Home Καλλιέργειες Τυροκομίας 11 βασικές ερωτήσεις για τις Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI

11 βασικές ερωτήσεις για τις Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI

68
0
πρωτοσέλιδο - 11 βασικές ερωτήσεις για τις Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI

Όλα όσα εσείς θέλετε να ξέρετε για  τις γαλακτοκομικές Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Μικροβιακές καλλιέργειες εκκίνησης – Τί είναι οι Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά προϊόντα?

Οι Καλλιέργειες εκκινητές (starter cultures), ή Καλλιέργειες εκκίνησης, ή εναρκτήριες Καλλιέργειες, με την μορφή DVS (Direct to Vat Set), και DVI (Direct to Vat Inoculation) είναι συμπυκνωμένες καλλιέργειες εκκινητών μικροοργανισμών.

 H έννοια του, ”Direct”, σημαίνει, ότι, αυτές οι καλλιέργειες, προστίθενται, απευθείας, στο γάλα, χωρίς, να υποβάλλονται σε, κάποια, προηγούμενη, επεξεργασία, από τον τυροκόμο.

Δείτε: Ποιές είναι οι καλλιέργειες εκκίνησης στα γαλακτοκομικά προϊόντα?

πρωτοσέλιδο - Μικροοργανισμοί εκκινητές και μικροοργανισμοί μη εκκινητές στα γαλακτοκομικά προϊόντα
Σήμερα, όταν, λέμε, καλλιέργειες εκκινητές, εμείς εννοούμε, τις καλλιέργειες εκκίνησης με την μορφή DVS. Όμως, ειδικά, οι οικοτέχνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι καλλιεργειών εκκίνησης.
Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά – Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των DVS και DVI?

Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των καλλιεργειών DVS και των καλλιεργειών DVI.

Και οι δύο αντιπροσωπεύουν συμπυκνωμένες καλλιέργειες εκκινητών άμεσης χρήσης.

Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά – Σε ποιά μορφή διατίθενται, αυτές, οι γαλακτοκομικές καλλιέργειες στο εμπόριο?

Στο εμπόριο, οι γαλακτοκομικές Καλλιέργειες εκκίνησης, διατίθενται με τις μορφές:

1) Κατεψυγμένες Καλλιέργειες (Frozen-DVS)
Είναι κάτι, το οποίο, εσείς δεν θα το δείτε να αναγράφεται στην συσκευασία. Τί? Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του εμπορίου., (τυριά, βούτυρο, γιαούρτι, κεφιρ, ξινόγαλα, κ.α.), παρασκευάζονται με καλλιέργειες εκκίνησης με την μορφή DVS.

Οι κατεψυγμένες καλλιέργειες DVS αποτελούνται από υδατοδιαλυτά τεμαχίδια, τα οποία, τεμαχίδια, έχουν διάμετρο, περίπου 5 mm, και άσπρο έως καστανό χρώμα.

Τα τεμαχίδια, αυτά, έχουν ελαφρά οσμή τύπου πεπτόνης.

Στις κατεψυγμένες καλλιέργειες, ο αριθμός, των ζωντανών κυττάρων είναι από 1010 έως  1011 cfu/g (Colony Forming Units).

Οι κατεψυγμένες καλλιέργειες DVS δεν χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.

Αυτές, οι (κατεψυγμένες) γαλακτοκομικές καλλιέργειες, αναφέρονται ως: F-DVS.

H έννοια DVS σημαίνει ότι ο εκκινητής (starter ), εισέρχεται απευθείας (direct ) στο καζάνι (vat ). Δηλαδή, εμείς ανοίγουμε την συσκευασία και ρίχνουμε κατευθείαν το περιεχόμενο, αυτής, της συσκευασίας μέσα  στο γάλα.

Οι κατεψυγμένες καλλιέργειες, με την μορφή DVS, διατίθενται σε συσκευασίες των 500g, σε χαρτόκουτα (cartons), αλλά, και σε σακούλες (bags) των 500 units.

2) Λυοφιλιωμένες (freeze-dried DVS)

Οι λυοφιλιωμένες καλλιέργειες DVS αποτελούνται από υδατοδιαλυτά,

α) τεμαχίδια, σε μορφή σκόνης, ή

β) πέλετ, (σχήμα λεπτοκομμένης χυλοπίτας, με διαμέτρο 2  με 5 mm).

