Φτιάχνω τυρί Μυζήθρα – Τί τυρί είναι το τυρί Μυζήθρα? Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του τυριού Μυζήθρα? Με ποιό τρόπο παρασκευάζεται, αυτό, το τυρί?
Φτιάχνω τυρί Μυζήθρα – Γενική περιγραφή του τυριού Μυζήθρα
Το τυρί Μυζήθρα είναι ένα τυρί τυρογάλακτος, το οποίο παράγεται παραδοσιακά από τυρόγαλα πρόβειου γάλακτος, ή γίδινoυ γάλακτος ή αγελαδινού γάλακτος.
Δείτε: Μυζήθρα – ΦΕΚ
Φυσικά, αυτό το τυρί μπορεί να παρασκευαστεί και από το τυρόγαλα οποιοδήποτε μίγματος αυτών των ειδών γάλακτος.
Έτσι, στο τυρόγαλα μπορεί να προστεθεί πρόβειο γάλα ή γίδιvo γάλα, ή αγελαδινό γάλα (πρόσγαλα) ή κρέμα γάλακτος.
Αυτό το τυρί τυρογάλακτος διατίθεται ως νωπό τυρί, με μέγιστη υγρασία 70% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 50%.
Το τυρί Μυζήθρα διατίθεται ως ξηρό τυρί, με μέγιστη υγρασία 40% κατά βάρος, και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 50%.
Το τυρί αυτό έχει λευκό ως υπόλευκο χρώμα και δεν φέρει επιδερμίδα.
Το σχήμα αυτού, του τυριού είναι σφαιρικό ή κόλουρου κώνου.
Γεωγραφική περιοχή του τυριού Μυζήθρα
Το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή, του τυριού Μυζήθρα μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.
Δηλαδή, το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή, του τυριού Μυζήθρα μπορεί να προέρχεται από την Μακεδονία, από την Θράκη, από την Θεσσαλία, από την Στερεά Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, από την Ήπειρο, από τα Νησιά του Αιγαίου, από τους Ιόνιους Νήσους, από την Κρήτη.
Φτιάχνω τυρί Μυζήθρα – Ποιός είναι ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του τυριού Μυζήθρα
Αναφέρεται ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής, του τυριού Μυζήθρα.
Για την παρασκευή, του τυριού Μυζήθρα, το τυρόγαλα υποβάλλεται σε διήθηση ή σε φυγοκέντρηση διότι θα πρέπει να απομακρυνθούν τυχόν κόκκοι του τυροπήγματος.
Στη συνέχεια, αυτό, το τυρόγαλα, υποβάλλεται σε θέρμανση υπό συνεχή ανάδευση μέχρι τους 88 – 90°C εντός ενός χρονικού διαστήματος 40 – 45 λεπτών της ώρας.
Όταν η θερμοκρασία του τυρογάλακτος είναι 68 – 70°C, τότε, μπορεί, σε αυτό το τυρόγαλα να προστεθεί και μια ποσότητα κρέμας ή πλήρους πρόβειου γάλακτος ή αιγείου γάλακτος ή αγελαδινού γάλακτος (πρόσγαλα) σε αναλογία, (συνήθως), 5 – 15%.
Πάντως η προσθήκη προσγάλακτος ή κρέμας, συνήθως, δεν γίνεται, και για τον λόγω αυτόν, το τυρί Μυζήθρα θεωρείται το ”φτωχότερο” τυρί τυρογάλακτος.
Δείτε: τυρί Μυζήθρα vs τυρί Ανθότυρος vs τυρί Μανούρι
Η θέρμανση του τυρογάλακτος γίνεται υπό συνεχή ήπια ανάδευση μέχρι τη θερμοκρασία των 80 – 85°C.
Σε ποιά τιμή θερμοκρασίας θα εμφανιστούν οι πρώτες νιφάδες τυροπήγματος?
Στην θερμοκρασία, αυτή, (80 – 85°C) εμφανίζονται οι πρώτες νιφάδες πήγματος.
Στο σημείο αυτό, (δηλαδή, από την στιγμή, την οποία θα εμφανισθούν οι πρώτες νιφάδες πήγματος), επιταχύνεται ο ρυθμός θέρμανσης, του τυρογάλακτος, μέχρι τη θερμoκρασία των 88 – 92°C.
Παράλληλα επιβραδύνεται πολύ ο ρυθμός ανάδευσης, του τυρογάλακτος, μέχρι της πλήρους παύσης.
Στη θερμοκρασία, αυτή, (88 – 92°C) οι νιφάδες του τυροπήγματος θα παραμείνουν να ψηθούν για 15 – 30 λεπτά.
Για την παρασκευή του ξηρού τυριού Μυζήθρα, οι νιφάδες ψήνονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Επίσης, για την παρασκευή του ξηρού τυριού Μυζήθρα ο χρόνος ψησίματος, αυτών, των νιφάδων, είναι μεγαλύτερος.
Τυρί Μυζήθρα – Στράγγιση του τυροπήγματος
Στη συνέχεια, με προσοχή, οι νιφάδες ή το πήγμα μεταφέρονται, σταδιακά, σε τυρόπανα ή σε ειδικά καλούπια σχήματος κόλουρου κώνου, για να στραγγίσουν.
Η στράγγιση, των νιφάδων ή του πήγματος, ολοκληρώνεται, περίπου, σε 3 – 5 ώρες.
Ακολούθως, το τυρί Μυζήθρα μεταφέρεται σε ψυγείο.
Την επόμενη μέρα το τυρί διατίθενται για κατανάλωση.
Με ποιό τρόπο εμείς φτιάχνουμε ξηρό τυρί Μυζήθρα:
Εμείς τοποθετούμε το νωπό τυρί σε καλά αεριζόμενο ξηρό χώρο μέχρι, αυτό, το τυρί να αποκτήσει υγρασία μικρότερη του 40%.
Αργότερα, τα ”κεφάλια” των τυριών καθαρίζονται και συσκευάζονται ή παραφινώνονται.
Εάν θέλετε να δείτε με ποιό τρόπο φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό τυρί Μυζήθρα, τότε,
Δείτε: Τυρί Μυζήθρα, όταν… το φτωχό τυρί γίνεται delicatessen