Home Παρασκευή Τυριών Γιατί όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Μέρος 1ο

Γιατί όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Μέρος 1ο

111
0
πρωτοσέλιδο - Γιατί όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Μέρος 1ο

Γιατί, σήμερα, όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Σε ποιά χαρακτηριστικά διαφέρουν σήμερα τα τυριά, σε σχέση, με τα τυριά, τα οποία, υπήρχαν στο παρελθόν?

Γιατί, σήμερα, όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Γιατί, σήμερα, εμείς συναντούμε παρόμοιες γεύσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα?

Όσοι, από εσάς έχετε την δυνατότητα, κάντε ένα μικρό πείραμα:

Αγοράστε μικρές ποσότητες από διάφορα τυριά.

Τεμαχίστε τα, ώστε, αυτά, τα τυριά να έχουν ακριβώς το ίδιο σχήμα (π.χ. κύβο με 2 εκατ., ακμή).

πρωτοσέλιδο - Πού οφείλεται το άρωμα του τυριού Φέτα?
 Τυρί Φέτα. Αυτό το τυρί έχει ένα διεθνές brand name. Παρόλα αυτά, ακόμα και τα μικρά τυροκομεία παρασκευάζουν ένα τυρί Φέτα το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από διαφοροποιημένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ανακατώστε, αυτούς, τους μικρούς κύβους, των  τυριών, μέσα σε ένα μπώλ.

Αφήστε, αυτούς τους κύβους, στο ψυγείο, για μια ημέρα και την επόμενη ημέρα, εσείς δοκιμάστε, αυτά, τα τυριά.

Άραγε, πόσοι από εσάς, μπορούν να ξεχωρίσουν, και να ταυτοποιήσουν, τα διάφορα τυριά, του εμπορίου?

Πόσοι από εμάς μπορούν να ξεχωρίσουν το τυρί Φέτα 1 από το τυρί Φέτα 2?

Πόσοι από εμάς μπορούν να ξεχωρίσουν το τυρί γραβιέρα Αγράφων από το τυρί γραβιέρα Κρήτης?

Εγώ μπορώ να ξεχωρίσω και να ταυτοποιήσω τα διάφορα ελληνικά μαλακά τυριά άλμης?

Γιατί, σήμερα, όλα τα τυριά, του εμπορίου μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους?

Δείτε: Γιατί όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Μέρος 1ο

Γιατί, όλοι, οι τύποι, του βουτύρου έχουν την ίδια γεύση?

Γιατί τα οξεογάλατα (ξυνόγαλα, κεφίρ, κ.α.) είναι πανομοιότυπα?

Ελάτε να δούμε το γιατί.

Γιατί, σήμερα, όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση ? Γιατί, σήμερα, η διατροφή των ζώων υστερεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά
Η διατροφή των γαλακτοπαραγωγικών ζώων θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του παραγομένουγάλακτος. Η βόσκηση των ζώων στην ύπαιθρο δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα γαλακτοκομικά προϊόντα υα οποία θα παραχθούν από το γάλα αυτών των ζώων.

Ας ξεκινήσουμε από το γάλα.

Είναι γνωστό, ότι, τα φυτικά είδη, τα οποία συνθέτουν τη διατροφή, των ζώων, επηρεάζουν τη φυσικοχημική σύνθεση, και, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, του παραγόμενου γάλακτος.

Τα λιπαρά οξέα με C6 έως  C14, και το 50%, του C16, βιοσυντίθενται de novo, από το ίδιο το ζώο.

de novo: δηλαδή, το ίδιο το ζώο, μπορεί να ”φτιάξει” από μόνο του, αυτά, τα λιπαρά οξέα

[C6, 6 άτομα άνθρακα, δηλαδή, εξάνιο, C14, 14 άτομα άνθρακα, δεκατετράνιο, κ.ο.κ.]

Η σταβλισμένη κτηνοτροφία αντιστρατεύεται τα ποιοτικά προϊόντα. Εκτός αυτού, οι διάφοροι μικροοργανισμοί μέσα στις διάφορες ζωοτροφές μπορεί να παράξουν μυκοτοξίνες και αφλατοξίνες. Αυτές οι τοξικές ουσίες μπορεί να μεταφερθούν μέσα στο γάλα και αργότερα στο παραγόμενο τυρί.

Το υπόλοιπο 50%, των C16, των C18, καθώς και, τα μεγαλύτερου Μοριακού Βάρους λιπαρά οξέα, μεταφέρονται από την τροφή, στο αίμα, και από εκεί, μεταφέρονται στο γάλα.

Δηλαδή, το ζώο ΔΕΝ μπορεί να ”φτιάξει” αυτά, τα λιπαρά οξέα, από μόνο του.

