Home Ζυμωμένα Προϊόντα - Υγεία Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά προϊόντα? Επιστροφή στο μέλλον!

Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά προϊόντα? Επιστροφή στο μέλλον!

145
0
πρωτοσέλιδο - Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά προϊόντα? Επιστροφή στο μέλλον!

Ποιά είναι τα βιοδραστικά συστατικά τα οποία περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα ? Τί είναι τα Βιοδραστικά πεπτίδια?

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Τί είναι αυτό το οποίο επιζητά ο Άνθρωπος – καταναλωτής?

Τί επιζητά ο Άνθρωπος?

Αυτή, είναι, σίγουρα, μια φιλοσοφική ερώτηση, η οποία ξεπερνά, τους σκοπούς, αυτού, του άρθρου.

Παραμένοντας, εστιασμένοι, στην θεματολογία μας, και, απλοποιώντας, τα πράγματα, εμείς θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε, ότι, αυτό , το οποίο θέλει ο Άνθρωπος, τουλάχιστον ο Άνθρωπος της Δύσης, είναι να ζεί περισσότερο και καλύτερα.

πρωτοσέλιδο - Λακτόζη και γαλακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Τι θα πρέπει να ξέρω? Μέρος 1ο
Τί κοιτούν οι καταναλωτές στις συσκευασίες των τροφίμων? Σίγουρα, αυτοί, oι καταναλώτες δίνουν βάση στην τιμή πώλησης. Αλλά, επίσης, αυτοί, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται και για τα συστατικά, τα οποία περιέχονται στο τρόφιμο. Τα συστατικά, των τροφίμων, έχουν, λοιπόν, εν πολλοίς, συνδεθεί και με την  σωματική ευεξία και μακροζωΐα.

Στις δυτικές ανεπτυγμένες κοινωνίες, η επιδίωξη αυτή, επιτυγχάνεται, εν πολλοίς, με την ισορροπημένη διατροφή.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, διερευνάται ο ρόλος της διατροφής, και, γενικότερα, των εξειδικευμένων τροφών, στην βελτίωση των λειτουργιών, του σώματος, όπως, και, στην πρόληψη, και στην θεραπεία των ασθενειών.

Δείτε: Βιοδραστικά συστατικά γάλακτος? Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Ο Άνθρωπος ζητά Λειτουργικά τρόφιμα (functional foods)
Ποτό κεφίρ από σπόρους κεφίρ. Αυτό είναι ένα αληθινά Λειτουργικό Τρόφιμο. Μην ξεχνάμε, ότι, τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί την ίδια την Φύση.

Σε ανεπτυγμένες, οικονομικά εύρωστες, κοινωνίες, οι καταναλωτές προτιμούν τρόφιμα, τα οποία προάγουν την καλή υγεία, και αποτρέπουν τις ασθένειες.

Φυσικά, αυτά, τα τρόφιμα, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα, στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Τα τρόφιμα, αυτά, κατά αρχήν, απαιτείται, να είναι, εύκολα, στην χρήση τους.

Τα τρόφιμα, αυτά, απαιτείται, να έχουν καλή γεύση, και οπωσδήποτε, για τα τρόφιμα, αυτά, θα πρέπει να είναι αποδεκτή η σχέση αξίας – τιμής.

Εμείς καταναλώνουμε, κυρίως, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Το γάλα αυτό, προέρχεται από σταβλισμένα ζώα, τα οποία διαβιούν σε συνθήκες, ΟΧΙ και τόσο υγιεινές. Από την άλλη μεριά, εμείς έχουμε το νωπό γάλα, εκείνων των ζώων, τα οποία διαβιούν ελεύθερα στην φύση. Αυτό το νωπό γάλα, (όταν, πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις),  θεωρείται ως extra super food!

Ο όρος, Λειτουργικά τρόφιμα (functional foods) έχει εισαχθεί, ώστε, να περιγράψει, εκείνες, τις τροφές, οι οποίες, πέρα από την θρεπτική τους αξία, επιδρούν, θετικά στην υγεία του ατόμου, στην φυσική και στην πνευματική του κατάσταση.

