Home Μικροοργανισμοί Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος...

Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο

154
0
πρωτοσέλιδο - Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο

Γιατί εμένα με ενδιαφέρει η ανάπτυξη, των μικροοργανισμών, στο γάλα? Τί είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, και τί είναι ο χρόνος γενεάς των μικροοργανισμών?

Η ανάπτυξη των μικροοργανισμών, στο γάλα, γίνεται με γεωμετρική πρόοδο

Ο όρος, ανάπτυξη, αναφέρεται στην αύξηση, του πληθυσμού, δηλαδή, στον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.

Οι μικροοργανισμοί, οι οποίοι, εμάς, μάς απασχολούν, στην γαλακτοκομία, και γενικότερα, στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι τα βακτήρια.

Ένα βακτήριο χωρίζεται σε 2 βακτήρια, (1η γενεά), μετά σε 4 βακτήρια, (2η γενεά), μετά σε 8 βακτήρια, (3η γενεά), μετά σε 16 βακτήρια, (4η γενεά), κ.ο.κ.

Μην ξεχνάμε!

Οι γαλακτοκομικές καλλιέργειες τυροκόμησης αποτελούνται, κυρίως, από βακτήρια, και συγκεκριμένα, από, οξυγαλακτικά βακτήρια.

Δείτε: Τί θα πρέπει να ξέρω για τα Οξυγαλακτικά Βακτήρια στα γαλακτοκομικά προϊόντα?

Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με διχοτόμηση.

Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Γαλακτοκομικές καλλιέργειες τυροκόμησης (starter cultures) με την μορφή DVS. Στην περίπτωση αυτή, εμείς, θέλουμε την ταχεία ανάπτυξη, όλων, εκείνων, των ωφέλιμων μικροοργανισμών, τους οποίους,  περιέχουν αυτές, οι γαλακτοκομικές καλλιέργειες εκκίνησης.

Ένα βακτήριο χωρίζεται, και, έτσι, προκύπτουν 2 νέα βακτήρια.

Αυτά, τα 2 βακτήρια χωρίζονται, και, έτσι, προκύπτουν 4 νέα βακτήρια, κ.ο.κ.

Ο πολλαπλασιασμός, αυτός, των βακτηρίων, ακολουθεί γεωμετρική πρόοδο.

20 = 1    21 = 2   →   22 = 4   →   23 = 8…  →  2n

Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Οι (υψηλές) θερμοκρασίες, (κοντά στους 25 ℃), ευνοούν πολύ την ανάπτυξη των μεσόφιλων μικροοργανισμών. Οι θερμόφιλοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται, καλύτερα, σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Αλλά, επίσης, οι θερμόφιλοι μικροοργανισμοί έχουν πολύ μικρό χρόνο γενεάς.

Κάθε μία νέα διαίρεση δημιουργεί, ακολούθως, και μία νέα γενιά μικροοργανισμών.

Εάν λοιπόν, αρχικά, υπάρχουν N0 μικροβιακά κύτταρα ανά 1 ml γάλακτος, τότε, μετά από n διαιρέσεις, (ή, κατά την n ιοστή γενιά), ο πληθυσμός N θα είναι N = N0 x 2n (1)

Aνάπτυξη των μικροοργανισμών, στο γάλαΑς δούμε ένα παράδειγμα

Για να δούμε, αυτήν, την σχέση (1), στο παρακάτω παράδειγμα.

Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Σχηματική απεικόνιση της καμπύλης ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Α: 1) Φάση προσαρμογής ή υστέρησης (Lag phase). Οι μικροργανισμοί προσαρμόζονται στο νέο ”γαλακτοκομικό” περιβάλλον. Β: 2) Λογαριθμική ή εκθετική φάση ανάπτυξης (Log phase ή exponential phase). Οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ταχέως. C: 3) Στάσιμη ή σταθερή φάση (Stationary phase). Ο πληθυσμός των μικροοργανισμών διατηρείται σταθερός. D: 4) Φάση μείωσης ή παρακμής ή θανάτου (Death phase or reduction phase or dying-off phase). Ο πληθυσμός των μικροοργανισμών ελαττώνεται. Εδώ στο σχήμα, το χρονικό διάστημα της κάθε φάσης αναφέρεται ενδεικτικά, ώστε ο αναγνώστης να σχηματίσει μιά ιδέα. Η σχέση N = N0 x 2n περιγράφει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και ακολούθως αναφέρεται στην Λογαριθμική ή εκθετική φάση ανάπτυξης.  

