Home Γάλα Μακράς Διαρκείας Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?

238
0
Πρωτοσέλιδο - Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
βοηθός, ράφια γαλακτοκομικών, σούπερ μάρκετ,

Φρέσκο γάλα ή γάλα μακράς διαρκείας (extended shelf life milk)? Ποιό γάλα εγώ να επιλέξω? Δείτε σε ποιά σημεία υπερτερεί και σε ποιά σημεία υστερεί το κάθε είδος γάλακτος

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας (extended shelf life milk) – Υπάρχουν πολλά είδη γάλακτος – Τί γάλα εγώ να αγοράσω?

Βρίσκεστε μπροστά από ένα ράφι γαλακτοκομικών, σε μια μεγάλη υπεραγορά, και αναρωτιέστε το τί είδους γάλα θα πρέπει εσείς να αγοράσετε.

Το εύρος, των διαφόρων ειδών γάλακτος, εκτείνεται, από, το φρέσκο γάλα (παστεριωμένο 7 ημερών), μέχρι, την σκόνη γάλακτος.

Δυστυχώς, ή ευτυχώς, στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει νωπό γάλα.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Γάλα μακράς διαρκείας στα ράφια. Τί γάλα εγώ να αγοράσω? Εσείς, με τί γνώμονα αγοράζετε το γάλα? Την θρεπτική αξία, αυτού, του γάλακτος? Την τιμή, αυτού, του γάλακτος? Την λιποπεριεκτικότητα, αυτού, του γάλακτος? Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τί είδους γάλα θα πρέπει εμείς να αγοράσουμε. Τί θα πρέπει εγώ να θυμάμαι? Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής, η οποία αναγράφεται στην συσκευασία, τόσο  μεγαλύτερη είναι και η θερμική επεξεργασία, στην οποία, αυτό, το γάλα υποβλήθηκε.

Δείτε: Παστεριωμένο vs Νωπό γάλα

Ποιά είναι τα είδη γάλακτος με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους καταναλωτές

Δύο σημαντικοί τύποι γάλακτος, οι οποίοι απασχολούν τους καταναλωτές, είναι 1) Το φρέσκο, 7 ημερών γάλα, και, 2) Το Γάλα μακράς διαρκείας (extended shelf life milk).

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείαςΟ όρος ”μακράς διαρκείας” περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα 
Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Όταν η συσκευασία αναφέρει: Γάλα Υψηλής Παστερίωσης, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για Γάλα Μακράς Διαρκείας.

Πολλές φορές, επικρατεί μία σύγχυση, αναφορικά, με τον όρο: ”Γάλα Μακράς Διαρκείας” (extended shelf life milk)

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, δεν υπάρχει ένας (νομοθετημένος) ορισμός της προαναφερθείσας έννοιας.

Το Γάλα Μακράς Διαρκείας είναι εκείνο, το γάλα, το οποίο έχει υποβληθεί σε, ελαφρώς εντονότερη θερμική επεξεργασία, από, την θερμική επεξεργασία της παστερίωσης.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας UHT. Αυτό το γάλα μπορεί να διατηρηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δείτε ότι αυτό το γάλα μπορεί να διατηρηθεί για 1 έτος.

Συνήθως, όταν, εμείς αναφερόμαστε σε, γάλα μακράς διαρκείας, εννοούμε το γάλα, το οποίο διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από, το φρέσκο παστεριωμένο γάλα.

Για παράδειγμα, ένα γάλα, μακράς διαρκείας, μπορεί να διατηρηθεί, σε θερμοκρασία ψυγείου, για 20 ημέρες.

Όμως, ένα, άλλο γάλα, μακράς διαρκείας, μπορεί να διατηρηθεί, σε θερμοκρασία ψυγείου, για 40 ημέρες.

Γάλα μακράς διαρκείας σε συσκευασία ΡΕΤ. Το γάλα, αυτό, για 30 ή για 40 ημέρες, θα υπόκειται σε ΦΩΤΟΟΞΕΙΔΩΣΗ! Σκεφτείτε πόσο θα έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα, αυτού, του γάλακτος, τις τελευταίες ημέρες διάρκειας της ζωής του, σε σχέση, με την 1η ημέρα.

Δείτε: 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Γάλα Μακράς Διαρκείας

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Σε ποιά σημεία, διαφέρουν, ουσιαστικά, αυτά, τα δύο είδη γάλακτος?

Υπάρχουν 2 ή 3 διαφορές, μεταξύ, του φρέσκου γάλακτος, και, του γάλακτος μακράς διαρκείας.

