Φτιάχνω τυρί Γραβιέρα Νάξου – Τί τυρί είναι το τυρί Γραβιέρα Νάξου? Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του τυριού Γραβιέρα Νάξου? Με ποιο τρόπο παρασκευάζεται, αυτό, το τυρί?
Φτιάχνω τυρί Γραβιέρα Νάξου – Γενική περιγραφή του τυριού Γραβιέρα Νάξου
Το τυρί Γραβιέρα Νάξου είναι σκληρό επιτραπέζιο τυρί κυλινδρικού σχήματος.
Το τυρί Γραβιέρα Νάξου αποτελεί ένα Π.Ο.Π. τυρί.
Το τυρί, αυτό, παράγεται,αποκλειστικά, από αγελαδινό γάλα.
Σε αυτό το αγελαδινό γάλα μπορεί να προστεθεί μια ποσότητα πρόβειου γάλακτος ή/και γίδινου γάλακτος.
Η αναλογία, του αιγοπρόβειου γάλακτος, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%, του συνολικού γάλακτος.
Δείτε: Γραβιέρα Νάξου – ΦΕΚ
Το τυρί Γραβιέρα Νάξου έχει ευχάριστη γεύση και ελαφρύ άρωμα.
Το τυρί, αυτό, έχει μέγιστη υγρασία 38% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κατά βάρος.
Γεωγραφική περιοχή του τυριού Γραβιέρα Νάξου
Το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή, του τυριού Γραβιέρα Νάξου θα πρέπει να προέρχεται, από την Νήσο Νάξο του νομού Κυκλάδων.
Φτιάχνω τυρί Γραβιέρα Νάξου – Ποιός είναι ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του τυριού Γραβιέρα Νάξου
Αναφέρεται ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής, του τυριού Γραβιέρα Νάξου.
Το γάλα πήζει σε θερμοκραία 36 με 37°C.
Η πήξη του γάλακτος διαρκεί 30 με 40 λεπτά.
Μετά την πήξη, του γάλακτος, το τυρόπηγμα διαιρείται και αφήνεται σε ηρεμία για 5-10 λεπτά.
Στη συνέχεια, ακολουθεί το στάδιο της αναθέρμανσης του διαιρεμένου τυροπήγματος.
Η θερμοκρασία του τυροπήγματος αυξάνει, μέχρι, τους 50°C, περίπου.
Σε σταθερή θερμοκρασία 50°C, το τυρί ψήνεται για 60 λεπτά υπό συνεχή ανάδευση.
Δείτε: Η τέχνη της τυροκομίας Στάδια Προ – Κατά – Μετά
Στη συνέχεια, το ψημένο τυρόπηγμα εξέρχεται από τον τυρολέβητα και εισέρχεται σε καλούπια.
Ακολουθεί το στάδιο των πιέσεων του τυριού.
Αργότερα, το τυρί εισέρχεται σε άλμη θερμοκρασίας 14-15°C και πυκνότητας 20% για χρονικό διάστημα 2 με 5 ημέρες.
Υπολογίστε 24 ώρες στην άλμη, για κάθε 3 κιλά τυριού, (9 κιλά τυριού 3 ημέρες, κ.ο.κ.).
Στη συνέχεια, τα τυριά τοποθετούνται σε θαλάμους ωρίμανσης (χοντρικά στους 15°C), για χρονικό διάστημα 70 με 80 ημέρες.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τυρί Γραβιέρα, τότε,