Εμείς έχουμε ένα γάλα.

Μετράμε τον πληθυσμό, των βακτηρίων, αυτού, του γάλακτος.

Δείτε: Πώς μετράμε τους μικροοργανισμούς στο γάλα

Έστω ότι, αρχικά, στο 1 ml, αυτού, του γάλακτος υπάρχουν 10.000 βακτήρια.

Επίδραση της θερμοκρασίας, στον ρυθμό αύξησης, του πληθυσμού, των μικροοργανισμών, σε νωπό γάλα. Αρχικά, το νωπό γάλα είχε έναν πληθυσμό 300.000 βακτήρια ανά ml γάλακτος. Σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, ο πληθυσμός, αυτός, δεν έχει μεταβληθεί, όταν, το γάλα διατηρείται στους 4°C. Όταν, όμως, η θερμοκρασία είναι 30°C, τότε ο πληθυσμός, αυτών, των βακτηρίων, φθάνει κοντά στα 700.000.000 βακτήρια ανά ml.Το νωπό γάλα περιέχει πληθώρα Ειδών μικροοργανισμών. Κάθε Είδος έχει διαφορετική ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης. Ακολούθως, το κάθε Είδος μικροοργανισμών θα έχει και διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης μ = n / t.

Στην 1η διαίρεση, ο πληθυσμός, αυτών, των βακτηρίων, θα είναι N = 10.000 x 21 = 10.000 x 2 = 20.000 βακτήρια.

Μετά από 5 διαιρέσεις, ο πληθυσμός, αυτών, των βακτηρίων, θα είναι N = 10.000 x 25 = 10.000 x 32 = 320.000 βακτήρια.

Αύξηση του πληθυσμού των μικροοργανισμών στο γάλα  

Βέβαια, αυτό το οποίο μάς ενδιαφέρει καίρια είναι το χρονικό διάστημα το στο οποίο έλαβαν χώρα αυτές οι διαιρέσεις.

Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι η κλίση της καμπύλης στην φάση ανάπτυξης. Α: 1) Φάση προσαρμογής ή υστέρησης (Lag phase). Β: 2) Λογαριθμική ή εκθετική φάση ανάπτυξης (Log phase ή exponential phase). C: 3) Στάσιμη ή σταθερή φάση (Stationary phase).
Τί πρέπει οπωσδήποτε εγώ να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα? Ποιός είναι ο Ρυθμός ανάπτυξης ή Ρυθμός αύξησης (growth rate) των μικροοργανισμών

Ο ρυθμός ανάπτυξης (μ) εκφράζει τον αριθμό των γενεών, (των μικροοργανισμών), οι οποίες δημιουργούνται στη μονάδα του χρόνου.

Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Το φρεσκοαμελγμένο γάλα θα πρέπει, όσο το δυνατόν, γρηγορότερα, να ψυχθεί.  Δηλαδή, εμείς, προσπαθούμε να αυξήσουμε το χρονικό διάστημα του χρόνου γενεάς. Όσο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο, ο χρόνος γενεάς παραμένει μικρός. Μικρός χρόνος γενεάς σημαίνει γρήγορη αύξηση, του πληθυσμού, των μικροοργανισμών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται ως: μ = n / t, όπου, το n συμβολίζει τον αριθμό των γενεών.

Ας δούμε το προηγούμενο παράδειγμα.

Έστω, ότι, χρειαζόταν 2 ώρες (120 λεπτά), για να γίνουν, αυτές, οι 5 διαιρέσεις, ή για να φτάσουν τα βακτήρια στην 5η γενιά.

Τότε, ο ρυθμός ανάπτυξης, αυτών, των βακτηρίων, θα είναι μ = 5 / 120 = 1 γενεά ανά 24 λεπτά.

Σχηματική απεικόνιση της μεταβολής του ρυθμού ανάπτυξης των μικροοργανισμών με την θερμοκρασία. Ο ρυθμός ανάπτυξης των μικροοργανισμών μεγιστοποιείται για μία συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αυτή η θερμοκρασία αποτελεί την ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να είναι πολύ υψηλός για ένα εύρος θερμοκρασιών γύρω από την ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης. Σε τιμές θερμοκρασίας οι οποίες βρίσκονται μακριά από την ιδανική, οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται με χαμηλούς ρυθμούς. Συνεπώς, όταν εγώ επιδιώκω την γρήγορη ανάπτυξη των μικροοργανισμών τότε, θα πρέπει να διατηρώ το γάλα σε θερμοκρασία πλησίον της ιδανικής θερμοκρασίας ανάπτυξης τους. 
Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Ποιός είναι ο Χρόνος γενεάς (generation time) των μικροοργανισμών?

