Home Γάλα Μακράς Διαρκείας Γάλα μακράς διαρκείας – Πόσο ωφέλιμο είναι?

Γάλα μακράς διαρκείας – Πόσο ωφέλιμο είναι?

41
0
πρωτοσέλιδο - Γάλα μακράς διαρκείας - Πόσο ωφέλιμο είναι?

Πόσο ωφέλιμο είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας? Να προτιμήσω, ή όχι, το Γάλα Μακράς Διαρκείας?

Πόσο ωφέλιμο είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας? Εμείς ας δούμε, πρώτα, ποιό είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας

Δεν υπάρχει σαφής νομοθετικός ορισμός, για την έννοια: ”Γάλα Μακράς Διαρκείας”.

Εμείς, όμως, μπορούμε, εύκολα, να αντιληφθούμε σε ποιό είδος γάλακτος αναφερόμαστε.

Γάλα μακράς διαρκείας - Πόσο ωφέλιμο είναι?
Γάλα Ultra High Temperature. Το γάλα UHT είναι και αυτό ένα γάλα μακράς διαρκείας. Συνήθως, όμως, εμείς χρησιμοποιούμε την έννοια, UHT, για να περιγράψουμε, εκείνο, το γάλα, το οποίο, μπορεί να διατηρηθεί για ένα διάστημα αρκετών μηνών, σε θερμοκρασία δωματίου. Με ποιό τρόπο θα καταλάβω ότι ένα γάλα είναι UHT? Ορισμένες εταιρίες κανονίζουν να τοποθετούν το UHT γάλα στα ψυγεία μπερδεύοντας έτσι το καταναλωτικό κοινό, το οποίο νομίζει ότι πρόκειται για ένα γάλα με σχετικά μικρή διάρκεια ζωής. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να δούμε πότε είναι η ημερομηνία παρασκευής και πότε είναι η ημερομηνία λήξης. Εδώ η ημερομηνία παραγωγής είναι στις 04/04/2024 και η ημερομηνία λάξης είναι στις 30/03/2025. Συνεπώς, ακόμα και εάν δώ αυτό το γάλα στο εσωτερικό ενός ψυγείου θα καταλάβω ότι πρόκειται για ένα UHT γάλα. 

Το Γάλα Μακράς Διαρκείας είναι εκείνο το γάλα, α) το οποίο υπάρχει στα ψυγεία των υπεραγορών, αλλά, -β) το οποίο, δεν ανήκει, στην κατηγορία του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.

Το Γάλα Μακράς Διαρκείας έχει υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία,  (ελαφρώς), εντονότερη από αυτήν της παστερίωσης.

Δείτε: Είμαι σίγουρος σε ποιά θερμοκρασία θα παστεριώσω το γάλα μου?

Τί εξυπηρετεί το Γάλα μακράς διαρκείας?
Γάλα μακράς διαρκείας - Πόσο ωφέλιμο είναι?
Γάλα μακράς διαρκείας σε συσκευασία tetra pak. Το Γάλα μακράς διαρκείας διατηρείται πάντα σε συνθήκες ψύξης. Εδώ, για αυτό το γάλα, η ημερομηνία παραγωγής είναι στις 09/09/2024 και η ημερομηνία λήξης είναι στις 13/10/2024. Άρα πρόκειται για γάλα μακράς διαρκείας.

Το Γάλα Μακράς Διαρκείας, εμφανίσθηκε, για να καλύψει την ανάγκη, εκείνων, των καταναλωτών, οι οποίοι ζητούσαν γάλα, με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, και θρεπτική αξία, ανάλογη, με αυτήν, του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.

Αλλά, ταυτόχρονα, αυτοί, οι καταναλωτές, επιθυμούσαν, αυτό, το γάλα να έχει και μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το ΓΜΔ, συνήθως, καλύπτει το κενό, ανάμεσα, στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα, της 1 εβδομάδας, και, στο, πολύ υψηλής θερμικής επεξεργασίας, γάλα (UHT), το οποίο, μπορεί και διατηρείται για διάστημα αρκετών μηνών, σε θερμοκρασία δωματίου.