Αυτές, οι καλλιέργειες έχουν υπόλευκο, έως ελαφρώς κόκκινο, ή ακόμα και καφέ χρώμα.

Τα πέλετ έχουν ελαφρά οσμή πεπτόνης.

Όταν χρησιμοποιώ καλλιέργειες εκκίνησης, με την μορφή DVS, οι οποίες ανταποκρίνονται σε ποσότητα ίση με 100 λίτρα γάλακτος, και, εγώ έχω, 50 λίτρα γάλα, τότε, εγώ θα χρειαστώ και μια ζυγαριά ακριβείας.

Στις λυοφιλιωμένες καλλιέργειες, ο αριθμός, των ζωντανών κυττάρων, είναι από 109 έως 1013 cfu/g.

Οι λυοφιλιωμένες καλλιέργειες DVS αναφέρονται ως: FD-DVS.

Αυτές, οι καλλιέργειες, διατίθενται σε συσκευασίες, οι οποίες, συνήθως, καθορίζονται από μονάδες U (U: units).

Στην ελληνική αγορά διατίθενται με λυοφιλιωμένη μορφή, σε συσκευασία, κυρίως, φακέλων αλουμινίου.

Τα φακελάκια, αυτά, είναι  ενισχυμένα με πλαστικό φιλμ, έτσι, ώστε, να είναι αδύνατη, η εισροή οξυγόνου (Ο2) και, ακτίνων φωτός.

Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες, αυτές, οι καλλιέργειες, διατίθενται, και, σε άλλες μορφές, (πχ., μικρά σωληνάρια), κυρίως, όταν, αυτές, οι καλλιέργειες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία, μικρών ποσοτήτων γάλακτος.

Τί είδους ”Μαγιά” εγώ θα χρησιμοποιήσω? Εγώ θα χρησιμοποιήσω, αποκλειστικά, καλλιέργειες τυροκόμησης με την μορφή DVS? Μήπως να δοκιμάσω κάποια τεχνικήη οποία συνδυάζει τα διάφορα είδη των μικροοργανισμών?
Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά – Από πού εγώ θα προμηθευτώ αυτές τις γαλακτοκομικές καλλιέργειες?

Από μαγαζιά με τυροκομικά είδη, ή από το διαδίκτυο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΕΔΩ

Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά – Με ποιό τρόπο εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτές τις γαλακτοκομικές καλλιέργειες στην οικιακή τυροκομία?

Η χρησιμοποίηση, των γαλακτοκομικών καλλιεργειών εκκίνησης, με την μορφή DVS, στην οικιακή τυροκομία, αποδεικνύεται αποτελεσματική.

Οικιακές γαλακτοκομικές καλλιέργειες εκκίνησης με την μορφή  DVS. Με τις καλλιέργειες αυτές, εγώ μπορώ στην κουζίνα μου, να πετύχω πολλά πράγματα. Με ποιό τρόπο θα το πετύχω αυτό? Απλά, εγώ συνδυάζω, μεταξύ τους, τις διάφορες γαλακτοκομικές καλλιέργειες. Ως αποτέλεσμα, εγώ δημιουργώ νέα προϊόντα και νέες γεύσεις!

Δείτε: Φτιάχνω τα δικά μου γαλακτοκομικά χρησιμοποιώντας Οικιακή Καλλιέργεια Τυροκομίας DVS

Υπάρχουν συσκευασίες, οι οποίες ανταποκρίνονται για μικρές ποσότητες γάλακτος.

Δηλαδή?

Υπάρχουν συσκευασίες, οι οποίες ανταποκρίνονται για ποσότητες 1 με 5 λίτρα γάλα.

Ο τρόπος χρήσης, αυτών, των καλλιεργειών, είναι πολύ απλός και εύκολος.

Όλες οι νοικοκυρές, ακόμα, και χωρίς να διαθέτουν οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές, τις μικροβιακές γαλακτοκομικές καλλιέργειες.

