Home STORYTELLING Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Δείτε πώς λειτουργεί μια πολύ...

Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Δείτε πώς λειτουργεί μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων

58
0

Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή σε μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων

Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι εμείς να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε μια μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων?

Το πρώτο πράγμα, το οποίο, εμείς θα πρέπει να εξετάσουμε είναι, το εάν πραγματικά, εμάς μάς ενδιαφέρει, να ασχοληθούμε με μια τέτοια οικοτεχνική επιχείρηση.

Απαιτείται, λοιπόν, με σοφία και ωριμότητα, να ψάξουμε βαθιά μέσα μας, και να δούμε, το εάν εμείς μπορούμε να το κάνουμε.

Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Δείτε πώς λειτουργεί μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Τι σημαίνει ότι έχω δικό μου γάλα? Σημαίνει ότι εγώ ξεμπερδεύω με τον έλεγχο για αντιβιοτικά και μικροβιακό φορτίο του γάλακτος. Τί σημαίνει να χρησιμοποιώ το καθημερινό γάλα? Σημαίνει ότι εγώ ξεμπερδεύω με τον έλεγχο για οξύτητα και pH του γάλακτος.Τι σημαίνει ότι έχω δικά μου ζώα? Σημαίνει ότι εγώ ξεμπερδεύω με τον έλεγχο για μαστιτικό γάλα. Δηλαδή, εγώ διατηρώ το όλο σύστημα διαχείρισης όσο πιο απλό γίνεται.

Δείτε: Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 2ο

Κανονικά, μια τέτοια απόφαση, σε μια δυναμική, ανοικτή κοινωνία, θα ήταν αρκετή.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, θα απολαμβάναμε την εμπιστοσύνη, η οποία, θα μεταφραζόταν σε πραγματική βοήθεια, για την πραγματοποίηση των επαγγελματικών μας ονείρων.

Μάλλον, όμως, στην χώρα μας τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα.

Μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντωνΑπαιτείται κεφάλαιο για την εγκατάσταση μιάς τέτοιας επιχείρησης?
Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Δείτε πώς λειτουργεί μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Ο χώρος του οικοτεχνείου βρίσκεται στο σπίτι. Η επιλογή αυτή εμένα μού δίνει πολλά πλεονεκτήματα.

Η εύρεση και η διάθεση κεφαλαίων αποτελεί έναν καίριο παράγοντα για την εγκατάσταση, και την λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης.

Μια μικρή οικοτεχνική μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών, μπορεί να χρειάζεται ποσά της τάξης, των 100, των 150 ή, ακόμα και των 200 χιλιάδων ευρώ.

Ποιός, θα μας υποστηρίξει οικονομικά?

Τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να αποκλίνουν παρασάγγας, από τις πρακτικές, τις οποίες ακολουθούν ανάλογα ιδρύματα προηγμένων χωρών του εξωτερικού.

Πόσο γάλα μπορώ να επεξεργάζομαι κάθε ημέρα? Εγώ θα πρέπει να στοχεύσω στην υψηλή προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος.

Το ίδιο ισχύει και για μια πιθανή χρηματοδότηση από ιδιώτες.

Μην ξεχνάμε ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται, συχνά, σε χώρες με δυναμικές οικονομίες.

Από την άλλη μεριά, όσο συνειδητοποιημένος και εάν είναι ένας μικρός οικοτέχνης, μπορεί άραγε να πάρει ένα τέτοιο μεγάλο ρίσκο?

Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Απαιτείται η σωστή οργάνωση της παραγωγής για να λειτουργήσει μια (πολύ) μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών

Η εύρεση, των απαραίτητων χρηματικών κεφαλαίων δεν αποτελεί, όμως, την μοναδική μας έγνοια.

Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Δείτε πώς λειτουργεί μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Δείτε το απλό του εξοπλισμού και των σκευών. Προπάνιο, καζάνια, τυροτράπεζα. Χαμηλό κεφάλαιο, άρα χαμηλές αποσβέσεις. Δεν εξαρτάμαι από το ρεύμα. Δεν έχω φθορές ή καταστροφές. Δεν κάνω έξοδα, δεν καλώ μάστορα, δεν χάνω χρόνο και ενέργεια.

Εμείς θα πρέπει να μπορέσουμε να ”στήσουμε”, σωστά, όλον τον μηχανισμό λειτουργίας της επιχείρησης.

Εμείς θα πρέπει να οργανώσουμε όλα τα τμήματα, από την συλλογή του γάλακτος μέχρι την διάθεση του προϊόντος.

Με ποιό τρόπο εμείς θα το επιτύχουμε αυτό?

Σίγουρα, εμείς απαιτείται να έχουμε τον πλήρη έλεγχο όλης της παραγωγικής διαδικασίας.

Εμείς θα  πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι φθορές, οι ζημιές, οι αβαρίες, οι καταστροφές και η υποβάθμιση της πρώτης ύλης, αλλά και του εξοπλισμού, θα περιορίζονται στο ελάχιστο.

Με ποιό τρόπο εγώ διατηρώ το σύστημα λειτουργίας σε μια απλοποιημένη μορφή? Κάνω κάθε μέρα τυροκόμηση. Άρα, εμένα δεν με απασχολεί η ποιότητα του γάλακτος λόγω παρατεταμένης αποθήκευσης. Επίσης, με τον τρόπο, αυτό, εγώ δεν μπαίνω στην διαδικασία χρήσης παγολεκανών, (αγορά, συντήρηση, καθαρισμός, βλάβες, δεσμευμένα κεφάλαια).

Αλλά, επίσης, θα πρέπει να εργαζόμαστε και με γνώμονα την οικονομία του χρόνου και της ενέργειάς μας.

Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας?

Το μυστικό ήταν, είναι και θα είναι ΕΝΑ.

Κάντο όσο πιο απλό γίνεται!

Περίπλοκες διεργασίες θα οδηγήσουν σε εκθετική αύξηση του αριθμού των προβλημάτων.

Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Δείτε πώς λειτουργεί μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Γύρισμα του φρέσκου τυριού Χαλούμι στα πλαστικά καλούπια τυροκομίας. Οικοτεχνία σημαίνει ότι όλη η παραγωγή ”περνά” από τα χέρια μας!
Τί θα πρέπει εγώ να έχω στο μυαλό μου πριν καν ξεκινήσω

Εμείς θέλουμε, λοιπόν, μια οικοτεχνική επιχείρηση, η οποία:

— Αυτή, η οικοτεχνική επιχείρηση θα είναι εφικτό να γίνει, (εφικτότητα).

—  Αυτή, η οικοτεχνική επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργήσει, (λειτουργικότητα).

— Αυτή, η οικοτεχνική επιχείρηση θα μπορεί να αποδώσει, να έχει οικονομικό αποτέλεσμα, (αποδοτικότητα).

— Αυτή, η οικοτεχνική επιχείρηση θα δίνει προοπτικές επέκτασης.

Ποιά θα πρέπει να είναι η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας? Τί κάνει η κα.Πόπη? Στο ένα καζάνι αρχίζει και βγάζει το τυρί αναρή. Στο δεύτερο καζάνι (πίσω) το τυρί αναρή ψήνεται. Αργότερα, η κα.Πόπη στο 1ο καζάνι θα ρίχνει τα τεμάχια του τυριού χαλούμι για ψήσιμο, ενώ στο 2ο καζάνι θα αρχίσει να βγάζει το τυρί αναρή.
Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρήΔείτε με ποιό τρόπο λειτουργεί μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών

Συναντήσαμε την κα. Πόπη στο χωριό Σίμου, στην επαρχία Πάφου.

Η κα. Πόπη έχει δικά της ζώα, και συλλέγει καθημερινά 150 με 300 κιλά γάλα.

Η κα. Πόπη φτιάχνει τυρί χαλούμι και τυρί αναρή, με το γάλα της κάθε ημέρας.

