Δείτε από ποιούς παράγοντες θα εξαρτηθεί η ποιότητα του κεφίρ, το οποίο εγώ θα φτιάξω – Τί θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρω, όταν, εγώ φτιάχνω κεφίρ
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η ποιότητα του κεφίρ, το οποίο εγώ θα φτιάξω – Τί τύπο ”Μαγιάς” εγώ θα χρησιμοποιήσω?
Κεφίρ ή ”Κεφίρ”, εμείς μπορούμε να φτιάξουμε με 3 διαφορετικούς τρόπους.
Δείτε: Αυτοί είναι οι 3 τρόποι για να φτιάχνω κεφίρ
Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, τίποτα δεν είναι το ίδιο.
Τί εννοούμε?
Οι σπόροι κεφίρ φαίνονται, αλλά, οι σπόροι, του κεφίρ, δεν είναι, ποτέ, οι ίδιοι, μεταξύ, τους.
Οι σπόροι, του κεφίρ, οι οποίοι, έχουν αναπτυχθεί στην Βραζιλία, διαφέρουν, σημαντικά, από, τους σπόρους, του κεφίρ, οι οποίοι αναπτύχθηκαν, στο Θιβέτ.
Το ίδιο ισχύει, και για το ποτό κεφίρ, το οποίο φτιάχνουμε, όταν, εμείς χρησιμοποιούμε γαλακτοκομικές καλλιέργειες εκκίνησης, με την μορφή DVS.
Δείτε: Φτιάχνω ποτό κεφίρ με γαλακτοκομικές οικιακές καλλιέργειες εκκίνησης DVS
Ο κύριος λόγος, ο οποίος διαφοροποιεί, τα διάφορα κεφίρ, του εμπορίου, είναι ότι, οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν καλλιέργειες κεφίρ, από διαφορετικές εταιρίες.
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η ποιότητα του κεφίρ, το οποίο εγώ θα φτιάξω – Tί γάλα εγώ θα χρησιμοποιήσω?
Το είδος, του γάλακτος (αγελαδινό γάλα, πρόβειο γάλα, γίδινο γάλα, κ.α.), το οποίο, εγώ θα χρησιμοποιήσω, θα επηρεάσει και την ποιότητα του κεφίρ μου.
Επίσης, η ποιότητα, του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, είναι καταλυτικής σημασίας.
Ένα υποβαθμισμένο, ποιοτικά, γάλα, ή, ένα γάλα με αυξημένο αριθμό ανεπιθύμητων μικροοργανισμών, θα επηρεάσει, αρνητικά, την ποιότητα, του παραγόμενου ποτού κεφίρ.
Οι σπόροι, του κεφίρ, περιέχουν μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι πολύ ευαίσθητοι στα αντιβιοτικά.
Δείτε: Τί είναι το κεφίρ? Ποιούς μικροοργανισμούς περιέχει?
Στην περίπτωση, λοιπόν, κατά την οποία, το γάλα περιέχει αντιβιοτικά, τότε, θα ανασταλεί (ή θα περιορισθεί) η δράση των, υπεύθυνων, για την παραγωγή του ποτού κεφίρ, μικροοργανισμών.
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η ποιότητα του κεφίρ, το οποίο εγώ θα φτιάξω – Ποιά θα είναι η λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος, το οποίο εγώ θα χρησιμοποιήσω?
Η περιεκτικότητα, σε λίπος, του γάλακτος, θα επηρεάσει και τα ρεολογικά χαρακτηριστικά, του τελικού προϊόντος.
Όμως, η περιεκτικότητα, σε λίπος, του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, μπορεί να επηρεάσει και το flavor, του ποτού κεφίρ.
Όταν, το γάλα, έχει υψηλά ποσοστά λίπους, (για παράδειγμα, πρόβειο γάλα στο τέλος της γαλακτικής περιόδου), τότε, η (ανεπιθύμητη) λιπολυτική δράση, των ζυμομυκήτων, μπορεί να γίνει αισθητή.
Ακολούθως, το παραγόμενο ποτό κεφίρ, μπορεί να εμφανίσει ένα flavor τάγγισης (rancidity).
Η λιποπεριεκτικότητα ενός επιτυχημένου ποτού κεφίρ μπορεί να συνδέεται και με τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού (για παράδειγμα, δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά).
Κατά κανόνα, η λιποπεριεκτικότητα, του κεφίρ, του εμπορίου είναι, περίπου, 1%.
Αυτή, η μικρή τιμή, της λιποπεριεκτικότητας, φαίνεται ότι, προτιμάται από το καταναλωτικό κοινό.
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η ποιότητα του κεφίρ, το οποίο εγώ θα φτιάξω – Σε τί θερμική επεξεργασία έχει υποβληθεί το χρησιμοποιούμενο γάλα?
Ποτό κεφίρ, εγώ μπορώ να φτιάξω από γάλα, το οποίο δεν έχει υποβληθεί σε καμιά θερμική επεξεργασία, δηλαδή, από νωπό γάλα, μέχρι, αποστειρωμένο γάλα, το οποίο διατίθεται σε λευκοσιδηρά κυτία.
Φυσικά, εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω όλες, τις ενδιάμεσες κατηγορίες.
Δηλαδή, γάλα φρέσκο παστεριωμένο 7 ημερών, γάλα μακράς διαρκείας, γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, (UHT).