Αυτές οι διαφορές είναι Α) Το κόστος αγοράς, αυτού του γάλακτος, Β) Ο τρόπος συσκευασίας, αυτού του γάλακτος, κατά την παρασκευή, και,

Γ) Η θερμική επεξεργασία, στην οποία υποβάλλεται το κάθε είδος του γάλακτος.

Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας UHT. Το γάλα UHT είναι και αυτό ένα γάλα μακράς διαρκείας. Συνήθως, όμως, εμείς χρησιμοποιούμε την έννοια, UHT, για να περιγράψουμε, εκείνο, το γάλα, το οποίο, μπορεί να διατηρηθεί για ένα διάστημα αρκετών μηνών, σε θερμοκρασία δωματίου. Παρατηρείστε το πώς η επιγραφή ”UHT”, αναφέρεται με μικρά γράμματα. Σαν να θέλει να κρύψει κάτι. Και, όμως, μπορεί και να θέλει. Αυτό, το γάλα, μπορεί να το δείτε, στα ψυγεία των γαλακτοκομικών, ακριβώς, δίπλα, από το γάλα μακράς διαρκείας, το οποίο έχει έναν χρόνο διατήρησης, μόλις, 20 ημερών. Προσοχή λοιπόν! Δείτε την ημερομηνία λήξης και καταλάβετε την διάρκεια ζωής. Όσο μεγαλύtερη η διάρκεια ζωής, ενός γάλακτος, τόσο, περισσότερο, έχει ”ταλαιπωρηθεί”, αυτό, το γάλα.
Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Φρέσκο γάλα 7 ημερών

Το φρέσκο γάλα, διάρκειας ζωής 7 ημερών, απλά υποβάλετε στην ήπια θερμική επεξεργασία της παστερίωσης.

Δηλαδή, το γάλα, αυτό, θερμαίνεται στους 72°C για 15 δευτερόλεπτα, ή, το προς παστερίωση γάλα υποβάλλεται σε ισοδύναμη θερμική επεξεργασία.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Σχηματική απεικόνιση των μεταβολών τις οποίες προκαλεί η θερμική επεξεργασία του γάλακτος. ALP = Αλκαλική Φωσφατάση [Alkaline Phosphatase]. XO = Ξανθίνη Οξειδάση [Xhantin oxidase]. PO = LPO= Περοξιδάση [Peroxidase]. Batch = Σύστημα σταθερού όγκου [63 ℃o για 30 λεπτά]. HTST – High Temperature Short Time = [72 ℃ για 15 δευτερόλεπτα]. Στο λευκό τμήμα, αυτά τα ένζυμα είναι ήδη απενεργοποιημένα λόγω της παστερίωσης. Στο γκρίζο τμήμα τα ένζυμα είναι ενεργά ή εν μέρει ενεργά.

Δείτε: Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για την παστερίωση του γάλακτος

Φρέσκο γάλα – Τρόπος συσκευασίας

Το φρέσκο, παστεριωμένο γάλα συσκευάζεται σε ”καθαρό” (clean) περιβάλλον.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Παστερίωση, του γάλακτος, σε κατσαρόλα, στο σπίτι. Εμείς θερμαίνουμε, το γάλα, στους 63°C για 30 λεπτά. Πολλές φορές, η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και σε τυροκομεία, σε μεγάλα καζάνια των 1000 λίτρων. Αυτή, η παστερίωση, χαρακτηρίζεται ως, κλειστού τύπου ή σταθερού όγκου (batch). Ο τρόπος, δε, της παστερίωσης, αναφέρεται ως: Χαμηλής Θερμοκρασίας Μεγάλου Χρόνου. Η θερμική επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται το γάλα κατά την παστερίωση δεν επηρεάζει σημαντικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτού του γάλακτος.
Φρέσκο γάλα – Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Η θερμική επεξεργασία, η οποία εφαρμόζεται στην παστερίωση, δεν επιδρά στις καζεΐνες (CN), στο λίπος, στη λακτόζη του γάλακτος.

Η επίδραση, της παστερίωσης, είναι πολύ μικρή, στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος.

Δηλαδή, το χρώμα, και, το flavor του γάλακτος, ουσιαστικά, δεν μεταβάλλονται.