Έτσι, τουλάχιστον, η κα. Πόπη δεν ανησυχεί για τα ζητήματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν από την αποθήκευση του γάλακτος.

Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Δείτε πώς λειτουργεί μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Χαλούμια σε μπουκάλες. Οι καταναλωτές έρχονται οι ίδιοι στο οικοτεχνείο και προμηθεύονται τα προϊόντα. Έτσι, κτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.

Δείτε: Ψυχρότροπα βακτήρια – The X factor

Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Τα γενικά πλεονεκτήματα σε μια οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών
Ο χώρος τυροκόμησης

Αποτελεί, μεγάλο πλεονέκτημα, όταν, εμείς έχουμε τον χώρος τυροκόμησης, (ή γενικότερα τον χώρο παρασκευής), στο ίδιο μας το σπίτι.

Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Ο εξοπλισμός και τα σκεύη μιας πολύ μικρής επιχείρησης
Τί είδους προίόν εγώ θα πρέπει να φτιάξω? Ο χρόνος διατήρησης του τυριού χαλούμι, σε συνθήκες περιβάλλοντος είναι αρκετά μεγάλος. Αυτό, αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον παρασκευαστή.

Ο εξοπλισμός, της επιχείρησης, θα πρέπει να είναι λειτουργικός, αποτελεσματικός και χαμηλού κόστους.

Εμείς θα πρέπει να δούμε, το τί είναι αυτό, το οποίο εμάς μάς ταιριάζει, και τί μπορούμε να υποστηρίξουμε, με τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας.

Ένας οικοτέχνης θα πρέπει να είναι έτοιμος και για πατέντες, όχι όμως, σε βάρος της ποιότητας των προϊόντων.

Μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών – Το ”στήσιμο” είναι πολύ σημαντικό
Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Δείτε πώς λειτουργεί μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Είστα οικοτέχνες παρασκευαστές και έχετε προσπαθήσει να τοποθετήσετε τα προϊόντα σας στα ράφια των υπεραγορών? Γιατί να μην κινηθώ διαφορετικά? Με ποιό τρόπο, όμως, εγώ θα παρακάμψω τους μεσάζοντες?

Η όλη παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να οργανωθεί, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε, εμείς να μπορούμε να ελέγχουμε όλα τα στάδια, αυτής, της παραγωγικής διαδικασίας..

Η παρασκευή του τυριού χαλούμι και του τυριού αναρή αποτελεί μια σχετικά εύκολη διαδικασία.

Όμως, απαιτείται και βασική τεχνογνωσία.

Δείτε: Φτιάχνουμε παραδοσιακό τυρί Χαλούμι και τυρί Αναρή με την κα. Πόπη στη Σίμου

πρωτοσέλιδο - Λακτόζη και γαλακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Τι θα πρέπει να ξέρω? Μέρος 1ο
Ο καταναλωτής ψάχνει να βρει ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές. Εάν αυτός ο καταναλωτής δεν μπορεί να μάς εντοπίσει, μήπως θα πρέπει να τον εντοπίσουμε εμείς? Με ποιό τρόπο θα γίνει αυτό?

Ένα άλλο σημαντικότατο κομμάτι, με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί, αυτός, ο οποίος λειτουργεί, μια μικρή οικοτεχνική μονάδα γαλακτοκομικών, είναι, και η διάθεση των προϊόντων.

Σε ένα οικοτεχνείο – φάρμα, το οποίο έχει αποκτήσει (λιγότερο ή περισσότερο) brand name, οι υποψήφιοι αγοραστές, μπορεί να έρθουν στον ίδιο τον χώρο παρασκευής.

Αυτό, σίγουρα, δίνει πολλαπλά πλεονεκτήματα στην οικοτεχνική μονάδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Previous articleΚαταναλώνω μόνον Γαλακτοκομικά προϊόντα για μια ολόκληρη ημέρα
Next articleΗ ιστορία διάδοσης του κεφίρ – Μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here