Home Γάλα Μακράς Διαρκείας Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?

116
0
Πρωτοσέλιδο - Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
βοηθός, ράφια γαλακτοκομικών, σούπερ μάρκετ,

Φρέσκο γάλα ή γάλα μακράς διαρκείας? Ποιό γάλα εγώ να επιλέξω? Δείτε σε ποιά σημεία υπερτερεί και σε ποιά σημεία υστερεί το κάθε είδος γάλακτος

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Υπάρχουν πολλά είδη γάλακτος – Τί γάλα εγώ να αγοράσω?

Βρίσκεστε μπροστά από ένα ράφι γαλακτοκομικών, σε μια μεγάλη υπεραγορά, και αναρωτιέστε το τί είδους γάλα θα πρέπει εσείς να αγοράσετε.

Το εύρος, των διαφόρων ειδών γάλακτος, εκτείνεται, από, το φρέσκο γάλα (παστεριωμένο 7 ημερών), μέχρι, την σκόνη γάλακτος.

Δυστυχώς, ή ευτυχώς, στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει νωπό γάλα.

Δείτε: Παστεριωμένο vs Νωπό γάλα

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Γάλα μακράς διαρκείας στα ράφια. Τί γάλα εγώ να αγοράσω? Εσείς, με τί γνώμονα αγοράζετε το γάλα? Την θρεπτική αξία, αυτού, του γάλακτος? Την τιμή, αυτού, του γάλακτος? Την λιποπεριεκτικότητα, αυτού, του γάλακτος? Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τί είδους γάλα θα πρέπει εμείς να αγοράσουμε. Τί θα πρέπει εγώ να θυμάμαι? Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής, η οποία αναγράφεται στην συσκευασία, τόσο  μεγαλύτερη είναι και η θερμική επεξεργασία, στην οποία, αυτό, το γάλα υποβλήθηκε.
Ποιά είναι τα είδη γάλακτος με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους καταναλωτές

Δύο σημαντικοί τύποι γάλακτος, οι οποίοι απασχολούν τους καταναλωτές, είναι:

1) Το φρέσκο, 7 ημερών γάλα, και,

2) Το γάλα μακράς διαρκείας (extended shelf life milk)

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείαςΟ όρος ”μακράς διαρκείας”περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα 

Πολλές φορές, επικρατεί μία σύγχυση, αναφορικά, με τον όρο: ”Γάλα Μακράς Διαρκείας”

Όταν η συσκευασία αναφέρει: Γάλα Υψηλής Παστερίωσης, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για Γάλα Μακράς Διαρκείας.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, δεν υπάρχει ένας (νομοθετημένος) ορισμός της προαναφερθείσας έννοιας.

Το Γάλα Μακράς Διαρκείας είναι εκείνο, το γάλα, το οποίο έχει υποβληθεί σε, ελαφρώς εντονότερη θερμική επεξεργασία, από, την θερμική επεξεργασία της παστερίωσης.

Συνήθως, όταν, εμείς αναφερόμαστε σε, γάλα μακράς διαρκείας, εννοούμε το γάλα, το οποίο διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από, το φρέσκο παστεριωμένο γάλα.

Για παράδειγμα, ένα γάλα, μακράς διαρκείας, μπορεί να διατηρηθεί για 20 ημέρες.

Όμως, ένα, άλλο γάλα, μακράς διαρκείας, μπορεί να διατηρηθεί  για 40 ημέρες.

Γάλα μακράς διαρκείας σε συσκευασία ΡΕΤ. Το γάλα αυτό για 30 ή για 40 ημέρες, θα υπόκειται σε ΦΩΤΟΟΞΕΙΔΩΣΗ! Εσείς, απλά, σκεφτείτε το πόσο πολύ θα έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα, αυτού, του γάλακτος, τις τελευταίες ημέρες, της διάρκειας, της ζωής του, σε σχέση, με την 1η ημέρα.