Εμείς ξέρουμε ότι το γάλα παστεριώνεται όταν υποβληθεί στους 63°C για 30 λεπτά ή στους 72°C για 15 δευτερόλεπτα. Παρόλα αυτά, το γάλα μπορεί να παστεριωθεί και όταν θερμανθεί στους 100°C για χρονικό διάστημα 0.01 δευτερολέπτων. Έχει αποδειχθεί ότι η θερμική επεξεργασία 100°C για χρονικό διάστημα 0.01 δευτερολέπτων έχει λιγότερο δυσμενή επίδραση στο γάλα από την θερμική επεξεργασία των 63°C για 30 λεπτά. HTST: High Temperature Short Time. HHST: Higher Heat Shorter Time.
Φρέσκο γάλα – Φυσικοχημικές παράμετροι

Φυσικοχημικές παράμετροι όπως, είναι το σημείο πήξης, ειδικό βάρος κ.τ.λ. δεν μεταβάλλονται, κατά την παστερίωση του γάλακτος.

Φρέσκο γάλα – Θρεπτική αξία
Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Η θερμική επεξεργασία του γάλακτος επιφέρει ορισμένες μεταβολές. 1. η αλκαλική φωσφατάση αδρανοποιείται, ώστε να μην γίνει ΄΄ανιχνεύσιμη΄΄. Επίσης, η θερμική επεξεργασία του γάλακτος μπορεί να επιφέρει αδρανοποίηση της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης, της λακτοϋπεροξειδάσης, κ.α. Οι αριθμοί στις καμπύλες υποδηλώνουν την κατά προσέγγιση αναλογία του εναπομείναντος ενεργού συστατικού. Κατώτερα όρια για την παστερίωση του μη ομογενοποιημένου γάλακτος (00000) και του ομογενοποιημένου γάλακτος (+++++).

Κατά την παστερίωση, οι βιταμίνες, του γάλακτος, υφίστανται μια μικρή απώλεια.

Με την παστερίωση, οι θερμοευαίσθητες ανοσογλοβουλίνες (immunoglobulins), του γάλακτος, υφίστανται αλλοδόμηση, κατά 10%, περίπου.

Επίσης, με την παστερίωση, ελαττώνεται η ισχύς, των φυσικών αντιβακτηριακών συστημάτων, του γάλακτος, όπως, αυτό, της λακτοπεροξειδάσης, (LPO).

Γάλα μακράς διαρκείας στα ράφια των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τί προκαλεί εντύπωση? Στην συσκευασία δεν αναφέρεται η ημερομηνία παρασκευής παρά αναφέρεται μόνον η ημερομηνία λήξης (04/04/25). Έτσι διάφορα ερωτήματα γεννώνται. Αυτό το γάλα έχει διάρκεια ζωής 20 ημερών?  40 ημερών? 60 ημερών? Εγώ δεν μπορώ να μάθω πότε συσκευάστηκε αυτό το γάλα και ακολούθως εγώ δεν μπορώ να υπολογίσω σε τί είδους θερμική επεξεργασία έχει υποβληθεί. Τί μπορώ να κάνω? Αποφεύγω να αγοράζω αυτό το γάλα καθώς πλησιάζει η ημερομηνια λήξης. Δηλαδή, καθώς πλησιάζουμε προς την ημερομηνία 04/04/2025.  

Δείτε: Πόσο ζημιά κάνει η παστερίωση στο γάλα?

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Πόση είναι η διάρκεια ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος?

Κατά την παστερίωση, το 90 – 99% των μικροοργανισμών, του αρχικού γάλακτος, καταστρέφονται.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
1ο τμήμα από αριστερά. Νωπό γάλα (raw milk). Καθώς αυξάνει ο χρόνος, (άξονας Υ΄Υ), αυξάνει και ο αριθμός των μικροοργανισμών, (Microbial count), (άξονας Χ΄Χ).  2ο τμήμα από αριστερά. Κατά την παστερίωση (Pasteurisation) ο αριθμός των μικροοργανισμών ελαττώνεται. Κατά την διεργασία της μακράς διαρκείας (ESL processing), o  αριθμός των μικροοργανισμών ελαττώνεται πολύ περισσότερο. Παρατηρείστε ότι, αυτός, ο αριθμός, σχεδόν μηδενίζεται. 3o τμήμα από αριστερά. Κατά την συσκευασία, (Packaging) το φρέσκο παστεριωμένο επιμολύνεται (Recontamination).  4o τμήμα από αριστερά. Αποθήκευση (Storage) και Διάθεση (Distribution). Το φρέσκο παστεριωμένο διατηρείται πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το γάλα μακράς διαρκείας. Βλέπε: διακεκομμένη κάθετη γραμμή Pasteurised και ESL. Το φρέσκο παστεριωμένο πολύ γρήγορα θα φτάσει την κόκκινη οριζόντια γραμμή, η οποία αντιπροσωπεύει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό μικροοργανισμών, τον οποίο θα πρέπει να έχει το γάλα.