Το γαλακτοπαραγωγικό ζώο θα πρέπει να πάρει, αυτά, τα λιπαρά οξέα, έτοιμα, από την τροφή, την οποία καθημερινά, αυτό, το ζώο, καταναλώνει.

Άρα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία, και το εύρος βιοποικιλότητας, την οποία έχει στη διάθεσή του, το γαλακτοφόρο ζώο, τόσο περισσότερο πλούσιο, σε αρώματα, και γεύση, θα είναι το παραγόμενο γάλα.

Διάφορες ουσίες, οι οποίες περιέχονται στην τροφή του ζώου, θα μεταφερθούν, κατευθείαν, στο γάλα. Συνεπώς, εμείς ξεκινάμε, έχοντας στην διάθεσή μας, ένα ιδιαίτερο γάλα.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν περιοχές (Γράμμος, Ζαγόρια, κ.α.) εξαιρετικά πλούσιας χλωρίδας, όπου, διαβιούν, χιλιάδες είδη φυτών.

Αυτά, τα φυτά, περιέχουν χημικές ουσίες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης (στην παραγωγή αρωμάτων, στην παραγωγή φαρμάκων, κ.λ.π.).

Για παράδειγμα,

όλοι ξέρουμε το τί θαυματουργές ιδιότητες έχει το τσάι.

Όταν, λοιπόν, για ένα μόνο είδος, π.χ., το τσάι, υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, φανταστείτε, το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει, εκείνο, το γάλα, το οποίο προέρχεται από ζώα, τα οποία καταναλώνουν πληθώρα τέτοιων αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.

Γίδια βόσκουν σε μια περιοχή πλούσια σε αρωματικά βότανα, (Αίγινα). Οι αρωματικές ουσίες περνούν, μέσω της τροφής, και στο γάλα. Με αυτήν, την πρώτη ύλη, μπορούν να γίνουν ”θαύματα”!

Πράγματι, τα ζώα, για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, καταναλώνουν φυτά, όπως, είναι, το θυμάρι, η μέντα, η ρίγανη, το λάπαθο (Rumex), η ασπερούλα (Aspirula), το φασκόμηλο (Salvia) κ.ά.

Αυτά, τα αυτοφυή φυτά, απαντώνται, συχνά, στα ορεινά μεσογειακά βοσκοτόπια, και, αυτά, τα φυτά, είναι πλούσια σε αρωματικά τερπένια (π.χ. thymol, menthol, limonene).

Αυτές, οι αρωματικές ενώσεις, μπορούν να μεταφερθούν, και, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, βελτιώνοντας, σημαντικά, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, των τελικών προϊόντων.

Παράλληλα, άλλοι δευτερογενείς μεταβολίτες, όπως, είναι, οι κουμαρίνες, τα λιπαρά οξέα, οι φαινόλες, κ.ά., μπορούν να μεταφερθούν, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, από την κατανάλωση, αυτών, των αυτοφυών φυτών.

Βέβαια, υπάρχουν, πολλές τεχνικές, ώστε, εμείς να μεταφέρουμε, πτητικές, αρωματικές ουσίες στο γάλα. Τοποθετούμε το δοχείο με το γάλα μέσα σε θάλαμο με βότανα και αρωματικά φυτά. Όλες οι αρωματικές ενώσεις εμφανίζουν μια διαλυτότητα στο γάλα!
Όταν η τροφή των ζώων είναι ”φτωχή” και χωρίς διαφοροποίηση, αυτό, σημαίνει ότι, ”φτωχό” και χωρίς διαφοροποίηση θα είναι και το γάλα, αυτών, των ζώων

Σήμερα, κυριαρχεί η πρακτική της σταβλισμένης κτηνοτροφίας.

Τα ζώα καταναλώνουν ”γρασίδια”, δηλ., βρώμη, μηδική, ή δημητριακά, κ.λ.π.,  ώστε, αυτά, τα ζώα, να αυξήσουν την παραγόμενη ποσότητα γάλακτος.

Δεν υπάρχει μέριμνα, για όλες, εκείνες τις ιδιαίτερες ουσίες, οι οποίες θα δώσουν, αρχικά, στο γάλα, και στη συνέχεια, στο τελικό γαλακτοκομικό προϊόν, την  ιδιαίτερη γεύση και το  ξεχωριστό άρωμα.

Ενσιρώματα ζωοτροφών. Όταν τα ζώα τρέφονται με τέτοιου είδους ζωοτροφές, τότε, τα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα θα υστερούν σε ποιότητα. Επίσης, εμείς θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μέσα σε ένα τέτοιο (ευνοϊκό) περιβάλλον αναπτύσσονται τα διάφορα είδη του γένους Clostridium (κλωστρίδια). Τα σπόρια αυτών των μικροοργανισμών δεν καταστρέφονται με την διεργασία της παστερίωσης του γάλακτος. Αργότερα, αυτά τα σπόρια μπορούν να βλαστήσουν μέσα στο τυρί δημιουργώντας σημαντικά ελαττώματα στο τελικό προϊόν.