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα Ποιά είναι τα Λειτουργικά τρόφιμα?

Γενικά, ισχύει:

1) Τα Λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν τροφή, η οποία προέρχεται από φυσικά συστατικά, (δεν είναι κάψουλα, ταμπλέτα, ή σκόνη),

2) Τα Λειτουργικά τρόφιμα μπορούν, και πρέπει να καταναλώνονται, ως, μέρος της καθημερινής δίαιτας,

Η διάσπαση – αποικοδόμηση, των πρωτεϊνών, οδηγεί στην δημιουργία των πεπτιδίων και αργότερα των αμινοξέων. Τα Βιοδραστικά πεπτίδια αποτελούνται από 2 έως 20 αμινοξέα.

3) Η κατανάλωσή, των Λειτουργικών τροφίμων, εξυπηρετεί μια ιδιαίτερη σωματική διεργασία όπως:

—Βελτίωση μηχανισμού άμυνας με βιολογικό τρόπο

—Πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών

—Αποκατάσταση από συγκεκριμένες ασθένειες

—Έλεγχος φυσικών και πνευματικών δυσλειτουργιών

—Επιβράδυνση της γήρανσης

πρωτοσέλιδο - Προβιοτικά – Εισαγωγή στην μακροζωία
Παραδοσιακό Γιαούρτι με πέτσα. Περιέχει μικροοργανισμούς, οι οποίοι, (από πολλούς ερευνητές), θεωρούνται ως προβιοτικοί. Το γιαούρτι αποτελεί ένα τρόφιμο, το οποίο περιέχει βιοδραστικά πεπτίδια.
Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόνταΕσείς θα συναντήσετε τα Λειτουργικά τρόφιμα με πολλές ονομασίες

Τα Λειτουργικά τρόφιμα έχουν, κατά καιρούς, ονομασθεί ως:

— βιοδραστικά τρόφιμα, (bioactive foods),

— σχεδιασμένα τρόφιμα, (designed foods),

— φαρμακευτικά τρόφιμα, (medicinal foods),

— θεραπευτικά τρόφιμα (therapeutic foods),

Σχηματική απεικόνιση των βιοδραστικών συστατικών τα οποία περιέχονται στο γάλα.

— σούπερ τρόφιμα, (superfoods),

— foodiceuticals, medifoods, nutraceuticals, κ.λ.π.

Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εκάστοτε όρος, αναφέρεται, σε ένα τρόφιμο, το οποίο, έχει τροποποιηθεί κατά κάποιο τρόπο, ώστε, αυτό, το τρόφιμο να καταστεί ”λειτουργικό”.

Αυτές, οι τροποποιήσεις, μπορούν να επιτευχθούν, με την ενσωμάτωση φυτοχημικών ουσιών, βιοδραστικών πεπτιδίων, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, (n-3 PUFA) και προβιοτικών ή/και πρεβιοτικών.

Δείτε: Προβιοτικά – Εισαγωγή στην μακροζωΐα

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Τί είναι τα βιοδραστικά πεπτίδια? Ποιός είναι ο ρόλος των βιοδραστικών πεπτιδίων στην υγεία του ανθρώπου?
Παραδοσιακή παρασκευή βουτύρου και ξινογάλακτος. Το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται είναι νωπό και έχει υποστεί ωρίμανση. Το ξύλο, του δοχείου, συμμετέχει, με μοναδικό τρόπο, στην όλη διαδικασία.Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία παράγονται, (βούτυρο και ξινόγαλο), περιέχουν πληθώρα βιοδραστικών συστατικών.

Τα Βιοδραστικά πεπτίδια, [Bioactive peptides (ΒΡ)], είναι οργανικές ουσίες, οι οποίες σχηματίζονται, από αμινοξέα, τα οποία, ενώνονται με, ομοιοπολικούς δεσμούς, γνωστούς ως, αμιδικούς ή πεπτιδικούς δεσμούς.

