Δείτε το τί είπαμε στο 1o Διαδικτυακό Σεμινάριο Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας
1ο Διαδικτυακό Σεμινάριο Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας – Δείτε το τί είπαμε, αλλά, … και το τί εμείς θα κάνουμε στο μέλλον
Την Κυριακή 29/11/2020 πραγματοποιήθηκε το 1ο διαδικτυακό σεμινάριο Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας.
Δείτε: Οργανώνεται το 1ο διαδικτυακό σεμινάριο Γαλακτοκομίας Τυροκομίας
Για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση οργανώθηκαν 2 τμήματα.
Με το 1ο τμήμα ξεκινήσαμε στις 11 πμ., και με το 2ο στις 6 μμ.
1ο Διαδικτυακό Σεμινάριο Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας
Τί είπαμε στο σεμινάριο
Αρχικά, έγινε μια μικρή εισαγωγή, και δόθηκε έμφαση στην ιδέα ότι, απαιτείται αλλαγή τρόπου σκέψης, ώστε, οι μελλοντικοί γνώστες της τέχνης της Γαλακτοκομίας Τυροκομίας, να μπορούν, να είναι ανταγωνιστικοί, απέναντι, στις συνθήκες, οι οποίες θα επικρατήσουν στο μέλλον.
Μιλήσαμε για τους 3 ή 4 τρόπους, με τους οποίους φτιάχνονται τα τυριά, όλου του κόσμου.
Δείτε: ΤΟ BLOG ΜΑΣ — Προϊόντα με βάση το γάλα — Τυριά — Παρασκευή Τυριών — Τρόπος Παρασκευής
Στη συνέχεια,εμείς αναφερθήκαμε στην έννοια των ζυμώσεων.
Τονίσαμε την σχέση των ζυμώσεων με τους μικροοργανισμούς.
Μιλήσαμε για την ”Μαγιά”, και τις καλλιέργειες εκκίνησης, (starter cultures).
Είπαμε ότι,
—1. εγώ πρώτα, βρίσκω το προϊόν, το οποίο θέλω να παρασκευάσω.
— 2. μετά, εγώ βρίσκω το είδος της ζύμωσης, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.
— 3. στο τέλος, εγώ βρίσκω ποιος μικροοργανισμός προκαλεί αυτήν, την ζύμωση.
Αφήσαμε την έννοια της ωρίμανσης, για την επόμενη φορά.
Έγινε μια πρώτη προσπάθεια κατάταξης των τυριών με βάση τον τρόπο παρασκευής τους.
Είπαμε δύο λόγια για το τυρί Camembert, τα blue chesses, το τυρί Brick, τα τυριά ελβετικού τύπου, το τυρί gouda, το τυρί Παρμεζάνα, το τυρί Κεφαλοτύρι, τα τυριά Pasta fillata, και τα τυριά άλμης.
Όπως, είχε, προαναγγελθεί, στο σεμινάριο αναπτύχθηκε, και μια θεματολογία, την οποία όρισαν οι συμμετέχοντες, (αλλά και άλλοι, οι οποίοι θα ήθελαν να συμμετέχουν).
Τί θα πρέπει εμείς να δούμε την επόμενη φορά
Δυστυχώς, το χρονικό διάστημα της 1 και πλέον ώρας, δεν στάθηκε αρκετό, ώστε, να ασχοληθούμε, με όλα τα θέματα.
Από την άλλη μεριά, το επίπεδο, και οι ανάγκες των συμμετεχόντων, ήταν διαφορετικό, με αποτέλεσμα, να μην κυλά η ροή, με τους ρυθμούς, τους οποίους, εμείς θα θέλαμε.
Ήταν το 1ο σεμινάριο, και ο βασικός στόχος ήταν να γνωριστούμε, αλλά, και να διερευνήσουμε τις ανάγκες, των ενδιαφερομένων.
Έτσι, θεωρήθηκε αποτελεσματικότερο, να κατατάξουμε τους ενδιαφερομένους, με βάση το επίπεδό τους, τους στόχους τους, και το αντικείμενο ενδιαφέροντός τους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα προσανατολιστούμε μελλοντικά για την οργάνωση των σεμιναρίων.
1ο Διαδικτυακό Σεμινάριο Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας – Τί θα γίνει στο εγγύς μέλλον
Τα σεμινάρια μαγνητοσκοπήθηκαν, και ήταν στις προθέσεις μας να τα προβάλλουμε.
Παρόλα αυτά, η μεγάλη χρονική διάρκεια, (άνω 1 ώρας), τεχνικά θέματα (κακές συνδέσεις, διακοπές, απώλεια εικόνας και ήχου, κ.λ.π.), θεωρούμε ότι, θα επηρεάσουν τον τηλεθεατή, με αποτέλεσμα, να χαθεί το ενδιαφέρον.
Από την άλλη μεριά, το επίπεδο τόσο των συμμετεχόντων, όσο, και των ερωτήσεων, τις οποίες έθεσαν, μας εντυπωσίασε, και πιστεύουμε ότι, η εμπειρία αυτή, θα πρέπει να μεταφερθεί και σε άλλους.
Έτσι, λοιπόν, θα παρουσιαστούν με την μορφή βίντεο (10-15 λεπτών), τα σημαντικότερα θέματα, τα οποία έθεσε:
Ο Παναγιώτης από Ιτέα
”Πώς θα φτιάξω Κασέρι χωρίς πεχάμετρο”
Δείτε: Πώς φτιάχνω τυρί Κασέρι με ή χωρίς πεχάμετρο
Ο Κώστας από Νάξο
”Πώς θα φτιάξουμε το τυρί cremozo erborinato di capra”
Ο Θωμάς από Αστακό
”Είμαι κτηνοτρόφος και τυροκομώ ημιεπαγγελματικά μαλακά τυριά άλμης. Θέλω να επεκταθώ στα ημίσκληρα και σκληρά”
Ο Θοδωρής από Αίγινα
”Είμαι Σεφ με δικιά μου επιχείρηση.
Ταυτόχρονα έχω και γαλακτοπαραγωγικά ζώα δικά μου.
Θέλω να παρασκευάσω υψηλής ποιότητας τυριά άλμης με μπαχαρικά, αρωματικά, κ.α.”
Η Θέκλη
”Θέλω να γίνω πιστοποιημένη εμπειρογνώμονας τυριού (CCP-E)”
Η Μαίρη από Αθήνα
”Πώς θα φτιάξω τυρί κατίκι Δομοκού”
Δείτε: Φτιάχνω στο σπίτι τυρί Κατίκι, χρησιμοποιώντας ως Μαγιά τυρί Κατίκι Δομοκού του εμπορίου
2ο Διαδικτυακό Σεμινάριο: Ο καθένας στην κουζίνα του, φτιάχνουμε γιαούρτι στο σπίτι