Τσάι με Γάλα και Καφές με Γάλα – Ο ρόλος του γάλακτος ως συστατικού στο τσάι και στον καφέ
Τσάι με Γάλα και Καφές με Γάλα – Ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα εναντίον του αλκοόλ
Η εισαγωγή του καφέ, του τσαγιού και της σοκολάτας, στην αγορά, η οποία έλαβε χώρα τον 17ο αιώνα, επηρέασε την κατανάλωση του γάλακτος.
Ελάτε να δούμε το πώς έγινε αυτό.
Τα ροφήματα, αυτά, ειδικά, ο καφές και το τσάι, είχαν το πλεονέκτημα να λειτουργούν ως ήπιες διεγερτικές ουσίες.
Έτσι, αυτά, τα ροφήματα, λειτούργησαν ως ένα αντίδοτο, απέναντι στην ”δηλητηρίαση” λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης της μπύρας ή του κρασιού.
Η γευστικότητα, των ροφημάτων, αυτών, ενισχύθηκε με την προσθήκη φρέσκου γάλακτος και ζάχαρης.
Όμως, τόσο ο καφές, όσο και η σοκολάτα, (λόγω της πολύ υψηλής τιμής διάθεσης), παρέμειναν απλησίαστα, για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μέχρι και τον 20ο αιώνα.
Το τσάι, ήταν πολύ φθηνότερο, από τον καφέ, και από την σοκολάτα, και, σταδιακά, εγκαθιδρύθηκε ως, ένα πρωινό ρόφημα, ιδιαίτερα στη Βρετανία, αντικαθιστώντας την μπύρα, ή το κρασί.
Τσάι με Γάλα και Καφές με Γάλα – Πώς το Τσάι εισήχθη στο διαιτολόγιο των Βρετανών
Το τσάι εισήχθη στα βρετανικά νησιά στα τέλη του 17ου αιώνα.
Αυτό, το γεγονός, αποδίδεται, συνήθως, στην Catherine of Braganza, την, πορτογαλικής καταγωγής, σύζυγο, του βασιλιά Κάρολου του Β (Charles II).
Το τσάι, αρχικά, καταναλώνονταν με τον κινέζικο τρόπο.
Δηλαδή, το τσάι το οποίο καταναλώνονταν είχε ένα πράσινο χρώμα.
Το τσάι αυτό ήταν αρκετά ”αδύναμο”, και προσφερόταν χωρίς να περιέχει γάλα.
Μερικές φορές, το τσάι περιείχε λεμόνι, ή ζάχαρη (από τις βρετανικές αποικίες της Καραϊβικής) ή κάποιο μπαχαρικό.
Αυτό, το τσάι είχε, αρχικά, ένα υψηλό κόστος διάθεσης.
Έτσι, μόνον, οι οικονομικά, εύρωστες τάξεις μπορούν να έχουν πρόσβαση και να καταναλώσουν, αυτό, το προϊόν.
Τελικά, το μαύρο τσάι, με προέλευση από την Ινδία, το οποίο είχε υποστεί ζύμωση, επιλέχθηκε από τους Βρετανούς, λόγω της, σχετικά, χαμηλής τιμής διάθεσης.
Αρχικά, το τσάι, ο καφές και η σοκολάτα (κακάο) καταναλώνονταν ως ζεστά ”μαύρα” ροφήματα, (το ρόφημα ήταν “πράσινο” όταν επρόκειτο για το κινέζικο τσάι).
Τσάι με Γάλα και Καφές με Γάλα – Πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη της προσθήκης κάποιας γλυκιάς ουσίας
Και τα τρία είδη, (τσάι, καφές, σοκολάτα), χαρακτηρίζονται από μια πικρή γεύση, λόγω παρουσίας διαφόρων αλκαλοειδών ουσιών όπως είναι η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη, (theobromine), και η θεοφυλλίνη (theophylline).
Η καφεΐνη κυριαρχεί στον καφέ και στο τσάι, η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη εμφανίζονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο κακάο.
Σήμερα, εμείς ξέρουμε ότι η προσθήκη ζάχαρης, όπως, και η προσθήκη γάλακτος αντισταθμίζει τη γεύση αυτών, των πικρών ουσιών.