Ο ρυθμός ανάπτυξης εκφράζεται και ως χρόνος γενεάς (g).

Ο χρόνος γενεάς αντιπροσωπεύει το χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτείται για μια πλήρη κυτταρική διαίρεση,

Ή, το χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτείται για να διπλασιασθεί ένας κυτταρικός πληθυσμός.

Σχηματική απεικόνιση της μεταβολής του ρυθμού ανάπτυξης των μικροοργανισμών με την θερμοκρασία. Όταν εγώ δεν επιδιώκω την ανάπτυξη των μικροοργανισμών τότε, θα πρέπει να διατηρώ το γάλα σε θερμοκρασία στην οποία ο ρυθμός ανάπτυξης των μικροοργανισμών μηδενίζεται. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα όταν αποθηκεύω το γάλα ή τα ζυμωμένα γάλατα. 

Ο χρόνος γενεάς υπολογίζεται ως g = t / n = 1 / μ

Δηλαδή, στο προηγούμενο παράδειγμα, εμείς έχουμε: g = 24 λεπτά.

Επίδραση της θερμοκρασίας στον χρόνο γενεάς (generation time) σε τρία στελέχη (strains) του μεσόφιλου οξυγαλακτικού Είδους Lactococcus lactis. Καμπύλη 1: Lactococcus lactis subsp. lactis. Καμπύλη 2: Lactococcus lactis subsp. cremoris, και Καμπύλη3: Lactococcus lactis subsp. cremoris. Όσο απομακρυνόμαστε από την ιδανική θερμοκρασία επώασης τόσο ο χρόνος γενεάς θα αυξάνει.

Εάν, εμείς λογαριθμήσουμε την (1), θα πάρουμε logN = logN0 + nlog2 ή logN = logN0 + 0.3n (2), γιατί log2 = 0.3

Αντικαθιστούμε n = t / g, και παίρνουμε logN = logN0 + 0.3 t / g (3)

Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός του γαλακτοκομικού εξοπλισμού. Γενικά, η επικράτηση κακών συνθηκών υγιεινής κατά την άμελξη, των ζώων, θα έχει, ως συνέπεια την λήψη, ενός φρεσκοαμελγμένου γάλακτος, με υψηλό αρχικό πληθυσμό Nο. Ήδη, εμείς έχουμε χάσει την μάχη.
Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Παράδειγμα 1ο

Έστω, ότι, εμείς, στο γάλα, είχαμε έναν αρχικό πληθυσμό, N0 = 10.000 = 104  βακτήρια.

Εμείς, μετρήσαμε ότι ο χρόνος γενεάς, αυτών, των μικροοργανισμών, είναι 30 λεπτά.

Δηλαδή, κάθε 30 λεπτά, ο μικροβιακός πληθυσμός διπλασιάζεται.

Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Σε μία παγολεκάνη το νωπό γάλα μπορεί να διατηρηθεί για χρονικό διάστημα το οποίο φθάνει και τις 5 ημέρες. Παρόλα αυτά, οι ψυχρόφιλοι μικροοργανισμοί καθώς και οι ψυχρότροποι μικροοργανισμοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται, μέσα στο γάλα, ακόμα και σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, πολλοί παρασκευαστές, αρχικά, υποβάλλουν το νωπό γάλα σε θέρμισμα (thermization). Με τον τρόπο αυτό ελαττώνοται σημαντικά ο πληθυσμός (N0) όλων εκείνων των μικροοργανισμών οι οποίοι έχουν μικρό χρόνο γενεάς σε θερμοκρασίες ψύξης. .

Μετά από 10 ώρες, ο πληθυσμός, των μικροοργανισμών, θα γίνει logN = logN0 + 0.3 t / g ή logN = log104 + 0.3 t / g ή logN = 4   + 0.3 x (10 ώρες) / (30 λεπτά) ή logN= 4 + 6 ή N = 1010 = 10.000.000.000 βακτήρια.

Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Παράδειγμα 2ο

Έστω ότι εμείς, στο γάλα, είχαμε έναν αρχικό πληθυσμό N0 = 1.000 = 103  βακτήρια.

Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Μικροοργανισμοί υπάρχουν παντού γύρω μας. Όλα τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε περιέχουν μικροοργανισμούς. Πολλές φορές όμως αυτό το οποίο κάνει την διαφορά είναι ο πληθυσμός των μικροοργανισμών ανά μονάδα μάζας ή ανά μονάδα όγκου του προϊόντος. Παρατηρήστε αυτό το γιαούρτι. Οι αποικίες των μικροοργανισμών είναι εμφανείς. Σε αυτό το γιαούρτι δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες ώστε αυτοί οι αλλοιογόνοι μικροοργανισμοί να πολλαπλασιαστούν πολλές φορές, και να δημιουργήσουν αποικίες ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Μπορώ να καταναλώσω ένα τέτοιο γιαούρτι?

Ο χρόνος γενεάς, αυτών, των μικροοργανισμών, παραμένει, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, στα 30 λεπτά.

Μετά από 10 ώρες, ο πληθυσμός, των βακτηρίων, θα γίνει logN = logN0 + 0.3 t / g ή logN = log103 + 0.3 t / g ή logN = 3   + 0.3 x (10 ώρες) / (30 λεπτά) ή logN= 3 + 6 ή N = 109 = 1.000.000.000 βακτήρια.

Εμείς παρατηρούμε μια, σχετικά, μικρή διαφορά, μεταξύ, των μεγεθών των δύο πληθυσμών.

Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Παράδειγμα 3ο
Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Με ποιό τρόπο σχετίζεται η ανάπτυξη των μικροοργανισμών με την τιμή pH? Για να δούμε την περίπτωση του νωπού γάλακτος. Στάδιο Α – Β. Αρχικά το νωπό γάλα έχει μια τιμή pH 6.6 με 6.8. Τα οξυγαλακτικά βακτήρια ζυμώνουν με γρήγορο ρυθμό την λακτόζη του γάλακτος και παράγουν γαλακτικό οξύ. Αυτό το γαλακτικό οξύ ελαττώνει την τιμή pH και έτσι εμποδίζει την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων. Στάδιο B – C. Οξεάντοχοι ζυμομύκητες (yeasts) και μούχλες (molds) αρχίζουν να αναπτύσσονται στο ξινισμένο γάλα και να χρησιμοποιούν το γαλακτικό οξύ. Αυτή η συνεργιστική δράση των μικροοργανισμών συνεχίζεται μέχρι να καταναλωθεί όλη η λακτόζη.  Στάδιο C – D. Τελικά, στο γάλα εισέρχονται και τα πρωτεολυτικά βακτήρια τα οποία αποικοδομούν τις πρωτεΐνες και παράγουν αλκαλικές αζωτούχες ενώσεις. Έτσι, η τιμή pH του γάλακτος αυξάνει.

Έστω, ότι, εμείς, στο γάλα, είχαμε έναν αρχικό πληθυσμό, N0 = 10.000 = 104  βακτήρια.

Ο χρόνος γενεάς, αυτών, των μικροοργανισμών, παραμένει, όπως και στα προηγούμενα παραδείγματα, στα 30 λεπτά.

Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Η επεξεργασία του γάλακτος θα πρέπει να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν!

Όμως, εμείς φροντίσαμε να ψύξουμε, ή, να επεξεργαστούμε το γάλα σε 5 ώρες, αντί σε 10 ώρες.

Τότε, ο πληθυσμός, αυτών, των βακτηρίων, θα αυξηθεί σε logN = logN0 + 0.3 t / g ή logN = log104 + 0.3 t / g ή logN = 4   + 0.3 x (5 ώρες) / (30 λεπτά) ή logN= 4 + 3 ή N = 107 = 10.000.000 βακτήρια.

Καμπύλες όξυνσης για ένα Είδος μεσόφιλων οξυγαλακτικών βακτηρίων. Η χρονική διάρκεια της όξυνσης του γάλακτος είναι πολύ μικρότερη όταν το γάλα επωάζεται σε θερμοκρασία 30℃ παρά σε 18℃. Τί σημαίνει αυτό? Ότι όταν το γάλα επωάζεται σε θερμοκρασία 30℃ τότε, η ποσότητα των παραγομένων οξέων (κυρίως του γαλακτικού οξέος) είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι  ο πληθυσμός των  βακτηρίων είναι πολύ υψηλότερος στους 30℃ παρά στους 18℃.