Δείτε:  9 πράγματα πού πρέπει να γνωρίζετε για το Γάλα Μακράς Διαρκείας

Γάλα μακράς διαρκείας - Πόσο ωφέλιμο είναι?
Γάλα μακράς διαρκείας σε πολυστρωματική συσκευασία (tetra pak). Εδώ, για αυτό το γάλα, η ημερομηνία παραγωγής είναι στις 06/02/2025 και η ημερομηνία λήξης είναι στις 13/03/2025. Τί θα πρέπει να προσέχω? Εγώ θα προτιμήσω να αγοράσω αυτό το γάλα το χρονικό διάστημα αμέσως μετά την παραγωγή του. Δηλαδή, στις 13/02 ( μετά από μία εβδομάδα) ή στις 20/02 (μετά από δύο εβδομάδες). Θα αποφύγω να αγοράσω αυτό το γάλα όταν πλησιάζει η περίοδος λήξης. Δηλαδή την 2η εβδομάδα του Μαρτίου.

Παρόλα αυτά, πολλές βιομηχανίες εκμεταλλευόμενες, την γενική αίσθηση, αυτού, του άτυπου ”καθεστώτος”, άρχισαν να ”βαφτίζουν” ως Γάλα Μακράς Διαρκείας, και, το πολύ υψηλής θερμικής επεξεργασίας γάλα (UHT), ή, ακόμα, και, το αποστειρωμένο (sterilized) γάλα.

Εμείς, εδώ, δεν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους κατηγορίες  γάλακτος.

Πόσο ωφέλιμο είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας? Πόση διάρκεια ζωής έχει το Γάλα Μακράς Διαρκείας?

Το ΓΜΔ, έχει διάρκεια ζωής, η οποία κυμαίνεται, από, 15 έως 90 ημέρες, όταν, αυτό, το γάλα, διατηρείται, στους 4 με 6°C.

Γάλα μακράς διαρκείας - Πόσο ωφέλιμο είναι?
Γάλα μακράς διαρκείας στα ράφια των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τί προκαλεί εντύπωση? Στην συσκευασία δεν αναφέρεται η ημερομηνία παρασκευής παρά αναφέρεται μόνον η ημερομηνία λήξης (04/04/25). Έτσι διάφορα ερωτήματα γεννώνται. Αυτό το γάλα έχει διάρκεια ζωής 20 ημερών?  40 ημερών? 60 ημερών? Εγώ δεν μπορώ να μάθω πότε συσκευάστηκε αυτό το γάλα και ακολούθως εγώ δεν μπορώ να υπολογίσω σε τί είδους θερμική επεξεργασία έχει υποβληθεί. Τί μπορώ να κάνω? Αποφεύγω να αγοράζω αυτό το γάλα καθώς πλησιάζει η ημερομηνια λήξης. Δηλαδή, καθώς πλησιάζουμε προς την ημερομηνία 04/04/2025.  

Συνήθως, στις υπεραγορές, εμείς συναντούμε γάλα μακράς διαρκείας, με διάρκεια ζωής από, 15 έως, 45 ημέρες.

Αυτό, το χρονικό διάστημα, ισχύει για την σφραγισμένη συσκευασία.

Από την στιγμή, την οποία, εμείς θα ανοίξουμε την συσκευασία, αυτό, το γάλα, διατηρείται 4 έως 6 ημέρες, υπό συνθήκες ψύξης.

Μην ξεχνάμε, ότι ένα φρέσκο παστεριωμένο γάλα, με πολύ μικρό αρχικό μικροβιακό φορτίο, μπορεί, υπό ιδανικές συνθήκες, να διατηρηθεί για 20, και πλέον, ημέρες.

Πόσο ωφέλιμο είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας? Ποιός είναι ο ρόλος του συστήματος μεταφοράς θερμότητας στην παρασκευή του γάλακτος μακράς διαρκείας?

Ανάλογα, με το διαθέσιμο σύστημα μεταφοράς θερμότητας, το ΓΜΔ υποβάλλεται σε θερμοκρασία, από, 120 έως 140°C, για 1 έως 4 δευτερόλεπτα.

Αντιλαμβάνεστε, ότι, όταν, θέλουμε να επιτύχουμε μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τότε, εμείς εφαρμόζουμε εντονότερη θερμική επεξεργασία.