Οικιακή καλλιέργεια τυροκομίας. Κάθε φακελάκι περιέχει ”σκόνη”. Η ”σκόνη” αυτή αποτελεί την Μαγιά μας. Η Μαγιά είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι βρίσκονται σε λήθαργο, μέσα στο φακελάκι.

Δείτε: Αγορά Οικιακή Καλλιέργεια Τυροκόμησης DVS – Τί θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρω?

Γαλακτοκομικές Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI – Το φακελάκι είναι για 50 λίτρα γάλακτος, αλλά, εγώ έχω 20 λίτρα γάλα
Τί θα πρέπει εγώ να κάνω?

Εγώ, αρχικά, χρησιμοποιώ μια ζυγαριά ακριβείας και ζυγίζω όλη την ποσότητα της καλλιέργειας, την οποία περιέχει το φακελάκι.

Στην συνέχεια, εγώ επιμερίζω, και βρίσκω την ποσότητα, της καλλιέργειας, η οποία αντιστοιχεί στα 20 λίτρα γάλα.

Καμπύλη όξυνσης του γάλακτος για μια Καλλιέργεια εκκίνησης με την μορφή DVS για την παρασκευή λευκού τυριού σε θερμοκρασία 30℃. Αυτή η καλλιέργεια εκκίνησης αποτελείται μόνον από μεσόφιλα οξυγαλακτικά βακτήρια: 40% Lactococcus lactis subsp. lactis, 40% Lactococcus lactis subsp. cremoris, 20% Lactis biovar diacetylactis. Παρατηρείστε ότι η τιμή pH σχεδόν ΄΄σταθεροποιείται΄΄ στο 4.4.Τί σημαίνει αυτό? Ότι οι μικροοργανισμοί της Καλλιέργειας εκκίνησης παύουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται κάτω από αυτήν την τιμή pH.

Ακολούθως, εγώ μεταφέρω, αυτήν, την ποσότητα, της καλλιέργειας, στο γάλα.

Τί θα γίνει με την υπόλοιπη ποσότητα της καλλιέργειας?

Η αρχή, η οποία ισχύει, είναι:

Όταν, η συσκευασία ανοιχτεί, τότε, το περιεχόμενο, της καλλιέργειας, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.

Κανένας κατασκευαστής δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα της καλλιέργειας εκκίνησης, όταν, αυτή, η καλλιέργεια έχει αποθηκευτεί, έστω, για μερικές μόνον ώρες, ακόμα, και, σε συνθήκες βαθιάς ψύξης (-18°C).

Ορισμένες εταιρίες αναφέρουν, επάνω στην συσκευασία, το βάρος της ποσότητας, της καλλιέργειας εκκίνησης, την οποία, αυτή, η συσκευασία περιέχει.

Δείτε: Μαθαίνω να χρησιμοποιώ μικροβιακές καλλιέργειες παρασκευής γαλακτοκομικών, καλλιέργειες τυριών

Συνεπώς, όση ποσότητα από την καλλιέργεια εκκίνησης δεν χρησιμοποιηθεί, τότε, αυτή, η ποσότητα της καλλιέργειας θα πρέπει να πεταχτεί.

Βέβαια, ακόμα, καλύτερα, εάν, εμείς φροντίσουμε, ώστε, κάποιος άλλος παρασκευαστής χρησιμοποιήσει άμεσα, αυτήν, την υπόλοιπη ποσότητα της καλλιέργειας.

Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά – Πού μπορώ εγώ να αποθηκεύσω τις καλλιέργειες εκκίνησης? Για πόσο χρονικό διάστημα εγώ μπορώ να αποθηκεύσω τις καλλιέργειες εκκίνησης?

Οι λυοφιλιωμένες καλλιέργειες, χωρίς, αυτές, οι καλλιέργειες, να ανοιχτούν,  μπορούν να αποθηκευτούν σε κοινό οικιακό καταψύκτη (-18°C) για, ένα χρονικό διάστημα, τουλάχιστον, ίσο με 5 μήνες.

Ορισμένες εταιρίες κατασκευής των καλλιεργειών εκκίνησης DVS,  αναφέρουν την 50U, 100U, 200U, κ.λ.π., πάνω στην συσκευασία. Η ένδειξη, αυτή, αντανακλά την ”δύναμη” του περιεχομένου, της συσκευασίας.