Εμείς παρατηρούμε μια μεγάλη διαφορά, σε σχέση, με τους πληθυσμούς, των βακτηρίων, των προηγουμένων περιπτώσεων.

Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Παράδειγμα 4ο

Έστω, ότι, εμείς, στο γάλα, είχαμε έναν αρχικό πληθυσμό N0 = 10.000 = 104  βακτήρια.

Ο χρόνος γενεάς, αυτών,  των μικροοργανισμών, είναι, τώρα, στα 60 λεπτά, διότι, εμείς φροντίσαμε να τοποθετήσουμε, αυτό, το γάλα, σε ψυχρότερο περιβάλλον.

Τί σημαίνει ότι εμείς διατηρούμε τα γαλακτοκομικά μας στο ψυγείο? Σημαίνει, ότι, εμείς ελαττώνουμε τον χρόνο γενεάς στους μικροοργανισμούς.

Δείτε: Πώς η θερμοκρασία επιδρά καίρια στους μικροοργανισμούς του γάλακτος

Μετά από 10 ώρες, ο πληθυσμός, αυτών,  των μικροοργανισμών, θα γίνει logN = logN0 + 0.3 t / g, ή logN = log104 + 0.3 t / g, ή logN = 4   + 0.3 x (10 ώρες) / (1 ώρα), ή logN = 4 + 3, ή N = 107 = 10.000.000 βακτήρια.

Εμείς παρατηρούμε και εδώ μια μεγάλη διαφορά, σε σχέση, με τον πληθυσμό, των βακτηρίων, στο 1ο Παράδειγμα.

Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Παράδειγμα 5ο
Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 1ο
Ρίχνω την γιαουρτομαγιά στο γάλα. Δηλαδή? Εγώ μεταφέρω τους επιθυμητούς μικροοργανισμούς, από το γιαούρτι, στο γάλα. Αυτό, το οποίο, εγώ θέλω, τώρα, είναι να επιτύχω την ταχεία  αύξηση του πληθυσμού, αυτών, των μικροοργανισμών. Πώς θα γίνει αυτό? Εγώ θα επωάσω το γάλα, σε μια τέτοια θερμοκρασία, ώστε, να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση του χρόνου γενεάς.

Έστω, ότι εμείς, στο γάλα, είχαμε έναν αρχικό πληθυσμό, N0 = 10.000 = 104  βακτήρια.

Ο χρόνος γενεάς, αυτών των μικροοργανισμών, είναι στα 60 λεπτά, διότι, και εδώ, φροντίσαμε να τοποθετήσουμε το γάλα σε ψυχρότερο περιβάλλον.

Μετά από 5 ώρες, ο πληθυσμός, των βακτηρίων,  θα γίνει logN = logN0 + 0.3 t / g ή logN = log104 + 0.3 t / g ή logN = 4   + 0.3 x (5 ώρες) / (1 ώρα) ή logN = 4 + 1.5 ή N = 105.5 = 316.000 βακτήρια.

Ο πληθυσμός των μικροοργανισμός, μέσα στο γάλα, είναι πολύ υψηλός. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ζυμώνουν τα σάκχαρα του γάλακτος και παράγουν γαλακτικό οξύ. Αυτό το γαλακτικό οξύ θα οξινίσει το γάλα. Εάν, εμείς σε δεύτερο χρόνο παστεριώσουμε το γάλα, τότε, η μεγάλη πλειοψηφία των μικροοργανισμών θα θανατωθεί. Παρόλα αυτά, η υψηλή οξύτητατου γάλακτος θα παραμείνει!

Η διαφορά, εδώ, σε σχέση, με τους πληθυσμούς, των βακτηρίων, των προηγουμένων περιπτώσεων, είναι τεράστια.

Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Τί εμάς, μάς λέει, λοιπόν, η σχέση (3)?

Το χρονικό διάστημα (t), και ο χρόνος γενεάς (g), αποτελούν τους κρίσιμους παράγοντες για το μέγεθος, του τελικού πληθυσμού, των μικροοργανισμών, μέσα σε ένα τρόφιμο.