Δείτε: Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο 

1ο τμήμα από αριστερά. Νωπό γάλα (raw milk). Καθώς αυξάνει ο χρόνος, (άξονας Υ΄Υ), αυξάνει και ο αριθμός των μικροοργανισμών, (Microbial count), (άξονας Χ΄Χ).  2ο τμήμα από αριστερά. Κατά την παστερίωση (Pasteurisation) ο αριθμός των μικροοργανισμών ελαττώνεται. Κατά την διεργασία της μακράς διαρκείας (ESL processing), o  αριθμός των μικροοργανισμών ελαττώνεται πολύ περισσότερο. Παρατηρείστε ότι, αυτός, ο αριθμός, σχεδόν μηδενίζεται. 3o τμήμα από αριστερά. Κατά την συσκευασία, (Packaging) το φρέσκο παστεριωμένο επιμολύνεται (Recontamination).  4o τμήμα από αριστερά. Αποθήκευση (Storage) και Διάθεση (Distribution). Το φρέσκο παστεριωμένο διατηρείται πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το γάλα μακράς διαρκείας. Βλέπε: διακεκομμένη κάθετη γραμμή Pasteurised και ESL. Το φρέσκο παστεριωμένο πολύ γρήγορα θα φτάσει την κόκκινη οριζόντια γραμμή, η οποία αντιπροσωπεύει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό μικροοργανισμών, τον οποίο θα πρέπει να έχει το γάλα.
Στο Γάλα Μακράς Διαρκείας τα συστήματα για την θερμική επεξεργασία του γάλακτος μπορεί να κάνουν την διαφορά!

Στο ΓΜΔ, τα διαθέσιμα συστήματα, για την θερμική επεξεργασία του γάλακτος, τα οποία πλεονεκτούν είναι 1) Σύστημα Άμεσης Μεταφοράς, με έγχυση ατμού στο γάλα, (Direct Injection), και 2) Σύστημα Άμεσης Μεταφοράς, με έγχυση γάλακτος στον ατμό, (Direct Infusion).

Τέτοια, σύγχρονα, συστήματα, πετυχαίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την ελάχιστη θερμική επεξεργασία, (και, άρα την ”ταλαιπωρία”), του γάλακτος.

Έχει αναφερθεί, και το καινοτόμο σύστημα έγχυσης, [Innovative Steam Injection (ISI)], το οποίο θερμαίνει το γάλα, στους 150, με 180°C, για χρονικό διάστημα μικρότερο, από 0.1 δευτερόλεπτο.

Tetra Pak. Άμεση μεταφορά, με έγχυση γάλακτος στον ατμό, (Direct Infusion). Τέτοια σύγχρονα συστήματα πετυχαίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με μια μικρή, μόνον, αρνητική επίδραση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ενδεικτικά αναφέρεται η θερμική επεξεργασία: 130 με 145°C για λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο.

Ο ρόλος, του συστήματος, της μεταφοράς θερμότητας, στην παρασκευή, του γάλακτος μακράς διαρκείας, είναι πολύ σημαντικός, διότι ο συνδυασμός: ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Χ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Πλεονεκτεί εξαιρετικά, έναντι του συνδυασμού: ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Χ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Πόσο ωφέλιμο είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας? Ποιός είναι ο ρόλος της συσκευασίας? 

Γενικά, η συσκευασία των τροφίμων, αποτελεί από μόνη της, μια περίπλοκη υπόθεση.

Γάλα μακράς διαρκείας σε πολυστρωματική συσκευασία tetrapak. Κάτω από το καπάκι υπάρχει επένδυση η οποία αποτρέπει την είσοδο αέρα (άρα και οξυγόνου) στο γάλα. Αυτή η συσκευασία προσφέρει μιά σαφώς περισσότερο αποτελεσματική προστασία στο γάλα.

Το υλικό συσκευασίας, απαιτείται να προστατεύει το γάλα, από την επίδραση του φωτός, και του οξυγόνου.

Το γάλα μακράς διαρκείας διατίθεται, συνήθως, σε χάρτινα πολυστρωματικά, τύπου tetra pak.

Όταν, χρησιμοποιούνται πλαστικές φιάλες πολυαιθυλενίου, PETE ή PET, χωρίς φωτοπροστατευτικό κάλυμμα, τότε, προωθείται σημαντικά, η φωτοοξείδωση του γάλακτος.

Ως αποτέλεσμα, οι βιταμίνες, του γάλακτος, καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό.

Επίσης, η ποιότητα των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, του γάλακτος, χειροτερεύει, και, επιταχύνεται η ανάπτυξη ενός ανεπιθύμητου flavor, στο γάλα.