Τα Βιοδραστικά πεπτίδια (ΒΠ) αποτελούνται από 2 έως 20 αμινοξέα.

Τα Βιοδραστικά πεπτίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία.

Τα ΒΠ επιδρούν στην λειτουργία του πεπτικού, ενδοκρινικού, καρδιαγγειακού, ανοσολογικού και νευρικού συστήματος.

Τα Βιοδραστικά πεπτίδια θεωρούνται η νέα γενεά των βιολογικά δραστικών ρυθμιστών.

Τυρί Τσαλαφούτι. Το τυρί, αυτό, αποτελεί ένα, εξαιρετικά, ιδιαίτερο γαλακτοκομικό προϊόν. Η ζύμωση, του γάλακτος, γίνεται, αποκλειστικά, από τους μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος. Αναμφίβολα, το τυρί Τσαλαφούτι περιέχει πληθώρα βιοδραστικών συστατικών.

Αυτά, τα βιοδραστικά πεπτίδια, έχουν την ικανότητα  να αποτρέπουν την οξείδωση, και την μικροβιακή αποικοδόμηση, (και άρα αλλοίωση), των τροφίμων.

Επίσης, τα Βιοδραστικά πεπτίδια μπορούν να συνδράμουν στη θεραπεία, διαφόρων ασθενειών, και διαταραχών, βελτιώνοντας, έτσι, την ποιότητα της ζωής μας.

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα Τα Βιοδραστικά πεπτίδια για να ”δουλέψουν”, θα πρέπει, πρώτα, να απελευθερωθούν από τις πρωτεΐνες

Αν και, κάποια, ΒΠ βρίσκονται, ελεύθερα, στην φύση, η συντριπτική πλειονότητα, των γνωστών ΒΠΡ, αποτελούν τμήμα των πρωτεϊνών.

Γίδινο φρεσκοαμελγμένο νωπό γάλα. Η Επιστήμη, συνεχώς, ανακαλύπτει νέα βιοδραστικά συστατικά σε αυτήν την μοναδική τροφή.

Αυτά, τα Βιοδραστικά πεπτίδια, απελευθερώνονται, μέσω διαφόρων ενζυματικών διεργασιών.

Ας θυμηθούμε την πρωτεό-λυση.

Στην πρωτεόλυση, τα ένζυμα διασπούν – αποικοδομούν τις πρωτεΐνες.

Ως αποτέλεσμα, παράγονται μικρότερα πεπτίδια.

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόνταΗ ύπαρξη βιοδραστικών πεπτιδίων σε ένα τρόφιμο, κάνει, αυτό, το τρόφιμο να είναι Λειτουργικό
Το ποιοτικό νωπό γάλα θεωρείται super food. Βέβαια, η υποβολή του γάλακτος σε θερμική επεξεργασία θα περιορίσει αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Στην περίπτωση αυτή, το γάλα μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται super food εάν αυτό το γάλα μετατραπεί σε ένα ζυμωμένο τρόφιμο.

Σύμφωνα, με όσα έχουμε αναφέρει, εμείς βλέπουμε, το πώς, συνδέονται τα Βιοδραστικά πεπτίδια με τα Λειτουργικά τρόφιμα.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι, όταν, ένα τρόφιμο περιέχει πρωτεΐνες, οι οποίες, όταν διασπασθούν, θα δώσουν Βιοδραστικά πεπτίδια, τότε, αυτό, το τρόφιμο μπορεί να θεωρηθεί, ως, ένα  Λειτουργικό τρόφιμο.

Δηλαδή, τα Βιοδραστικά πεπτίδια αποτελούν συστατικά των Λειτουργικών τροφίμων.

Συνεπώς, για να ”φτιάξουμε” ένα Λειτουργικό τρόφιμο, εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε, έτσι ώστε, αυτό, το τρόφιμο να έχει Βιοδραστικά πεπτίδια, στις πρωτεΐνες του.

