώντας για το οικονομικό αποτέλεσμα.
Αυτό το ”νέο” καθεστώς πρέπει να γίνει, από εμάς, πλήρως, αποδεκτό και κατανοητό.
Λειτουργία επιχείρησης γαλακτοκομικών προϊόντων – Ας βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά
Αφού, λοιπόν, κατανοήσαμε ότι πρόκειται για επιχείρηση, όπου πρέπει να υπάρχουν έσοδα, (συν ότι τα έσοδα πρέπει να είναι περισσότερα από τα έξοδα), είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της λειτουργίας της.
Συμφώνως, πολλοί, κτηνοτρόφοι – παρασκευαστές – επιχειρηματίες ξεκινούν τον σχεδιασμό, της τυροκομικής μονάδας και, ακολούθως, την προμήθεια του ανάλογου εξοπλισμού.
Αργότερα, (καθώς οι ψευδαισθήσεις απομακρύνονται), διαπιστώνουν, ότι, ο σχεδιασμός, και ο εξοπλισμός δεν είναι κατάλληλοι.
Άρα, πολύ πριν κάνουμε οτιδήποτε, το οποίο να σχετίζεται, με τις εγκαταστάσεις, εμείς απαιτείται να απαντήσουμε σε ερωτήσεις, όπως:
Ποιός θα αγοράσει το τυρί σου?
Τι είδους τυρί θα φτιάξεις?
Πού (τόπος) θα το πουλήσεις?
Πόσο (τιμή) θα το χρεώσεις?
Πώς θα εξασφαλίσεις μια θέση στο ράφι? (Δηλ., πώς θα το προωθήσεις?)
Η απάντηση, σε αυτές τις ερωτήσεις, προϋποθέτει την κατάλληλη έρευνα, και φυσικά χρόνο.
Να επισημάνουμε ότι, οι πληροφορίες αυτές, εμάς θα μάς βοηθήσουν για την κατάστρωση, ενός αποτελεσματικού business plan.
Λειτουργία επιχείρησης γαλακτοκομικών – Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Τα 5 P
Όσοι από εσάς ασχολείστε, (έστω και στοιχειωδώς), με το μάρκετιγκ, γνωρίζετε τα 5 P.
Ο όρος προέρχεται από το 1ο γράμμα των λέξεων:
People, (Άνθρωποι), Product, (Προϊόν), Place, (Τόπος), Price, (Τιμή), και Promotion, (Προώθηση).
People, είναι οι άνθρωποι, ως το αγοραστικό κοινό, το οποίο, εμάς μάς ενδιαφέρει.
Product , είναι το προϊόν, το οποίο, εμείς διαθέτουμε.
Place είναι ο τόπος, στον οποίο, εμείς διαθέτουμε το προϊόν μας.
Price είναι η τιμή, στην οποία, εμείς διαθέτουμε, αυτό, το προϊόν.
Promotion είναι η προώθηση, του προϊόντος, την οποία, εμείς κάνουμε.
Τα 5 P, αποτελούν τις 5 διαστάσεις, με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί, ο παρασκευαστής οικοτεχνικών γαλακτοκομικών.
Οι διαστάσεις αυτές συνδέονται, μεταξύ τους, μέσω σχέσεων (σταθερών ισορροπίας).
Μεταξύ των άλλων, η δουλειά του παρασκευαστή είναι να καθορίσει, αυτές, τις σχέσεις, ώστε, να ωφεληθεί τα βέλτιστα.
Δείτε: Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 4ο (προσεχώς)
Θα παρουσιασθεί μια σειρά άρθρων για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε την ορθή λειτουργία και την βιωσιμότητα μιας μονάδας οικοτεχνικής παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων.
Θα αναπτυχθούν θέματα όπως:
Ταυτότητα προϊόντος – Brand name
Ανταγωνιστικότητα
Πιστοποίηση
Στοχευμένη διαφήμιση
Προώθηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Business Plan
Δομή της Επιχείρησης
και πολλά πολλά άλλα!