Αλλά, ακόμα, και σε περιπτώσεις, της μη σταβλισμένης κτηνοτροφίας, δεν αξιοποιείται η δυναμική των φυτοκοινωνιών, διότι, απαιτείται επιπλέον κόστος.

Γιατί, σήμερα, όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Γιατί, σήμερα, τα τυριά παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα

Για να δούμε, το τί γίνεται, σήμερα, κατά την τυροκόμηση.

Αρχικά, το νωπό γάλα παστεριώνεται.

Η θερμική επεξεργασία, κατά την παστερίωση, συμβάλλει στη μικροβιολογική ασφάλεια του προϊόντος.

Δείτε: Τί πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε για την παστερίωση του γάλακτος

Παστερίωση, του γάλακτος, σε κατσαρόλα, στο σπίτι. Εμείς θερμαίνουμε, το γάλα, στους 63°C για 30 λεπτά. Πολλές φορές, η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και σε τυροκομεία, σε μεγάλα καζάνια των 1000 λίτρων. Η διεργασία της παστερίωσης θα καταστρέψει την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μικροοργανισμών του αρχικού ΜΗ παστεριωμένου γάλακτος.

Όμως, η παστερίωση, καταστρέφει, σε πολύ μεγάλη έκταση, την αυτόχθονη μικροχλωρίδα, του νωπού γάλακτος.

Κατά την παστερίωση, το 90 με 99% των μικροοργανισμών, του νωπού γάλακτος, καταστρέφεται.

Κατά την παστερίωση, επιβιώνουν οι θερμόφιλοι – θερμοάντοχοι μικροοργανισμοί.

Η παστερίωση οδηγεί σε θανάτωση των μη θερμοάντοχων μικροοργανισμών – Ως αποτέλεσμα, η ωρίμανση των τυριών υπολείπεται σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Η ωρίμανση, των τυριών, λαβαίνει χώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, συνήθως, από 4  μέχρι 12°C.

Η ωρίμανση των τυριών γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως, σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν αναπτύσσονται οι μεσόφιλοι μικροοργανισμοί και οι θερμόφιλοι μικροοργανισμοί μιας καλλιέργειας εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS. Ακολούθως, πολλές φορές ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί θα κυριαρχήσουν στην μικροχλωρίδα του τυριού.

Έτσι, λοιπόν, οι θερμόφιλοι μικροοργανισμοί, (οι θερμόφιλοι μικροοργανισμοί δεν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες κάτω των 20°C), δεν θα μπορέσουν να εμπλακούν, σε όλες εκείνες τις ζυμώσεις, και τις βιοχημικές μεταβολές, οι οποίες θα παράξουν ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα.

 Τα τυριά, από νωπό γάλα, έχουν περισσότερο έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, και γι’ αυτό, αυτά, τα τυριά προτιμούνται από τους καταναλωτές.

Μην ξεχνάμε ότι, η χρήση, του νωπού γάλακτος, εμπεριέχεται στις προδιαγραφές πολλών ευρωπαϊκών Π.Ο.Π. τυριών.

Παράδειγμα, τέτοιων τυριών, αποτελούν το ιταλικό τυρί Parmigiano Reggiano, το γαλλικό τυρί Roquefort, το ισπανικό τυρί Serena, κ.ά.

Βιομηχανικά παρασκευασμένη πυτιά στο γάλα. Ένας οικοτέχνης μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το είδος της πυτιάς?
Γιατί, σήμερα, όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Γιατί, σήμερα, η πυτιά δεν συμμετέχει πλέον, ενεργά, στην γεύση και το άρωμα των τυριών

Το 70% των τυριών, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρασκευάζεται με την προσθήκη, στο γάλα τυροκόμησης, πρωτεολυτικών ενζύμων.

Τα ένζυμα, αυτά, είναι η γνωστή, σε όλους μας, πυτιά (rennet).

Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία, αναφορικά, με τα διάφορα είδη πυτιάς, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Δείτε: Να ποιά είναι τα 4 είδη πυτιάς

Στο παρελθόν, η πυτιά  παρασκευαζόταν, οικοτεχνικά – οικιακά, από τον ίδιο τον τυροκόμο.

Τέταρτο στομάχι, ήνυστρο, (abomassum), μη απογαλακτισμένου μηρυκαστικού. Οι τυροκόμοι του παρελθόντος ήξεραν τον τρόπο επεξεργασίας αυτού του στομάχου ώστε να γίνει η εκχύλιση της πυτιάς.