Δείτε: 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Γάλα Μακράς Διαρκείας

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Σε ποιά σημεία, διαφέρουν, ουσιαστικά, αυτά, τα δύο είδη γάλακτος?

Υπάρχουν 2 ή 3 διαφορές, μεταξύ, του φρέσκου γάλακτος, και, του γάλακτος μακράς διαρκείας.

Αυτές οι διαφορές είναι:

Α) Το κόστος αγοράς, αυτού του γάλακτος, 

Β) Ο τρόπος συσκευασίας, αυτού του γάλακτος, κατά την παρασκευή, και,

Γ) Η θερμική επεξεργασία, στην οποία υποβάλλεται το κάθε είδος του γάλακτος.

Γάλα UHT. Το γάλα UHT είναι και αυτό ένα γάλα μακράς διαρκείας. Συνήθως, όμως, εμείς χρησιμοποιούμε την έννοια, UHT, για να περιγράψουμε, εκείνο, το γάλα, το οποίο, μπορεί να διατηρηθεί για ένα διάστημα αρκετών μηνών, σε θερμοκρασία δωματίου. Παρατηρείστε το πώς η επιγραφή ”UHT”, αναφέρεται με μικρά γράμματα. Σαν να θέλει να κρύψει κάτι. Και, όμως, μπορεί και να θέλει. Αυτό, το γάλα, μπορεί να το δείτε, στα ψυγεία των γαλακτοκομικών, ακριβώς, δίπλα, από το γάλα μακράς διαρκείας, το οποίο έχει έναν χρόνο διατήρησης, μόλις, 20 ημερών. Προσοχή λοιπόν! Δείτε την ημερομηνία λήξης και καταλάβετε την διάρκεια ζωής. Όσο μεγαλύtερη η διάρκεια ζωής, ενός γάλακτος, τόσο, περισσότερο, έχει ”ταλαιπωρηθεί”, αυτό, το γάλα.
Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Φρέσκο γάλα 7 ημερών

Το φρέσκο γάλα, 7 ημερών, απλά, παστεριώνεται, δηλαδή, το γάλα, αυτό, θερμαίνεται στους 72°C για 15 δευτερόλεπτα.

Ή το προς παστερίωση γάλα υποβάλλεται σε ισοδύναμη θερμική επεξεργασία.

Δείτε: Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για την παστερίωση του γάλακτος

Φρέσκο γάλα – Τρόπος συσκευασίας

Το φρέσκο, παστεριωμένο γάλα συσκευάζεται σε ”καθαρό” (clean) περιβάλλον.

Φρέσκο γάλα – Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Παστερίωση, του γάλακτος, σε κατσαρόλα, στο σπίτι. Εμείς θερμαίνουμε, το γάλα, στους 63°C για 30 λεπτά. Πολλές φορές, η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και σε τυροκομεία, σε μεγάλα καζάνια των 1000 λίτρων. Αυτή, η παστερίωση, χαρακτηρίζεται ως, κλειστού τύπου ή σταθερού όγκου (batch). Ο τρόπος, δε, της παστερίωσης, αναφέρεται ως: Χαμηλής Θερμοκρασίας Μεγάλου Χρόνου. Η θερμική επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται το γάλα κατά την παστερίωση δεν επηρεάζει σημαντικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτού του γάλακτος.

Η θερμική επεξεργασία, η οποία εφαρμόζεται στην παστερίωση, δεν επιδρά στις καζεΐνες (CN), στο λίπος, στη λακτόζη του γάλακτος.

Η επίδραση, της παστερίωσης, είναι πολύ μικρή, στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος.

Δηλαδή, το χρώμα, και, το flavor του γάλακτος, ουσιαστικά, δεν μεταβάλλονται.

Φρέσκο γάλα – Φυσικοχημικές παράμετροι

Φυσικοχημικές παράμετροι όπως, είναι το σημείο πήξης, ειδικό βάρος κ.τ.λ. δεν μεταβάλλονται, κατά την παστερίωση του γάλακτος.