Αυτό, το χρονικό διάστημα, μπορεί να ξεπεράσει τους 24 μήνες, αν η θερμοκρασία, του χώρου αποθήκευσης, είναι χαμηλότερη.

Οι λυοφιλιωμένες καλλιέργειες, στους 5°C, έχουν μια διάρκεια ζωής ίση με, τουλάχιστον, 6 εβδομάδες.

Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι οι κατεψυγμένες καλλιέργειες DVS θα πρέπει να φυλάσσονται σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, στους -45°C, ή ακόμα χαμηλότερα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διάρκεια ζωής, αυτών, των κατεψυγμένων καλλιεργειών είναι, τουλάχιστον, 12 μήνες.

Συνεπώς, οι χώροι διάθεσης – πώλησης θα πρέπει, οπωσδήποτε, να φυλάσσουν αυτές, τις καλλιέργειες εκκίνησης, με την μορφή DVS,  σε ψυγείο, ή ακόμα, καλύτερα, σε κατάψυξη.

Διατηρώ τις καλλιέργειες εκκίνησης στην κατάψυξη.

Επίσης, κατά την μεταφορά, στο σπίτι, φροντίστε να τοποθετήσετε, αυτές, τις καλλιέργειες σε παγοκύστη.

Δείτε: Πρόσθεσα ΄΄Μαγιά΄΄, αλλά το γάλα δεν ξινίζει! Γιατί?

Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά – Πόσο κοστίζουν αυτές οι καλλιέργειες εκκίνησης?

Υπάρχει διαφοροποίηση αναφορικά με τις τιμές διάθεσης, αυτών, των καλλιεργειών εκκίνησης.

Αυτό, πρώτα από όλα, οφείλεται στο ότι, αυτές, οι καλλιέργειες δεν είναι ίδιες μεταξύ τους.

Για κάθε είδος γαλακτοκομικού προϊόντος υπάρχει και η αντίστοιχη καλλιέργεια εκκίνησης.

Υπάρχει καλλιέργεια για τον κάθε τύπο τυριού, για το γιαούρτι, για το κεφίρ, για το ξινόγαλα, κλπ.

πρωτοσέλιδο - Φτιάχνω αϊράνι ή αριάνι από καλλιέργεια εκκίνησης με την μορφή DVS
Ποτό Αϊράνι ή Αριάνι. Αυτό, το ποτό, παρασκευάζεται από γαλακτοκομικές καλλιέργειες εκκίνησης, οι οποίες περιέχουν θερμόφιλα οξυγαλακτικά βακτήρια.

Επίσης, κάθε συσκευασία αναφέρεται σε συγκεκριμένη ποσότητα γάλακτος.

Συνεπώς, διαφορετική τιμή θα έχει το φακελάκι, της καλλιέργειας, το οποίο ανταποκρίνεται σε 50 λίτρα γάλα, και διαφορετική τιμή, όταν, αυτό, το φακελάκι ανταποκρίνεται σε 1000 λίτρα γάλα.

Επιπλέον, λόγω του ότι υπάρχουν διαφορετικές κατασκευάστριες εταιρίες, θα υπάρχουν και διαφορετικές τιμές, σε αυτές, τις καλλιέργειες εκκίνησης.

Πολύ, πολύ, χοντρικά, οι τιμές των συσκευασιών, αυτών, των καλλιεργειών εκκίνησης, με την μορφή DVS, κυμαίνονται από 3 έως 12  ευρώ.

Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI – Μπορούν, αυτές, οι καλλιέργειες, να προσβληθούν από βακτηριοφάγους και να καταστραφούν?
1) Φάση προσαρμογής ή υστέρησης (Lag phase). Οι μικροργανισμοί προσαρμόζονται στο νέο ''γαλακτοκομικό'' περιβάλλον. 2) Λογαριθμική ή εκθετική φάση ανάπτυξης (Log phase ή exponential phase). Οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ταχέως. 3) Στάσιμη ή σταθερή φάση (Stationery phase). Ο πληθυσμός των μικροοργανισμών διατηρείται σταθερός. 4) Φάση μείωσης ή παρακμής ή θανάτου (Death phase or reduction phase or dying-off phase). Ο πληθυσμός των μικροοργανισμών ελαττώνεται.
1) Φάση προσαρμογής ή υστέρησης (Lag phase). Οι μικροργανισμοί προσαρμόζονται στο νέο ”γαλακτοκομικό” περιβάλλον. 2) Λογαριθμική ή εκθετική φάση ανάπτυξης (Log phase ή exponential phase). Οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ταχέως. 3) Στάσιμη ή σταθερή φάση (Stationery phase). Ο πληθυσμός των μικροοργανισμών διατηρείται σταθερός. 4) Φάση μείωσης ή παρακμής ή θανάτου (Death phase or reduction phase or dying-off phase). Ο πληθυσμός των μικροοργανισμών ελαττώνεται.

Οι φάγοι μπορούν να προσβάλλουν την καλλιέργεια, αλλά, μόνον, μετά, την προσθήκη στο γάλα.

Συνεπώς, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην σωστή υγιεινή του τυροκομείου.

Επίσης, θα πρέπει να εφαρμόζεται και το σύστημα της εναλλαγής (rotation) των καλλιεργειών εκκίνησης.

Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά – Πόση είναι η φάση υστέρησης (lag phase)?

Τί σημαίνει η φάση υστέρησης?

Τυρί Φέτα ωριμάζει σε άλμη. Η υψηλή αλατοπεριεκτικότητα και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χώρου αποθήκευσης αλλάζουν τις ισορροπίες. Ο πληθυσμός των μικροοργανισμών της καλλιέργειας εκκίνησης έχει ελαττωθεί. Τώρα, νέοι, διαφορετικοί μικροοργανισμοί κυριαρχούν στο τυρί. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ονομάζονται ΜΗ εκκινητές (no starters). Αυτό συμβαίνει διότι αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα σε αυτές τις συνθήκες. Βέβαια, εάν αυτοί οι μικροοργανισμοί προκαλέσουν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, τότε θα δημιουργηθούν ζητήματα ποιότητας στο τυρί μας.

Η φάση υστέρησης αναφέρεται σε εκείνο το χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτείται για την προσαρμογή, των μικροοργανισμών, της καλλιέργειας εκκίνησης, στις νέες συνθήκες, κατά την είσοδο, αυτών, των μικροοργανισμών στο γάλα.

Δείτε: Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 2ο

Δηλαδή, εάν θέλουμε να παρασκευάσουμε γιαούρτι, κεφίρ, κ.α., με καλλιέργεια DVS, τότε, εμείς θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι οι μικροοργανισμοί της καλλιέργειας εκκίνησης, θα χρειαστούν, συνήθως, ένα χρονικό διάστημα 30 έως, 50 λεπτά, ώστε, αυτοί, οι μικροοργανισμοί να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν γαλακτικό οξύ.

H φάση υστέρησης, (lag phase) των καλλιεργειών DVS, οι οποίες αποτελούνται από προσδιορισμένα (defined) στελέχη, είναι μεγαλύτερη από αυτήν, των καλλιεργειών, εκείνων, οι οποίες αποτελούνται από μη προσδιορισμένα (undefined) στελέχη.

Στάδιο Στράγγισης σε τυρί Φέτα. Εμείς ρίξαμε την καλλιέργεια στο γάλα τυροκόμησης, πριν από 2.5 ώρες. Παρόλα αυτά, η τιμή pH είναι πολύ υψηλή. Τί σημαίνει αυτό? Αυτό μπορεί σημαίνει ότι οι μικροοργανισμοί της καλλιέργειας εκκίνησης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ”προσαρμοζόταν” στις νέες συνθήκες. Τί άλλο όμως μπορεί να σημαίνει?

Καλλιέργειες με μη προσδιορισμένα στελέχη μπορεί να είναι οι ανακαλλιέργειες (bulk starters), ή το τυρόγαλα (native whey starters), το ωριμασμένο νωπό γάλα (clabbered milk) κ.α.

Καλλιέργειες Εκκινητές DVS και DVI στα γαλακτοκομικά – Γιατί εγώ θα πρέπει, απαραίτητα, να χρησιμοποιήσω, αυτές, τις καλλιέργειες?