Δείτε: Φωτοοξείδωση στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα? Μάθε πώς

Πόσο ωφέλιμο είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας? Συσκευασία υπό ασηπτικές συνθήκες – Το μεγάλο πλεονέκτημα

Το ΓΜΔ συσκευάζεται, υπό ασηπτικές συνθήκες, σε ένα στείρο περιβάλλον.

Γάλα μακράς διαρκείας - Πόσο ωφέλιμο είναι?
Γάλα μακράς διαρκείας διατίθεται σε συσκευασία Τετρα Πακ στις υπεραγορές. Εμείς ανοίγουμε την συσκευασία και ακριβώς κάτω από το καπάκι υπάρχει συσσωρευμένοη κρέμα (λίπος του γάλακτος). Η παρασκευή αυτού του γάλακτος δεν έγινε με τον σωστό τρόπο. Αυτή η συγκέντρωση της κρέμας αποτελεί ένα ελάττωμα (defect) αυτού του γάλακτος.

Έτσι, κατά την στιγμή της συσκευασίας, το ΓΜΔ  θα έχει, έναν χαμηλό  πληθυσμό μικροοργανισμών.

Πόσο ωφέλιμο είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας? Ποιά είναι η επίδραση της θερμικής επεξεργασίας στο γάλα μακράς διαρκείας?
Πόσο έχουν επηρεασθεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος μακράς διαρκείας?

Η θερμική επεξεργασία, η οποία εφαρμόζεται στο γάλα μακράς διαρκείας, δεν επιδρά στις καζεΐνες (CN).

Η υποβολή, του γάλακτος, σε (υψηλή) θερμική επεξεργασία θα προκαλέσει ένα ανεπιθύμητο flavor ( off flavor).

Πόσο έντονο θα είναι αυτό, το off flavor?

Ο βαθμός αλλοδόμησης, της β λακτογλοβουλίνης, (λόγω της υψηλής θερμικής επεξεργασίας του γάλακτος), θα αποτελέσει ένα μέτρο της έκτασης, αυτού, του ανεπιθύμητου flavor.

Η θερμική επεξεργασία, του γάλακτος, η οποία προκαλεί την αλλοδόομηση (denaturation), της β λακτογλοβουλίνης, κατά 45 με 50%, αποτελεί ένα μέγιστο επιτρεπτό όριο.

Επίσης, ο σχηματισμός μεγάλων ποσοτήτων φουροζίνης (furosine), δείχνει μια επιβάρυνση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, του γάλακτος μακράς διαρκείας.

Μια συγκέντρωση φουροζίνης, χαμηλότερη από 20 mg/100 g πρωτεΐνης, αντιστοιχεί σε ένα ποιοτικό γάλα μακράς διαρκείας.

Η θερμική επεξεργασία, η οποία εφαρμόζεται στο γάλα μακράς διαρκείας, οδηγεί σε μερική αποικοδόμηση της λακτόζης.

Αντιδράσεις Maillard στο Γάλα Μακράς Διαρκείας

Ως αποτέλεσμα, αυτής, της υψηλής θερμικής επεξεργασίας, στο γάλα, παράγονται διάφορα οργανικά οξέα και λακτουλόζη, (lactulose).

Όταν, η ποσότητα, της λακτουλόζης, είναι μικρότερη από 30 με 40 mg/L γάλακτος, τότε, η επίδραση της θερμικής επεξεργασίας, στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά είναι μικρή.

Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι, οι αντιδράσεις Maillard συνεχίζονται και κατά την διάρκεια της αποθήκευσης του γάλακτος.

Συνεπώς, μετά από 30 ή 45 ημέρες το flavor, του γάλακτος μακράς διαρκείας, μπορεί να έχει χειροτερεύσει σημαντικά.

Πόσο έχουν επηρεασθεί οι φυσικοχημικές παράμετροι του γάλακτος μακράς διαρκείας?

Φυσικοχημικές παράμετροι, όπως, είναι το σημείο πήξης, το ειδικό βάρος κ.τ.λ. δεν μεταβάλλονται σημαντικά.

Πόσο έχουν επηρεασθεί τα ένζυμα του γάλακτος μακράς διαρκείας?

Πολλά ένζυμα αδρανοποιούνται, κατά την υποβολή, του γάλακτος, σε αυτήν την (υψηλή) θερμική επεξεργασία.

