Φτιάχνω τυρί Φορμαέλα Παρνασσού – Τί τυρί είναι το τυρί Φορμαέλα Παρνασσού? Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του τυριού Φορμαέλα Παρνασσού? Με ποιό τρόπο παρασκευάζεται αυτό το τυρί?
Φτιάχνω τυρί Φορμαέλα Παρνασσού – Γενική περιγραφή το τυριού Φορμαέλα Παρνασσού
Το τυρί Φορμαέλα Παρνασσού είναι ημίσκληρο υποκίτρινο τυρί, με ευχάριστη γεύση και άρωμα.
Το τυρί, αυτό, παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά από γάλα γίδινο, ή από γάλα πρόβειο ή από αιγοπρόβειο γάλα.
Το τυρί Φορμαέλα Παρνασσού έχει μέγιστη υγρασία 50% κατά βάρος, και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κατά βάρος, και αποτελεί ένα Π.Ο.Π. τυρί.
Δείτε: Φορμαέλα Παρνασσού – ΦΕΚ
Γεωγραφική περιοχή του τυριού Φορμαέλα Παρνασσού
Το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή, αυτού, του τυριού, θα πρέπει να προέρχεται από την περιοχή Αράχωβα Παρνασσού του Ν. Βοιωτίας.
Φτιάχνω τυρί Φορμαέλα Παρνασσού – Ποιός είναι ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του τυριού Φορμαέλα Παρνασσού
Αναφέρεται ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής, του τυριού Φορμαέλα Παρνασσού.
Για την παρασκευή του τυριού Φορμαέλα Παρνασσού το γάλα πήζει στους 32°C περίπου.
Η πήξη του γάλακτος διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Μετά την πήξη του γάλακτος γίνεται διαίρεση του πήγματος.
Το τυρόπηγμα θερμαίνεται για 10 λεπτά στους 40°C.
Στη συνέχεια, το τυρόπηγμα τοποθετείται σε ειδικά καλούπια (μήτρες ή κοφινάκια).
Ακολούθως, τα καλούπια με το τυρί, εμβαπτίζονται σε τυρόγαλα θερμοκρασίας, περίπου, 60°C για 1 ώρα.
Στη συνέχεια, αυτά, τα καλούπια, εξέρχονται από το τυρόγαλα.
Το τυρί επανατοποθετείται αντίστροφα μέσα στα καλούπια.
Αυτά, τα καλούπια, (μαζί με το τυρί), εμβαπτίζονται σε θερμό τυρόγαλα θερμοκρασίας 75-80°C για 1 ώρα.
[Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί στο παρελθόν αυτό το τυρί παρασκευάζονταν με νωπό γάλα].
Μετά το πέρας της 1 ώρας τα τυριά εξέρχονται από τα καλούπια αλατίζονται με ξηρό αλάτισμα, και αφήνονται για στέγνωμα.
Δείτε: 3 +1 τρόποι για να αλατίσετε το τυρί σας
Στη συνέχεια, τα τυριά τοποθετούνται σε ράφια ωρίμανσης.
Η ωρίμανση του τυριού Φορμαέλα Παρνασσού θα διαρκέσει 2 με 3 μήνες.