Παρόλα αυτά, σε αυτό, το πλέον, παστεριωμένο γάλα, παραμένουν, αρκετοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να αλλοιώσουν, δραματικά, αυτό, το γάλα, εάν, εμείς το αφήσουμε, μερικές ώρες, στους 30°C.

Για αυτόν, τον λόγο, είναι αναγκαία, η ταχεία ψύξη, του παστεριωμένου γάλακτος, σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τους 6°C.

Όταν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες ορθές πρακτικές, τότε το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, μπορεί να διατηρηθεί, σε συνθήκες ψύξης, έως 7 ημέρες.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Γάλα μακράς διαρκείας σε συσκευασία tetrapak. Κάτω από το καπάκι υπάρχει επένδυση η οποία αποτρέπει την είσοδο αέρα (άρα και οξυγόνου) στο γάλα. Αυτή η συσκευασία προσφέρει μιά σαφώς περισσότερο αποτελεσματική προστασία στο γάλα. 

Μην ξεχνάμε ότι, ένα φρέσκο παστεριωμένο γάλα, με πολύ μικρό αρχικό μικροβιακό φορτίο μπορεί, υπό ιδανικές συνθήκες, να διατηρηθεί για πάνω από 20 ημέρες!

Σε αντίθετη περίπτωση, η διάρκεια ζωής, του παστεριωμένου γάλακτος, μειώνεται κάτω από, τις 7 ημέρες.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας – Γάλα μακράς διαρκείας
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - Πώς η θερμοκρασία επιδρά καίρια στους μικροοργανισμούς του γάλακτος
Τί θα πρέπει να θυμάμαι? Γάλα φρέσκο παστεριωμένο. Γάλα μακράς διαρκείας. Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Η διάρκεια ζωής του γάλακτος θα εξαρτηθεί από την θερμοκρασία διατήρησης. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου διατήρησης είναι υψηλή (για παράδειγμα, κοντά στους 30 ℃), τότε η διάρκεια ζωής περιορίζεται σημαντικά. 

Η έλλειψη, ενός νομοθετημένου ορισμού, έχει ως αποτέλεσμα, εμείς να θεωρούμε ως γάλα μακράς διαρκείας, εκείνο, το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα, ανάμεσα, στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα, και, στo γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας (Ultra High Temperature).

Βέβαια, το γάλα μακράς διαρκείας, σε αντίθεση, με το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας (UHT), διατηρείται σε συνθήκες ψύξης (κάτω από 6°C).

Σε ένα ΓΜΔ, τόσο, η αλκαλική φωσφατάση, όσο, και, η λακτοπεροξειδάση είναι απενεργοποιημένες, (αρνητική αντίδραση στην δοκιμή).

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Γάλα μακράς διαρκείας διατίθεται σε συσκευασία Τετρα Πακ στις υπεραγορές. Εμείς ανοίγουμε την συσκευασία και ακριβώς κάτω από το καπάκι υπάρχει συσσωρευμένοη κρέμα (λίπος του γάλακτος). Η παρασκευή αυτού του γάλακτος δεν έγινε με τον σωστό τρόπο. Αυτή η συγκέντρωση της κρέμας αποτελεί ένα ελάττωμα (defect) αυτού του γάλακτος.
Γάλα μακράς διαρκείας – Θερμική επεξεργασία

Το γάλα μακράς διαρκείας, γενικά, υποβάλλεται σε μια θερμική επεξεργασία, 120 έως 140°C για 1 έως 4 δευτερόλεπτα.

Αυτή, η θερμική επεξεργασία θα εξαρτηθεί, από, το τί θέλει να επιτύχει ο παρασκευαστής, καθώς, και, από το διαθέσιμο σύστημα μεταφοράς θερμότητας.

Πρακτικές, όπως είναι η Άμεση μεταφορά, με έγχυση ατμού στο γάλα, (Direct Injection) ή, κυρίως, η Άμεση μεταφορά, με έγχυση γάλακτος στον ατμό, (Direct Infusion), προωθούν την ελαχιστοποίηση, των ανεπιθύμητων επιδράσεων, στα συστατικά του γάλακτος.