Ενδεικτικά, αναφέρονται, η ξανθίνη οξειδάση [Xanthine oxidase (oxidoreductase)], η λακτοπεροξειδάση (LPO), η καταλάση (Catalase), κ.α.

Πόσο θα επηρεασθεί η θρεπτική αξία, δηλαδή, πόσο ωφέλιμο είναι το γάλα μακρά διαρκείας?

Το ΓΜΔ, σε σύγκριση με το φρέσκο παστεριωμένο, χαρακτηρίζεται από μικρότερη θρεπτική αξία.

Δείτε: Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?

Με την υποβολή, του γάλακτος, σε αυτήν, την (υψηλή) θερμική επεξεργασία, οι οροπρωτεΐνες αλλοδομούνται μερικώς.

Όμως, οι θερμοευαίσθητες ανοσογλοβουλίνες (immunoglobulins), του γάλακτος, υφίστανται αλλοδόμηση κατά 100%.

Άυτή, η αλλοδόμηση, των ανοσογλοβουλίνων, μειώνει την βιολογική αξία, αυτών, των ανοσογλοβουλίνων.

Επίσης, υποβολή, του γάλακτος, σε αυτήν, την (υψηλή) θερμική επεξεργασία, προκαλεί την ελάττωση της ισχύος των φυσικών αντιβακτηριακών συστημάτων, του γάλακτος.

Για παράδειγμα, το σύστημα της λακτοπεροξειδάσης (LPO), δεν υφίσταται πλέον.

Οι βιταμίνες, στο γάλα μακράς διαρκείας, υφίστανται μια μεγαλύτερη απώλεια.

Οι βιταμίνες Β1 και B2, παραμένουν, σχεδόν, ανέπαφες.

Για την βιταμίνη B6, η απώλεια κυμαίνεται από 5 έως 35%, και για την B12, η απώλεια είναι 30%.

Η καταστροφή, των βιταμινών, στο γάλα μακράς διαρκείας, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη, κατά την διάρκεια αποθήκευσης.

Ιδιαίτερα, όταν, το υλικό συσκευασίας δεν αποτρέπει την οξείδωση αυτών, των βιταμινών.

Για παράδειγμα, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε δεν επηρεάζονται από την θερμική επεξεργασία.

Αλλά, αυτές, οι βιταμίνες, μπορούν να καταστραφούν αργότερα.

Πόσο ωφέλιμο είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας? Εσείς προμηθευτήκατε γάλα μακράς διαρκείας? Εάν, ναι, τότε, διατηρήστε, αυτό, το γάλα σε χαμηλή ψύξη

Το πόσο επιτυχημένο μπορεί να είναι ένα Γάλα Μακράς Διαρκείας συνίσταται στην αντιμετώπιση 2 παραγόντων, α) στην δράση της πλασμίνης, (η πλασμίνη είναι ένα θερμοανθεκτικό ενδογενές ένζυμο του γάλακτος), και, β) στην δράση, εκείνων, των ενζύμων, τα οποία παράγονται από τα θερμοανθεκτικά βακτήρια.

Αυτοί, οι 2 παράγοντες, μπορεί να προωθήσουν την πρωτεόλυση (αποικοδόμηση πρωτεϊνών).

Ως αποτέλεσμα, θα εμφανισθεί το φαινόμενο, του πικρίσματος (bitterness), στο γάλα.

Δείτε: Πού οφείλεται η πικρή γεύση στο τυρί?

Διατηρήστε αυστηρά, το γάλα σε θερμοκρασίες, όχι μεγαλύτερες από τους 4°C, ώστε, εσείς να αποφύγετε αυτό το ελάττωμα.

Δείτε περισσότερα:

Characterization of pasteurized fluid milk shelf-life attributes. Fromm, H. I., and Boor, K. (2004). J. Food Sci. 69, M207–M214. 1365-2621.

Continuous Thermal Processing of Foods: Pasteurization and UHT Sterilization. Lewis, M.J. & Heppell, N. (2000). Aspen Publishers, Gaithersburg.

Packaging modifications for protecting flavor of extended-shelf-life milk from light. Johnson, D.S. & all, (2015). Journal of dairy science. 98(4)

Improving pasteurised and extended shelf-life milk. Lewis, M. In: Improving the Safety and Quality of Milk 1. Milk Production and Processing. 277-301. (2010). (Ed) M. Griffiths, Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here