Ακόμα, ακόμα, εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω και σκόνη γάλακτος.
Όταν, εγώ χρησιμοποιώ γάλα, το οποίο έχει υποβληθεί, σε έντονη θερμική επεξεργασία, τότε, το παραγόμενο ποτό κεφίρ, έχει βελτιωμένα ρεολογικά χαρακτηριστικά.
Πάντως, η θερμική επεξεργασία, στην οποία έχει υποβληθεί το γάλα, μπορεί να προωθήσει, ή να αναστείλει την ανάπτυξη, των μικροοργανισμών, του κεφίρ μου.
Δείτε: 6 στόχοι τους οποίους πετυχαίνω με την έντονη θερμική επεξεργασία του γάλακτος
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η ποιότητα του κεφίρ, το οποίο εγώ θα φτιάξω – Εγώ μπορώ να αποφύγω την επιμόλυνση?
Η επιμόλυνση αποτελεί, γενικά, μια αιτία της ποιοτικής υποβάθμισης, του κεφίρ, κατά την αποθήκευση.
Βέβαια, η οξύτητα, του προϊόντος θα παίξει καταλυτικό ρόλο.
Εάν, προτιμούμε ένα κεφίρ, με χαμηλή οξύτητα, τότε, εμείς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Δείτε: Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? – Μέρος 2ο
Πολλοί ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται, ευνοϊκότερα, σε χαμηλή οξύτητα, παρά, σε υψηλή οξύτητα.
Συνεπώς, και το flavor, του κεφίρ μας, μπορεί να υποβαθμιστεί, σε ένα, μόλις, μικρό χρονικό διάστημα, από την ημερομηνία παραγωγής.
Επιπλέον, ένας συνδυασμός αυξημένης επιμόλυνσης, και χαμηλής οξύτητας, θα περιορίσει, σημαντικά, τον χρόνο διατήρησης, του ποτού κεφίρ.
Αντίθετα, ένα προϊόν, αυξημένης οξύτητας, είναι περισσότερο ανθεκτικό.
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η ποιότητα του κεφίρ, το οποίο εγώ θα φτιάξω – Τί είδους σκεύη και τι δοχείο επώασης θα χρησιμοποιήσω?
Τα σκεύη, τα οποία, εγώ θα χρησιμοποιήσω, για να φτιάξω κεφίρ, θα πρέπει να είναι από, αδρανές υλικό.
Μεταλλικές ή χάλκινες επιφάνειες προκαλούν οξειδώσεις και επιδρούν, αρνητικά, στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών, του κεφίρ.
Το δοχείο επώασης, σίγουρα, θα πρέπει να είναι από, αδρανές υλικό.
Μη αδρανή υλικά, (ακόμα και πλαστικό ή χαρτί μετά από μακροχρόνια χρήση), μπορεί να επηρεάσουν, αρνητικά, και το flavor του κεφίρ μου.
Επιπλέον, εάν, η επώαση γίνεται παρουσία, του φωτός, τότε, το δοχείο επώασης, απαιτείται να είναι από υλικό, το οποίο θα προφυλάξει, το περιεχόμενο, του δοχείου, από πιθανή φωτοοξείδωση.
Δείτε το βίντεο: Φωτοοξείδωση στο γάλα και στα γαλακτοκομικά – Ποιός ο ρόλος της συσκευασίας?
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η ποιότητα του κεφίρ, το οποίο εγώ θα φτιάξω – Ποιό θα πρέπει να είναι το χρονικό διάστημα της αποθήκευσης και ποιά θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης του ποτού κεφίρ?
Σημαντικές μεταβολές μπορεί να συμβούν, στο κεφίρ μας, κατά την αποθήκευση.
Κατά την αποθήκευση, τα ρεολογικά χαρακτηριστικά (ιξώδες, κ.α.), αλλά, και το flavor (οξύτητα, κ.α.), του ποτού κεφίρ, μεταβάλονται.
Επίσης, συνήθως, αυξάνει η αναλογία, του πληθυσμού, των ζυμομυκήτων, προς τον πληθυσμό, των οξυγαλακτικών βακτηρίων.
Η αύξηση, του πληθυσμού, των ζυμομυκήτων, μπορεί να επιδράσει, αθροιστικά, στην μεταβολή του flavor, του τελικού προϊόντος.
Δείτε: Μεταβολές του κεφίρ κατά την αποθήκευση – Τί θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρω?
Δείτε περισσότερα:
Effects of different milk types and starter cultures on kefir. Öner, Z., Karahan, A. G., & Çakmakcı, M. L. (2010). Gıda, 35, 177–182.
Properties of kefir made in Scotland and Poland using bovine, caprine and ovine milk with different starter cultures. Wszolek, M., Tamime, A. Y., Muir, D. D., & Barclay, M. N. I. (2001). LWT –Food Science and Technology, 34, 251–261.
Chemical and microbiological characterisation of kefir grains. Garrote, G. L., Abraham, A. G., & De Antoni, G. L. (2001). Journal of Dairy Research, 68, 639–652.
Microbes from raw milk for fermented dairy products. Wouters, J. T. M., Ayad, E. H. E., Hugenholtz, J., & Smit, G. (2002). International Dairy Journal, 12, 91–109.