Φρέσκο γάλα – Θρεπτική αξία
Η θερμική επεξεργασία του γάλακτος επιφέρει ορισμένες μεταβολές. 1. η αλκαλική φωσφατάση αδρανοποιείται, ώστε να μην γίνει ΄΄ανιχνεύσιμη΄΄. Επίσης, η θερμική επεξεργασία του γάλακτος μπορεί να επιφέρει αδρανοποίηση της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης, της λακτοϋπεροξειδάσης, κ.α. Οι αριθμοί στις καμπύλες υποδηλώνουν την κατά προσέγγιση αναλογία του εναπομείναντος ενεργού συστατικού. Κατώτερα όρια για την παστερίωση του μη ομογενοποιημένου γάλακτος (00000) και του ομογενοποιημένου γάλακτος (+++++). Από Dairy Science & Technology

Κατά την παστερίωση, οι βιταμίνες, του γάλακτος, υφίστανται μια μικρή απώλεια.

Με την παστερίωση, οι θερμοευαίσθητες ανοσογλοβουλίνες (immunoglobulins), του γάλακτος, υφίστανται αλλοδόμηση, κατά 10%, περίπου.

Επίσης, με την παστερίωση, ελαττώνεται η ισχύς, των φυσικών αντιβακτηριακών συστημάτων, του γάλακτος, όπως, αυτό, της λακτοπεροξειδάσης, (LPO).

Δείτε: Πόσο ζημιά κάνει η παστερίωση στο γάλα?

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Πόση είναι η διάρκεια ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος?

Κατά την παστερίωση, το 90 – 99% των μικροοργανισμών, του αρχικού γάλακτος, καταστρέφονται.

Παρόλα αυτά, σε αυτό, το πλέον, παστεριωμένο γάλα, παραμένουν, αρκετοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να αλλοιώσουν, δραματικά, αυτό, το γάλα, εάν, εμείς το αφήσουμε, μερικές ώρες, στους 30°C.

1ο τμήμα από αριστερά. Νωπό γάλα (raw milk). Καθώς αυξάνει ο χρόνος, (άξονας Υ΄Υ), αυξάνει και ο αριθμός των μικροοργανισμών, (Microbial count), (άξονας Χ΄Χ).  2ο τμήμα από αριστερά. Κατά την παστερίωση (Pasteurisation) ο αριθμός των μικροοργανισμών ελαττώνεται. Κατά την διεργασία της μακράς διαρκείας (ESL processing), o  αριθμός των μικροοργανισμών ελαττώνεται πολύ περισσότερο. Παρατηρείστε ότι, αυτός, ο αριθμός, σχεδόν μηδενίζεται. 3o τμήμα από αριστερά. Κατά την συσκευασία, (Packaging) το φρέσκο παστεριωμένο επιμολύνεται (Recontamination).  4o τμήμα από αριστερά. Αποθήκευση (Storage) και Διάθεση (Distribution). Το φρέσκο παστεριωμένο διατηρείται πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το γάλα μακράς διαρκείας. Βλέπε: διακεκομμένη κάθετη γραμμή Pasteurised και ESL. Το φρέσκο παστεριωμένο πολύ γρήγορα θα φτάσει την κόκκινη οριζόντια γραμμή, η οποία αντιπροσωπεύει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό μικροοργανισμών, τον οποίο θα πρέπει να έχει το γάλα.

Για αυτόν, τον λόγο, είναι αναγκαία, η ταχεία ψύξη, του παστεριωμένου γάλακτος, σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τους 6°C.

Όταν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες ορθές πρακτικές, τότε το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, μπορεί να διατηρηθεί, σε συνθήκες ψύξης, έως 7 ημέρες.

Μην ξεχνάμε ότι, ένα φρέσκο παστεριωμένο γάλα, με πολύ μικρό αρχικό μικροβιακό φορτίο μπορεί, υπό ιδανικές συνθήκες, να διατηρηθεί για πάνω από 20 ημέρες!