πρωτοσέλιδο - Μάθε ποιά είναι τα 7 είδη ζύμωσης στα γαλακτοκομικά
Υπάρχουν πολλά ζυμωμένα τρόφιμα τα οποία προέρχονται από το γάλα. Παρόλα αυτά, μόνον, λίγα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν προβιοτικές ιδιότητες.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον, για τα Βιοδραστικά πεπτίδια, έχει τραβήξει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, αλλά, και της βιομηχανίας των τροφίμων.

Αμφότεροι προσανατολίζονται στην ανάπτυξη νέων τροφίμων και λειτουργικών προϊόντων, τα οποία θα βασίζονται, σε αυτά τα πεπτίδια.

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Βιοδραστικά πεπτίδια στις πρωτεΐνες του γάλακτος

Τί γίνεται, όταν, εμείς πίνουμε γάλα?

Η διάσπαση, των πρωτεϊνών, του γάλακτος, από πρωτεολυτικά ένζυμα, κατά τη διάρκεια, της διαδικασίας, της πέψης, απελευθερώνει πεπτίδια μικρού, ή μεσαίου μεγέθους.

Έρευνες, έδειξαν, ότι, οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, όπως, είναι οι καζεΐνες, και οι πρωτεΐνες του ορού, αποτελούν σημαντική πηγή βιολογικά δραστικών πεπτιδίων.

Δείτε: Ποιές είναι οι Μ Ο Ν Α Δ Ι Κ Ε Σ πρωτεΐνες γάλακτος?

Τα πεπτίδια, αυτά, παραμένουν ανενεργά, όταν, αυτά, τα πεπτίδια, βρίσκονται ενσωματωμένα, στο κύριο σώμα, της πρωτεΐνης.

Όμως, μόλις, αυτά, τα πεπτίδια, απελευθερωθούν, (με την επίδραση, των ενζύμων), τότε, αυτά, τα πεπτίδια, εμφανίζουν ειδικές βιοδραστικές ιδιότητες.

Αυτά, τα Βιοδραστικά πεπτίδια περιέχουν, συνήθως, 3 έως 20 αμινοξέα ανά μόριο.

Εξαίρεση αποτελεί το γλυκομακροπεπτίδιο (GMPs), το οποίο αποτελείται από 64 αμινοξέα.

Το γλυκομακροπεπτίδιο, εμείς το θυμόμαστε, από την πήξη, του γάλακτος, με την χρήση, της πυτιάς.

Δείτε: Γιατί η πυτιά πήζει το γάλα?

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Οι ζυμώσεις στα γαλακτοκομικά 

Κατά την ζύμωση, του γάλακτος, με ορισμένες γαλακτοκομικές καλλιέργειες εκκινητές (starter cultures), σχηματίζονται Βιοδραστικά πεπτίδια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως, είναι, το τυρί, το γιαούρτι, και άλλα, ζυμωμένα γάλατα, προάγουν την υγεία, μέσω παραγωγής Βιοδραστικών πεπτιδίων.

Δείτε: Ζυμωμένα Γαλακτοκομικά Προϊόντα? Extra Super Foods στην υπηρεσία του ανθρώπου!

Για τον λόγο αυτό, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα κατατάσσονται στα Λειτουργικά τρόφιμα.

Δείτε περισσότερα:

Functional foods: Hopefulness to good health. Abdel-Salam, A.M. 2010. Am. J. Food Technol., 5: 86-99

Functional properties of bioactive components of milk fat in metabolism. Akalin, S., G. Siddik and U. Gulfem. 2006. Pak J. Nutr., 5: 194-197

Bioactive peptides and lactic fermentations. Fitzgerald, R.J., and B.A. Murray. 2006. Int. J. Dairy Technol., 59: 118-125

Milk growth factors as health products: Some technological aspects. Pouliot, Y., and Gauthier, S.F. 2006. Int. Dairy J., 16: 1415-1420

Previous articleΚατσικίσιο γάλα – Πόσο καλά το ξέρουμε?
Next articleΠοιά είναι τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here