Τσάι με Γάλα και Καφές με Γάλα – Η αρχή της δημιουργίας μιας ολόκληρης κουλτούρας
Η πρακτική της προσθήκης γάλακτος και ζάχαρης, στο τσάι ή τον καφέ φαίνεται να προέρχεται από τους γάλλους αριστοκράτες τον 17ο αιώνα.
Στα γράμματά της η Marquise de Sevigne ανέφερε, αυτή την πρακτική.
Η ίδια δε τόνιζε ότι, ο καφές γλυκισμένος με γάλα και ζάχαρη είναι ”το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο”.
Αυτή, η πρακτική, εξαπλώθηκε μέσω της Βόρειας Ευρώπης, και της Μεγάλης Βρετανίας, και από τον 18ο αιώνα έγινε συνήθης.
Ο εξοπλισμός, δε, ο οποίος απαιτείται για την εξυπηρέτηση, αυτής, της πρακτικής, εξελίχθηκε:
τσαγιέρες πορσελάνης, κανάτες γάλακτος, μπόουλ ζάχαρης, πιατάκια και φλυτζανάκια, όλα, ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο.
Τσάι με Γάλα και Καφές με Γάλα – Το γάλα ως ρόφημα (beverage)
Προοδευτικά, οι πληθυσμοί μετανάστευσαν και εγκαταστάθηκαν στα αστικά κέντρα.
Έτσι, η πρόσβαση, αυτών, των πληθυσμών, στο νωπό γάλα, μειώθηκε.
Δείτε: Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα
Το τσάι με γάλα και ζάχαρη έγινε απαραίτητο μέρος της βρετανικής διατροφής, καθώς, και της κοινωνικής και οικιακής ζωής τον 18ο αιώνα.
Έτσι, το τσάι και ο καφές έγιναν το πρωταρχικό μέσο, για την κατανάλωση του γάλακτος, ειδικά για τους, οικονομικά, αδύναμους πληθυσμούς των αστικών περιοχών.
Τόσο η ζάχαρη, όσο και το γάλα, ήταν εύκολο να αποκτηθούν.
Ζάχαρη από τις αποικίες της Καραϊβικής, και γάλα από την τοπική οικεία παραγωγή.
Το φρέσκο γάλα δεν καταναλώθηκε ποτέ, ευρέως, ως ρόφημα (beverage).
Το τσάι και ο καφές αποτέλεσαν το εκείνο το μέσο, το οποίο, εισήγαγε, πραγματικά, στη διατροφή το γάλα ως ένα τέτοιο ρόφημα.
Τσάι με Γάλα και Καφές με Γάλα – Το τσάι, το γάλα, και οι χριστιανικές αρετές
Το σύμπλεγμα τσάι – γάλα – ζάχαρη αποτέλεσε σταθμό στη δίαιτα των Βρετανών.
Σε μια, ταχέως, εκβιομηχανισμένη κοινωνία, η οποία έχει ανάγκη από ήρεμους, και επιμελείς εργαζομένους, το σύμπλεγμα τσάι – γάλα – ζάχαρη παρείχε την εξιδανικευμένη εναλλακτική λύση στο αλκοόλ.
Το τσάι και το γάλα ευνοήθηκαν από την επικρατούσα τάση της εγκράτειας.
Το τσάι και το γάλα αποτέλεσαν τα σύμβολα μιας ηθικής ακεραιότητας και οικιακής αξιοπρέπειας, κατάλληλα για όλα τα μέλη της οικογένειας.
Έτσι, το τσάι και το γάλα αντικατέστησαν τα αλκοολούχα ποτά.
Το τσάι παρουσιάσθηκε ως, “ένα άλλο αφήγημα της ηθικής πειθαρχίας και της εθνικής προόδου”.
Το, δε, γάλα, – τόσο από μόνο του, όσο και σε συνδυασμό με το τσάι – έγινε πρωταθλητής για αυτές, ακριβώς, τις αρετές.
Δείτε περισσότερα:
The Surprising Story of Milk through the Ages. Anne Mendelson, Milk: (New York, 2008)
Milk: A Local and Global History. Deborah Valenze. 2011. Yale, University Press, New Haven & London
An Historical, Scientific, and Practical Essay on Milk. Hartley, Robert Milham, (New York, 1977)
Milk: Beyond the Dairy – Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999 (Devon, 2000)