Απαιτείται, λοιπόν, εμείς να κινούμαστε γρήγορα, και να μην αφήνουμε το γάλα εκτεθειμένο, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

τάδιο στράγγισης τυριών άλμης μέσα σε καλούπια τυροκομίας. Μετά από 12 ώρες, η τιμή pH είναι μόλις 5.56. Αυτή τη στιγμή το τυρί δεν έχει αναπτύξει την κανονική οξύτητα. Τί θα πρέπει εγώ να κάνω? Εγώ θα πρέπει να επιταχύνω την παραγωγή του γαλακτικού οξέος. Εγώ, λοιπόν, θα πρέπει να αυξήσω την θερμοκρασία του χώρου στράγγισης.

Επίσης, εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε, να αυξάνουμε, όσο το δυνατόν, τον χρόνο γενεάς, των μικροοργανισμών.

Η αύξηση, του χρόνου γενεάς, επιτυχάνεται με την πτώση της θερμοκρασίας του γάλακτος, ή των γαλακτοκομικών.

Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Από τί εξαρτάται ο χρόνος γενεάς?

Ο χρόνος γενεάς, των μικροργανισμών, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Σε ποιά θερμοκρασία θα γίνει η επώαση του κεφίρ μου? Κάθε είδος μικροοργανισμών έχει διαφορετική ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης. Όσο μακρύτερα γίνεται η επώαση, από την ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης, τόσο, αυξάνει και ο χρόνος γενεάς του μικροοργανισμού. Άρα, τόσο μικρότερη θα είναι και η αύξηση του πληθυσμού, αυτού, του μικροοργανισμού. Κατά την ωρίμανση και την αποθήκευση διατηρούμε το ποτό κεφίρ σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοείται η ανάπτυξη των ζυμομυκήτων αλλά και γενικότερα των ψυχρότροφων μικροοργανισμών.

Το ύψος, της θερμοκρασίας, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον χρόνο γενεάς, των μικροργανισμών.

Επίσης, παράγοντες, όπως, είναι η τιμή του pH, η συγκέντρωση του οξυγόνου, η ύπαρξη και η δράση παρεμποδιστών, η παρουσία θρεπτικών στοιχείων κ.α.,  θα επηρεάσουν τον χρόνο γενεάς των μικροργανισμών.

Ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο γάλα – Τί θα πρέπει εγώ να θυμάμαι?

Η ανάπτυξη, των μικροοργανισμών, θα πρέπει να αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται, για αλλοιογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι θα υποβαθμίσουν την ποιότητα του γάλακτος, και των γαλακτοκομικών μας, είτε πρόκειται, για ωφέλιμους μικροοργανισμούς, τους οποίους, εμείς, συνειδητά, εμπλέξαμε στο γάλα, μέσω, της ”Μαγιάς”, ώστε, να φτιάξουμε τα επιθυμητά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα έχει διάρκεια ζωής 7 ημέρες. Όταν, όμως, εμείς αφήνουμε, αυτό, το γάλα εκτός ψυγείου, ιδιαίτερα, κατά την θερινή περίοδο, τότε, αυτός, ο χρόνος ζωής ελαττώνεται σημαντικά.

Αντιλαμβανόμαστε, ότι, στην περίπτωση, των ωφέλιμων μικροοργανισμών,  επιζητούμε την ταχεία ανάπτυξη αυτών.

Συνεπώς, 1) εμείς θέλουμε έναν υψηλό,  αρχικό πληθυσμό N0, και, 2) εμείς θέλουμε έναν σύντομο χρόνο γενεάς έτσι ώστε, ο αριθμός, αυτών, των ωφέλιμων μικροοργανισμών να φθάσει σε πολύ υψηλά νούμερα, μέσα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δείτε την συνέχεια στο άρθρο: Τί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζω για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών – Μέρος 2ο

Δείτε περισσότερα:

Effect of low-temperature storage on the bacteriological quality of raw milk. Griffiths, M.W., J.D. Phillips and D.D. Muir. 1987. Food Microbiol. 4: 285–291.

Modeling the relation between bacterial growth and storage temperature in pasteurized milks of varying hygienic quality. Griffiths, M.W. and J.D. Phillips. 1988. J. Soc. Dairy Technol. 41: 96–102.

 The microbiology of raw milk. Chambers, J.V. 2002. pp. 39–85. In: R.K. Robinson [ed.]. Dairy Microbiology Handbook, 3rd edition. John Wiley and Sons Inc, Ames, Iowa, USA.

Influence of raw milk quality on fluid milk shelf life. Barbano, D.M., Y. Ma and M.V. Santos. 2006. J. Dairy Sci. 89 Suppl. 1: E15–19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here