Αυτό, το οποίο, θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι, ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής, του γάλακτος μακράς διαρκείας, τόσο εντονότερη είναι και η θερμική επεξεργασία στην οποία υποβλήθηκε, αυτό, το γάλα.

Εμείς, βέβαια, ξέρουμε ότι, όσο εντονότερη είναι η θερμική επεξεργασία, στην οποία υποβλήθηκε, ένα γάλα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η υποβάθμιση, στην θρεπτικής αξία, αλλά, και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αυτού, του γάλακτος.

Γάλα μακράς διαρκείας – Τρόπος συσκευασίας
Tetra Pak. Άμεση μεταφορά, με έγχυση γάλακτος στον ατμό, (Direct Infusion). Τέτοια σύγχρονα συστήματα πετυχαίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με μια μικρή, μόνον, αρνητική επίδραση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ενδεικτικά αναφέρεται η θερμική επεξεργασία: 130 με 145°C για λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο.

Το ΓΜΔ συσκευάζεται με ασηπτικό τρόπο.

Γάλα μακράς διαρκείας – Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Η θερμική επεξεργασία, η οποία εφαρμόζεται, στο γάλα μακράς διαρκείας, δεν επιδρά στις καζεΐνες (CN).

Η λακτόζη, του γάλακτος, μπορεί να αποικοδομείται σε κάποιο βαθμό.

Αντιδράσεις Maillard λαβαίνουν χώρα.

Ως αποτέλεσμα, των αντιδράσων, αυτών, παράγονται οργανικά οξέα, και λακτουλόζη.

Οι αντιδράσεις Maillard συνεχίζονται, και, κατά την διάρκεια της αποθήκευσης.

Με την σημερινή σύγχρονη τεχνολογία, ουσιαστικά, το flavor, στο γάλα μακράς διαρκείας, δεν μεταβάλλεται.

Γάλα μακράς διαρκείας – Φυσικοχημικές παράμετροι
Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Γάλα μακράς διαρκείας, 20, ή, 30, ή, 40 ημερών? Στην συσκευασία βλέπετε την ημερομηνία λήξης: 8/9/2022. Η ημερομηνία παρασκευής? Γενικά, εγώ επιλέγω να αγοράζω φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δηλαδή, εγώ επιλέγω να αγοράζω γαλακτοκομικά προϊόντα όσο το δυνατόν ”μακρύτερα” από την ημερομηνία λήξης τους.

Φυσικοχημικές παράμετροι όπως το σημείο πήξης, ειδικό βάρος κ.τ.λ. δεν μεταβάλλονται σημαντικά.

Γάλα μακράς διαρκείας – Θρεπτική αξία

Το ΓΜΔ, σε σύγκριση, με το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, χαρακτηρίζεται από μικρότερη θρεπτική αξία.

Γάλα Μακράς Διαρκείας. Στην συσκευασία, αυτού, του γάλακτος, αναφέρεται ότι μετά το άνοιγμα, αυτό, το γάλα, α) θα πρέπει να καταναλώνεται εντός 4 ημερών, β) θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.

Οι βιταμίνες, του γάλακτος μακράς διαρκείας, υφίστανται μια μεγαλύτερη απώλεια.

Πολλά ένζυμα, του γάλακτος, αυτού, αδρανοποιούνται.

Με την παστερίωση, οι οροπρωτεΐνες αλλοδομούνται μερικώς.

Στο γάλα μακράς διαρκείας, οι θερμοευαίσθητες ανοσογλοβουλίνες (immunoglobulins) υφίστανται αλλοδόμηση, κατά 100%.

πρωτοσέλιδο - Με ποιούς ασυνήθιστους τρόπους μπορώ να επιτύχω την παστερίωση του γάλακτος?
Φρέσκο παστεριωμένο γάλα 7 ημερών διατίθεται σε συσκευασία η οποία δεν προστατεύει αυτό το γάλα από την φωτοοξείδωση. Εμείς προτιμούμε να αγοράζουμε φρέσκο γάλα αντί να αγοράζουμε γάλα μακράς διαρκείας, διότι επιθυμούμε ένα περισσότερο ποιοτικό προϊόν. Εμείς πράγματι αγοράζουμε ένα ποιοτικό προϊόν ή εμείς θεωρούμε ότι αγοράζουμε ένα ποιοτικό προϊόν?

Έτσι, μειώνεται η βιολογική αξία, αυτών, των οροπρωτεϊνών.

Επίσης, στο γάλα μακράς διαρκείας ελαττώνεται, η ισχύς, των φυσικών αντιβακτηριακών συστημάτων.