Σε αντίθετη περίπτωση, η διάρκεια ζωής, του παστεριωμένου γάλακτος, μειώνεται κάτω από, τις 7 ημέρες.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Γάλα μακράς διαρκείας
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - Πώς η θερμοκρασία επιδρά καίρια στους μικροοργανισμούς του γάλακτος
Οι (υψηλές) θερμοκρασίες, (κοντά στους 30 ℃), ευνοούν πολύ την ανάπτυξη των μεσόφιλων μικροοργανισμών. Οι θερμόφιλοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται, καλύτερα, σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά, επίσης, οι θερμόφιλοι μικροοργανισμοί έχουν πολύ μικρό χρόνο γενεάς.

Η έλλειψη, ενός νομοθετημένου ορισμού, έχει ως αποτέλεσμα, εμείς να θεωρούμε ως γάλα μακράς διαρκείας, εκείνο, το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα, ανάμεσα, στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα, και, στo γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας (Ultra High Temperature).

Βέβαια, το γάλα μακράς διαρκείας, σε αντίθεση, με το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας (UHT), διατηρείται σε συνθήκες ψύξης (κάτω από 6°C).

Σε ένα ΓΜΔ, τόσο, η αλκαλική φωσφατάση, όσο, και, η λακτοπεροξειδάση είναι απενεργοποιημένες, (αρνητική αντίδραση στην δοκιμή).

Το γάλα μακράς διαρκείας, γενικά, υποβάλλεται σε μια θερμική επεξεργασία, 120 έως 140°C για 1 έως 4 δευτερόλεπτα.

Αυτή, η θερμική επεξεργασία θα εξαρτηθεί, από, το τί θέλει να επιτύχει ο παρασκευαστής, καθώς, και, από το διαθέσιμο σύστημα μεταφοράς θερμότητας.

Γάλα μακράς διαρκείας διατίθεται σε συσκευασία Τετρα Πακ στις υπεραγορές. Εμείς ανοίγουμε την συσκευασία και ακριβώς κάτω από το καπάκι υπάρχει συσσωρευμένοη κρέμα (λίπος του γάλακτος). Η παρασκευή αυτού του γάλακτος δεν έγινε με τον σωστό τρόπο. Αυτή η συγκέντρωση της κρέμας αποτελεί ένα ελάττωμα (defect) αυτού του γάλακτος.

Πρακτικές, όπως:

—Άμεση μεταφορά, με έγχυση ατμού στο γάλα, (Direct Injection) ή, κυρίως,

—Άμεση μεταφορά, με έγχυση γάλακτος στον ατμό, (Direct Infusion),

προωθούν την ελαχιστοποίηση, των ανεπιθύμητων επιδράσεων, στα συστατικά του γάλακτος.

Αυτό, το οποίο, θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι, ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής, του γάλακτος μακράς διαρκείας, τόσο εντονότερη είναι και η θερμική επεξεργασία στην οποία υποβλήθηκε, αυτό, το γάλα.

Εμείς, βέβαια, ξέρουμε ότι, όσο εντονότερη είναι η θερμική επεξεργασία, στην οποία υποβλήθηκε, ένα γάλα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η υποβάθμιση, στην θρεπτικής αξία, αλλά, και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αυτού, του γάλακτος.

Tetra Pak. Άμεση μεταφορά, με έγχυση γάλακτος στον ατμό, (Direct Infusion). Τέτοια σύγχρονα συστήματα πετυχαίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με μια μικρή, μόνον, αρνητική επίδραση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ενδεικτικά αναφέρεται η θερμική επεξεργασία: 130 με 145°C για λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο.
Γάλα μακράς διαρκείας – Τρόπος συσκευασίας

Το ΓΜΔ συσκευάζεται με ασηπτικό τρόπο.

