Home Σφέλα Φτιάχνω τυρί Σφέλα

Φτιάχνω τυρί Σφέλα

72
0
πρωτοσέλιδο - τυρί Σφέλα με... λίγα λόγια

Φτιάχνω τυρί Σφέλα – Τί είδους τυρί είναι το τυρί Σφέλα? Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του τυριού Σφέλα? Με ποιό τρόπο παρασκευάζεται αυτό το τυρί?

Φτιάχνω τυρί Σφέλα – Γενική περιγραφή του τυριού Σφέλα

Το τυρί Σφέλα είναι ημίσκληρο τυρί άλμης.

Το τυρί, αυτό, διατηρείται και ωριμάζει μέσα στην άλμη.

Δείτε: Μαλακά Τυριά Άλμης – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

 Το τυρί Σφέλα έχει μια λευκοκίτρινη απόχρωση.

Εμείς κατά το στάδιο παρασκευής του τυριού Σφέλα, μπορούμε, σε αυτό, το τυρί, να προσθέσουμ βότανα και μπαχαρικά.

Αυτό, το τυρί, δεν έχει επιδερμίδα και φέρει μικρές οπές στην μάζα του.

Το τυρί, αυτό, παράγεται παραδοσιακά από γάλα πρόβειο, ή από γάλα γίδινο ή από αιγοπρόβειο γάλα.

Η γεύση του τυριού Σφέλα είναι υπόξινη και αλμυρή.

Το τυρί Σφέλα έχει μέγιστη υγρασία 45% κατά βάρος, και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κατά βάρος.

Γεωγραφική περιοχή παραγωγής του τυριού Σφέλα

Το τυρί, αυτό, παράγεται στον Ν. Μεσσηνίας και στον Ν. Λακωνίας, και αυτό, το τυρί αποτελεί ένα τυρί Π.Ο.Π.

Φτιάχνω τυρί Σφέλα – Ποιός είναι ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του τυριού Σφέλα

Αναφέρεται ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής, του τυριού.

Για την παρασκευή του τυριού Σφέλα η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 30 με 32°C με την χρήση παραδοσιακής πυτιάς.

Με την ολοκλήρωση της πήξης του γάλακτος, το πήγμα διαιρείται.

Το τυρόπηγμα, το οποίο προκύπτει αναθερμαίνεται στους 38 με 40°C.

Δείτε: Η τέχνη της τυροκομίας Στάδια Προ – Κατά – Μετά

Στη συνέχεια,  αυτό, το τυρόπηγμα εξάγεται από το καζάνι και τοποθετείται σε τυρόπανα για στράγγιση.

Το τυρόπηγμα πιέζεται ελαφριά και κόβεται σε λωρίδες ή φέτες (σφελίδες) τυριού.

[Η ονομασία «Σφέλα» οφείλεται στον τρόπο τεμαχισμού της τυρομάζας (σφέλα=λωρίδα)].

Αυτές, οι φέτες του τυριού αλατίζονται επιφανειακά.

Στη συνέχεια, το τυρί τοποθετείται σε δοχεία, μεταλλικά ή ξύλινα.

Τα δοχεία, αυτά, περιέχουν άλμη, με αλατοπεριεκτικότητα  20% κ.β.

Το τυρί θα παραμείνει στα δοχεία, αυτά, για χρονικό διάστημα μέχρι 1 μήνα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Κατόπιν, το τυρί μεταφέρεται σε χώρους με θερμοκρασία 4-6°C για την συμπλήρωση τουλάχιστον 3 μηνών ωρίμανσης.

Previous articleΦτιάχνω τυρί Γραβιέρα Κρήτης
Next articleΦτιάχνω ένα ρόφημα από ορό γάλακτος και τσάι Κομπούτσα – Κομπούχα (Kombucha)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here