Με τις καλλιέργειες εκκίνησης, εμένα, μού δίνεται η δυνατότητα  να βρώ στην κατάλληλη μορφή, εκείνους, τους μικροοργανισμούς, τους οποίους χρειάζομαι.

Για παράδειγμα,  το είδος Lb helveticus, ή τα είδη Propionibacterium spp.

Επίσης, οι καλλιέργειες εκκίνησης με την μορφή DVS,  είναι πολύ εύκολες στην χρήση τους, καθώς, αυτές, οι καλλιέργειες προστίθενται, κατευθείαν, στον προς τυροκόμηση γάλα, χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία.

Οι καλλιέργειες εκκίνησης χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή μπύρας και κρασιού. Στην περίπτωση αυτή, οι μικροοργανισμοί είναι ζυμομύκητες οι οποίοι θα επιτελέσουν, κυρίως, την αλκοολική ζύμωση. Εμείς μπορούμε να συνδυάσουμε αυτούς τους ζυμομύκητες με τους μικροργανισμούς των γαλακτοκομικών καλλιεργειών εκκίνησης?

Οθεν, περιορίζονται οι πιθανές επιμολύνσεις, ή οι μολύνσεις από βακτηριοφάγους.

Η χρησιμοποίηση, των καλλιεργειών εκκίνησης, με την μορφή DVS, πλεονεκτεί διότι δεν απαιτούνται οι σχετικές εγκαταστάσεις, για τη διατήρηση μητρικής (mother culture), και ενδιάμεσης καλλιέργειας (intermediate culture), καθώς, και ο εξοπλισμός, για την ανανέωση των καλλιεργειών.

Εγώ δεν χρειάζεται να έχω εξειδικευμένες γνώσεις για την χρησιμοποίηση αυτών, των καλλιεργειών.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν γενετικές παραλλαγές, (εκφυλισμός) αφού, πλέον, η καλλιέργεια δεν ανανεώνεται, από τους χρήστες.

Αποτέλεσμα: Η παραγωγή, ενός περισσότερου τυποποιημένου τελικού προϊόντος.

Τυρί Roquefort. Με ποιό τρόπο εγώ μπορώ να φτιάξω τυρί Roquefort? Πού εγώ θα βρώ την μούχλα (mold) του είδους Penicillium roqueforti? Να, λοιπόν, γιατί, εγώ απαιτείται να χρησιμοποιήσω καλλιέργειες εκκίνησης με την μορφή DVS.

Αυτό, συμβαίνει διότι, ο αριθμός των μικροβίων, και, η αναλογία των κλώνων, οι οποίοι συμμετέχουν, στην καλλιέργεια εκκίνησης, με την μορφή DVS, η οποία προστίθεται, στο προς επεξεργασία γάλα, είναι υπό περισσότερο έλεγχο.

Οι καλλιέργειες εκκίνησης, με την μορφή DVS, διατηρούνται, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνθήκες κατάψυξης – ψύξης.

Οι χρήστες μπορούν, εύκολα, να προμηθευτούν, αυτές, τις καλλιέργειες.

Δείτε περισσότερα:

Metabolic  engineering  of lactic acid bacteria for the production of industrially important compounds. Papagiannni  M  (2012).   Comput. Struct. Biotechnol. J.

Microbiology and Technology of Fermented Foods. Hutkins, R.W., 2006. Wiley–IFT Press, Ames, Iowa, USA.

Production of Direct Vat Set Dahi Cultures. Deepa, B. G. 2011. M.Tech Thesis, Karnataka Animal and Fisheries Sciences, University Bidar, Karnataka, India.

Comparison of the acidification activities of commercial starter cultures in camel and bovine milk. Berhe, T., Ipsen, R., Seifu, E., Kurtu, M.Y., Eshetu, M. and Hansen, E. B. 2018. LWT, 89:123-127

Biotechnology of cheese starter cultures. Coffey, A., Fitzgerald, G.F., and Ross, R.P. The Biochemist, 19, 20–25, 1999

Previous articleΓιαούρτι – Δύο αρχαίοι πιστοί φίλοι του ανθρώπου
Next articleΚόκκοι κεφίρ  – Το δώρο των Θεών

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here