Και όμως, η παστερίωση του γάλακτος μπορεί να βλάπτει το γάλα!
Τελικά, η παστερίωση, του γάλακτος, μπορεί και να βλάπτει το γάλα?
Η ανάπτυξη, των επιστημών, και η αξιολόγηση, της πραγματικότητας, έδειξαν ότι, η παστερίωση αποτελεί ένα απαραίτητο στάδιο, της παραγωγικής διαδικασίας.
Δείτε: Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για την παστερίωση του γάλακτος
Παρόλα, αυτά, κάποιοι, εγείρουν αντιρρήσεις, αναφορικά, με τον ευεργετικό ρόλο της παστερίωσης, του γάλακτος.
Ορισμένοι έχουν προχωρήσει, ακόμα πιο πέρα, θεωρώντας ότι, η παστερίωση, μπορεί, ακόμα, και να βλάπτει το γάλα,
Ή, γενικότερα, ορισμένοι θεωρούν ότι, η παστερίωση, μπορεί να βλάπτει την παραγωγή, του γάλακτος, και όσους εμπλέκονται σε αυτήν.
Ελάτε να δούμε, τους λόγους, στους οποίους οφείλονται, αυτές, οι ενστάσεις.
Η παστερίωση, του γάλακτος, μπορεί να βλάπτει το γάλα – Όταν η παστερίωση προωθεί το γάλα υποβαθμισμένης ποιότητας
Η παστερίωση ελαττώνει τον αρχικό πληθυσμό, των μικροβίων, του γάλακτος, τουλάχιστον, 1 με 2 τάξεις μεγέθους.
Εσείς υπολογίστε, ότι το 90 με 99%, τουλάχιστον, του αρχικού πληθυσμού, των μικροβίων, του γάλακτος, καταστρέφεται.
Εάν, εμείς έχουμε παράξει ένα γάλα υποβαθμισμένης ποιότητας, τότε, η συντελεσθείσα, δραματική μείωση, των μικροοργανισμών, (η οποία μείωση οφείλεται στην παστερίωση), εμάς, θα μάς δώσει, κάποια πίστωση χρόνου.
Δείτε: Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Ας δούμε, ένα παράδειγμα.
Εγώ έχω ένα, ποιοτικά, υποβαθμισμένο γάλα.
— Το γάλα, αυτό, έχει, υψηλή οξύτητα, (χαμηλή τιμή pH),
— Το γάλα, αυτό, έχει μικροσωματίδια σκόνης,
— Το γάλα, αυτό, έχει (πολύ) υψηλούς πληθυσμούς, από μικροοργανισμούς,
— Το γάλα, αυτό, έχει υψηλούς αριθμούς σπορίων μικροοργανισμών, κ.α.
Ας υποθέσουμε ότι εγώ μπορώ και παστεριώνω, αυτό, το γάλα
Δείτε: Έτσι κάνω παστερίωση του γάλακτος στο σπίτι
Το παστεριωμένο γάλα θα συνεχίσει, να έχει υψηλή οξύτητα, (χαμηλή τιμή pH), να έχει μικροσωματίδια σκόνης, να έχει υψηλούς πληθυσμούς από θερμοάντοχους μικροοργανισμούς, να έχει υψηλούς αριθμούς σπορίων μικροοργανισμών, κ.α.
Έτσι, αυτό, το γάλα, θα είναι παστεριωμένο, μεν, αλλά, αυτό, το γάλα θα είναι υποβαθμισμένο, δε.
Απλά, με την παστερίωση, εγώ θα κερδίσω μία (μικρή) πίστωση χρόνου, πριν, αυτό, το γάλα κηρυχθεί ακατάλληλο για κατανάλωση.
Να θυμόμαστε ότι, η παστερίωση δεν αναγεννά το γάλα, αλλά, εν πολλοίς, η παστερίωση κρύβει τις αδυναμίες, και τα ελαττώματα του γάλακτος.
Η παστερίωση μπορεί να βλάπτει το γάλα – Όταν η παστερίωση, του γάλακτος, προωθεί μια κακή νοοτροπία
Εμείς έχουμε νωπό γάλα στην παγολεκάνη, ήδη, 3 ή και ακόμα και 4 ημέρες.
Παστεριώνουμε, αυτό, το γάλα.
Στη συνέχεια, εμείς, διαθέτουμε, αυτό, το γάλα ως φρέσκο.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η παστερίωση, εμάς, μάς δίνει την δυνατότητα, να διαθέτουμε στην αγορά, ένα πραγματικά ΜΗ φρέσκο γάλα.
Είναι αυτό, σωστό, άραγε, για τον καταναλωτή?
[Μην ξεχνάμε ότι η αποθήκευση, του γάλακτος, υπό συνθήκες ψύξης, προωθεί την απελευθέρωση θερμοάντοχων πρωτεολυτικών και λιπολυτικών ενζύμων, από τα ψυχρότροφα βακτήρια του νωπού γάλακτος].
Δείτε: Ψυχρότροπα βακτήρια – The X factor
Αλλά, υπάρχει, και μια άλλη διάσταση.