Για παράδειγμα, στο γάλα μακράς διαρκείας, το σύστημα, της λακτοπεροξειδάσης (LPO) δεν υφίσταται πλέον.

Δείτε: Πόσο ωφέλιμο είναι το Γάλα Μακράς Διαρκείας?

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας - Ποιό γάλα εγώ να διαλέξω?
Μπορώ να φτιάξω τυρί χρησιμοποιώντας Γάλα μακράς διαρκείας? Σε ένα Γάλα μακράς διαρκείας οι οροπρωτεΐνες (κύρια η β-λακτογλοβουλίνη) δημιουργούν σύμπλοκες ενώσεις με τις καζεΐνες (κύρια την κ-καζεΐνη). Ως αποτέλεσμα, το πρωτεολυτικά ένζυμα της πυτιάς να δυσκολεύονται να θραύσουν τον δεσμό ώστε να επέλθει η πήξη του γάλακτος. Έτσι, το δημιουργούμενο πήγμα έχει πολύ μικρήσυνεκτικότητα.
Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας  – Ποιά είναι η διάρκεια ζωής του γάλακτος μακράς διαρκείας?

Έστω ότι υποβάλλουμε το νωπό γάλα σε θερμική επεξεργασία, ώστε, εμείς να πάρουμε το Γάλα Μακράς Διαρκείας.

Τί γίνεται με τους μικροοργανισμούς του αρχικού γάλακτος?

Σε αυτήν την θερμική επεξεργασία, όλοι (?) οι μικροοργανισμοί, του αρχικού γάλακτος, καταστρέφονται, (ανάλογα, βέβαια, με τον βαθμό και την έκταση της θερμικής επεξεργασίας του γάλακτος).

Τί θα πρέπει να προσέξουν, όλοι, όσοι παράγουν το Γάλα Μακράς Διαρκείας?

Το παραγόμενο Γάλα Μακράς Διαρκείας, για να θεωρηθεί επιτυχημένο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει, ικανοποιητικά, τουλάχιστον δύο ζητήματα.

— 1. Την δράση της πλασμίνης, και,

— 2. Την δράση των ενζύμων, τα οποία παράγονται από τα θερμοανθεκτικά βακτήρια.

Πόσο χρονικό διάστημα διατηρείται το Γάλα Μακράς Διαρκείας?

Ανάλογα, με την έκταση, και τον βαθμό, της θερμικής επεξεργασίας, το ΓΜΔ έχει διάρκεια ζωής, η οποία κυμαίνεται από 15 έως 90 ημέρες, όταν, αυτό, το γάλα διατηρείται στους 4°C.

Συνήθως, η διάρκεια ζωής του γάλακτος μακράς διαρκείας είναι από 15, έως 45 ημέρες.

Φρέσκο γάλα vs γάλα μακράς διαρκείας  – Τί θα πρέπει εγώ να προσέξω στο Γάλα μακράς διαρκείας

Όπως και στο φρέσκο γάλα, έτσι, και, στο Γάλα μακράς διαρκείας, η ποιότητα, του γάλακτος, χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Λόγω, του τρόπου παρασκευής, το Γάλα μακράς διαρκείας είναι πολύ ”ευαίσθητο”.

Το Γάλα Μακράς Διαρκείας θα εμφανίσει όλες τις ποιοτικές αδυναμίες του, διανύοντας τα τελευταία στάδια, πριν την λήξη, της ζωής του.

Ειδικά, όταν, δεν εφαρμόζεται η πρακτική, της αυστηρής διατήρησης, του γάλακτος μακράς διαρκείας, σε συνθήκες ψύξης.

Αποφεύγετε να προμηθεύεστε Γάλα μακράς διαρκείας, λίγες ημέρες πριν, την λήξη της χρονικής διάρκειας ζωής, αυτού, του γάλακτος.

Δείτε περισσότερα:

It’s time to revise thermal processing theories. Peleg, M. (2006) Food Technology, 60(7), 92.

ESL milk – solution with indirect heating applications. Brandes, T. (2000) In: Proceedings of the Conference on Extended Shelf Life Milk 2000, International Dairy Federation, Brussels.

Extended shelf life milk – advances in technology. Rysstad, G. & Kolstad, J. (2006) International Dairy Journal, 59, 85–96.

High temperature pasteurization. Ranjith, H.M.P. (2000) In: Proceedings of the Conference on Extended Shelf Life Milk 2000, International Dairy Federation, Brussels.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here