Γάλα μακράς διαρκείας – Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Η θερμική επεξεργασία, η οποία εφαρμόζεται, στο γάλα μακράς διαρκείας, δεν επιδρά στις καζεΐνες (CN).

Η λακτόζη, του γάλακτος, μπορεί να αποικοδομείται σε κάποιο βαθμό.

Αντιδράσεις Maillard λαβαίνουν χώρα.

Ως αποτέλεσμα, των αντιδράσων, αυτών, παράγονται οργανικά οξέα, και λακτουλόζη.

Γάλα μακράς διαρκείας, 20, ή, 30, ή, 40 ημερών? Στην συσκευασία, εσείς βλέπετε την ημερομηνία λήξης: 8/9/2022. Η ημερομηνία παρασκευής? Γενικά, εγώ θα πρέπει να επιλέγω να αγοράζω φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δηλαδή, εγώ θα επιλέξω εκείνα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία, την ημέρα αγοράς, αυτά, τα προϊόντα θα βρίσκονται, όσο το δυνατόν ”μακρύτερα”από την ημερομηνία λήξης τους.

Οι αντιδράσεις Maillard συνεχίζονται, και, κατά την διάρκεια της αποθήκευσης.

Με την σημερινή σύγχρονη τεχνολογία, ουσιαστικά, το flavor, στο γάλα μακράς διαρκείας, δεν μεταβάλλεται.

Γάλα μακράς διαρκείας – Φυσικοχημικές παράμετροι

Φυσικοχημικές παράμετροι όπως το σημείο πήξης, ειδικό βάρος κ.τ.λ. δεν μεταβάλλονται σημαντικά.

Γάλα μακράς διαρκείας – Θρεπτική αξία

Το ΓΜΔ, σε σύγκριση, με το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, χαρακτηρίζεται από μικρότερη θρεπτική αξία.

Γάλα Μακράς Διαρκείας. Στην συσκευασία, αυτού, του γάλακτος, αναφέρεται ότι μετά το άνοιγμα, αυτό, το γάλα, α) θα πρέπει να καταναλώνεται εντός 4 ημερών, β) θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.

Οι βιταμίνες, του γάλακτος μακράς διαρκείας, υφίστανται μια μεγαλύτερη απώλεια.

Πολλά ένζυμα, του γάλακτος, αυτού, αδρανοποιούνται.

Με την παστερίωση, οι οροπρωτεΐνες αλλοδομούνται μερικώς.

Στο γάλα μακράςδιαρκείας, οι θερμοευαίσθητες ανοσογλοβουλίνες (immunoglobulins) υφίστανται αλλοδόμηση, κατά 100%.

Έτσι, μειώνεται η βιολογική αξία, αυτών, των οροπρωτεϊνών.

Επίσης, στο γάλα μακράς διαρκείας ελαττώνεται, η ισχύς, των φυσικών αντιβακτηριακών συστημάτων.

πρωτοσέλιδο - Με ποιούς ασυνήθιστους τρόπους μπορώ να επιτύχω την παστερίωση του γάλακτος?
Φρέσκο παστεριωμένο γάλα 7 ημερών διατίθεται σε συσκευασία η οποία δεν προστατεύει αυτό το γάλα από την φωτοοξείδωση. Εμείς προτιμούμε να αγοράζουμε φρέσκο γάλα αντί να αγοράζουμε γάλα μακράς διαρκείας, διότι επιθυμούμε ένα περισσότερο ποιοτικό προϊόν. Εμείς πράγματι αγοράζουμε ένα ποιοτικό προϊόν ή εμείς θεωρούμε ότι αγοράζουμε ένα ποιοτικό προϊόν?

Για παράδειγμα, στο γάλα μακράς διαρκείας, το σύστημα, της λακτοπεροξειδάσης (LPO) δεν υφίσταται πλέον.

Δείτε: Γάλα μακράς διαρκείας – Πόσο ωφέλιμο είναι?

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας  – Ποιά είναι η διάρκεια ζωής του γάλακτος μακράς διαρκείας?