Υπό αυτήν την οπτική, η παστερίωση, ουσιαστικά, αποθαρρύνει τους παραγωγούς, από το να παράξουν ένα καθαρό, και φρέσκο γάλα.
Η παστερίωση μπορεί να βλάπτει το γάλα – Η παστερίωση υποβαθμίζει την θρεπτική αξία και το flavor του γάλακτος
Η παστερίωση επιδρά αρνητικά πάνω στα αντισώματα, στα ωφέλιμα ένζυμα, στις ορμόνες, κ.α., του νωπού γάλακτος.
Συνολικά, η παστερίωση ελαττώνει την θρεπτική αξία του γάλακτος.
Επίσης, η παστερίωση υποβαθμίζει και το flavor του γάλακτος.
Δείτε: Πόσο ζημιά κάνει η παστερίωση στο γάλα?
Η παστερίωση μπορεί να βλάπτει το γάλα τυροκόμησης
Η παστερίωση επιδρά στα χαρακτηριστικά του γάλακτος.
Πολλά ωφέλιμα οξυγαλακτικά βακτήρια καταστρέφονται κατά την θερμική επεξεργασία της παστερίωσης.
Έτσι, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία φτιάχνονται από παστεριωμένο γάλα, υπολείπονται σε flavor.
Δείτε: Παστερίωση του γάλακτος όταν φτιάχνω τυρί – Τί πρέπει να ξέρω?
Από την άλλη, η καταστροφή, των μικροοργανισμών, κατά την παστερίωση, θα ευνοήσει, (λόγω έλλειψης ανταγωνισμού), την εγκατάσταση, πιθανόν, ανεπιθύμητων μικροοργανισμών, (ζύμες, κ.α.), στο παστεριωμένο γάλα.
Η παστερίωση, στο γάλα, μπορεί να βλάπτει την οικονομία και εμάς να μάς στερήσει την προοπτική
Το κόστος, της παστερίωσης, θα μετακυλήσει στο παραγόμενο γάλα.
Συνεπώς, τα παστεριωμένο γάλα θα έχει επιβαρυνθεί, από ένα επιπλέον κόστος, με αποτέλεσμα, την συνολική αύξηση της τιμής του γάλακτος.
Από την άλλη μεριά, πάντα, υπάρχουν καταναλωτές, οι οποίοι ζητούν νωπό γάλα.
Εάν, η παστερίωση γίνει υποχρεωτική, τότε, εμείς στερούμε, σε αυτούς, τους καταναλωτές, την προοπτική, να χρησιμοποιήσουν ένα ”νέο” προϊόν.
Συμφώνως, πολλοί γαλακτοπαραγωγοί, θα μπορούσαν να διαθέτουν νωπό γάλα.
Έτσι, η οικονομία, της εκμετάλλευσης, θα ενισχύονταν, συνολικά, αφού, αυτοί, οι γαλακτοπαραγωγοί θα είχαν απαλλαχτεί από το ευρύτερο κόστος (αγορά εξοπλισμού, λειτουργικό κόστος, συντήρηση εξοπλισμού, απόσβεση, κ.α.), του εξοπλισμού για την παστερίωση του γάλακτος.
Η παστερίωση στο γάλα μπορεί να βλάπτει, καθώς, η παστερίωση, του γάλακτος, δημιουργεί μια πλασματική αίσθηση ασφάλειας
Όταν, εμείς βλέπουμε το συσκευασμένο, παστεριωμένο γάλα στα ράφια των υπεραγορών, σίγουρα, εμάς, μάς δημιουργείται, το αίσθημα της ασφάλειας.
Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε άφοβα να καταναλώσουμε, αυτό, το γάλα.
Όμως, εμείς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, η παστερίωση, του γάλακτος, αδυνατεί να καταστρέψει τις τοξίνες, οι οποίες (μπορεί να) παρήχθησαν, νωρίτερα, στο νωπό γάλα, από τους δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς.
Παστερίωση του Γάλακτος – Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη άποψη
Από την άλλη μεριά, η παστερίωση, του γάλακτος, θεωρείται απαραίτητη και εξαιρετικά ωφέλιμη.
Αυτό, εμείς μπορούμε να το κατανοήσουμε καλύτερα, κάθε φορά, κατά την οποία, εφαρμόζουμε την παστερίωση σε ένα ποιοτικό νωπό γάλα.
Δείτε: 7 καλοί λόγοι για να παστεριώσω το γάλα μου
Δείτε περισσότερα:
Heat-induced changes in the flavour of milk. Nursten H (1995). In: Heat-induced Changes in Milk, 2nd edition, Fox P F (ed.), IDF Reference 9501, International Dairy Federation, Brussels.
Effect of heat treatment and storage conditions on keeping quality of pasteurized milk. Kessler H G and Horak F P (1984), Milchwissenschaft, 39, 451 – 454.
Effects of somatic cell count on quality and shelf-life of pasteurized fluid milk. Ma Y, Ryan C, Barbano DM, et al. J Dairy Sci 2000;83:264–274
Effect of raw milk quality on keeping quality of pasteurized milk. Gomez Barroso B (1997). MSc dissertation, Department of Food Science and Technology, University of Reading, UK.