Ο τυροκόμος, του παρελθόντος, εφάρμοζε μια τεχνική εκχύλισης, του  ηνύστρου, (4ο στομάχι), μη απογαλακτισμένων βοοειδών και αιγοπροβάτων.

Η πυτιά, του παρελθόντος, συμμετείχε, πολύ ενεργά, στην γεύση και το άρωμα των τυριών.

Σήμερα, στην Πορτογαλία, και, στην Ισπανία, ποιοτικά, υψηλής τιμής, τυριά, παρασκευάζονται, από, οικοτέχνες τυροκόμους, οι οποίοι χρησιμοποιούν, τέτοια, οικοτεχνικά, παρασκευασμένη πυτιά.

Γιατί, σήμερα, όλα τα τυριά έχουν την ίδια γεύση? Γιατί, σήμερα, η φυλή των ζώων, δεν λαμβάνεται υπόψιν στην παρασκευή των τυριών
Κατά την διάρκεια της ωρίμανσης του τυριού λαμβάνει χώρα σειράβιοχημικών αντιδράσεων λόγω της δράσης των διαφόρων ενζύμων. Η φυσική πυτιά περιέχει πληθώρα πρωτεολυτικών ενζύμων. Αυτά τα ένζυμα μπορούν να δώσουν στο τελικό προϊόν ένα ιδιαίτερο flavor.

Το είδος της φυλής των ζώων, μπορεί να επιδράσει στα χαρακτηριστικά, του γάλακτος, κυρίως λόγω, των διακυμάνσεων, στην αναλογία πρωτεϊνών / λίπους.

Επίσης, και, για την ίδια φυλή ζώων υπάρχει γενετική παραλλαγή, καθώς, και διαφορετική ικανότητα πήξης (rennetability), του γάλακτος.

Αποτέλεσμα, όλων, αυτών, είναι να παρατηρούνται διαφορές, τόσο, στην υφή, όσο, και στην γεύση των τυριών.

Δείτε: Φάρμα παρασκευής τυροκομικών – Τί φυλή αιγών να επιλέξω?

Οι Νορβηγοί, ήταν οι πρώτοι, οι οποίοι έδειξαν ότι, η επιθυμητή γεύση “goaty” στο τυρί, το οποίο επιθυμούν οι καταναλωτές, στα κατσικίσια τυριά της Β. Ευρώπης, οφείλεται σε ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, των πληθυσμών αιγών, καθώς και στη φυλή των ζώων.

πρωτοσέλιδο - Φάρμα παρασκευής τυροκομικών προϊόντων - Τί φυλή αιγών να επιλέξω?
Η εκάστοτε φυλή των γαλακτοπαραγωγικών ζώων παράγει γάλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, για την παραγωγή κάθε είδος τυριού θα πρέπει να χρησιμοποιείται το γάλα από συγκεκριμένη φυλή ζώου.

Δείτε το τί συμβαίνει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι προδιαγραφές πολλών παραδοσιακών τυριών, ορίζουν τη χρήση γάλακτος, από συγκεκριμένη φυλή ζώων.

Για παράδειγμα, το ισπανικό τυρί Serena γίνεται με πρόβειο γάλα της φυλής Merino.

Το γαλλικό τυρί Roquefort παρασκευάζεται με γάλα της φυλής Lacaune.

Επίσης, το γαλλικό τυρί Ossau-Iraty παρασκευάζεται με γάλα της φυλής Basco-Bearnais και το ιταλικό τυρί  Pecorino di Filiano με γάλα της φυλής Merino.

Επιπλέον, για το ιταλικό τυρί Fontina μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το γάλα της φυλής Valdostana.

Ενώ για το γαλλικό τυρί Cantal μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γάλα της φυλής Saler.

Υπάρχει άραγε κάτι παρόμοιο στη χώρα μας?

Δείτε περισσότερα:

Flavours  and  off-flavours  in  milk  and  dairy products.  McSweeney  P.L.H.,  Nursten  H.E.,  Urbach  G.  1997.  In: Fox P.F. (Ed.), Advanced Dairy Chemistry, Chapman and Hall, London, UK, 2nd ed., vol. 3, pp. 403–468.

Enhanced flavour formation by combination of selected lactococci from industrial and artisanal origin with focus on completion of a metabolic pathway. Ayad E.H.E., Verheul A., Engels W.J.M., Wouters J.T.M., Smit G. 2001b. J. Appl. Microbiol. 90, 59–67. 7.

Producing specific milks for specialty cheeses. G. Bertoni, L. Calamari, M. Grazia Maianti. Proc. Nutr. Soc., 60 (2001), pp. 231-246

Advances in the study of proteolysis in cheese during ripening. Sousa M. J., Ardo Y., McSweeney P. L. H. 2001. International Dairy Journal 11 327–345.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here