Έστω ότι υποβάλλουμε το νωπό γάλα σε θερμική επεξεργασία, ώστε, εμείς να πάρουμε το Γάλα Μακράς Διαρκείας.

Τί γίνεται με τους μικροοργανισμούς του αρχικού γάλακτος?

Σε αυτήν την θερμική επεξεργασία, όλοι (?) οι μικροοργανισμοί, του αρχικού γάλακτος, καταστρέφονται, (ανάλογα, βέβαια, με τον βαθμό και την έκταση της θερμικής επεξεργασίας του γάλακτος).

Τί θα πρέπει να προσέξουν, όλοι, όσοι παράγουν το: Γάλα Μακράς Διαρκείας?
Διάφορες γαλακτοβιομηχανίες επιλέγουν να παραλαμβάνουν κακής ποιότητας γάλα ώστε να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Αυτές οι βιομηχανίες υποβάλλουν το γάλα σε θερμική επεξεργασία εντονότερη από 72°C για 15 δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό το (υποβαθμισμένης ποιότητας) γάλα μπορεί να διατηρηθεί και πλέον των 7 ημερών.

Το παραγόμενο Γάλα Μακράς Διαρκείας, για να θεωρηθεί επιτυχημένο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει, ικανοποιητικά, τουλάχιστον δύο ζητήματα.

— 1. Την δράση της πλασμίνης, και,

— 2. Την δράση των ενζύμων, τα οποία παράγονται από τα θερμοανθεκτικά βακτήρια.

Πόσο χρονικό διάστημα διατηρείται το Γάλα Μακράς Διαρκείας?

Ανάλογα, με την έκταση, και τον βαθμό, της θερμικής επεξεργασίας, το ΓΜΔ έχει διάρκεια ζωής, η οποία κυμαίνεται από 15 έως 90 ημέρες, όταν, αυτό, το γάλα διατηρείται στους 4°C.

Συνήθως, η διάρκεια ζωής του γάλακτος μακράς διαρκείας είναι από 15, έως 45 ημέρες.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας  – Τί θα πρέπει εγώ να προσέξω στο γάλα μακράς διαρκείας

Όπως και στο φρέσκο γάλα, έτσι, και, στο γάλα μακράς διαρκείας, η ποιότητα, του γάλακτος, χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Λόγω, του τρόπου παρασκευής, το γάλα μακράς διαρκείας είναι πολύ ”ευαίσθητο”.

Το Γάλα Μακράς Διαρκείας θα εμφανίσει όλες τις ποιοτικές αδυναμίες του, διανύοντας τα τελευταία στάδια, πριν την λήξη, της ζωής του.

Ειδικά, όταν, δεν εφαρμόζεται η πρακτική, της αυστηρής διατήρησης, του γάλακτος μακράς διαρκείας, σε συνθήκες ψύξης.

Αποφεύγετε να προμηθεύεστε γάλα μακράς διαρκείας, λίγες ημέρες πριν, την λήξη της χρονικής διάρκειας ζωής, αυτού, του γάλακτος.

Δείτε περισσότερα:

It’s time to revise thermal processing theories. Peleg, M. (2006) Food Technology, 60(7), 92.

ESL milk – solution with indirect heating applications. Brandes, T. (2000) In: Proceedings of the Conference on Extended Shelf Life Milk 2000, International Dairy Federation, Brussels.

Extended shelf life milk – advances in technology. Rysstad, G. & Kolstad, J. (2006) International Dairy Journal, 59, 85–96.

High temperature pasteurization. Ranjith, H.M.P. (2000) In: Proceedings of the Conference on Extended Shelf Life Milk 2000, International Dairy Federation, Brussels.

Previous articleΑποκορυφωτής γάλακτος – Με ποιό τρόπο λειτουργεί ένας κορυφολόγος γάλακτος?
Next articleΝα η καλύτερη συνταγή για να φτιάξω τυρί Μπάτζος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here